JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Toshiba yhteistyökumppaneineen on rakentanut järjestelmän, joka ensimmäisenä maailmassa saavuttaa kvanttisalausavainjakelun nopeuden. Järjestelmä vakauttaa jatkuvan kvantti-avaimen jakelun nopeuden ja saavuttaa keskimäärin 10,2 Mbps:n jakelunopeuden jatkuvassa toiminnassa reilun kuukauden ajan.

Yhteisessä tutkimushankkeessa Toshiba ja lääketieteellinen ToMMo-organisaatio sovelsivat tekniikkaa välittäen genomien analyysitietoja. Näissä käytännön olosuhteissa tehdyissä kokeissa kvanttiteknologiset QKD-laitteet siirsivät kertakäyttöavaimilla salattua dataa optisissa kuiduissa noin 7 kilometrin etäisyydellä olevien kohteiden välillä.

Lisäksi järjestelmän optisiin kuitulinjoihin asennettiin langaton anturiverkko mittaamaan viestinnän ulkopuolisia ympäristömuutoksia, kuten optisen kuituun liittyviä ympäri vuoden tapahtuvia vaihteluita. Näin selvitettiin esimerkiksi lämpötilan muutoksesta, sademäärästä, lumisateesta, voimakkaasta tuulesta ja maanjäristyksiä johtuvia syitä kvanttiteknisen viestinnän suorituskykyyn.

Kohina on usein ei-toivottu ilmiö, mutta FVB-tutkimuslaitoksessa (Forschungsverbund Berlin) toiminut tutkijaryhmä Kiinasta, Espanjasta ja Saksasta on osoittanut, että kohina voi aiheuttaa tilaa koskevaa ja ajallista järjestystä epälineaarisissa järjestelmissä.

Kohinalla voi olla joskus rakentava rooli. Kohinan soveltaminen pienen amplitudin jaksollisten heilahtelujen kanssa epälineaariseen järjestelmään voi aiheuttaa hyvin monimutkaisia vaikutuksia. Tätä vaikutusta voidaan tulevaisuudessa käyttää tunnistamaan signaaleja, jotka ovat piilossa suuressa määrässä kohinaa. Vastaavasti signaalit voidaan upottaa kohisevaan taustaan ja siten salaten ne niin, että ne voidaan myöhemmin palauttaa.

Tähän asti kaikki heikkoja signaaleja havaitsevat menetelmät ovat perustuneet korrelaatioon tunnetun vertailusignaalin kanssa mutta nyt tutkimuksessa saavutettu koherenssiresonanssin laaja taajuusalue mahdollistaa toiminnon ilman minkäänlaista vertailusignaalia.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 11.10.2018

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template