JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Teknologia13 - Eilen alkaneilla Teknologia13-messuilla Suomen Automaatioseuran Eläköön automaatio! -palkinto myönnettiin Ponssen työryhmälle uuden Ponsse Scorpion -harvesterin vakautus- ja levellointijärjestelmän kehitystyöstä. Palkinnon vastaanottivat Ponssen edustajat Juha Inberg (vas.), Anssi Pitkäranta ja Aleksi Kivi.

Eläköön automaatio! -palkinto myönnetään joka toinen vuosi merkittävästä ja innovatiivisesta automaatioalan ratkaisusta. 7000 euron palkintosumman lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

Palkinnon sai suomalainen kehittäjäryhmä, joka on kokonaisvaltaisesti ja innovatiivisesti hyödyntänyt automaatiotekniikkaa uuden harvesterin kehityksessä. Palkittu työryhmä on toiminut keskeisessä roolissa kehitystyössä.

- Innovatiivisten automaatioratkaisujen ja saavutettujen konkreettisten hyötyjen lisäksi palkintolautakunta painotti valinnassaan myös sitä, että automaatiotekniikan mahdollisuuksia on esimerkillisesti hyödynnetty uudentyyppisen laitteen kokonaisvaltaisessa suunnittelussa, sanoo Suomen Automaatioseuran hallituksen puheenjohtaja, Harri Happonen.

Liikkuvissa työkoneissa, kuten metsätyökoneissa, on tärkeää varmistaa ajoneuvon tai koneen alustan, kuten pyörien tai telojen riittävä tukeva kontakti maanpintaan. Rakenteellisena keinona parantaa kontaktia on usein sallia akseleiden, akselistojen ja erillisten runkojen kiertyminen toisiinsa nähden. Ongelmana on kiertymisen hallinta erilaisissa ajotilanteissa sekä laitteissa kuten harvesteri, nosturien käytön vaikutus kiertymiseen.

Ponsse Scorpion -harvesteriin on kehitetty uudenlainen runkoratkaisu ja hyödynnetty erityisesti automaatiota rungon vakausratkaisun hallintaan. Uusi ratkaisu parantaa koneen käytettävyyttä, tehokkuutta, tuottavuutta ja ergonomiaa. Ratkaisu sallii esimerkiksi nosturin ja harvesteripään tehokkaan käytön ajon aikana ja koneen siirtämisen, vaikka nosturi ja harvesteripää ovat koneen sivulla. Lisäksi sillä parannetaan turvallisuutta havaitsemalla ja puuttumalla ajoissa tilanteisiin, joissa metsäkone olisi vaarassa kaatua.

Automaation merkittävänä osana on kehitetty uudenlainen, kahden eri mittasuureen rinnakkaiseen hyödyntämiseen perustuva anturijärjestely, jossa on painotettu erityisesti järjestelmän luotettavuutta. Samalla on saatu aikaan kustannussäästöjä perinteisiin järjestelyihin nähden. Automaatiota hyödynnetään turvallisuuden varmistamiseksi muutenkin hyvin, mm. automaattisilla valvonnoilla. Ponsse Scorpion harvesterissa käyttöönotettuihin ratkaisuihin liittyen on vireillä viisi erillistä patenttiperhettä, joista kaksi liittyy erityisesti automaatioratkaisuihin.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2