JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ECF

Samsung on ryhtynyt valmistamaan volyymeissä ensimmäistä 12 gigatavun LPDDR4-moduuliaan älypuhelimiin. Uuden polven RAM-muisti kasvattaa samalla huippuälypuhelinten keskusmuistin kapasiteetin suuremmaksi kuin perusläppäreissä.

Kännykkämuistien kehitys on ollut viime vuosina erittäin nopeaa. Vuonna 2009 suurin kännykkämuisti oli 256 megatavun DDR-siru, jolta dataa voitiin lukea 400 megabittiä sekunnissa. Seuraavana vuonna kapasiteetti kasvoi 512 megatavuun, mutta väylän nopeus pysyi ennallaan.

Vuonna 2011 kännykkämuisteissa rikottiin gigatavun raja ja uuden LPDDR2-tekniikan ansiosta dataluku nopeutui 1066 megabittiin sekunnissa. Kesällä 2013 oli vuorossa jo kolmen gigatavun piiri ja LPDDR3-väylän myötä nopeus kasvoi 2166 megabittiin sekunnissa.

Vuonna 2015 markkinoille saatiin ensimmäiset kuuden gigatavun RAM-muistit ja silloin käytössä oli jo LPDDR4-tekniikka, jolladatanluku onnistuu 4266 megabitin sekuntinopeudella. Reilun kolmen vuoden aikana kapasiteetti on nyt kaksinkertaistunut 12 gigatavuun, mutta seuraavan polven LPDDR5-tekniika on vasta ehtinyt testipiireihin.

Samsungin uusin LPDDR4-piiri on toteutettu yhdistämällä samaan koteloon kuusi 16 gigabitin sirua. Kotelon on silti vain 1,1 milliä paksu, joten se ei rajoita laitesuunnittelua.

LPDDR4-tekniikan ansiosta prosessori voi lukea dataa muistilta 34,1 gigatavun sekuntinopeudella. Samsung ei totuttuun tapaa kerro valmistusprosessin viivanleveyttä tarkasti vaan puhuu 10nm-luokasta, mikä tarkoittaa prosessia 10 ja 20 nanometrin välillä.

 

IoT-laitteiden tietoturva on retuperällä

Viime syksynä Mirai-haittaohjelma valloitti tuhansia ja tuhansia valvontakameroita palvelunestohyökkäyksiä varten. Barr Groupin tuore kyselytutkimus osoittaa, että sulautettujen laitteiden suunnittelijat eivät vieläkään suhtaudu riittävän vakavasti laitteiden tietoturvaan.

Lue lisää...

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisää...
 
 
ETN_fi @DigiDotCom announces next generation of #IoT with user-focused subscription featuring edge intelligence, device ma… https://t.co/0S7iQBGPzO
ETN_fi @Hel_Tech Varjon lasit eivät ole tulossa kuluttajille https://t.co/KtC1C03QX0
ETN_fi The VR-1 by Varjo on display at HelTech, Helsinki. https://t.co/sx7kgBwoax
ETN_fi ETN newsletter out early today. Travelling to Embedded World in Nürnberg. See you there.
ETN_fi @embedded_world starts tomorrow. Today is travel day for a lot of professionals. Not too many straight flights from abroad, Im afraid.ECF template