JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Qualcomm on esitellyt ensimmäiset uutta 802.11ay-standardia tukevat wifi-piirit. Kyse on aiemmin WiGig-nimellä kehitetystä 60 gigahertsin alueen tekniikasta. Sen avulla langaton linkki kiihtyy yli 10 gigabitin sekuntinopeuteen.

802.11ay-standardia ei ole vielä nimetty WiFi Alliancen uuden terminologian mukaisesti, joten sen kaupallinen nimi on vielä auki. Seuraavan polven 802.11ax-tekniikalle on annettu nimeksi WiFi 6.

Qualcomm julkisti kerralla kaksi piirisarjaa reitittimiin ja kaksi päätelaitteisiin. Qualcommin mukaan kehitetyn tekniikan energiatehokkuus tarkoittaa sitä, että uudet 80211ay-piirit tuovat mobiililaitteisiin yli 10 gigabitin wifi-nopeudet aiempia wifi-piirisarjoja pienemmällä tehonkulutuksella.

60 gigahertsin alueen käytössä on sekä hyvää että huonoa. Hyvää on se, että tarjolla on paljon vapaata kaistaa, joten radioiden käytössä on leveä putki. Huonoa on se, että taajuuden kasvaessa signaali lävistää yhä heikommin erilaisia esteitä kuten seiniä. Tämä rajoittaa tekniikan käyttökelpoisuutta.

Toisaalta ay-standardi mahdollistaa esimerkiksi 4K-videon striimaamisen langattomasti varsin kivutta. Toisaalta piirisarjojen pieni tehonkulutus mahdollistaa ns. WiFi-Sensing-aistimisen, jossa wifi-signaalin avulla voidaan tunnistaa esineitä ja ihmisiä.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template