JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Stanfordin tutkijat kehittävät laitteita, joilla voidaan tuottaa aurinkovoimaa ja viilentää rakennuksia. Kehitteillä oleva laitteisto pystyy tuottamaan sähköä auringonvalosta ja samalla säteillä lämpöä suoraan avaruuteen rakennusten jäähdyttämiseksi.

Stanfordin sähköinsinööri Shanhui Fan haluaa mullistaa energiaa tuottavat katoille asennettavat energialaitteet. Fanin laboratoriossa on rakennettu laite, jolla voisi olla kaksi tarkoitusta: sähköntuotanto ja rakennuksen jäähdytys.

Laitteen aurinkoa päin oleva pintakerros on valmistettu puolijohteista, joilla on jo pitkään tuotettu näkyvästä valosta sähköä. Uutuutta löytyy laitteen pohjakerroksesta. Se perustuu materiaaleihin, jotka voivat siirtää lämpöä avaruuteen säteilevän jäähdytyksen kautta.

Fanin jäähdytystekniikka hyödyntää sitä tosiasiaa, että ilmakehän läpi pääsee suoraan avaruuteen tietyn infrapunavalon aallonpituuden avulla.

Tutkijat mittailivat rakentamaansa laitetta ja tulokset osoittivat, että lämpö säteilee pohjasta läpi ylimmän kerroksen avaruuteen. He eivät kyenneet testaamaan, tuottiko laite myös sähköä. Koelaitteen yläkerroksesta eli aurinkokennosta puuttui metallinen johdekalvo, mutta se olisi estänyt infrapunavalon pääsyn pois. Tutkijaryhmä suunnittelee nyt aurinkokennoja, jotka toimivat ilman metallikalvoja yhdistettäväksi säteilevän jäähdytyskerroksen kanssa.

Göteborgilaisen Chalmersin teknillisen korkeakoulun tutkimusryhmä kehittelee puolestaan energiajärjestelmää, joka kerää lämpöä kesän auringosta talvella käytettäväksi. Tutkijat ovat kehitelleet erityistä molekyyliä, joka voi varastoida aurinkoenergiaa myöhempää käyttöä varten.

Hiilestä, vedystä ja typestä valmistetulla molekyylillä on ainutlaatuinen ominaisuus. Kun siihen kohdistuu auringonvalo, se muuttuu energiapitoiseksi isomeeriksi. Tämä on molekyyli, joka koostuu samoista atomeista mutta joka on sidottu yhteen toisella tavoin.

Isomeeri voidaan varastoida ja ottaa käyttöön, kun sitä tarvitaan, esimerkiksi yöllä tai talvella. Se on nestemäisessä muodossa ja sopii käytettäväksi aurinkoenergiajärjestelmässä, jonka tutkijat ovat nimenneet MOST:ksi (Molecular Solar Thermal Energy Storage). Kyseisen isomeerin energia voidaan varastoida jopa 18 vuodeksi.

Tutkimusryhmä on kehittänyt myös katalyysin varastoidun energian vapautumisen hallintaan. Katalyytti toimii suodattimena, jonka läpi neste virtaa. Tällöin syntyvä reaktio lämmittää nesteen 63-asteiseksi. Samalla prosessi palauttaa molekyylin alkuperäiseen muotoonsa, jotta se voidaan käyttää uudelleen tässä lämmitysjärjestelmässä.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 19.11.2018

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Roima parannus IoT-verkkojen tietoturvaan

Langattomia IoT-laitteita pidetään merkittävänä uhkana teollisuuden tietoverkkojen turvallisuudelle. Tietoturvassa voidaan kuitenkin päästä roimasti paremmalle tasolle soveltamalla TLS-suojausmenettelyn virtaviivaistettua johdannaista, jonka avulla ei-IP-pohjaiset IoT-solmut voidaan turvallisesti liittää IP-pohjaisiin verkkoihin. Vahva tietoturva voidaan näin kattaa koko verkkojärjestelmän päästä päähän.

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template