JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Jotkut operaattorit ovat jo hehkuttaneet 5G-palvelujen aloittamisella, vaikkei päätelaitteitakaan ole vielä tarjolla. Mobiiliverkkojen kehitys ei kuitenkaan pääty 5G-tekniikkaan, vaan kansainvälinen televiestintäliitto ITU on käynnistänyt työryhmän pohtimaan sen jälkeistä aikaa.

ITU:n Network 2030 -aloite startattiin virallisesti elokuun alussa. Ryhmää vetää Huawein Richard Li. ITU julkisti samalla Lin haastattelun, jossa raotetaan hieman ovea siihen, mitä 5G:n jälkeinen tekniikka voisi olla. Sitä pitää tietysti kutsua termillä 6G.

Lin mukaan jo nyt täytyy valmistautua siihen, mihin langattomia verkkoja käytetään 5G:n jälkeen eli joskus 2030-luvulla. Mitkä ovat käyttötarkoitukset, mitkä ovat vaatimukset ja mihin arkkitehtuureihin verkko voisi perustua, Li luettelee.

- Aiomme katsoa uudentyyppistä multipleksointia, uudenlaista kytkentää ja reitittimistä. Työryhmässä ei ole tarkoitus rajata niitä tekniikoita, joita tutkitaan. Jos on tarpeen, tulemme määrittelemään uusiksi jopa IP:n ja TCP:n, Li kertoo.

Vaikka 6G-tekniikka koostuisi jopa uusista protokollista, on Lin mukaan tärkeä varmistaa, että se on taaksepäin yhteensopiva kaikkien aiempien verkkojen kanssa. 6G tulee silti tarkoittamaan myös uusia medioita, kuten holografeja, jotka ovat Lin mukaan ”keino- ja virtuaalitodellisuuden uusi sukupolvi”.

Holografit edellyttävät massiivisen datan siirtoa reaaliaikaisesti, mutta Lin mukaan niillä tulee olemaan merkittävä vaikutus niin työntekoon, koulutukseen kuin viihdetekniikkaan. – Tämä tarkoittaa, että verkon pitää tukea erittäin suurta datanopeutta. Terabittejä sekunnissa, Li tarkentaa.

Lin mukaan 6G-verkon pitää vuoden 2030 tienoilla ja sen jälkeen tukea palveluita, joissa taataan tietty (erittäin lyhyt) latenssi tai tietty datanopeus.

Li muistuttaa, ettei ITU:n uusi FG-työryhmä (Focus Group) ole ainoa, jossa tutkitaan tekniikkaa 5G:n ”tuolla puolen”. Monissa tutkimuslaitoksissa tutkitaan jo seuraavan polven verkkoprotokollia ja muita osa-alueita, jotka tulevat yhdessä tekemään 6G:n mahdolliseksi.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Roima parannus IoT-verkkojen tietoturvaan

Langattomia IoT-laitteita pidetään merkittävänä uhkana teollisuuden tietoverkkojen turvallisuudelle. Tietoturvassa voidaan kuitenkin päästä roimasti paremmalle tasolle soveltamalla TLS-suojausmenettelyn virtaviivaistettua johdannaista, jonka avulla ei-IP-pohjaiset IoT-solmut voidaan turvallisesti liittää IP-pohjaisiin verkkoihin. Vahva tietoturva voidaan näin kattaa koko verkkojärjestelmän päästä päähän.

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template