Etävalvomolta ei edellytetä reaaliaikaista datayhteyttä robottiajoneuvoon. Osalla valmistajista löytynee korkeimman automaatiotason täysvalmius, mutta verkkoyhteyksien datansiirtonopeus ei sitä tue. Nyt kulkulaitteen sallitaan bufferoida, varastoida tarvitsemaansa ohjausdataa mutta ehto on, että sen on pysähdyttävä toimialueensa rajalle.

Vuoden alusta voimaan astuneen liikenne- ja viestintävirasto Traficomin määräyksen odotetaan vauhdittavan automaattisesti toimivien sekä rekisteröityjen että rekisteröimättömien kulkuneuvojen liikennöintiä.

Taustalla robottiajoneuvovalmistajien ja -liikennöitsijöiden mukaan on pettymys siihen, että langattomat mobiiliverkot eivät vedäkään dataa mainoksissa luvatulla tavalla, vaan latenssi on milloin mitäkin.

Datan bufferointi ajotietotokoneen muistiin toimii, mutta hidastaa reaaliaikaisten kaksisuuntaisten säätöjärjestelmien kehitystä. Siksi EU:sa valmistellaan jo uusia säädöksiä ja kehitysohjelmia.

Level 5 mahdollinen

- Tämän vuoden syksyllä alkaa EU-projekti, jossa kehitämme kaksisuuntaista reaaliaikaista datansiirtoa, sanoo kuopiolaisen tieharjausautomaation kehittäjä, Trombia Technologies Oy:n toimitusjohtaja Antti Nikkanen (kuvassa).

Niin tieliikennerobottien kuin -autojenkin loikka täysautomaatioon, operaatiotasolle Level 5, on tehtävissä. - Meillä on periaatteellinen valmius täysautomaatioon, Nikkanen lisää.

Varmuus alle sekuntiin putoavasta latenssista datan verkkosiirrossa on haave. VTT:n lisäksi siirto-ongelmat on todettu Traficomin omissa mittaukissa.

- Koska sadan prosentin varmuudella toimivaa datansiirtoa ei ole taidettu vielä keksiäkään. Kutakuinkin kaikessa liikenteen automaatiossa on taustalla oltava se perusajatus, että ajoneuvon tulee kyetä selviytymään pääosin ajosuoritteestaan ilman jatkuvaa tiedonsiirtoa ja viimeistään sen tulee kyetä saattamaan itsensä riskit minimoivaan tilaan ilman riippuvuutta mihinkään ulkopuoliseen ja turvallisuus itsessään ei saa olla riippuvainen tiedonsiirron varmuudesta, sanoo tyyppihyväksynnän erityisasiantuntija Jukka Juhola Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.

Juhola puhuu turvallisuudesta, joka saavutetaan datansiirron välimuistitoiminnoilla.

- Nopeammille ja varmemmille yhteyksille löytynee toki aina tarvitsijansa. Mutta ajoneuvosääntelyn kannalta tuota käytettyä tiedonsiirtoteknologiaa ei ole tarpeen kovin tarkasti säädellä, koska perusvaatimus ajoneuvon kyvystä toimia itsenäisesti kriittisissä tilanteissa menee tärkeysjärjestyksessä sen yli, Juhola lisää.

”Latenssia sallitaan tarpeen mukaan”

Erityisesti syynissä ovat automaattiset tavarankuljettimet, joiden tulee kyetä pysähtymään ja pysymään paikallaan, jos kulkupeli ei ole enää teknisen toiminta-alueen sisällä.

- Tämä suunniteltu toiminta-alue on suomennettuna kieltämättä hieman tökerö termi, mutta ei ole parempaakaan käyttöön, Juhola pohtii.

Automaattiajamiseen satsaavat valmistajat Juholan mukaan tähtäävät siihen, että auto osaa toimia suurimman osan ajasta itsenäisesti ja dataa siirretään ennakoivasti. - Eli kriittiset tilanteet eivät vaadi online-datasiirtoa ja latenssia sallitaan sen mukaisesti.

Eri pyörämäärillä varustettujen kevyiden sähköajoneuvojen ja kevyiden automaattisten tavarankuljettimien rakenne ja liikkumisnopeudet määritelellään 1.1.2024 annetulla määräyksellä, joka korvaa vuoden 2021 määräyskosteen.

- Vaatimuksena koeluvan saamiseen on niin sanottu minimiriskitoiminto.

Reijo Jälkö, johtava asiantuntija liikenne ja viestintävirasto Traficomista huomauttaa, että viraston käsittelyssä on useita toimilupia, mm. robottibussien kanssa liikennöivältä Remoted Oy:ltä. Siksi tarkkoja kommentteja ei heru. Remoted itse kertoo saavuttaneensa 100-prosenttisen automaation ja vaunussa mukana olevan turvakuljettajan tarvetta ei enää olisi.

Teksti ja kuva Reijo Holopainen

ETNtv

Watch ECF videos

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisÀÀ...

Suomen suurin valtti kybersodassa on luottamus

Teknologia19 – Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll uskoo, että luotettavuudesta voi tulla suomalaisten yritysten suurin myyntivaltti tulevaisuudessa. – Tärkein kysymys on tulevaisuudessa, kehen ja mihin voimme luottaa. Luottamuksesta on tulossa hyvin arvokas aineeton pääoma yrityksille, Limnéll sanoi eilen messukeskuksessa.

Lue lisÀÀ...

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

NEWSFLASH

 SPONSORS

 

congatec is a rapidly growing technology company focusing on embedded and edge computing products and services. The high-performance computer modules are used in a wide range of applications and devices in industrial automation, medical technology, robotics, telecommunications and many other verticals.

CVG Convergens is an ICT services company specialized in embedded systems, smart connected products and ICT systems and processes for SME businesses. Our mission is to help our clients, our team, and the society to improve and thrive by providing reliable and sustainable solutions, services, and products by creative and efficient application of technology.

 

ADLINK Technology leads edge computing, the catalyst for a world powered by artificial intelligence. We manufacture edge hardware and develop edge software for embedded, distributed and intelligent computing - from powering medical PCs in the intensive care unit to building the world’s first high-speed autonomous race car - more than 1600 customers around the world trust ADLINK for mission-critical success.

 

 

Testhouse Nordic is the leading supplier of test and measurement products and solutions in the Nordic countries. We partner with world's most renowned suppliers. Through our expertise and strong relationships with our suppliers, we offer products and services that regularly exceed our customers’ expectations.

 

 

Mespek Oy is established 1989 and our focus is on industrial electronics and producing support services. The main product areas of Mespek are embedded modules, industrial computing, test&measurement modules and server management systems (KVM-switches).

 

BCC Solutions Oy is a Finnish company that, in addition to expert services, offers comprehensive equipment solutions for data transfer and telecommunication networks, as well as their analysis, testing and measurement. We broadly represent the industry's leading brands.

 

 

In cooperation with

 

 

 

and

 





ECF template