JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kannettavat tietokoneet ovat hieman karrikoiden ilmaistuna perustuneet ikuisesti Intelin tai AMD:n x86-prosessoreihin. Nyt tarjolle on tulossa Arm-pohjaisilla prosessoreilla varustettujen läppärien toinen aalto? Joko nyt Intel taipuu?

Ensimmäiset Arm-kannettavat ilmestyivät markkinoille viime vuonna. Niissä prosessorina oli Qualcommin Snapdragon 835. Integroitu 4G-tuki oli erinomainen, mutta totuuden nimessä prosessori oli liian laiska. Windows-sovellukset olivat sille raskaita.

Nyt tulossa on laitteiden toinen aalto, joka perustuu Snapdragon 850 -piirisarjaan. Ensimmäisenä toisen polven Arm-läppärinsä esitteli Lenovo, joka lanseerasi IFA-messuilla Berliinissä Yoga C630 WOS -hybridinsä. WOS tulee muuten sanoista Windows on Snapdragon.

Isoin etu Arm-prosessorista on edelleen akunkesto. Lenovon uutuuden luvataan kestävän yhdellä latauksella 22 tuntia. LTE-yhteys toimii jopa 1,2 gigabitin sekuntinopeudella (jos verkko antaa kaistaan myöten) ja älypuhelimen tapaan laite ottaa vastaan päivityksiä ja sähköposteja myös levossa.

Qualcomm kertoi Snapdragon 850:n julkistuksessa, että sen myötä suorituskykyä tulee 30 prosenttia lisää, toiminta-aikaa samankokoisella akulla viidenneksen lisää ja 4G-nopeudet kasvavat selvästi. Pian ollaan tilanteessa, jossa useimmille riittää Arm-läppärin suorituskyky (monelle se riittää jo nyt) ja pitkä väli lataamisten välillä vääntää ostopäätöksen WOS-tyyppiseen laitteeseen.

Tällä hetkellä laitteiden hinta on iso hidasta. Lenovo myy uutuuttaan tuhannella eurolla. Hinta on tällä hetkellä liian kova. Toisaalta Lenovon intresseissä ei ole myydä Arm-läppäreitä Intel-laitteiden sijaan vaan myydä vain mahdollisimman paljon kannettaviaan.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Ledivalon himmennys käy kätevästi mikro-ohjaimella

Mikro-ohjaimeen perustuvan himmentimen avulla voi rakentaa energiatehokkaan hakkurimuotoisen LED-ajurin. Hyvällä hyötysuhteella toimiva ajuri kykenee ohjaamaan useita lediketjuja samanaikaisesti. Näin voidaan parantaa valaistusjärjestelmän suorituskykyä, pidentää ledivalojen elinikää ja lisätä järjestelmän älykkyyttä.

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template