JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Tulevat 5G-verkot muuttavat monta asiaa. Yksi muutos koskee generoitavan datan määrää ja sen elinikää. Monissa sovelluksissa datan elinikä jää millisekunneiksi. Sen jälkeen sillä ei ole mitään käyttöä.

Aiheesta esitelmöi eilen Oulussa paikallisen yliopiston langattoman tekniikan tutkimuskeskuksen eli CWC:N (Centre for Wireless Communications) professori Ari Pouttu. Tällä hetkellä vallalla on big data -ajattelu, joka johtaa siihen, että dataa kyllä kerätään valtavat määrät, mutta valtaosaa siitä ei hyödynnetä mitenkään.

Sitten kun 5G-vision kaikki osat on toteutettu, jokaisella neliökilometrillä voi olla jopa miljoona verkkoon kytkettyä laitetta. On selvää, että ne tuottavat valtavat määrät dataa. Poutun mukaan 5G-verkossakin on tarkoitus lähettää vain tarvittava data. Vaikka kaistaa on periaatteessa rajattomasti, kaikkea ei koskaan lähetetä eteenpäin.

Tällä on kaksi seurausta. Ensinnäkin laskentaa – tai älyä, jos niin halutaan sanoa – pitää siirtää lähemmäksi sen käyttö- tai sovelluspaikkaa. Robottiauton pitää kyetä laskemaan paikallisesti antureiden tuottamasta datasta, millaisessa ympäristössä se ajaa.

- Esimerkiksi autonominen auto tarvitsee datansa millisekunneissa. Sen jälkeen sillä ei ole käyttöä, Pouttu sanoo. Samanlaista ajatusta joudutaan miettimään esimerkiksi 360 steen kameroita hyödyntävissä virtuaalitodellisuuksissa.

Karkeasti voisi sanoa, että jos dataan pitää vain reagoida, sitä ei tarvitse varastoida. Moni 5G- ja varsinkin 6G-sovellus eroaa merkittävästi nykyisestä big data -paradigmasta. Robottiauto on tietysti helppo ja ilmeinen sovellus, mutta mihin muuhun ajatus reaaliaikaisesta, ”kertakäyttöisestä” datasta sopii?

- Tutkimusten mukaan teollisuuden ohjaussovelluksiin sisältyy valtavia bisnesmahdollisuuksia. Esimerkiksi yhteistyössä tai yhdessä ihmisten kanssa työskentelevät robotit vaativat sitä 1000 hertsin säätöluuppia, Pouttu sanoo viitaten 5G:ssä tavoiteltuun millisekunnin latenssiin.

Näitä ratkaisuja CWC:n 150 tutkijaa kehittävät sekä 5GTN-testiverkossa että alkavassa 8-vuotisessa 6G Genesis -ohjelmassa, joka on Akatemian rahoittama 251 miljoonan euron lippulaivahanke. Sen myötä CWC haluaa nousta 6G-tutkimuksen kärkeen. – Haluamme, että vuosien päästä sanotaan, että 6G keksittiin Oulussa, Pouttu maalailee.

(Kuvassa on CWC:ssä kehitetty antennimatriisi. Antennien koko käy koko ajan pienemmäksi, kun mennään kohti terahertsitaajuuksia.)

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template