JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ECF

Suomessakin operaattoreilla on jo satoja 5G-tukiasemia. Monella tapaa 5G-verkot eroavat aiemmista polvista. Verkot ovat jo arkkitehtuuriltaan jaettuja. Sen takia niissä voidaan monia toimintoja virtualisoida eli ajaa joko paikallisilla tai pilvipalvelimilla. Markkinajohtaja tässä on PC-virtualisoinnin kehittänyt VMware.

Yhtiössä tietoliikennedivisioonan markkinakehityksestä vastaavan Nigel Stephenson menee jopa niin pitkälle, ettei usko 5G-verkon toteutuksen olevan mahdollista ilman virtualisointia, ts. NFV-tekniikkaa (Networks Functions Virtualization).

- Näemme, että virtualisointi tulee vaiheittain eri osiin verkkoa. Verkon rungossa eli ”coressa” on paljon kiinnostusta virtualisointiin, samoin asiakaspalveluissa kuten SDWAN ja IoT. Jotta voisi tukea 5G-verkon mahdollistamaa palvelujen skaalaamista, tiheyttä, sujuvuutta ja personointia tarvitaan automatisoitua, ohjelmistovetoista verkkorakennetta, Stephenson muotoilee.

VMwarella on palveluntarjojissa yli 70 globaalia NFV-asiakasta, jotka ovat toteuttaneet yli 120 erillistä NFV-ratkaisua. Asiakkaisiin kuuluvat esimerkiksi Ooredoo, Vodafone ja Telia, jossa VMwaren vCloud-ratkaisulla on toteutettu virtualisoituja palveluja sekä Ericssonin että Nokian laitteistolla.

Ericsson on ollut virtualisoinnissa VMwarelle tärkeä kumppani ja yrityksellä on oma sertifiointilaboratorio, jossa VMware-pohjaisia ratkaisuja voidaan validoida. Stephensonin mukaan Ericsson ja Nokia ovat virtualisoinnissa tällä hetkellä hieman eri linjoilla. – Nokia haluaa olla ainoa toimittaja verkon core-ratkaisuille, Ericsson on lähtenyt hakemaan virtualisoinnista täyttä hyötyä eli käytännössä irrottaa palvelut radiosta, Stephenson kuvaa.

5G-verkoissa tavoitteena on puristaa radiosta-radioon -linkin latenssi eli viive 1 millisekunnin luokkaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että prosessoinnin pitää tapahtua lähellä verkon reunaa. NFV-pohjaisen ratkaisun taipumista tähänkin VMware demosi helmikuussa Barcelonan Mobile World Congress -messuilla.

- Demosimme, miten liveverkossa toteutettiin viipaleita (slices), joissa videoyhteys täytti 5G:n datakapasiteetti- ja latenssivaatimukset. Näytimme myös, iten sovelluksia voi työntää dynaamisesti lähemmäksi verkon reunaa, jolloin käyttäjät pääsevät nauttimaan 5G-radion datanopeudesta ja pienestä viiveestä.

Stephensonin mukaan verkon virtualisoinnin rajaa työnnetään koko ajan kauemmaksi. Raja menee viimeistään tukiaseman radiossa, mutta koko ajan NFV-tekniikoita työnnetään lähemmäksi sitä.

 

IoT-laitteiden tietoturva on retuperällä

Viime syksynä Mirai-haittaohjelma valloitti tuhansia ja tuhansia valvontakameroita palvelunestohyökkäyksiä varten. Barr Groupin tuore kyselytutkimus osoittaa, että sulautettujen laitteiden suunnittelijat eivät vieläkään suhtaudu riittävän vakavasti laitteiden tietoturvaan.

Lue lisää...

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisää...
 
 
ETN_fi Periscope cameras are the next big thing. Huawei P30 Pro shows the way. Others will surely follow. @HuaweiMobileFI https://t.co/2p9I8gRK1Y
ETN_fi Speed up your RF design with virtual antennas! Virtuaaliantenni nopeuttaa RF-suunnittelua https://t.co/jFw1nzMrkK
ETN_fi Tosibox signs a sales partner in Chile and Peru. https://t.co/XyuIabmHrm
ETN_fi @DigiDotCom announces next generation of #IoT with user-focused subscription featuring edge intelligence, device ma… https://t.co/0S7iQBGPzO
ETN_fi @Hel_Tech Varjon lasit eivät ole tulossa kuluttajille https://t.co/KtC1C03QX0ECF template