JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Applen iPhone on ollut paljon jäljessä Android-leiriä langattomassa lataamisessa. Sitten yhtiö lanseerasi oman ”mullistavan” AirPower-tekniikkansa, jonka avulla voisi ladata useita laitteita samaan aikaan. Nyt näyttää siltä, ettei AirPower toimi.

Kun Apple esitteli tämän vuoden uudet iPhone-mallit, AirPowerista ei puhuttu enää sanaakaan. Itse asiassa koko termi on hävinnyt Applen markkinointimateriaalista. Uudet laitteet tukevat toki Qi-standardia, mutta Applen oma usean laitteen langaton lataus loistaa poissaolollaan.

Apple näyttää langenneen itse kaivamaansa kuoppaan. Se sanoo tekniikkansa olevan ”Qi-yhteensopiva”, mutta tietenkin parempi kuin varsinainen standardi. Näinhän Apple on toiminut aina, ja useimmiten ylisanoille löytyy katetta. Tällä kertaa ei löydy.

Tällä hetkellä langaton lataaminen on kehittymässä kohti RF-pohjaisia ratkaisuja. Esimerkiksi Dialog Semiconductor esittelee Electronicassa marraskuussa tekniikka, jolla voidaan ladata langattomasti 15 sentin päässä olevaa akkua 7,5 watin teholla.

Qi ei itse asiassa ole oikeasti langaton tekniikka. Siinä latauspiirit pitää asettaa vastakkain. Mikäli molemmat käämit ovat samankokoisia, puhutaan induktiivisesta tiukasta kytkennästä (tightly coupled). Jos latausalustan käämi on suurempi, liitäntä perustuu resonanssiin (loosely coupled) ja laite voidaan asettaa alustalle hieman vapaammin.

Dialog Semiconductorin oma ratkaisu perustuu kaksi vuotta sitte ostetun Energousin WattUp-tekniikkaan, joka on täysin antennipohjainen ja perustuu RF-siirtoon. Tämä tarkoittaa todellista langatonta lataamista ilman erillisiä alustoja.

Tällä hetkellä WattUpin käyttöä rajoittaa lähinnä latausteho. Lyhyellä kantamalla lataaminen onnistuu 7,5 watin teholla, mutta tällöin puhutaan käytännössä älypuhelimen lataamisesta työpöydällä. Metrin päässä latausteho on jo huomattavasti pienempi ja mahdollistaa käytännössä puhelimen akun varauksen pitämisen ennallaan.

RF-lataamisella on kuitenkin muitakin käyttötapoja. Esimerkiksi älykodin erilaisia antureita voidaan hyvin ladata RF-signaalin kautta. Tämä mahdollistaisi IoT-laitteiden toteuttamisen ilman vaihdettavaa paristoa.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template