logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Sulautetun konenäön järjestelmät yleistyvät nopeasti erityisesti IoT-ryntäyksen seurauksena. Kaikkialle halutaan lisää laiteälyä ja kuva-antureita. Suunnittelijoille kaikki tarvittavat elementit ja työkalut ovat jo valmiina.

Artikkelin kirjoittaja Michaël Uyttersprot toimii Avnet Silican sulautettujen konenäkötuotteiden markkinointipäällikkönä.

Visuaalinen data on todennäköisesti sisällöltään rikkainta kaikesta mahdollisesta anturi-informaatiosta. Tästä syystä tiedemiehet ja insinöörit ovat jo vuosikymmeniä yrittäneet ymmärtää ja hyödyntää erilaisia kuvantamistekniikoita sekä kehittää sovelluksille algoritmeja, jotka auttavat koneita ’näkemään’. Ensimmäiset kaupalliset reaalimaailman sovellukset, joita alettiin kutsua konenäköjärjestelmiksi, analysoivat yleensä nopeasti liikkuvia kohteita tavoitteenaan tarkkailla ja ilmaista virheitä erilaisissa tuotteissa. Myöhemmin merkittävät parannukset prosessointitehossa, tehonkulutuksessa, kuva-antureissa, tietokonealgoritmeissa ja koneoppimisessa ovat kuitenkin nostaneet konenäkötekniikat paljon tätä korkeammalle tasolle.

Nykyään sulautetun elektroniikan ja konenäön yhdistäminen on käytännössä tarkoittanut laitteisiin sulautettujen näköjärjestelmien toteuttamista. Lähivuosina nämä sulautetun konenäön tekniikat tulevat nopeasti yleistymään. Niihin kuuluvat myös heikossa valaistuksessa toimivat ja teräväpiirtoiseen toistoon yltävät sekä huippuluokan kuvantamisjärjestelmiin erityisesti suunnitellut kuvankäsittelytoiminnot. Ripeästi kasvava joukko konenäköä hyödyntäviä tuotteita syntyy erittäin laajalle sovellusalueelle esimerkiksi kulutus- ja teollisuuselektroniikassa, ajoneuvoissa, terveydenhuollossa ja kotiautomaatiossa.

Uusi aalto nousee

Esineiden internet (IoT) tulee lähivuosina muuttamaan koko elektroniikkateollisuutta dramaattisesti, kun miljardeja laitteita kytketään netin välityksellä yhteen. Tavoitteena on tehdä kaikista laitteista älykkäitä ja netin kautta tavoitettavia mistä päin maailmaa tahansa. Laitteita pidetään yleensä älykkäinä silloin, kun ne merkittävästi helpottavat elämäämme. Hyvä esimerkki tällaisesta on kulunvalvontajärjestelmä, joka tunnistaa videopuhelimen kautta henkilön ja päästää hänet sisään haluttuun rakennukseen.

Yleisesti ottaen laitteet ovat selvästi arvokkaampia silloin, kun ne kykenevät vuorovaikuttamaan fyysisen maailman kanssa. Ja visuaalinen informaatio on erityisen tehokasta: kerätyn tiedon määrä on valtava ja sitä hyödyntämällä voidaan merkittävästi helpottaa vuorovaikutusta fyysisen ympäristön kanssa. Klassinen esimerkki on robotiikka, jossa kuva-antureita on käytetty kehityksen alkuajoista lähtien. Visuaalisen tuloinformaation järjestelmälle tuottavat kuva-anturit toimivat robotin ’silminä’, jotka auttavat sitä käyttämään mahdollisimman tehokkaasti järjestelmän lähtönä toimivia ohjausmoottoreita.

Lisäksi viimeaikaiset kehitysaskeleet konvoluutioneuroverkoissa (CNN, Convolutional Neural Network) ja muissa neuroverkkotekniikoissa tarjoavat uusia mahdollisuuksia kehittää itseoppivia älykkäitä konenäköjärjestelmiä.

Haasteita riittää

Sulautetulla konenäöllä on vahva potentiaali luoda valtavasti lisäarvoa lähes kaikilla elektroniikan markkinasektoreilla, ja sen merkitys kasvaa jatkuvasti laitteiden ja ohjelmistojen kehittyessä. Sulautetun konenäkösovelluksen kehittämisellä koko järjestelmän kattavaksi on kuitenkin lukuisia haasteita.

Olivat kyseessä sitten videot tai yksittäiskuvat, kerätyn kuvadatan raakamateriaali on laatunsa vuoksi aina optimoitava ja prosessoitava. Ellei esimerkiksi kuvauksessa käytettävien linssien laatu ole riittävän hyvä, se vaikuttaa koko kuvankäsittelyprosessiin. Lisäksi kerätyn datan määrä voi olla valtavan suuri erityisesti korkean resoluution videoissa ja reaaliaikaisessa prosessoinnissa.

Monet huippuluokan konenäkösovellukset vaativatkin rinnakkaisprosessointijärjestelmiä tai erittäin pitkälle kehitettyjä erikoispiiriratkaisuja kuten GPU-, DSP- ja FPGA-piirejä tai oheissuorittimia. Kustannukset, fyysinen koko ja tehonkulutus kuitenkin rajoittavat yleensä voimakkaasti sulautetun näköjärjestelmän suunnittelua. Vaikka riittävän tehokkaasti toimiva huipputason kuvankäsittelymoottori olisikin saatavilla, se saattaa olla kaavailtuun sovellukseen liian suuri, kallis tai tehosyöppö.

On tärkeää, että sulautettu konenäkö suunnitellaan toimimaan todellisissa olosuhteissa, jotka saattavat jatkuvasti muuttua sekä valaistuksen, liikkeen että asennon suhteen. Erikoistuneiden kuva-algoritmien käyttöönotto datanhallinnassa on avainasia näissä tilanteissa. Pelkkiin simulaatioihin tukeutuminen ei riitä, vaan tarvitaan reaalimaailman testausta, mikä voi olla aikaa vievää. Tämä koskee erityisesti ajoneuvojen, turvajärjestelmien ja robotiikan sovelluksia.

Konenäön elementit

Sulautetut konenäköjärjestelmät sisältävät laajan valikoiman erilaisia elementtejä ja niiden integroimiseen on lukuisia eri tapoja, mutta ennen kaikkea järjestelmään tarvitaan kuvantamisen, kuvankäsittelyn ja tietokonenäön tekniikoita.

Kuva 1. Tyypillinen korkealuokkainen sulautettu konenäköjärjestelmä.

Järjestelmän tulopuolella kuvainformaation keräämiseen käytetään nykyään eniten CMOS- ja CCD-pohjaisia (Charge Coupled Device) kuva-antureita. Vaikka CCD-kennot tarjoavat kaiken kaikkiaan parempaa kuvanlaatua, CMOS-kuvakennojen ripeä kehitys on viimeisen kymmenen vuoden aikana kuronut laatueroa kiinni. Lisäksi CMOS-kennon toimintakyky hämärässä, alhainen tehonkulutus ja edullinen hinta ovat jo johtaneet niiden käytön yleistymiseen CCD-anturien ohi.

CMOS-teknologiaa kehitetään edelleen ja jatkuvia parannuksia saadaan kennojen pikselimäärään ja -tiheyteen, toimintanopeuteen sekä kaistaleveyteen. Myös entistä pienempiä anturikoteloita ja -moduuleja on tullut saataville, mikä helpottaa entisestään kompaktien kaksoiskamera- ja stereonäkösovellusten toteuttamista. Niiden avulla voidaan kompensoida kuvasignaalin häiriöitä, lisätä kuvan syvyyttä, laajentaa dynamiikka-aluetta ja parantaa terävyyttä.

Järjestelmän prosessorin valinnan lähtökohtina tulisivat olla reaaliaikainen suorituskyky, tehonkulutus, kuvan tarkkuus sekä käytettävien algoritmien monimutkaisuus. Prosessointitehot ja kuva-algoritmit ovat kehittyneet jatkuvasti kuten myös järjestelmään integroitavat paikannuksen ja kartoituksen SLAM-tekniikat (Simultaneous Localisation And Mapping) esimerkiksi ajoneuvoja, robotteja ja drooneja varten.

Järjestelmään tarvitaan myös paikallinen muisti kuvien vertailemiseksi sekä kuvadatan tallentamiseksi tulevia analyysejä varten. Tallennetaan sitten ainoastaan joitakin osia kuvista tai kaikki kerätty kuvadata, tallennukseen tarvitaan sekä haihtuvaa että haihtumatonta muistia. Myös erityiset kuva-algoritmit ovat keskeinen osa näköjärjestelmää. Algoritmeilla voidaan hallita kuvainformaation syöttöä järjestelmään sekä kohentaa kuvanlaatua erityistarpeita varten esimerkiksi parantamalla kuvan värisisältöä ja kohteen havainnointia.

Muutaman vuoden takaisesta käyttöönotostaan lähtien konenäön avoimen lähdekoodin kirjasto OpenCV on dramaattisesti helpottanut järjestelmien kehitystyötä ja algoritmien toteutusta. OpenCV sisältää kaikki kuvapohjaisiin sovelluksiin tarvittavat ohjelmakoodit C/C++-funktioineen, mikä tekee algoritmien luomisen ja ajamisen sulautetuissa prosessoreissa huomattavasti aiempaa helpommaksi. Lukuisat kolmannet osapuolet tarjoavat kuvien ja videoiden prosessointiin OpenCV-pohjaisia ratkaisuja tai vastaavanlaisia koodikirjastoja tai jopa ohjelmistokehyksiä lukuisiin eri sovelluksiin. Myös mikropiirien toimittajat tarjoavat omille piireilleen kuvankäsittelyyn optimoituja koodikirjastoja, joiden avulla piirien kuvankäsittelyominaisuuksia voidaan eri sovelluksissa parantaa.

Toinen yhä tärkeämmäksi käyvä elementti, erityisesti näin IoT-järjestelmien nopean yleistymisen aikakaudella, on liitettävyys. Se voidaan toteuttaa joko langallisesti tai langattomasti kunkin sovelluksen asettamista vaatimuksista riippuen. Monissa tapauksissa kannattaa lisäksi harkita algoritmianalyysiä suorittavien ohjelmistojen käyttöönottoa pilvipohjaisissa palvelimissa.

Kaiken kaikkiaan on tärkeää valita ensin oikeat elementit järjestelmään ja sen sovelluksiin, ja siirtyä sitten hienosäätämään näitä osia, joihin lukeutuvat sekä laitteistot, ohjelmistot että algoritmit. Tämä ei ole aina kovin helppoa sulautetun konenäköjärjestelmän monimutkaisuuden vuoksi. Kehittäjien tuleekin ehdottomasti käyttää ammattitason työkaluja vähentämään kehitystyön kustannuksia, kestoaikaa ja riskejä, jotta sulautetun konenäön projektit saadaan nopeasti markkinoille.

Valmiita kokonaisratkaisuja

Avnet Silicalla on laaja kokemus asiakkaiden auttamisesta sulautettujen konenäkösovellusten kehitystyössä. Yhtiö tarjoaa lähes kaikki tarvittavat rakennuspalikat täydellisen sulautetun konenäköjärjestelmän toteuttamiseksi. Näitä rakennelohkoja ovat optimoidut laitteet, ohjelmistot ja ajurit eri sovelluksiin. Saatavilla oleva valikoima sisältää muun muassa järjestelmän tulopuolen kuva-antureita ja kameramoduuleja, edistyneitä laiteosia kuten suorittimia sekä muisti- ja tehokomponentteja, joita tarvitaan prosessoinnin ja tehonkulutuksen kriittisten vaatimusten täyttämiseen. Kaikkia rakenneosia tuetaan ohjelmistonkehitystyökaluilla, kamera-ajureilla, monipuolisilla suunnitteluesimerkeillä ja kattavilla tietopaketeilla kuvankäsittelyn ohjelmistoista ja algoritmeista.

 

Kuva 2. Sulautetun konenäön ratkaisut.

Asiakkaiden itse suunnittelemien sulautettujen konenäköalustojen ja -tuotteiden kehitystyön tukemisen lisäksi Avnet Silica tarjoaa myös laajan valikoiman kehittämiään tasokkaita kamerasovelluksia, jotka ovat valmiita otettavaksi suoraan käyttöön. Esimerkiksi Picozed on valmis sulautetun konenäön SoM-kehityskortti (System on Module), joka puolestaan perustuu Xilinxin ohjelmoitavaan SoC-järjestelmäpiiriin Zynq 7000. Picozed-moduuli on ideaalinen kehityskortti konenäkösovelluksiin, sillä se sisältää kaikki tarvittavat piirit, ohjelmistot ja IP-lohkot, joita asiakkaat tarvitsevat omien videosovellustensa kehittämiseen. Kortti tukee reVISION-alustaa, joka on kehitystyön nopeuttamiseen tarkoitettu, konenäön ja koneoppimisen sovelluksiin optimoitu uudelleenkonfiguroitava kiihdytyspino. Se sisältää kaikki resurssit konenäön alustojen, algoritmien ja sovellusten kehittämiseksi. Mukana on myös joukko raudalla kiihdytettyjä OpenCV-funktioita sekä tuki suosituimmille neuroverkoille.

Kuva 3. Picozed on monipuolinen sulautetun konenäön kehityskortti.

Toinen esimerkki on Avnet Silican kamerankehityssarja STM32F7. Mbed-yhteensopiva edullinen kehityssarja tarjoaa alhaisen virrankulutuksen, USB-liitännän, 4,3-tuumaisen kapasitiivisen kosketusnäytön sekä kaikki tarvittavat piirit ja ohjelmistot sulautetun konenäköjärjestelmän nopeaan kehitykseen IoT-sovelluksissa, kotiautomaatiossa ja muissa videosovelluksissa.

Kolmas monipuolinen kehitysväline on tehopihi Kinetis-paketti, joka perustuu NXP:n mikro-ohjaimeen Kinetis K82F Cortex-M4. Se sisältää taipuisalla kiinnityksellä varustetun minikokoisen VGA-kameramoduulin, 90 asteen vaakanäkymän tarjoavan objektiivin sekä IR-suotimen. Kamera pystyy kuvaamaan sekä yksittäisotoksia että reaaliaikaista VGA-tason videokuvaa.

Avnet Silica jatkaa edelleen tämän alueen kehitystyötä ja aikoo tuoda jatkossa saataville lisää valmiita kehityssarjoja, joiden avulla asiakkaat voivat toteuttaa laajan valikoiman erilaisia edistyneitä sulautetun konenäön ratkaisuja.

Lisätietoja Avnet Silican sulautetun konenäön sovelluksista on saatavissa osoitteessa: https://www.avnet-silica.com/embedded-vision

MORE NEWS

Kiinalaistutkijat kehittivät piilolinssin, jolla näkee pimeässä

Kiinalaiset tutkijat ovat onnistuneet kehittämään maailman ensimmäisen piilolinssin, jonka avulla ihminen voi nähdä pimeässä – ainakin tietyissä olosuhteissa. Innovaatio perustuu infrapunavaloon ja sen muuntamiseen näkyväksi valoksi silmälle.

ST:ltä kova saavutus: kaksi kiihtyvyysanturia samaan koteloon

STMicroelectronics on tehnyt merkittävän teknologisen läpimurron julkaisemalla uuden sukupolven älyanturin, joka yhdistää kaksi erillistä kiihtyvyysanturia samaan poikkeuksellisen pieneen (3 x 2,5 mm) koteloon. Tämä on ensimmäinen kerta, kun samassa moduulissa yhdistyy laajalle G-voima-alueelle skaalautuva mittauskyky, sulautettu tekoäly ja erittäin tarkka liikkeentunnistus.

Näin QR-huijaus toimii

QR-koodit ovat tulleet osaksi arkea: niitä käytetään ravintolamenuihin tutustumiseen, maksamiseen ja nopeaan kirjautumiseen eri palveluihin. Mutta juuri tämä tuttuus tekee niistä vaarallisia. Rikolliset ovat alkaneet hyödyntää QR-koodeja huijauksiin, joissa ihmiset johdatellaan huomaamatta väärennetyille sivustoille. Näillä sivuilla uhrilta kalastellaan henkilökohtaisia tietoja – kuten pankkitunnuksia – tai pyritään asentamaan haittaohjelmia hänen laitteelleen.

Halvoissa Android-televisiobokseissa vakavia tietoturvariskejä

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kehottaa kuluttajia olemaan tarkkana Android TV -medialaitteiden hankinnassa. Markkinoilla liikkuu erityisesti tuntemattomien valmistajien edullisia laitteita, joissa on havaittu vakavia tietoturvaongelmia – osa laitteista on jopa sisältänyt haittaohjelmia suoraan pakkauksesta.

3D-tulostus on tie kestävään elektroniikkavalmistukseen

ETN - Technical articlePerinteinen elektroniikan valmistus perustuu prosesseihin, jotka johtavat usein materiaalihävikkiin, korkeisiin työkalukustannuksiin ja merkittäviin varastointikuluihin. Viime vuosina lisäävä valmistus (additive), erityisesti 3D-tulostus, on kuitenkin alkanut nousta varteenotettavaksi vaihtoehdoksi elektroniikan valmistuksessa, sillä se tarjoaa lisää suunnittelun joustavuutta sekä mahdollisia ympäristö- ja taloudellisia etuja.

Xiaomi yllättää tehokkaalla kännykkäprosessorillaan

Xiaomi on julkistanut uuden huipputehokkaan älypuhelinprosessorinsa, XRING O1:n, joka merkitsee yhtiön suurta askelta kohti siruomavaraisuutta ja teknologista johtajuutta. Uutuus esiteltiin yhtiön "A New Beginning" -lanseeraustapahtumassa Pekingissä, jossa esillä olivat myös Xiaomi 15S Pro -älypuhelin, Pad 7 Ultra -tabletti sekä useita AIoT-laitteita.

Nyt se tapahtui: BYD ohitti Teslan

BYD on ohittanut Teslan Euroopan myydyimpänä täyssähköautojen valmistajana ensimmäistä kertaa historiassa, kertoo tuore JATO Dynamicsin raportti. Huhtikuussa 2025 Euroopassa rekisteröitiin 7231 täyssähköistä BYD-mallia, kun Tesloja myytiin 7165 kappaletta.

Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa

Elektroniikan komponenttien jakelija Rutronik on lisännyt tuotevalikoimaansa Nordic Semiconductorin uuden nPM2100-virranhallintapiirin, joka on suunniteltu erityisesti ensisijaisilla paristoilla toimivien laitteiden energiatehokkaaseen virranhallintaan.

Autoon tulee tekoäly ja suoja kvanttihyökkäyksiä vastaan

Autojen ohjelmistoistuminen ja jatkuva verkkoyhteys tekevät niistä alttiita yhä kehittyneemmille kyberuhille. NXP:n uusi OrangeBox 2.0 -kehitysalusta vastaa tähän haasteeseen yhdistämällä tekoälypohjaisen kyberturvan, kvanttikestävän salauksen ja ohjelmisto-ohjatun verkkoinfrastruktuurin yhteen järjestelmään.

Näin otat tekoälyn käyttöön teollisuudessa

Vaikka monet organisaatiot ovat jo ottaneet käyttöön perinteisiä tekoälyagentteja, tie täysin autonomisiin tekoälyagentteihin voi sisältää haasteita. Tekemällä strategisia investointeja ja omaksumalla metodisen lähestymistavan agenttien skaalaamiseen, sekä niiden erityisten roolien määrittelyyn, teollisuusyritykset voivat päästä loputtomalta tuntuvien kokeilujen yli ja alkaa nauttia tekoälyagenttien hyödyistä todellisessa elämässä, kirjoittaa teollisuuden ohjelmistoja kehittävän IFS:n tekoälyjohtaja Bob De Cuax.

Kaikista Intelin prosessoreista löytyi täysin uusi haavoittuvuus

Tietoturvatutkijat Sveitsin ETH Zürichin yliopistosta ovat löytäneet uuden, vakavan haavoittuvuuden Intelin prosessoreista. Kyseessä on täysin uusi haavoittuvuusluokka, jota kutsutaan nimellä Branch Privilege Injection. Se perustuu tapaan, jolla prosessorit ennakoivat tulevia laskentatehtäviä suorituskyvyn parantamiseksi.

Suomesta halutaan kvanttiturvallinen

Suomi ottaa merkittävän askeleen kohti kvanttiturvallista digitaalista tulevaisuutta. Uusi laaja tutkimushanke, Beyond the Limits of Post-Quantum Cryptography (BLimPQC), pyrkii varmistamaan, että suomalainen yhteiskunta ja teollisuus kykenevät puolustautumaan kvanttitietokoneiden aiheuttamia tietoturvauhkia vastaan.

Suosittu kehittäjäkortti sai neljä ydintä ja grafiikkaprosessorin

BeagleBoard.orgin tunnettu PocketBeagle-kehittäjäkortti on saanut merkittävän päivityksen uudessa PocketBeagle 2 -versiossa. Uudistuksessa laitteeseen on lisätty neliytiminen suoritin ja ensimmäistä kertaa myös grafiikkaprosessori, mikä avaa entistä laajempia mahdollisuuksia sulautettujen järjestelmien kehittämiseen.

Tehoa ja tarkkuutta teolliseen skannaukseen

Saksalainen piirivalmistaja iC-Haus tuo markkinoille uuden iC-LFMB-lineaarikuvakennon, joka vastaa teollisuuden kasvaviin vaatimuksiin tarkkuuden, suorituskyvyn ja helpon integroitavuuden osalta. Uutuustuote esitellään Laser World of Photonics 2025 -messuilla Münchenissä.

Lidarin moottori yhdelle sirulle

Analogiatekniikan edelläkävijä Silanna Semiconductor on lanseerannut uuden FirePower-sarjan laserajuripiirit, jotka yhdistävät ensi kertaa korkean jännitteen latauksen ja laserin laukaisun yhdelle sirulle. Uutuus mahdollistaa merkittävän tilansäästön ja tehohäviöiden pienentämisen esimerkiksi autojen ADAS-järjestelmien lidareissa.

Virve 2 saa suojatut ryhmävideopuhelut

Erillisverkkojen operoima viranomaisverkko Virve 2 saa merkittävän lisäpalvelun, kun Modirumin kehittämä NSC3 Group Video Service otetaan käyttöön. Kyseessä on reaaliaikainen, tietoturvallinen ryhmävideopalvelu, joka on suunniteltu erityisesti viranomaisten ja muiden turvallisuustoimijoiden tarpeisiin.

Kenttälaitteita helposti teollisuusverkkoon

STMicroelectronics on julkaissut uuden modulaarisen IO-Link-kehityspaketin, jonka tavoitteena on tehdä älykkäiden kenttälaitteiden liittäminen teollisuusverkkoon helpommaksi kuin koskaan. Uusi P-NUCLEO-IOD5A1-paketti tarjoaa kaiken tarvittavan IO-Link-yhteensopivan sensorin tai toimilaitteen (aktuaattorin) kehittämiseen – sekä laitteiston että ohjelmiston.

Silmää seuraavat lasit teollisuuteen

Tukholmalainen teknologiayritys Tobii on lanseerannut uuden Glasses X -silmänseurantatuotteen, joka on suunnattu erityisesti teollisuuden ja muiden vaativien alojen tarpeisiin. Uutuuslaseilla voidaan seurata käyttäjän katsetta reaaliajassa, mikä tarjoaa yrityksille arvokasta tietoa esimerkiksi koulutuksen, laadunvalvonnan ja turvallisuuden kehittämiseen.

Kovien olojen läppäri laitetaan kovaan testiin

Panasonicin kenttäkäyttöön suunniteltu Toughbook G2 altistetaan äärimmäiselle rasitukselle, kun seikkailujuoksija Jukka Viljanen juoksee halki Islannin suurimman jäätikön, Vatnajökullin, ilman tukitiimiä. Hänellä on ainoana henkilökohtaisena varusteenaan mukana kyseinen kannettava tietokone.

Kvanttitason salaus laitetasolla

Tietoturvassa valmistaudutaan kvanttikauteen. Microchip Technology on julkaissut uuden MEC175xB-sarjan sulautetut ohjaimet, jotka sisältävät laitetasolla toteutettua kvanttiturvallista salausta. Uutuustuote vastaa nopeasti kehittyvän kyberturvallisuusympäristön tarpeisiin, kun kvanttitietokoneiden mahdollinen uhka nykyisille salausmenetelmille kasvaa.

3D-tulostus on tie kestävään elektroniikkavalmistukseen

ETN - Technical articlePerinteinen elektroniikan valmistus perustuu prosesseihin, jotka johtavat usein materiaalihävikkiin, korkeisiin työkalukustannuksiin ja merkittäviin varastointikuluihin. Viime vuosina lisäävä valmistus (additive), erityisesti 3D-tulostus, on kuitenkin alkanut nousta varteenotettavaksi vaihtoehdoksi elektroniikan valmistuksessa, sillä se tarjoaa lisää suunnittelun joustavuutta sekä mahdollisia ympäristö- ja taloudellisia etuja.

Lue lisää...

Näin otat tekoälyn käyttöön teollisuudessa

Vaikka monet organisaatiot ovat jo ottaneet käyttöön perinteisiä tekoälyagentteja, tie täysin autonomisiin tekoälyagentteihin voi sisältää haasteita. Tekemällä strategisia investointeja ja omaksumalla metodisen lähestymistavan agenttien skaalaamiseen, sekä niiden erityisten roolien määrittelyyn, teollisuusyritykset voivat päästä loputtomalta tuntuvien kokeilujen yli ja alkaa nauttia tekoälyagenttien hyödyistä todellisessa elämässä, kirjoittaa teollisuuden ohjelmistoja kehittävän IFS:n tekoälyjohtaja Bob De Cuax.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article