JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kun älypuhelimista tuli tärkein videon katselulaite, raskaskin data pitää saada niihin mahdollisimman kevyesti. Aiemmin Applen iPhone-puhelimien grafiikkaprosessoreista tunnettu Imagination Technologies sanoo nyt kehittäneensä tekniikan, joka pakkaa kuvadatan 50 prosenttia pienemmäksi ilman häviöitä.

Uusi kompressiotekniikka on nimeltään PVRIC4. Imaginationin mukaan tekniikka takaa, että kuvan siirtoon tarvitaan puolta vähemmän kaistaa ja laitteen grafiikassa puolta vähemmän muistia, eikä ihmissilmä kykene näkemään eroa alkuperäiseen kuvaan.

Imagination tarjoaa uutta pakkaustekniikka laitteiden järjestelmäpiireille integroitavana IP-lohkona. Yksi sen asiakas, Chips&Media on jo käyttänyt lohkoa WAVE5-videokoodekeissaan.

PVRIC4 perustuu kahden liukuhihnan kompressioarkkitehtuuriin.  Erillinen logiikkalohko päättelee, saavutetaanko pakkaamisessa taattu 50 prosentin suhde. Mikäli osa kuvan viipaleista ei taivu häviöttömään 50 prosentin pakkausasteeseen, käytetään kovempaa pakkausta, jotta taattu 50 prosenttia saavutetaan.

Koko prosessointi tapahtuu grafiikkaprosessorilla ilman, että se näkyy grafiikan suorituskyvyssä, Imagination lupaa. PVRIC4-pakkauksen ansiosta laitteen RAM-muistia säästyy muihin toimintoihin, kuten vaikkapa 5G-striimin lataamiseen samaan aikaan kun GPU-prosessori työstää kuvaa.

PVRIC4-kompressio tapahtuu lohkotasolla, joten kuvan osia syötetään kompressioon grafiikkaprosessorilta bitti kerrallaan. Jokaisessa ruudussa (frame) osa kuvasta on häviötön ja osa visuaalisesti häviötön. Esimerkiksi oheisessa kuvassa violeteissa osissa on käytetty visuaalisesti häviötöntä pakkausta. Sitä käytetään siis vain osissa ruutua.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template