JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Eipä tarvitse LTE-verkossa toimiva IoT-moduuli enää paljon tilaa. Japanilainen Murata on esitellyt LBAD0ZZ1RX-moduulin, joka tuo laitteisiin NB-IoT-radion pienellä, mitoiltaan vain 15,6 x 14,0 x 2,2 -millisellä piirillä.

Radio on tietenkin tarkoitettu pieniin, paristokäyttöisiin IoT-laitteisiin 4G-verkoissa. Se on valmistettu piirikortille ja metallikoteloitu. Itse radiopiiri perustuu Huawein omistaman HISiliconin Hi2115-piiriin.

Moduuli pitää sisällään radion, kantataajuusosan ja sovellusprosessorin. Lisäksi kotelon sisältä löytyy DC-DC-muunnin, tehonhallintapiirit sekä radio vaatimat suotimet ja muut passiivikomponentit.

Itse prosessori on Arm Cortex-M0, oka operoi 40 megahertsin kellolla, sisältää 64 kilotavua SRAM-muistia ja 256 kilotavua flashia sovelluskoodille. Muratan mukaan moduuliin perustuvat IoT-laitteet jaksavat lähettää dataansa pilveen jopa 10 vuoden ajan yhdellä paristolla.

3G- ja 4G-mobiiliverkkojen sijaan iso osa IoT-datasta kulkee tällä hetkellä lisensoimattomilla taajuuksilla Sigfox-, LoRa- tai muilla protokollilla. Käänne markkinoilla tulee tutkimuslaitos IHS:n mukaan vuonna 2020. Tuolloin LoRa- ja NB-IoT-moduuleja myydään molempia reilut 161 miljoonaa kappaletta.

IoT-laitteiden tietoturva on retuperällä

Viime syksynä Mirai-haittaohjelma valloitti tuhansia ja tuhansia valvontakameroita palvelunestohyökkäyksiä varten. Barr Groupin tuore kyselytutkimus osoittaa, että sulautettujen laitteiden suunnittelijat eivät vieläkään suhtaudu riittävän vakavasti laitteiden tietoturvaan.

Lue lisää...

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 ECF template