JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

LiFi on tekniikka, jossa dataa siirretään näkyävn valon välkynnän avulla. Saksalaisen Fraunhofer-instituutin fotoniikkajärjestelmien tutkimulaitoksen tutkijat ovat kehittäneet moduulin, joka sopisi datan lanattomaan siirtoon teollisuudessa.

Tutkijoiden mukaan tekniikka voisi jopa korvata erilaiset kenttäävylät ja ethernetin teollisuuden laitteiden välillä. LiFin avulla on mahdollista siirtää suuria määriä dataa ja lisäksi sen reaaliaikaominaisuudet sopivat hyvin automaation tarpeisiin.

LiFi saattaa tutkijoiden mukaan helpottaa teollisen internetin laitteiden kehitystä, jossa koneet, tuotanto ja logistiikka automatisoidaan täysin ja kaikkea seurataan antureiden avulla. Koneiden ohjaus vaatii useissa tapauksissa käytännössä reaaliaikaisuutta eli viive anturin ja aktuaattorin välillä saa olla korkeintaan millisekunnin luokkaa.

Tällä hetkellä koneita linjoilla varustetaan ethernet- tai reaaliaikaisilla kenttäväylillä. Tämä edellyttää kuitenkin kallista johdottamista ja liitäntöjä, jotka ovat alttiita kulumiselle ja vikaantumiselle. Liikkuvissa koneissa kenttäväyläyhteyden fyysinenkin toteuttaminen on usein hyvin haastavaa.

Saksalaistutkijoiden kehittämä LiFi-moduuli ”GigaDock” ratkaisee monet näistä ongelmista. Näkyvän valon avulla moduuli kykenee siirtämään dataa jopa 12,5 gigabitin sekuntinopeudella eli moninkertaisella vauhdilla wlan, zigbee- tai bleutooth-linkkeihin verrattuna. Testeissä latenssi kutistui alle yhteen millisekuntiin, mikä mahdollistaa koneiden reaaliaikainen ohjaus.

GigaDOck-moduulissa on gigabitin ethernet-liitäntä, joten se voidaan liittää osaksi nykyisiä teollisuusverkkoja. Parin viikon päästä Hannoverin ECOC-messuilla tutkijat lupaavat demota teollisuuden langatonta LiFi-verkkoa, jossa laitteita ohjataan langattomasti jopa 10 metrin päästä.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template