JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Passit ovat arvokasta kauppatavaraa. Passin väärentäminen on nykyään jo erittäin vaikeaa, mutta dokumentin skannausta voi käyttää moneen rikolliseen. Entäpä, jos haluaa ostaa passin rikollisiin tarkoituksiin harmailta markkinoilta? Ei hätää, kaikkea löytyy verkosta. Suomen passin skannauksen saa ostettua reilulla seitsemällä eurolla.

Englantilainen tutkimusyritys Comparitech on selvittänyt, millä hinnalla passien skannauksia voi ostaa harmailta markkinoilta. Ns. dark webistä yritys löysi kaikkiaan 48 eri listausta, joissa skannattuja passeja myytiin. Passeja oli kaikkiaan 20 eri maasta.

Skannattujen passien tiedoilla voidaan esimerkiksi ostaa kryptovaluuttoja, ostaa tavaroita monesta verkkokaupasta ja pelata verkon uhkapelikasinoilla. Esimerkiksi Paypalissa ja Bet365:ssä henkilöllisyytensä voi todistaa skannatulla passilla.

Eikä skannatun passin hankkiminen maksa paljon. Suomalaisen passin skannatun kuvan hinta on verkossa 8,32 dollaria eli noin 7,20 euroa. Keskimäärin passin kuvan saa ostettua 14,71 dollarilla. Yleisimmin skannataan Australian passeja, joiden hinta on 32 dollaria.

Verkosta voi toki ostaa myös väärennetyn passin, jolle Comparitech laskee hinnaksi 1478 dollaria. Tällaisen hankkiminen on tietenkin äärimmäisen rikollista toimintaa.

Comparitechin mukaan edes palvelujen 2-vaiheinen tunnistautuminen ei estä rikollisia. Skannattuihin passeihin liitetään usein ajokortin tai jonkun muun ID-kortin skannaus sekä selfie-kuva. Hyvin moni palvelu uskoo käyttäjän olevan tällaisilla ”todisteilla” se, joka tänä väittää olevansa.

Lisätietoja: Comparitech

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template