JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

logotypen

Moni kehittäjä on tykännyt Macbookin ja Linuxin yhdistelmästä, mutta nyt tähän suhteeseen on tullut ongelmia. Uusissa Macbookeissa käytetty T2-turvapiiri näyttää estävän autentikoimattoman käyttöjärjestelmän lataamisen. Tämä on odotetusti aiheuttanut aika paljon närää Linuxistien parissa.

Viime kuussa esitellyiltä uusilta Macbookeilta löytyy toisen polven T2-turvapiiri, joka toimii perustana salatulla APFS-tallennukselle, turvakäynnistykselle ja Touch ID -tunnistukselle. Lisäksi piirille on integroitu monia järjestelmätoimintoja kuten kuvankäsittely, audio-ohjain ja SSD-levyn ohjain.

T2-piirillä on erillinen suojattu alue, johon tallennetaan Filevault-salauksen ja turvakäynnistyksen tarvitsemat avaimet. Periaatteessa rauta ei aja mitään koodia, jonka salausta ei ole ensin purettu ja allekirjoitettu T2-osiossa.

Aiemmin vastaavaa on kierretty muuttamalla koneen turvakäynnistysasetuksia, jolloin boot-jakso käytännössä jättää kysymättä asioita, joihin ei tule oikeita vastauksia. Tämä ei näytä uuden Macbookin kanssa toimivan. T2-piiri nimittäin estää pääsyn ”laittomilta” käyttöjärjestelmiltä koneen SSD-levylle. Macbookilla ei siis voi ajaa koneen kiintolevylle asennettua Linuxia.

Asiaa koskeva keskustelu on jo nyt saanut varsin kiihkeitä sävyjä eri puolilla verkkoa. Monella Linuxin ajaminen virtuaalihiekkalaatikossa ei näytä riittävän, joten ongelma on todellinen. Toisaalta T2-piiri sopii hyvin Applen omaan suljetun ekosysteemin pirtaan. Käyttäjän kannalta ongelmallinen kysymys on se, omistaako raudan ostaja oikeudet omaan rautaansa.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template