JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Sulava Oy ja tunnettu Windows-asiantuntija Sami Laiho ovat aloittaneet yhteistyön. Laiho pitää Suomessa järjestettävät kurssinsa yksinoikeudella Sulavan kautta. Maaliskuun 15. päivä Laiho pitää lisäksi tunnetun Saminarium-seminaarinsa.

Laihon kevään kurssit käsittelevät vianetsintää. Ensimmäinen kurssi tarjoaa tiedon vianetsinnän työkaluista ja opettaa käyttämään niitä. Toinen kurssi valmentaa ymmärtämään, kuinka työkalujen kautta saatavaa tietoa tulisi tulkita ja kuinka päästä kiinni omiin ratkaisuihin.

Laihon mukaan työkalujen käytön opettaminen on helppoa. Haasteet alkavat siitä, mitä työkaluilla pitäisi tehdä oikeassa tilanteessa. - Sen pohjalta kehitin jatkokurssin. Kerron siellä, kuinka Windows-käyttöjärjestelmä toimii, jotta ymmärtäisi mitä työkalut näyttävät. Työkalu voi näyttää 300 000 riviä telemetriaa, eikä kerro sitä, mikä datassa on oleellista, Laiho kertoo.

Hänen mukaan vianetsinnässä taidot ovat tärkeämmässä roolissa kuin tuotteet. - Jos opetetaan vain lista työkaluja, ollaan hakoteillä. Suurin ongelma on, ettei ymmärretä, kuinka vianselvitystä oikeasti tehdään. Vianetsinnässä on tarpeen oppia ajatusmalleja, ei mekaanista asioiden toistamista ohjeiden mukaan. Taitoja, jotka ovat ajattomia.

Laiho kertoo törmänneensä usein ajattelutapaan, että pitkään IT-alalla toimineelle peruskurssille tuleminen ei kannattaisi. Vianselvityksessä etsitään jatkuvasti enemmän ratkaisuja hakukoneella ja tuolloin tulisi oikeiden vastausten löytämiseksi kysyä oikeat kysymykset. Kurssit kehittävät juuritason ymmärrystä siitä, kuinka käyttöjärjestelmä toimii. Tarkoituksena on rakentaa hyviä vianselvittäjiä ratkaisemaan vikoja, joihin vastaus ei löydy suoraan Googlesta.

- Peruskurssilla opetellaan käyttämään Microsoftin eniten käyttämiä vianselvitystyökaluja, tekemään suorituskyvyn seurantaa ja parantamista sekä hitaiden käynnistysten ja sisäänkirjautumisten ongelmien ratkaisua. Nämä taidot soveltuvat kaikille IT-ammattilaisille. Jatkokurssi puolestaan on teoreettisesti todella vaativa, täydellinen kaikille kovimmille IT-osaajille.

Toinen aihe, johon Laiho kertoo keskittyvänsä leijonanosan tulevasta vuodesta, on kestoaihe tietoturva. - Jos ajattelee haittaohjelmia, niiden tehtävänä on tehdä rahaa. Siksi ne keskittyvät nykyisin kiristysohjelmiin, Bitcoinin louhimiseen ja vastaavaan. Mutta jos miettii, kuinka yrityksiin oikeasti murtaudutaan, joku kirjoitti käyttäjätunnuksensa ja salasanansa väärään paikkaan. Ihminen oli se, jolle ei kerrottu, ettei näin pidä tehdä. Näitä on vaikea teknisesti estää, joten on annettava ihmisille valmiuksia toimia oikein, Laiho evästää.

Laihon Saminarium-seminaari järjestetään Helsingissä 15. maaliskuuta. Aiheena ovat muun muassa Windows 10:n, Server, Active Directory -hakemistopalvelun sekä Azure-, Azure Stack-, Hybrid- ja OnPrem -tuotteiden tulevaisuuden näkymät. Lisätietoja löytyy Sulavan sivuilta.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

IoT-solmun voi toteuttaa valmiilla alustalla

Artikkelissa kuvataan, miten SoC-piirille suunnitellaan datankeruuseen, analyysiin ja ohjaukseen tarkoitettu IoT-solmu käyttäen Adesto Technologiesin SmartEdge-alustaa. Suunnittelussa paneudutaan erityisesti ohjaussilmukoiden nopeuttamiseen yhdistettynä tehokkaaseen tiedonsiirtoon ja parempaan turvallisuuteen.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2