logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Artikkelin kirjoittaja Cliff Ortmeyer vastaa Premier Farnellin ratkaisujen kehittämisestä. Ortmeyer tuli Farnellin palvelukseen vuonna 2011. Sitä ennen hän työskenteli STMicroelectronicsilla liiketoiminnan kehityksessä yli 13 vuotta. Ortmeyerillä on elektroniikkainsinöörin tutkinto Iowa State Universitystä.

Esineiden internet on Maailman talousfoorumin määrittelemän neljännen teollisen vallankumouksen keskiössä: tämä taloudellinen, tekninen ja kulttuurinen murros yhdistää fyysisen, digitaalisen ja biologisen maailman. Kehitystä vauhdittavat kaikkialla läsnäoleva verkottuneisuus, big data, analytiikka ja pilvi.

”Laskennan demokratisointi” voi kuulostaa abstraktilta käsitteeltä, mutta kyse on aidosta vallankumouksesta, joka on kihissyt pinnan alla jo pidemmän aikaa. Rikkomalla laitteiston ja ohjelmistojen väliset perinteiset aidat tämä siirtyminen kohti elektroniikkalaitteiden kehityksen demokratiaa on kiihtynyt viime aikoina uusilla tekniikoilla ja uudenlaisilla yhteisöillä, jotka ovat syntyneet yhden viime vuosien puhutuimman teknologiatrendin eli esineiden internetin, IoT:n ympärille.

Jotta IoT vastaisi lupaukseensa tuoda parempia mahdollisuuksia teknologiayleisöille, sen työprosessien täytyy yksinkertaistua ja kehittyä hyödyntämään paremmin modulaarisia komponentteja, jotka vastaavat IoT-suunnittelun keskeisiin teknologisiin haasteisiin ohjelmistosuunnittelusta laitetoteutukseen. Kehitysalustat, SBC-korttitietokoneet (single-board computers) ja Raspberry Pin ja Arduinon kaltaiset prototypointialustat ovat osa avoimen lähdekoodin edullisten ja helppokäyttöisten laitekomponenttien uutta sukupolvea, joka avaa IoT-ratkaisukehityksen paljon suuremmalla joukolle kehittäjiä ja tuo IoT-innovointiin referenssisuunnittelujen perustan.

Aivan yhtä tärkeitä ovat rakentaja- eli maker- ja hakkeriverkkoyhteisöt, jotka ovat kasvaneet näiden kehitysalustojen, korttitietokoneiden ja avoimen koodin alustojen tueksi ja asiantuntemuksen tukiverkostoksi, joka auttaa kaikkia aloittelijoista ammattikehittäjiin ja -rakentelijoihin löytämään menestyksekkäitä IoT-suunnitteluja.

Mahdollisuuksia ja haasteita

Jo aivan lähitulevaisuudessa IoT:n anturiverkot ja älykkäät laitteet liittävät verkkoon käytännössä kaiken elinympäristössämme: kotimme, fyysiset esineet, teolliset työprosessit, liikenne- ja tietoliikennejärjestelmät, vaatteet ja meidät itsemme, minkä ansiosta ne pystyvät siirtämään dataa keskenään.

Tutkimuslaitos IDC ennustaa, että vuoteen 2020 toiminnassa on 50 miljardia IoT-anturia, ja vuoteen 2030 mennessä verkottuneiden laitteiden määrä kasvaa yli 200 miljardiin 1. IoT:llä on myös potentiaalia demokratisoida laite- ja ohjelmistosuunnittelu, mikä toisi uuden sukupolven kehittäjiä ja innovaattoreita huipputekniikan aloille. Gartner on ennustanut, että tämän vuoden loppuun mennessä 50 prosenttia IoT-ratkaisuista saa alkunsa startupeissa, jotka ovat alle kolmen vuoden ikäisiä. Gartner ennustaa myös, että IoT-tekniikan hyväksyntää, käyttöä ja kasvua vauhdittavat maker-yhteisö ja startupit kulutuselektroniikkaa valmistavien yritysten sijaan luomalla niche-sovelluksia, jotka saavat suurempaa tunnustusta markkinoilla.

Jotta IoT saisi aikaan suunnittelun demokratisoitumisen, sen täytyy olla paljon helpompaa suunnitella. IoT-ratkaisut ovat surullisenkuuluisia monimutkaisuudestaan ja rakentamisen haasteellisuudestaan, ja kokonaisen IoT-alustan kehittäminen alusta loppuun vaatii osaamista monilta teknologia-alueilta, kuten anturien integroinnissa ja hallinnassa, tehonhallinnassa, prosessoreissa, langattomissa yhteyksissä, tietoturvassa, sulautetuissa ohjelmistoissa, data-analytiikassa ja pilvialustoissa. Hyvin harvoilla rakentelijoilla tai startupeilla on ennestään vaadittavaa osaamista, jota näiden monimutkaisten tuotteiden markkinoille tuominen vaatii.

IoT-alustan rakentaminen tyhjästä ei tyypillisesti ole paras lähestymistapa useimmille innovaattoreille. Laitteiston, ohjelmistojen ja langattoman tekniikan integroiminen pilviyhteydellä on monimutkainen ja aikaa vievä prosessi, jonka kustannukset kasvavat paljon suuremmiksi ja markkinoillepääsy viivästyy. Tässä kohtaa avoimen lähdekoodin kehityskortit astuvat mukaan peliin.

Toimittajan rooli

Startupit, yrittäjät ja rakentelijat voivat hyödyntää edullisia avoimen lähdekoodin elektroniikka-alustoja ja korttitietokoneita Farnell element 14:n kaltaisilta toimittajilta. Ne tuovat tehokkaat suunnittelun työkalut useampien suunnittelijoiden käsiin nopeammin, mikä tuo IoT-teknologiat kaikenlaisten innovaattorien käyttöön.

Nämä kehitysalustat myös auttavat kumoamaan umpeen suunnittelijoiden ja koodaajien välistä teknologista kuilua. Suunnittelijoita on perinteisesti käytetty kehittämään laitteisto järjestelmäkehityksessä, missä he työskentelevät ”lähellä metallia” (korkeintaan) C-kielellä ohjelmoiden. Toisaalta ohjelmistosuunnittelijat keskittyvät lähes yksinomaan kirjoittamaan koodia käyttöjärjestelmiä varten, mutta heti kun he näkevät johtimeen liitetyn laitealustan, moni pelkää aiheuttavansa oikosulun tai vahingoittavansa korttia. Raspberry Pin ja Beagleboardin kaltaiset alustat liittävät nämä kaksi leiriä yhteen, kun laitesuunnittelijat alistetaan korkeamman tason ohjelmoinnille alustalla, jossa on integroitu käyttöjärjestelmä. Samaan aikaan ohjelmistosuunnittelijat saavat käyttöönsä edullisen laitteen, joka helpottaa ymmärtämään fyysistä prosessointia.

Toimittajaketjut muodostavat myös teknisen neuvonnan ja tuen yhteisön – jolle mikään kysymys ei ole triviaali – ja tuovat mahdollisuuden oppia sekä kollegoilta että ammattilaisilta. Yhteisöjen keskustelufoorumit, webinaarit ja uusien laitteiden ”road test” -kiertueet tuovat suunnittelijoilla ja rakentelijoille mahdollisuuden tavata ja oppia lisää sekä uusien että vakiintuneiden teknologioiden toteuttamisesta avoimen lähdekoodin laitteisto- ja ohjelmistovaihtoehdoilla.

Käytettävissä on myös erikoistuneita IoT-kehityspaketteja, jotka sisältävät laitteiston, ohjelmistot, firmwaren ja integrointityökalut suunnittelun nopeuttamiseksi. On erittäin tärkeää, että nämä IoT-paketit yleensä sisältävät myös anturikehityskomponentit ja pilviyhteysratkaisut, mikä helpottaa näiden tekniikoiden lisäämistä toimiviin suunnitteluihin. Kehityspaketeista on nopeasti tulossa IoT-kehityksen referenssisuunnitteluja, kun toimittajat kehittävät alustojen ”out-of-the-box” -kokemusta niin että peruskortin lisäksi ne sisältävät myös olennaiset anturi- ja pilviyhteysmahdollisuudet.

Niille suunnittelijoille, jotka ovat valmiita teollistamaan suunnittelunsa ja viemään ne tuotantoon, huipputoimittajat tarjoavat myös valmistukseen tähtäävää suunnittelua (design for manufacturing) ja valmistuspalveluita, joiden avulla pieninkin yritys voi loikata rakentelijasta laitevalmistajaksi.

Pieni on kaunista – ja pääsee nopeammin markkinoille

IoT-kehityksen demokratisoinnista on nopeasti tulossa todellisuutta. Avoimen lähdekoodin kehitysalustat ja muut protoalustat ovat osoittautumassa keskeisiksi IoT-toimitusketjun tasoittamisessa, kiihdyttäen innovaatiota ja vahvistamalla jokaista, jolla on ideoita ja kunnianhimoa suunnitella ja rakentaa menestyksekkäitä IoT-ratkaisuja.

Nämä alustat auttamaan tuomaan IoT-ratkaisuja markkinoille nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Ne muodostavat myös disruptiivisen voiman vakiintuneille teknologiajäteille, kiitos avoimen lähdekoodin teknologioiden ja toimittajaverkostojen, jotka tuovat käyttöön komponentit, kehitysalustat ja online-tukiyhteisöt.

Kehitysalustat, jaetun avoimen koodin osaaminen, piensarjatuotanto ja IoT kulkevat käsi kädessä mahdollistaen nopean kehityksen ja prototypoinnin suurille, dynaamisille ja nopeasti kasvaville markkinoille.

1IDC FutureScape: Worldwide Internet of Things 2018 Predictions

MORE NEWS

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

Aurinkosähköä rakennettiin ennätysmäärä viime vuonna

Viime vuonna maailmassa rakennettiin ennätykselliset 597 gigawattia (GW) uutta aurinkosähkökapasiteettia, selviää SolarPower Europen tuoreesta Global Market Outlook for Solar Power 2025–2029 -raportista. Kasvua edellisvuodesta kertyi peräti 33 prosenttia, mikä tekee vuodesta 2024 historian parhaan aurinkosähkön asennusvuoden.

EU saa oman alustan piirien suunnitteluun

Euroopan unioni panostaa vahvasti puolijohteiden kehitykseen ja ottaa uuden askeleen kohti teknologista omavaraisuutta. Belgialaisen tutkimuskeskus Imecin johdolla käynnistyy European Chips Design Platform -niminen hanke, jonka tavoitteena on luoda yhteiseurooppalainen alusta integroitujen piirien suunnitteluun.

Uusi atomikello jätättää sekunnin 100 miljoonassa vuodessa

Yhdysvaltain kansallinen standardi- ja teknologiainstituutti (NIST) on ottanut käyttöön uuden sukupolven atomikellon, joka määrittää ajan ennenäkemättömällä tarkkuudella. NIST-F4-nimeä kantava kellojärjestelmä pystyy käymään virheettömästi jopa 100 miljoonan vuoden ajan heittäen enintään sekunnin.

Euroopan komponenttikauppa odottaa vieläkin käännettä kasvuun

Euroopan komponenttien jakelumarkkinoilla ei vieläkään näy merkkejä käänteestä parempaan. DMASS Europen tuoreiden tilastojen mukaan vuoden 2025 ensimmäinen neljännes toi mukanaan tuntuvan 14,3 prosentin laskun koko markkinalle, ja kokonaismyynti jäi 3,92 miljardiin euroon. Erityisesti puolijohteet jatkoivat jyrkkää laskuaan, romahtaen lähes 20 prosenttia 2,37 miljardiin euroon.

Kontronilla erinomainen alkuvuosi

Kontron aloitti vuoden 2025 vahvasti, raportoidessaan merkittävää kasvua kannattavuudessa ja tilauskannassa. Samalla yhtiö laajentaa IoT-tuotevalikoimaansa uudella LTE-yhteyksiä hyödyntävällä teollisuuslaitteella.

Nopeutuvat signaalit vaativat parikaapelilta yhä enemmän

Signaalinsiirron kehitys kiihtyy – kirjaimellisesti. Uusimmat datakeskus- ja verkkosovellukset siirtyvät käyttämään jopa 224 Gbps PAM4 -modulaatiota, jossa jokainen bittikanava kuljettaa neljää jännitetasoa äärimmäisen tiiviissä aikakehyksessä. Tällainen signalointi vaatii kaapeleilta ennen näkemätöntä tarkkuutta.

MEMS-pohjainen tahdistus tulee nyt älypuhelimeen

Piilaaksolainen SiTime tuo markkinoille ensimmäisen mobiilikäyttöön suunnitellun MEMS-kellopiirin, joka haastaa perinteiset kvartsikiteet älypuhelimissa.

Tilaäänikoodekki on hyvä esimerkki uudesta Nokiasta

Maailman ensimmäinen tilaäänipuhelu kuulostaa tieteiselokuvalta – mutta se on todellisuutta. Kesällä 2024 Nokia esitteli uuden Immersive Voice -teknologian avulla toteutetun puhelun, jossa ääni ei vain kuulu, vaan ympäröi kuulijan kuin keskustelukumppani olisi fyysisesti läsnä. Tämän mahdollisti uusi 3GPP-standardiin hyväksytty IVAS-koodekki (Immersive Voice and Audio Services), joka vie mobiiliviestinnän täysin uudelle tasolle.

Tinahiukkaset anodissa vauhdittavat latausta ja kasvattavat energiatiheyttä

Eteläkorealaiset tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen akun anodimateriaalin, joka yhdistää nopean latauksen, suuren energiatiheyden ja pitkän käyttöiän – läpimurto voi mullistaa sähköautojen ja energiavarastojen markkinat.

Kännykkämarkkina kasvoi vain 3 prosenttia alkuvuonna

Älypuhelinmarkkinoiden globaali kasvu jäi vaatimattomaksi vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo tutkimusyhtiö Counterpoint Research tuoreessa raportissaan. Markkinatulot nousivat vain 3 prosenttia vuoden takaisesta, mikä vastaa kasvua myös toimitusmäärissä.

Uuden polven SiC-tekniikka kutistaa sähköauton invertterin

Infineon esittelee tehoelektroniikan PCIM-messuilla Nürnbergissä uraauurtavan piikarbidikomponentin, joka tehostaa sähköautojen vetojärjestelmiä – pienemmät, kevyemmät ja energiatehokkaammat invertterit ovat askeleen lähempänä.

Nokian privaattiverkko seuraa jatkossa Maerskin rahtilaivoja

Nokia on solminut merkittävän sopimuksen tanskalaisen logistiikkajätti Maerskin kanssa toimittaakseen privaattiverkkoratkaisunsa yhtiön 450 rahtialukseen. Kyseessä on osa Maerskin uutta IoT-alustaa, OneWirelessia, jonka tavoitteena on parantaa reaaliaikaista rahtiseurantaa, toimitusketjun näkyvyyttä ja operatiivista tehokkuutta.

Piinanolanka-akku siirtyy vihdoin tuotantoon

Kalifornialainen vuonna 2008 perustettu Amprius Technologies on valmis siirtymään sarjatuotantoon uudenlaisen akkukenno­tekniikkansa kanssa. Yhtiön "Sicore"-niminen kenno käyttää pii-nanopilareihin perustuvaa anoditeknologiaa ja saavuttaa huipputason energiatiheyden: 450 Wh/kg painon mukaan ja 950 Wh/l tilavuuden mukaan.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article