JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Tarkka paikannus on edelleen iso haaste älypuhelimille sisätiloissa. Nyt asiaan on tulossa parannus Android-leirissä, kun laitteet alkavt tukea uutta RTT-protokollaa wifin yli. Paikannustarkkuus paranee noin metriin eli 10 kertaa nykyistä tarkemmaksi.

Kyse on wifi-pohjaisesta RTT-protokollasta (round-trip-time), joka on IEEE:ssä tunnettu nimellä IEEE 802.11mc. Standardi hyväksyttiin loppuvuodesta 2016 ja viime vuoden aikana tuki uudelle protokollalle alkoi ilmestyä piirisarjoihin.

RTT:ssä on käytännössä kyse RF-signaalien lentoajasta reitittimestä päätelaitteeseen ja takaisin. Wifi-signaalien perusteella Android-päätelaite tietää, mitkä reitittimistä tukevat RTT-paikannusta. Puhelin esittää RTT-pyynnön yhdelle reitittimistä, joka tämän jälkeen aloittaa lähettämällä FTM-datapaketin (Find Timing Measurement), johon päätelaite vastaa. Molemmista lähetyksistä tulee aikaleima, jonka perusteella puhelin tietää etäisyytensä reitittimestä.

RTT-protokolla mahdollistaa sen, että päätelaite saa saman FTM-tiedon useista reitittimistä, mikä tekee määritetystä sijainnista tarkemman. Android-laite osaa laskea FTM-informaation tilastoista paitsi suunnan, myös reitin. Neljän reitittimen tiedon perusteella Androidin RTT-protokolla osaa laskea laitteen sijainnin 1-2 metrin tarkkuudella

Androidin uusin versio PIe eli 9 sisältää rajapinnan, jonka avulla laitteet voivat hyödyntää uutta wifi-paikannustekniikkaa. Tekniikka tulee käytännössä laitteisiin vuoden-parin sisällä, mutta Google on jo tuomassa sitä omiin Pixel-puhelimiinsa Pie-päivityksen myötä.

Google on myös lisäämässä RTT-protokollan osia Fused Location Provider -rajapintaan, jonka avulla Android-käyttäjät voivat merkitä sijaintinsa karttoihin pääasiassa GPS-paikkasignaalin avulla. Jos tiloissa on reitittimiä, jotka tukevat RTT-protokollaa, karttaan merkitty sijainti on tarkempi.

Tekniikassa on omat haasteensa ja rajoituksensa. Joskus päätelaite saa FTM-informaation signaalin kautta, joka on heijastunut jostakin (suoran näkyyhteyden signaalin sijaan). Googlen mukaan tämä voi aiheuttaa paikannuksessa noin puolen metrin virheen. Tätäkin voidaan parantaa piirisarjalla tehtävillä suodinalgoritmeilla.

RTT-paikannusta tukevia reitittimiä ei vielä markkinoille ole, mutta tämä puute on poistumassa jo lähiaikoina.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template