JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Mobiiliverkkojen tekniikoiden patenteista on kinattu ikuisesti. Qualcommin tapaiset yritykset ovat saaneet valtavaa kilpailuetua siitä, etteivät ne ole paljastaneet kaikkia salojaan kilpailijoille. Nyt tämä käytäntö näyttää Kaliforniassa tehdyllä oikeuden päätöksellä loppuvan.

Tuomari Lucy Koh on Kalifornian alioikeudessa päättänyt, että Qualcommin on pakko lisensoida mobiiliverkkojen essentiaalipatentteja kilpailijoille. Ennen kaikkea päätös koskee Inteliä ja sen valmistamia modeemipiirejä. Päätöksellä on kuitenkin laajempia seurauksia koko mobiilialan kannalta.

Essentiaalipatenteissa puhutaan FRAND-periaatteesta (fair, reasonable and non-disciminatory), jonka mukaan jonkin tekniikan käytön välttämättä edellyttämä osa pitää lisensoida reilusti, kohtuullisesti ja tasapuolisesti. Qualcomm on lupautunut tällaiseen FRAND-patentointiin kahden amerikkalaisen standardiorganisaation eli TIA:n (Telecommunications Industry Association) ja ATIS:n (Alliance for Telecommunications Industry Solutions) kanssa.

Lyhyesti sanottuna tuomarin Kohin päätös merkitsee, että Qualcommin lupaus koskee myös kaikkia kilpailijoita. Nyt on odotettavissa, että kaikki Qualcommin modeemikilpailijat pyytävät lisensoida käyttöönsä Qualcommin SEP-patentit (standard essential patents).

Kokonaan toinen asia on patenttien käytöstä perittävät lisenssimaksut. Näissä yritysten välillä on edelleen aika isoja eroja. Esimerkiksi Qualcommille menee jokaisesta 4G-älypuhelimesta oma siivunsa LTE-patenttien hyödyntämisestä. Sama koskee toki kaikkia patenttien haltijoita.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

IoT-solmun voi toteuttaa valmiilla alustalla

Artikkelissa kuvataan, miten SoC-piirille suunnitellaan datankeruuseen, analyysiin ja ohjaukseen tarkoitettu IoT-solmu käyttäen Adesto Technologiesin SmartEdge-alustaa. Suunnittelussa paneudutaan erityisesti ohjaussilmukoiden nopeuttamiseen yhdistettynä tehokkaaseen tiedonsiirtoon ja parempaan turvallisuuteen.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2