JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Tarkka paikannus on edelleen iso haaste älypuhelimille sisätiloissa. Nyt asiaan on tulossa parannus Android-leirissä, kun laitteet alkavt tukea uutta RTT-protokollaa wifin yli. Paikannustarkkuus paranee noin metriin eli 10 kertaa nykyistä tarkemmaksi.

Kyse on wifi-pohjaisesta RTT-protokollasta (round-trip-time), joka on IEEE:ssä tunnettu nimellä IEEE 802.11mc. Standardi hyväksyttiin loppuvuodesta 2016 ja viime vuoden aikana tuki uudelle protokollalle alkoi ilmestyä piirisarjoihin.

RTT:ssä on käytännössä kyse RF-signaalien lentoajasta reitittimestä päätelaitteeseen ja takaisin. Wifi-signaalien perusteella Android-päätelaite tietää, mitkä reitittimistä tukevat RTT-paikannusta. Puhelin esittää RTT-pyynnön yhdelle reitittimistä, joka tämän jälkeen aloittaa lähettämällä FTM-datapaketin (Find Timing Measurement), johon päätelaite vastaa. Molemmista lähetyksistä tulee aikaleima, jonka perusteella puhelin tietää etäisyytensä reitittimestä.

RTT-protokolla mahdollistaa sen, että päätelaite saa saman FTM-tiedon useista reitittimistä, mikä tekee määritetystä sijainnista tarkemman. Android-laite osaa laskea FTM-informaation tilastoista paitsi suunnan, myös reitin. Neljän reitittimen tiedon perusteella Androidin RTT-protokolla osaa laskea laitteen sijainnin 1-2 metrin tarkkuudella

Androidin uusin versio PIe eli 9 sisältää rajapinnan, jonka avulla laitteet voivat hyödyntää uutta wifi-paikannustekniikkaa. Tekniikka tulee käytännössä laitteisiin vuoden-parin sisällä, mutta Google on jo tuomassa sitä omiin Pixel-puhelimiinsa Pie-päivityksen myötä.

Google on myös lisäämässä RTT-protokollan osia Fused Location Provider -rajapintaan, jonka avulla Android-käyttäjät voivat merkitä sijaintinsa karttoihin pääasiassa GPS-paikkasignaalin avulla. Jos tiloissa on reitittimiä, jotka tukevat RTT-protokollaa, karttaan merkitty sijainti on tarkempi.

Tekniikassa on omat haasteensa ja rajoituksensa. Joskus päätelaite saa FTM-informaation signaalin kautta, joka on heijastunut jostakin (suoran näkyyhteyden signaalin sijaan). Googlen mukaan tämä voi aiheuttaa paikannuksessa noin puolen metrin virheen. Tätäkin voidaan parantaa piirisarjalla tehtävillä suodinalgoritmeilla.

RTT-paikannusta tukevia reitittimiä ei vielä markkinoille ole, mutta tämä puute on poistumassa jo lähiaikoina.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Ledivalon himmennys käy kätevästi mikro-ohjaimella

Mikro-ohjaimeen perustuvan himmentimen avulla voi rakentaa energiatehokkaan hakkurimuotoisen LED-ajurin. Hyvällä hyötysuhteella toimiva ajuri kykenee ohjaamaan useita lediketjuja samanaikaisesti. Näin voidaan parantaa valaistusjärjestelmän suorituskykyä, pidentää ledivalojen elinikää ja lisätä järjestelmän älykkyyttä.

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template