JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Amazonin Alexa, Applen Siri ja Google Assistant ovat hyödyllisiä tekoälyyn pohjavia avustajia, mutta ne nojaavat täysin verkkoyhteyteen. Hyvin pian markkinoille alkaa tulla tekoälyä hyödyntäviä laitteita, jotka ymmärtävät käyttäjän puhetta. Tämä vaatii tehokkaan DSP-tekniikan tuomista laitteisiin.

EDA-talo Cadence Design Systems omistaa nykyään Tensilican, joka tunnetaan sekä konenäön että audion lisensoitavista DSP-prosessoreista. Nyt Cadence on esitellyt uuden HiFi 5 -prosessorin, joka on ensimmäinen tekoälyyn ja audion prosessointiin optimoitu digitaalinen signaaliprosessori.

Cadence IP-tuotteiden markkinoinnista vastaavan Gerard Andrewsin mukaan ääniohjaus on tulossa vauhdilla kodin laitteisiin. Esimerkiksi mikroaaltouuneja ja muita laitteita ohjataan pian äänikomennoilla. Tammikuun CES-messuilla Las Vegasissa nähdään paljon mielenkiintoisia ääniohjattavia ratkaisuja ja Amazon ehti jo syyskuussa esitellä omat, jopa futuristisilta kuulostavat laitteensa.

Autoissa ääniohjaus on ollut jo jonkin aikaa, mutta HiFi 5 -prosessori mullistaa senkin. - Tällä hetkellä autojen ääniohjaus opettaa käyttäjää, jonka pitää mukautua auton ymmärtämiin komentoihin. HiFi 5 -pohjaiset ratkaisut oppivat käyttäjästä, koska ne kykenevät neuroverkkoarkkitehtuurinsa ansiosta oppimaan, Andrews kehuu.

Uutuusprosessori on Tensilican viidennen polven audio-DSP. Audion prosessointi on edelliseen eli HiFI 4 -polveen verrattuna parantunut kaksi kertaa tehokkaammaksi. Neuroverkkojen suoritukyky on kasvanut 4-kertaiseksi. Käytännössä tämä kehitys tuo oppivan puheohjauksen laitteisiin paikallisesti. Sitähän esimerkiksi autoissa tarvitaan, kun ei voi olla jatkuvaa nopea verkkoyhteyttä pilveen.

HiFI 5 -prosessori pystyy prosessoimaan kaksi 128-bittistä prosessia kellojaksoa kohti. MAC-suorituskyky on kasvatettu 4-polvesta kaksinkertaisesti ja nyt prosessori tukee esimerkiksi kahdeksaa 32x32-bittistä tai kuuttatoista 16x16-bittistä MAC-operaatiota jokaisen kellojakson aikana. Tämä on raakaa suorituskykyä, jota neuroverkkoihin perustuva puheentunnistus edellyttää paikallisesti.

Suurempi DSP-prosessori tietenkin periaatteessa kuluttaa enemmän tehoa kuin edellisversio, mutta aivan näin yksinkertainen yhtälö ei ole. Gerard Andrewsin mukaan prosessorin energiatehokkuus voi olla jopa aiempaa parempi, koska prosessit ajetaan läpi nopeammin.

Voisiko älykäs ääniohjaus tulla siis jopa aivan pieniin puettaviin laitteisiin? Ilmeisesti voi. HiFi 5 -prosessorien ensimmäinen lisensoija on nimittäin erittäin alhaisista sulautetuista Arm-suorittimistaan tunnettu austinilainen Ambiq Micro. Ambiqin visiossa pieniin kannettaviin ja puettaviin laitteisiin tuodaan paikallinen ääniohjaus ilman, ett laitteiden toiminta-aika paristoteholla kärsii.

Lisätietoja ja esimerkiksi uusien lisensoitavien HiFi 5 -signaaliprosessoreiden speksit löytyvät Cadencen verkkosivuilta.

 

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template