JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Jotkut operaattorit ovat jo hehkuttaneet 5G-palvelujen aloittamisella, vaikkei päätelaitteitakaan ole vielä tarjolla. Mobiiliverkkojen kehitys ei kuitenkaan pääty 5G-tekniikkaan, vaan kansainvälinen televiestintäliitto ITU on käynnistänyt työryhmän pohtimaan sen jälkeistä aikaa.

ITU:n Network 2030 -aloite startattiin virallisesti elokuun alussa. Ryhmää vetää Huawein Richard Li. ITU julkisti samalla Lin haastattelun, jossa raotetaan hieman ovea siihen, mitä 5G:n jälkeinen tekniikka voisi olla. Sitä pitää tietysti kutsua termillä 6G.

Lin mukaan jo nyt täytyy valmistautua siihen, mihin langattomia verkkoja käytetään 5G:n jälkeen eli joskus 2030-luvulla. Mitkä ovat käyttötarkoitukset, mitkä ovat vaatimukset ja mihin arkkitehtuureihin verkko voisi perustua, Li luettelee.

- Aiomme katsoa uudentyyppistä multipleksointia, uudenlaista kytkentää ja reitittimistä. Työryhmässä ei ole tarkoitus rajata niitä tekniikoita, joita tutkitaan. Jos on tarpeen, tulemme määrittelemään uusiksi jopa IP:n ja TCP:n, Li kertoo.

Vaikka 6G-tekniikka koostuisi jopa uusista protokollista, on Lin mukaan tärkeä varmistaa, että se on taaksepäin yhteensopiva kaikkien aiempien verkkojen kanssa. 6G tulee silti tarkoittamaan myös uusia medioita, kuten holografeja, jotka ovat Lin mukaan ”keino- ja virtuaalitodellisuuden uusi sukupolvi”.

Holografit edellyttävät massiivisen datan siirtoa reaaliaikaisesti, mutta Lin mukaan niillä tulee olemaan merkittävä vaikutus niin työntekoon, koulutukseen kuin viihdetekniikkaan. – Tämä tarkoittaa, että verkon pitää tukea erittäin suurta datanopeutta. Terabittejä sekunnissa, Li tarkentaa.

Lin mukaan 6G-verkon pitää vuoden 2030 tienoilla ja sen jälkeen tukea palveluita, joissa taataan tietty (erittäin lyhyt) latenssi tai tietty datanopeus.

Li muistuttaa, ettei ITU:n uusi FG-työryhmä (Focus Group) ole ainoa, jossa tutkitaan tekniikkaa 5G:n ”tuolla puolen”. Monissa tutkimuslaitoksissa tutkitaan jo seuraavan polven verkkoprotokollia ja muita osa-alueita, jotka tulevat yhdessä tekemään 6G:n mahdolliseksi.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template