ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

ETNtv

 
ECF24 videos
  • Timo Poikonen, congatec
  • Petri Sutela, Testhouse Nordic
  • Tomi Engdahl, CVG Convergens
  • Henrik Petersen, Adlink Technology
  • Dan Still , CSC
  • Aleksi Kallio, CSC
  • Antti Tolvanen, Etteplan
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

TECHNICAL ARTICLES

3D-tulostus on tie kestävään elektroniikkavalmistukseen

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 23.05.2025
  • Devices

ETN - Technical articlePerinteinen elektroniikan valmistus perustuu prosesseihin, jotka johtavat usein materiaalihävikkiin, korkeisiin työkalukustannuksiin ja merkittäviin varastointikuluihin. Viime vuosina lisäävä valmistus (additive), erityisesti 3D-tulostus, on kuitenkin alkanut nousta varteenotettavaksi vaihtoehdoksi elektroniikan valmistuksessa, sillä se tarjoaa lisää suunnittelun joustavuutta sekä mahdollisia ympäristö- ja taloudellisia etuja.

Artikkelin on kirjoittanut Mouser Electronicsin Mark Patrick. Hän tuli Mouserin palvelukseen kesällä 2014 työskenneltyään aiemmin RS Componentsilla markkinointitehtävissä ja sitä ennen Texas Instrumentsissa sovelluskehityksen tuessa. Hänellä on elektroniikkainsinöörin tutkinto Coventryn yliopistosta.

Samalla kun toimitusketjuista kehitetään kestäviä ja valmistuksesta ympäristötietoista, alkavat insinöörit, hankinta-ammattilaiset ja akateemiset tutkijat aktiivisesti tutkimaan lisäävää valmistusta varteenotettavana vaihtoehtona elektroniikan tuotannossa. Tässä artikkelissa tarkastelemme lisäävän valmistuksen jatkuvaa kehitystä elektroniikkateollisuudessa, analysoimme sen hyötyjä ja rajoituksia sekä keskustelemme siitä, miten valmistajat pyrkivät integroimaan tämän innovatiivisen teknologian osaksi valtavirtatuotantoa.

Lisäävän valmistuksen kehitys

3D-tulostuksen ensivaiheissa sen pääasiallinen käyttötarkoitus oli mekaanisten osien nopea prototyyppivalmistus elektronisissa kokoonpanoissa. Insinöörit ja suunnittelijat hyödynsivät teknologian mahdollistamaa nopeaa iterointia ja kokeellisten mallien kehittämistä, käyttäen sen joustavuutta suunnittelun arviointiin ilman vähimmäistilausmääriä.

Vaikka 1980-luvun alkupuolen 3D-tulostimet tuottivat pääasiassa pinnallisia prototyyppejä, tarkkuuden ja materiaalien kehitys on laajentanut merkittävästi niiden kyvykkyyksiä. 2000-luvun puolivälistä alkaen tapahtuneet asteittaiset parannukset – kuten parempi resoluutio, monimateriaalitulostus ja kehittyneet jälkikäsittelytekniikat – ovat mahdollistaneet monimutkaisempien geometrioiden ja räätälöityjen rakenteiden luomisen, samalla kun tulostusnopeus on kasvanut huomattavasti.

Lisäävän valmistuksen kasvavat vahvuudet tekevät siitä yhä tärkeämmän sekä kestävän että erittäin räätälöidyn elektroniikkatuotannon kannalta. Teknologialla voidaan jo nyt valmistaa mittatilaustyönä suunniteltuja elektronisia osia, kuten elektrodeja, antenneja, koteloita ja piirilevyalustoja. Markkinan arvoksi arvioitiin noin 10,48 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuonna 2024, ja sen odotetaan kasvavan noin 43,89 miljardiin dollariin vuoteen 2034 mennessä, mikä tarkoittaa 15,4 prosentin vuotuista kasvua.

Lisäävän valmistuksen hyödyt

Yksi lisäävän valmistuksen merkittävimmistä eduista elektroniikan tuotannossa on sen myönteinen vaikutus kestävyyteen. Perinteiset, poistaviin prosesseihin perustuvat valmistusmenetelmät voivat aiheuttaa huomattavaa materiaalihävikkiä. Sen sijaan 3D-tulostus rakentaa komponentit kerros kerrokselta, käyttäen vain tarvittavan määrän materiaalia.

Vaikka yksittäisistä osista, kuten koteloista tai RF-suojista (kuva 1), syntyvä hävikki saattaa olla vähäinen (esimerkiksi muutama reikä), tämäkin menetys kertautuu sarjatuotannossa. Tässä esimerkissä on myös otettava huomioon kotelon soveltuvuus: 3D-tulostuksen tarjoama joustavuus mahdollistaa räätälöityjen ja pienempien koteloiden tai RF-suojien käytön, mikä entisestään vähentää materiaalin kulutusta.

Kuva 1. RF-suojien, kuten kuvassa esitetyn, valmistus voi johtaa raaka-aineiden hukkaan (Lähde: frog/stock.adobe.com).

Paikallinen tuotanto on yksi 3D-tulostuksen eduista. Hajautetun tuotannon mahdollisuus tarkoittaa, että pienempiä eriä elektronisia komponentteja voidaan valmistaa paikan päällä tai alueellisesti, mikä parantaa toimitusketjujen kestävyyttä ja tarjoaa insinööreille ketterämpiä valmistusratkaisuja.

Taloudellisesta näkökulmasta kalliiden työkalujen tarpeen poistuminen ja mahdollisuus tilausperusteiseen tuotantoon auttavat yrityksiä hallitsemaan varastoa ja tuotantokustannuksia tehokkaammin. Markkinoilla, joilla nopea innovointi ja monimutkaiset tuotesyklit ovat tavallisia, lisäävän valmistuksen kyky siirtyä nopeasti uuteen tuotantoon tehokkuudesta tinkimättä on merkittävä kilpailuetu. Teknologia mahdollistaa nopean prototypoinnin sekä suorat tuotantoerät, joissa on monimutkaisia geometrioita, joita perinteiset menetelmät eivät kykene toteuttamaan.

Suunnitteluinsinööreille 3D-tulostuksen hyödyt voivat laajentaa suunnittelumahdollisuuksia mahdollistaen uusien ominaisuuksien ja toimintojen integroinnin, jotka olisivat muuten kustannuksiltaan tai fyysisesti mahdottomia toteuttaa perinteisin menetelmin. Tämä on erityisen arvokasta esimerkiksi puettavassa terveysteknologiassa, jossa suunnittelun on vastattava yksilöllisten käyttäjien tarpeita.

3D-tulostuksen haasteet ja rajoitukset nyt

Lisäävä valmistus ei kuitenkaan ole ilman rajoituksia, ja ne liittyvät tyypillisesti materiaalien saatavuuteen ja ominaisuuksiin. Vaikka kehitys on ollut merkittävää, tuotantotasoiseen laatuun soveltuvien materiaalien valikoima on edelleen suppeampi kuin perinteisissä valmistusmenetelmissä. Insinöörit kohtaavat yhä haasteita materiaalien lujuuden, sähkönjohtavuuden ja pitkäaikaisen kestävyyden suhteen – erityisesti, kun pyritään valmistamaan elektronisia komponentteja.

Myös tuotantonopeus herättää huolta. Vaikka 3D-tulostus on erinomainen ratkaisu räätälöityyn ja pienivolyymiseen tuotantoon, joidenkin tuotteiden kohdalla sen hitaampi valmistusnopeus voi rajoittaa sen soveltuvuutta laajamittaiseen tuotantoon. Korkean kysynnän elektroniikkatuotteissa perinteiset valmistusmenetelmät saattavat edelleen olla etulyöntiasemassa tiukkojen tuotantoaikataulujen saavuttamisessa.

Laadunvalvonta on toinen alue, jolla lisäävä valmistus vaatii tarkastelua. Jotta tuotannon laatu säilyisi tasaisena useissa valmistuserissä, organisaatioiden on otettava käyttöön tiukat prosessistandardit ja kehittyneet valvontajärjestelmät, joilla voidaan hallita mahdollisia vaihteluita materiaalien ominaisuuksissa ja rakenteellisessa eheydessä. Monissa tapauksissa joudutaan tekemään teknologisia kompromisseja suunnittelun monimutkaisuuden ja kokonaisrakennusajan välillä. Vaikka erittäin monimutkaiset muodot ovat teknisesti mahdollisia, niiden vaatima lisäaika ja virheriski voivat tehdä prosessista tehottomamman kuin perinteiset menetelmät.

Näiden haasteiden ratkaiseminen on olennaista, jos 3D-tulostuksesta halutaan tehdä täydentävän teknologian sijasta valtavirran valmistusratkaisu. Kehitys niin akateemisessa maailmassa kuin teollisuudessakin edistää kuitenkin tätä siirtymää.

3D-tulostuksen tulevaisuus elektroniikassa

Lisäävän valmistuksen integroiminen osaksi elektroniikan valtavirtatuotantoa merkitsee muutosta siinä, miten elektroniikkaa valmistetaan – ja siten myös siinä, miten sitä suunnitellaan. Sekä akateemisessa maailmassa että teollisuudessa kehitetään nopeasti uusia ratkaisuja, jotka mahdollistavat sekä yksittäisten elektronisten komponenttien että kokonaisvaltaisten kokoonpanomenetelmien valmistuksen.

3D-tulostetut passiiviset elektroniset kokoonpanot

Yksi esimerkki alan innovaatioista tulee Muratalta. Yritys tunnetaan maailman johtavana keraamisten passiivikomponenttien – kuten kondensaattoreiden, kelojen ja vastusten – toimittajana, ja se on hiljattain esitellyt NeuroStone-ratkaisun, joka on uusi 3D-tulostettu innovaatio lääkinnällisiin sovelluksiin.

NeuroStone on esimerkki siitä, miten lisäävä valmistus mullistaa jopa kaikkein erikoistuneimmat alat – tässä tapauksessa lääkintäteknologian – yhdistämällä edistyneet 3D-tulostustekniikat sellaiseen tarkkuuteen, jota vaaditaan kehittyneissä elektronisissa anturiratkaisuissa. NeuroStonen ytimessä on Muratan oma tulostusteknologia, jonka avulla voidaan valmistaa monimutkaisia kolmiulotteisia rakenteita – sellaisia, joita olisi perinteisin menetelmin lähes mahdoton toteuttaa (kuva 2).

Kuva 2: Muratan NeuroStone mahdollistaa monimutkaisten 3D-tulostettujen muotojen valmistuksen (Lähde: Murata Manufacturing).

Lisäävä valmistusprosessi hyödyntää keraamia, johtavaa metallia ja tukimateriaalia (onteloiden muodostamiseksi) halutun geometrian rakentamiseen. Yhtäaikaisen polton aikana tukirakenteet palavat pois, ja jäljelle jäävät keraaminen alusta ja metallielektrodit. Tämä mahdollistaa monimutkaisten 3D-johdotusten toteutuksen (kuva 3).

Perinteiseen piirilevytekniikkaan (PCB), joustaviin piirilevyihin (FPC) tai keraamisiin alustoihin verrattuna NeuroStone tarjoaa poikkeuksellista suunnittelun joustavuutta, lämmönkestävyyttä ja miniatyrisoinnin mahdollisuuksia.

Kuva 3: NeuroStonen 3D-tulostus mahdollistaa erittäin kompaktit rakenteet ja monimutkaisen kolmiulotteisen johdotuksen (Lähde: Murata Manufacturing).

NeuroStone-komponenttien kerroksittainen rakenne ei ainoastaan vähennä materiaalihukkaa ja tuotantoaikaa, vaan myös vähentää laajojen työkalujen tarvetta. Tämä johtaa pienempiin ja helpommin räätälöitäviin lopputuotteisiin, mikä tekee NeuroStonesta erittäin soveltuvan lääkinnällisiin sovelluksiin, kuten katetreihin ja endoskooppeihin (kuva 4).

Kuva 4: Muratan NeuroStone-teknologia voi auttaa valmistajia joko integroimaan suurempia LED-komponentteja tai pienentämään lääkinnällisten endoskooppien kokoa (Lähde: romaset/stock.adobe.com).

NeuroStone havainnollistaa, miten 3D-tulostetut komponentit eivät ole pelkästään prototyyppejä, vaan toimivia, suorituskykyisiä osia, jotka voidaan integroida vaativiin sovelluksiin – kuten lääkinnällisiin instrumentteihin.

Aktiivisten komponenttien 3D-tulostus

Toinen tulevaisuuden innovaation alue tulee Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) tutkijoilta, jotka ovat hiljattain ottaneet merkittävän askeleen kohti täysin 3D-tulostettuja aktiivisia elektroniikkakomponentteja. Toisin kuin perinteiset piipohjaiset puolijohdeteknologiat, joita valmistetaan erittäin tarkasti hallituilla litografia- ja etsausprosesseilla (kuva 5), MIT:n läpimurto perustuu kehittyneeseen lisäävään valmistusmenetelmään. Tässä prosessissa sekä puolijohde- että johtavia materiaaleja voidaan pinota kerroksittain peräkkäin.

Kuva 5: Puolijohteen etsauskone (Lähde: Christian Delbert/stock.adobe.com).

MIT:n kehittämä uusi menetelmä hyödyntää ainutlaatuista kuparilla seostettua polymeeriä, joka muodostaa risteäviä johtavia alueita. Tämän ansiosta laitteen resistanssia voidaan ohjata tarkasti säätämällä syöttöjännitettä. Tämä teknologia on yksi ensimmäisistä esimerkeistä siitä, miten aktiivisia elektronisia komponentteja – kuten transistoreita – voidaan valmistaa suoraan tulostamalla. Vaikka kupariseostetun polymeerin suorituskyky ei vielä vastaa piipohjaisten puolijohteiden tasoa, se voi silti olla riittävän toimiva moniin käyttötarkoituksiin.

MIT:n menetelmän etuja ovat muun muassa tarpeen mukaan tapahtuva valmistus ja muotoilun räätälöitävyys, mikä voi vähentää sekä varastointikustannuksia että työkalutarvetta. Lisäävä prosessi myös minimoi materiaalihukan, sillä se tallettaa rakennusvaiheessa vain juuri tarvittavat materiaalimäärät. Lisäksi kyky integroida useita eri materiaaleja saumattomasti yhden tulostusprosessin aikana voi mahdollistaa piiriratkaisuja, joissa yhdistyvät sekä passiiviset että aktiiviset komponentit ilman monimutkaisia kokoonpanovaiheita.

Vaikka MIT:n menetelmä on vielä kehitysvaiheessa, tämä lisäävä lähestymistapa avaa uusia mahdollisuuksia joustavaan ja kestävään elektroniikkatuotantoon. Näin on erityisesti sovelluksissa, joissa voidaan hyväksyä alhaisempi nopeus tai suorituskyky vastineeksi nopeasta iteroinnista ja luovasta suunnittelusta.

Yhteenveto

Lisäävä valmistus on nousemassa tasaisesti varteenotettavaksi vaihtoehdoksi elektroniikan tuotannossa. Vaikka teknologia on yhä kehitysvaiheessa, sen tarjoamat konkreettiset hyödyt – kuten materiaalihukan vähentäminen ja suunnittelun räätälöitävyys – puhuttelevat sekä elektroniikkainsinöörejä että hankintapäättäjiä.

Mahdollisuus valmistaa monimutkaisia komponentteja – Muratan NeuroStonen kaltaisista räätälöidyistä passiivikokoonpanoista MIT:n alkuvaiheen aktiivisten komponenttien tutkimukseen – alkaa jo muuttaa sitä, miten komponentteja suunnitellaan ja tuotetaan.

Niille insinööreille, jotka pyrkivät ylittämään suunnittelun rajoja ja parantamaan kestävyyttä, sekä hankintatiimeille, jotka haluavat vahvistaa toimitusketjujen joustavuutta, lisäävän valmistuksen asteittainen käyttöönotto tarjoaa uusia mahdollisuuksia. Kuten aina, uusimmat innovatiiviset elektroniikkakomponentit auttavat insinöörejä viemään näitä uusia tekniikoita eteenpäin – tukien tulevaisuutta, jossa elektroniikan tuotanto on entistä kestävämpää, joustavampaa ja tehokkaampaa.

MORE NEWS

Rohde ajatteli spektrianalyysin uusiksi

Rohde & Schwarz on mullistanut signaali- ja spektrianalyysin tuomalla markkinoille täysin uudenlaisen FSWX-analysaattorin. Uutuuslaite haastaa perinteisen arkkitehtuurin yhdistämällä monikanavaisen mittauksen, sisäisen ristiinkorrelaation ja laajakaistaisen analyysin. Aiemmin näitä ominaisuuksia ei ole nähty yhdessä ja samassa laitteessa.

Elisa kiihdyttää 5G:tä, mutta kovemmat nopeudet ovat harvojen herkkua

Elisa ja Nokia laajentavat 5.5G-verkon eli 5G Advancedin kattavuutta Suomessa ja Virossa, mutta verkon hyödyt jäävät vielä harvojen käyttöön päätelaitteiden puutteen vuoksi. Elisan teknologiajohtaja Sami Komulaisen mukaan uusi verkko on jo käytössä tietyillä alueilla. - Elisan 5.5G kattaa tällä hetkellä osan pääkaupunkiseudusta sekä Tampereen, Turun ja Jyväskylän aluetta, Komulainen sanoo.

USA pelkää, että kiinalaiset aurinkokennotkin vakoilevat

Yhdysvaltalaiset turvallisuusviranomaiset varoittavat, että kiinalaisissa aurinkosähköjärjestelmissä voi piillä dokumentoimatonta viestintälaitteistoa – ja että nämä voivat mahdollistaa vakoilun tai jopa sabotaasin sähköverkkoon.

AMD:n uusi tekoälyprosessori nostaa riman korkealle

AMD on julkistanut uuden sukupolven Instinct MI350 -sarjan grafiikkaprosessorit, jotka on suunniteltu erityisesti generatiivisen tekoälyn ja huipputason laskennan vaatimuksiin. Uutuudet lupaavat jopa nelinkertaista laskentatehoa ja merkittäviä parannuksia energiatehokkuudessa aiempiin sukupolviin verrattuna.

Trian uusin tukee Windowsia, Androidia ja Linuxia

Sulautettujen tietokonealustojen valmistukseen erikoistunut Tria on julkistanut uuden perheen laskentamoduuleja, jotka perustuvat Qualcommin Dragonwing-prosessoreihin ja tukevat nyt kolmea eri käyttöjärjestelmää: Windows 11 IoT Enterprisea, Androidia sekä Yocto Linuxia.

Yksi koodi, monta laitteistoa

ETN - Technical articlePrototyyppien kehitystyössä nopeus on valttia. Markkinoilla menestyvät sovellukset, joilla aikaan saadaan uusia ja virtaviivaistetaan jo olemassa olevia palveluita. Nykyisin käytössä oleviin sulautettuihin järjestelmiin saadaan lisää toimintoja hyödyntämällä data-analytiikan ja koneoppimisen kaltaisia tekniikoita reaaliaikaisen sensoridatan käsittelyn tehostamisessa. Myös käyttöliittymien kehittymisen tuomien etujen hyödyntäminen helpottaa automaattisten järjestelmien kasaamista ja ohjausta.

Varo matoja kekseissä!

Harvoin tietoturvatiedotteet osuvat näin ytimekkäästi: HP:n varoitus matkailijoille paljastaa evästehuijauksen, joka saattaa päätyä laitteeseesi troijalaisena. Kesälomakauden kynnyksellä matkailijoita vaanii uusi, ovelasti naamioitu tietoturvauhka.

Kaikkein nopeimpien langattomien signaalien testaaminen onnistuu nyt tabletilla

Saksalainen Aaronia esittelee San Franciscon IMS 2025 -messuilla maailman nopeimmat kannettavat reaaliaikaiset spektrianalysaattorit, jotka mahdollistavat jopa yli 3 000 GHz/s pyyhkäisyn – ja kaiken tämän voi tehdä kentällä suoraan tabletilla.

Nokialle tärkeä 5G-sopimus Tšekkiin

Nokia on solminut merkittävän 5G Standalone -verkkosopimuksen Tšekin suurimman operaattorin, O2 Czech Republicin, kanssa. O2 ottaa käyttöön Nokian pilvinatiivin 5G SA Core -ratkaisun, mahdollistaen kehittyneet 5G-palvelut, kuten verkkoleikkaukset, alhaisen viiveen sovellukset ja korkean tietoturvan.

Tamperelainen Unikie voi kasvaa suureksi robottirekkojen ohjaajaksi

Tamperelainen ohjelmistoyhtiö Unikie on ottamassa merkittävän askeleen kohti eurooppalaista läpimurtoa robottiajoneuvojen ohjauksessa. Yritys on solminut globaalin kumppanuuden Deutsche Telekomin kanssa. Tavoitteena on tuoda älykästä automaattista ajoneuvologistiikkaa teollisuusalueille, varikoille ja tuotantolaitoksiin ympäri Eurooppaa – ja mahdollisesti myös sen ulkopuolelle.

Uutuuspiiri vahvistaa tulevia PCIe 6 -signaaleja

Diodes Incorporated on esitellyt ensimmäisen PCI Express 6.0 -nopeuksiin (jopa 64 GT/s) yltävän vahvistinpiirin, joka parantaa signaalin laatua uusimman sukupolven liitäntätekniikoissa. Uusi PI3EQX64904 on lineaarinen, nelikanavainen PAM4-vahvistin, jonka tehtävänä on varmistaa luotettava tiedonsiirto vaativissa sovelluksissa, kuten datakeskuksissa, tekoälyjärjestelmissä ja suurteholaskennassa.

Nokia luottaa AMD:n uusimpaan 5G-pilvilaskennassa

Nokia ottaa käyttöön AMD:n 5. sukupolven EPYC-prosessorit osana 5G-verkkonsa pilvi-infrastruktuuria. AMD:n suorituskyky ja energiatehokkuus tukevat Nokian Cloud Platformia, joka toimii 5G-runkoverkon eli 5G Coren laskenta-alustana.

10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille

Traco Powerin uusi TMR 10WIR -sarja tarjoaa jopa 10 watin tehon vain sokeripalan kokoisessa SIP-8-metallikotelossa. Poweri on kvalifioitu käyttöön rautateillä. Kompakti DC/DC-muunnin on suunniteltu erityisesti vaativiin liikenne- ja teollisuussovelluksiin, joissa tila on kortilla, mutta laatuvaatimukset korkealla.

Datan lähettäminen näkyvällä valolla on turvallisempaa

Langattoman tiedonsiirron uusin läpimurto perustuu näkyvään valoon. Skotlantilainen pureLiFi on julkaissut uuden Kitefin XE -järjestelmän, joka mahdollistaa nopean ja erittäin turvallisen langattoman yhteyden ilman perinteisiä radiotaajuuksia, kuten WiFi- tai mobiiliverkkoja.

LUMI on nyt maailman yhdeksänneksi tehokkain

Suomen CSC:n ylläpitämä LUMI-supertietokone on rankattu maailman yhdeksänneksi tehokkaimmaksi supertietokoneeksi tuoreessa kesäkuun 2025 TOP500-listauksessa. Samalla se on koko kärkikymmenikön energiatehokkain järjestelmä.

Samaa koodia Arm- ja RISC-V-prosessoreille

Sulautettujen järjestelmien ohjelmistokehittäjille koittaa helpotus. Ruotsalainen IAR on julkaissut päivitetyt versiot työkaluistaan, jotka mahdollistavat saman lähdekoodin hyödyntämisen sekä Arm- että RISC-V-arkkitehtuureissa. Tämä avaa merkittäviä mahdollisuuksia kustannustehokkaaseen ja skaalautuvaan tuotekehitykseen erityisesti auto-, teollisuus-, lääketekniikka- ja IoT-markkinoilla.

Yksi ainoa siru optimoi sähköauton akuston

Sveitsiläinen LEM on lanseerannut uuden virranmittausyksikön sähköajoneuvojen  akkujen hallintaan. Ensimmäistä kertaa markkinoilla LEM on yhdistänyt shuntti- ja avoimen silmukan Hall-ilmiöteknologiat yhteen osaan, jota kutsutaan hybridivalvontayksiköksi (HSU). Uutuudella yhtiö vastaa pienen tilantarpeen, alhaisen kustannustason ja korkeimman turvallisuustason haasteisiin sähköautojen akkujen hallintajärjestelmissä.

Pieni parannus pidentää langattomien hiirten käyttöaikaa merkittävästi

Renesas esittelee ensimmäisen mikropiirin, joka tukee uutta USB-C 2.4 -standardia – vaikutukset ulottuvat suoraan langattomien pelihiirten virrankulutukseen ja yhteensopivuuteen. Langattomien pelihiirten yksi suurimmista haasteista on ollut virrankulutuksen ja suorituskyvyn tasapainottaminen. Uusin päivitys USB-C-standardiin voi vaikuttaa tähän yllättävän paljon.

Uusi RTOS alkaa vallata pieniä mikro-ohjaimia

Sulautettujen järjestelmien maailma on saamassa uuden suunnan, kun PX5 RTOS – uusi reaaliaikakäyttöjärjestelmä ThreadX:n alkuperäiseltä kehittäjältä William Lamielta – alkaa nousta esiin vaihtoehtona pieniin ja vaativiin mikro-ohjainympäristöihin. Viimeisin merkittävä askel tässä kehityksessä on saksalaisen debuggausjätti Lauterbachin ilmoitus täysimittaisesta TRACE32-tuesta PX5:lle.

Tässä toukokuun pahimmat haittaohjelmat

Tietoturvayritys Check Pointin toukokuun haittaohjelmakatsaus paljastaa, että FakeUpdates on yhä yleisin sekä Suomessa ja maailmalla. Raportin mukaan FakeUpdates vaikutti 5,41 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 3,80 prosenttia.

ETNdigi 1/2025 is out
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Yksi koodi, monta laitteistoa

ETN - Technical articlePrototyyppien kehitystyössä nopeus on valttia. Markkinoilla menestyvät sovellukset, joilla aikaan saadaan uusia ja virtaviivaistetaan jo olemassa olevia palveluita. Nykyisin käytössä oleviin sulautettuihin järjestelmiin saadaan lisää toimintoja hyödyntämällä data-analytiikan ja koneoppimisen kaltaisia tekniikoita reaaliaikaisen sensoridatan käsittelyn tehostamisessa. Myös käyttöliittymien kehittymisen tuomien etujen hyödyntäminen helpottaa automaattisten järjestelmien kasaamista ja ohjausta.

Lue lisää...

OPINION

Onko tekoäly nyt uusin uhka tietoturvalle?

Tekoäly on tullut jäädäkseen – siitä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuu, kun siitä tulee myös kyberturvallisuuden suurin uhka?

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Rohde ajatteli spektrianalyysin uusiksi
  • Elisa kiihdyttää 5G:tä, mutta kovemmat nopeudet ovat harvojen herkkua
  • USA pelkää, että kiinalaiset aurinkokennotkin vakoilevat
  • AMD:n uusi tekoälyprosessori nostaa riman korkealle
  • Trian uusin tukee Windowsia, Androidia ja Linuxia

NEW PRODUCTS

  • 10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille
  • Bluetoothin uudet ominaisuudet käyttöön pienellä USB-tikulla
  • Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa
  • Tehoa ja tarkkuutta teolliseen skannaukseen
  • Kenttälaitteita helposti teollisuusverkkoon
 
 

Section Tapet