JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Mobiiliverkkojen tekniikoiden patenteista on kinattu ikuisesti. Qualcommin tapaiset yritykset ovat saaneet valtavaa kilpailuetua siitä, etteivät ne ole paljastaneet kaikkia salojaan kilpailijoille. Nyt tämä käytäntö näyttää Kaliforniassa tehdyllä oikeuden päätöksellä loppuvan.

Tuomari Lucy Koh on Kalifornian alioikeudessa päättänyt, että Qualcommin on pakko lisensoida mobiiliverkkojen essentiaalipatentteja kilpailijoille. Ennen kaikkea päätös koskee Inteliä ja sen valmistamia modeemipiirejä. Päätöksellä on kuitenkin laajempia seurauksia koko mobiilialan kannalta.

Essentiaalipatenteissa puhutaan FRAND-periaatteesta (fair, reasonable and non-disciminatory), jonka mukaan jonkin tekniikan käytön välttämättä edellyttämä osa pitää lisensoida reilusti, kohtuullisesti ja tasapuolisesti. Qualcomm on lupautunut tällaiseen FRAND-patentointiin kahden amerikkalaisen standardiorganisaation eli TIA:n (Telecommunications Industry Association) ja ATIS:n (Alliance for Telecommunications Industry Solutions) kanssa.

Lyhyesti sanottuna tuomarin Kohin päätös merkitsee, että Qualcommin lupaus koskee myös kaikkia kilpailijoita. Nyt on odotettavissa, että kaikki Qualcommin modeemikilpailijat pyytävät lisensoida käyttöönsä Qualcommin SEP-patentit (standard essential patents).

Kokonaan toinen asia on patenttien käytöstä perittävät lisenssimaksut. Näissä yritysten välillä on edelleen aika isoja eroja. Esimerkiksi Qualcommille menee jokaisesta 4G-älypuhelimesta oma siivunsa LTE-patenttien hyödyntämisestä. Sama koskee toki kaikkia patenttien haltijoita.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template