JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

LiFi on tekniikka, jossa dataa siirretään näkyävn valon välkynnän avulla. Saksalaisen Fraunhofer-instituutin fotoniikkajärjestelmien tutkimulaitoksen tutkijat ovat kehittäneet moduulin, joka sopisi datan lanattomaan siirtoon teollisuudessa.

Tutkijoiden mukaan tekniikka voisi jopa korvata erilaiset kenttäävylät ja ethernetin teollisuuden laitteiden välillä. LiFin avulla on mahdollista siirtää suuria määriä dataa ja lisäksi sen reaaliaikaominaisuudet sopivat hyvin automaation tarpeisiin.

LiFi saattaa tutkijoiden mukaan helpottaa teollisen internetin laitteiden kehitystä, jossa koneet, tuotanto ja logistiikka automatisoidaan täysin ja kaikkea seurataan antureiden avulla. Koneiden ohjaus vaatii useissa tapauksissa käytännössä reaaliaikaisuutta eli viive anturin ja aktuaattorin välillä saa olla korkeintaan millisekunnin luokkaa.

Tällä hetkellä koneita linjoilla varustetaan ethernet- tai reaaliaikaisilla kenttäväylillä. Tämä edellyttää kuitenkin kallista johdottamista ja liitäntöjä, jotka ovat alttiita kulumiselle ja vikaantumiselle. Liikkuvissa koneissa kenttäväyläyhteyden fyysinenkin toteuttaminen on usein hyvin haastavaa.

Saksalaistutkijoiden kehittämä LiFi-moduuli ”GigaDock” ratkaisee monet näistä ongelmista. Näkyvän valon avulla moduuli kykenee siirtämään dataa jopa 12,5 gigabitin sekuntinopeudella eli moninkertaisella vauhdilla wlan, zigbee- tai bleutooth-linkkeihin verrattuna. Testeissä latenssi kutistui alle yhteen millisekuntiin, mikä mahdollistaa koneiden reaaliaikainen ohjaus.

GigaDOck-moduulissa on gigabitin ethernet-liitäntä, joten se voidaan liittää osaksi nykyisiä teollisuusverkkoja. Parin viikon päästä Hannoverin ECOC-messuilla tutkijat lupaavat demota teollisuuden langatonta LiFi-verkkoa, jossa laitteita ohjataan langattomasti jopa 10 metrin päästä.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template