JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Litiummetalli tarjoaisi akuille tehokkaampaa toimintaa, mutta niiden ongelmana on dentriittien muodostuminen nopeilla lataus- ja purkujaksoilla toimittaessa. Penn State Universityn tutkijat ovat kehittäneet kolmiulotteisen ristisilloitetun polymeerisienen, joka kiinnittyy anodin metallipintaan. Materiaali toimii huokoisena sienenä, joka ei pelkästään edistä ioninsiirtoa, vaan estää myös akun heikkenemistä.

Tutkijoiden mukaan menettely mahdollistaa dentriiteistä vapaan metallipinnoitteen jopa alhaisissa lämpötiloissa ja nopeissa latausolosuhteissa. Vastaava ilmiö havaittiin myös natrium- ja sinkkianodeissa, mikä lupailee lähestymistavalle laajempaa käyttöä.

Työn käytännön sovellukset voisivat mahdollistaa entistä tehokkaamman ja stabiilin metalliakkuteknologian. Sähköautossa se voisi lisätä ajomatkaa ja antaa älypuhelimille paremman akun, toteavat tutkija yliopistonsa tiedotteessa.

Metalli-ilma -akut ovat yksi kevyimpiä ja pienimpiä saatavilla olevista paristoista, mutta niilläkin on heikkoutensa. Kun ne eivät ole käytössä, niiden toimintakyky heikkenee nopeasti, kun korroosio syö metallielektrodeja.

Nyt MIT:n tutkijat ovat löytäneet keinon merkittävästi vähentää korroosiota, mikä mahdollista näiden paristojen pidemmän säilyvyyden. Kun ladattavat litiumioniakut menettävät noin viisi prosenttia latauksestaan kuukauden säilytyksessä alumiini-ilma -paristo voi menettää 80 prosenttia varauksestaan kuukaudessa.

MIT:n suunnitelma voittaa ongelman esittelemällä öljyesteen alumiinielektrodin ja elektrolyytin välille. Tyypillisesti elektrolyytti syö alumiinin pois, kun pari on valmiustilassa. Tässä ratkaisussa öljy suojaa alumiinipintaa elektrolyytiltä.

MIT:n suunnitelmassa akkua käyttöön otettaessa öljy pumpataan nopeasti pois ja korvataan elektrolyytillä. Tämän seurauksena energianmenetys vähenee vain 0,02 prosenttiin kuukaudessa. Aiempaan verrattuna kyse on yli tuhatkertaisesta parannuksesta.

Metalli-ilma -parien säilyvyyteen on kokeiltu monia menetelmiä, mutta yleensä ne rajoittavat vahvasti akkuvirtaa. Vaikka öljy- ja pumppausjärjestelmä sisältyvät tähän primääriseen alumiini-ilma -akkuun, ne ovat silti viisi kertaa kevyempiä ja kaksi kertaa niin pienikokoisia kuin sähköautojen ladattavat litiumioniakut, kertovat tutkijat yliopistonsa tiedotteessa.

Alumiini on erittäin edullinen ja se on yksi korkeimman kemiallisen energiatiheyden varastointimateriaaleista. Alumiini-ilma-akkuja on jo käytetty sähköajoneuvoissa lisäkilometrien antajana täydentämään sisäänrakennettuja ladattavia paristoja, kun perusakun puhti loppuu.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 21.11.2018

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Roima parannus IoT-verkkojen tietoturvaan

Langattomia IoT-laitteita pidetään merkittävänä uhkana teollisuuden tietoverkkojen turvallisuudelle. Tietoturvassa voidaan kuitenkin päästä roimasti paremmalle tasolle soveltamalla TLS-suojausmenettelyn virtaviivaistettua johdannaista, jonka avulla ei-IP-pohjaiset IoT-solmut voidaan turvallisesti liittää IP-pohjaisiin verkkoihin. Vahva tietoturva voidaan näin kattaa koko verkkojärjestelmän päästä päähän.

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template