JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Linus Torvaldskin on sanonut, että Linuxin heikko markkinaosuus PC-tietokoneissa on hänen suurin henkilökohtainen tappionsa. Tälläkin hetkellä vain kolme prosenttia PC-koneista toimii Linuxilla. Mutta miksi näin on? Linux-kehittäjä Simon Peter esitteli oman näkemyksensä ongelman syistä.

Ensinnäkin Linux on erittäin fragmentoitunut. Kolme prosentin siivu on jaettu usean sadan jakeluversion kesken, jotka eroavat toisistaan. Lisäksi tarjolla on kymmeniä eri työpöytiä, joilla sovellusten ulkonäöstä on paljon kiistaa. – Ratkaisu ei voi olla se, että jokaisesta sovelluksesta kehitetään eri versio eri jakeluversioihin ja eri työpöydille, Peter korosti.

Tämän takia esimerkiksi Adobe ei halua tarjota Photoshop-työkalujaan Linuxille. Peterin mukaan tämä voisi muuttua. Moni nykysovellus on alustariippumaton ja esimerkiksi Qt:llä koodatut käyttöliittymät toimivat hyvin kaikenlaisilla alustoilla. Firefox-selain on tästä hyvä esimerkki.

- Tyypillinen Linux-jakelu ei ole alusta Windowsin tai MacOS:n tapaan. Sovelluksia ei ajeta käyttöjärjestelmän päällä vaan ne asennetaan osaksi käyttöjärjestelmää. Kaikki menestyneet PC-käyttöjärjestelmän ovat alustoja. Eri Linux-jakeluversiot eivät ole, Peter valitti.

- Linux-jakeluita ei ole optimoitu ajamaan kolmansien osapuolten sovelluksia. Niissä maailma halutaan paketoida omaksi kokonaisuudekseen. Eikä jakeluissa anneta takeita sille, mihin kehittäjä voi käyttöjärjestelmässä luottaa.

Linux-ydin itsessään sisältää hyvin vakaan liitännän käyttöliittymään. Tällä hetkellä sovelluksia voi kasvavassa määrin asentaa ns. Snap-paketteina, joka yrittää korvata Linuxin puutteita alustana. Tämä ei ratkaise ongelmaa, Peter varoittaa.

Ainoa ratkaisu Peterin mielestä on yhteinen Linux-työpöytäalusta, jossa taataan esimerkiksi yhteensopivuus eri sovelluksiin vielä usean vuoden kuluttuakin. Tällä hetkellä esimerkiksi kirjastot sijoitetaan eri jakeluissa eri polkuihin. Ja kaikki sanovat, ettei asialle voi mitään.

Peterin mukaan jonkun pitäisi standardoida se, miten kirjastot ja ydinpalvelut on toteutettu eri jakeluversioissa. Hän myös esittää joitakin ehdotuksia, joilla Linuxista saataisiin kehitettyä enemmän alustankaltainen järjestelmä. Merkittävin lienee uusi standardointielin, joka valvoisi Linux-työpöytästandardia.

Peterin esitys löytyy Githubista.

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Teollisella internetillä vauhtia MRO-prosesseihin

Teollista internetiä (IIoT) käyttämällä voidaan parantaa ei-tuotannollisiin hankintoihin liittyviä MRO-prosesseja (Maintenance, Repair, Operating) eurooppalaisen Teollisuus 4.0 -ohjelman määrittämissä raameissa. Artikkelissa luodaan katsaus eräisiin IIoT-teknologioihin ja sovelluksiin, jotka ovat avainasemassa tässä murroksessa. (Artikkelin 1-osa ilmestyi marraskuussa.)

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template