JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Mooren lain kuolemaa on julistettu jo pidemmän aikaa ja onkin aika hyväksyä väistämätön totuus. Mutta mitä piin jälkeen ja millä aikataululla? Nykyään Siemens PLM:een kuuluvan Mentor Graphicsin pitkäaikainen pääjohtaja Wally Rhines sanoi tänään Mentor Forum -tapahtumassa Oulussa, että aikaa korvaajan etsimiseen on 20 vuotta.

20 vuotta on pitkä aika. Luulisi piin aikakauden päättyvän jo aikaisemmin, kun Intelillä näyttää olevan suuria vaikeuksia saada 10 nanometrin prosessinsa toimimaan. Wally Rhines kuitenkin esitti, että piitransistorien kysyntä on edelleen kiihtymässä. Tuekseen hän esitti 1800-luvulla vaikuttaneen matemaatikon Benjamin Gompertzin mallin.

Gompertsin malli on S:n mallinen käyrä, joka Rhinesin mukaan ennustaa Mooren lakia tarkemmin paitsi transistorien tiheyttä ja hintaa myös älypuhelinten ja läppäreiden markkinakehitystä, monesta muusta puhumattakaan. Tilastojen perusteella transistorien kysyntä kasvaa edelleen, joten S-käyrä ei niiden kohdalla ole edes lähtenyt taittumaan. Rhinesin mukaan piipohjaisten transistorien huippu tulee vasta 2038. Sen jälkeen alkaa alasajo, jolloin meillä pitää olla jotain muuta nykyisen mikroelektroniikan tilalle.

Väitteensä Rhines perustelee tilastoilla. Puolijohdealalle tulee koko ajan uusia yrityksiä. – Amazon kasvattaa piirisuunnitteluryhmäänsä, Tesla haluaa tehdä autojensa AI-piirit itse ja Google panostaa piirien suunnitteluun, Rhines muistutti.

Ylivoimaisesti eniten suunnitteluun investoidaan Kiinassa. Maassa on jo lähes 1400 suunnittelutaloa, jotka ovat saaneet rahoitusta sekä valtion rahastosta että yksityiseltä sektorilta. – Lähes puolet eli 43 prosenttia näistä yrityksistä on isoja, 100-500 henkilön suunnittelutaloja, Rhines kertoi.

Iso osa suunnittelutaloista kehittää tekoäly- ja koneoppimispiirejä. Lisäksi kehitetään piirejä yhä älykkäämpiin päätelaitteisiin. Rhines nosti esimerkkinä esiin aktiivisuusrannekkeen tai älykellon, jossa pitää olla antureita, muuntimia, RF-signaalikäsittelyä ja mikro-ohjain.

Rhines on lokakuun alusta asti toiminut Mentor Graphicsin emerituspääjohtajana. Suomi on miehelle erittäin tuttu, sillä hän on käynyt täällä 25 vuoden ajan. Mitään suunnitelmia eläköityä 72-vuotiaalla Rhinesilla ei ole. Itse asiassa hän lupasi tulla kertomaan vuonna 2038, pitääkö tänään esitetty ennuste piin korvaajan löytymisestä paikkansa. Mutta mitä piin tilalle sitten tulee?

- Sitä ei tiedä. Ehkä hiilinanoputket? Ehkä DNA-pohjainen bioelektroniikka? Siellä ainakin on paljon piitä enemmän kapasiteettia sekä prosessointiin että datan tallennukseen, Rhines päätti.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template