JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Identiteettivarkaudet yleistyvät yritysten keskuudessa. Esimerkiksi Ruotsissa 15 prosenttia pienistä ja keskisuurista yrityksistä on kokenut id-varkauden. Näistä 74 prosenttia joutui uhriksi viimeisen vuoden aikana. Tyypillisin yritysten kohtaama varkaus on toimitusjohtajan nimissä pyydetty maksusuoritus.

Identiteettivarkaudet tulevat yleensä täysin yllätyksenä yrityksille ja niihin ei osata varautua. - Yrityksiltä puuttuvat keinot ennaltaehkäistä identiteettivarkauksia ja niiden seurauksia. Tilanteeseen havahdutaan liian myöhään, eli silloin, kun varkauden seurauksena on syntynyt jo laskutusta tai muuta näkyvää haittaa, kertoo yksikön johtaja Johanna Abgottspon turva- ja vakuutuspalveluyritys mySafetystä.

Tyypillisimpiä yrityksiin kohdistuvia identiteettivarkauksia ovat tilanteet, joissa henkilö laskuttaa yrityksen toimitusjohtajan nimissä, nostaa yrityksen nimissä alv-palautuksia tai hyödyntää yrittäjän identiteettiä ja esiintyy päättäjänä.

- Yksinkertaisimmillaan identiteettivarkaus voi tapahtua pelkästään osoitetietojen avulla. Varas ilmoittaa osoitteenmuutoksesta virallisiin tietokantoihin esiintyen yrityksen päättäjänä, Abgottspon kuvailee.

Yritysten tiedot ovat julkisia y-tunnusta, laskutusosoitetta ja päättäjä- ja hallitustietoja myöten. Varkaus ei jää siitä kiinni, etteikö varas saisi riittävästi tietoa käsiinsä.

Alv-palautuksissa verottaja on tarkkana, mutta tämä on vain yksi keino kalastella rahaa yrityksen nimissä. Puhelimitse ja sähköpostilla voi tilata tavaraa esiintyen päättäjänä tai yrityksen nimissä.

Muita tyypillisiä pk-yrityksiin kohdistuvia identiteettivarkauksia ovat valelaskut, nettisivuhuijaukset, laskuväärennökset ja etumaksuhuijaukset. mySafetyn teettämän tutkimuksen* mukaan id-varkaudet aiheuttivat 40 prosentille yrityksistä ajan ja resurssien hukkaa, 19 prosenttia koki taloudellista haittaa.

- Kun identiteettivarkauteen viimein havahdutaan, ongelman seuraukset voivat olla hyvin merkittäviä. Tilanne voi olla niin pitkällä, että yrityksen liiketoiminta haavoittuu, taloudellisia esteitä tai kustannuksia syntyy sekä kaupantekokyky – tai maine voi kärsiä. Pahimmillaan varas voi viedä koko yrityksen, kertoo Abgottspon.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Ledivalon himmennys käy kätevästi mikro-ohjaimella

Mikro-ohjaimeen perustuvan himmentimen avulla voi rakentaa energiatehokkaan hakkurimuotoisen LED-ajurin. Hyvällä hyötysuhteella toimiva ajuri kykenee ohjaamaan useita lediketjuja samanaikaisesti. Näin voidaan parantaa valaistusjärjestelmän suorituskykyä, pidentää ledivalojen elinikää ja lisätä järjestelmän älykkyyttä.

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template