logotypen
 
 

IN FOCUS

Tekoälypäättely siirtyy verkon reunalle

Tekoälyverkkojen kehityksestä yli vuosikymmen sitten lähtien ne ovat sulautuneet osaksi modernia elämää – robotiikasta suuriin kielimalleihin. Tekoälyssä "päättely" tarkoittaa mallin kykyä tehdä päätöksiä reaaliaikaisen datan perusteella. Kun datalähteen lähelle sijoitetaan vähävirtainen tietokone, jossa on päättelyä nopeuttava kiihdytin, paranevat nopeus, itsenäisyys, tietoturva ja yksityisyys.

Lue lisää...

SOFTWARE

  • Britit vaativat Applea asentamaan takaoven iCloudiin

    Iso-Britannian hallitus on esittänyt vaatimuksen Applelle luoda takaovi yhtiön iCloud-palveluun, jotta viranomaiset voisivat päästä käsiksi käyttäjien salattuihin tietoihin. Vaatimus perustuu maan Investigatory Powers Act 2016 -lakiin, jota ollaan nyt päivittämässä entistä laajemmilla valvontavaltuuksilla.

  • Uusi Java haluaa ajaa tekoälyä ja suuria kielimalleja

    Oracle on julkaissut Java 24 -version, joka vie maailman suosituinta ohjelmointikieltä entistä pidemmälle tekoälyn ja suurten kielimallien aikakauteen. Uudessa versiossa painopiste on suorituskyvyssä, rinnakkaisuudessa ja turvallisuudessa. Nämä ovat juuri niitä ominaisuuksia, joita tekoälysovellukset tarvitsevat.

  • Auton 150 miljoonaa koodiriviä voi olla iso riski

    IoT:n kasvu ei tuo pelkästään mahdollisuuksia, vaan kasvattaa myös tietoturvauhkia. Uusi Telenorin raportti varoittaa, että jopa vain yksi onnistunut kyberhyökkäys voi puolittaa autovalmistajan markkina-arvon.

  • DigiKey tukee avoimeen lähdekoodiin perustuvaa piirilevyohjelmistoa

    Elektroniikkakomponenttien webbikaupan jätti DigiKey jatkaa yhteistyötään avoimen lähdekoodin KiCad-ohjelmiston kanssa tukemalla sen kehitystä ja ylläpitoa. KiCad on suosittu ja maksuton piirilevyjen suunnitteluohjelma, jota käyttävät ammattilaiset, opiskelijat ja harrastajat ympäri maailmaa.

  • Kiristyshaittaohjelma viidellä tonnilla!

    Kyberrikollisuuden kentälle on ilmestynyt uusi peluri: VanHelsing on uusi RaaS- eli Ransomware-as-a-Service -palvelu, joka käynnistyi 7. maaliskuuta 2025. Tietoturvayhtiö Check Pointin mukaan se tarjoaa mahdollisuuden osallistua kiristyshaittaohjelmahyökkäyksiin vaivaisella $5,000 alkupääomalla ilman erityistä teknistä osaamista.

  • Päästä-päähän -salaus ei riitä

    Päästä-päähän -salaus on noussut digiajan taikasanojen joukkoon. Kun jokin sovellus kertoo viestien olevan suojattuja päästä päähän, moni ajattelee olevansa turvassa: "vain minä ja vastaanottaja näemme viestin, kaikki on kunnossa." Mutta tässä ajattelussa piilee vaara. Salaus yksin ei ole synonyymi yksityisyydelle eikä turvalle, kirjoittaa yksityisyyttä suojelevan Session Technology Foundationin puheenjohtaja Alexander Linton.

  • Vesilaitoksiin hyökätään nyt kiihtyvällä tahdilla

    Kyberhyökkäykset vesilaitoksia ja muuta kriittistä infrastruktuuria vastaan ovat lisääntyneet hälyttävällä vauhdilla maailmanlaajuisesti. Vuonna 2025 energiasektorin, mukaan lukien vesi- ja jätevesihuolto, organisaatiot kohtaavat keskimäärin 1872 kyberhyökkäysyritystä viikossa. Tämä on 53 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin, kertoo kyberturvayhtiö Check Point Research.

  • Chromecast heräsi henkiin

    Googlen toisen sukupolven Chromecast-laitteita piinannut laajamittainen toimintahäiriö on viimein saatu korjattua. Monet käyttäjät raportoivat, että laite alkoi toimia normaalisti ilman ylimääräisiä toimenpiteitä, kunhan he eivät olleet ehtineet palauttaa laitetta tehdasasetuksiin.

  • Etteplan ja ctrlX OS ne yhteen sopii

    Etteplan vahvistaa asemaansa teollisuusautomaation eturintamassa yhteistyöllään Bosch Rexrothin ja congatecin kanssa. Yhtiö on virallisesti mukana congatecin a.READY.com-ekosysteemissä ja tukee ctrlX OS -käyttöjärjestelmän integrointia sulautettuihin ja reunalaskentasovelluksiin.

  • Uusi RTOS ajoittaa kellojakson tarkkuudella

    Sulautettujen järjestelmien ohjelmistoihin erikoistunut SEGGER on julkaissut uuden sukupolven reaaliaikakäyttöjärjestelmän (RTOS), embOS-Ultra-MPU:n. Uutuus yhdistää huipputarkan CRT-ajoituksen (Cycle-Resolution Timing) kehittyneeseen muistinsuojaukseen, tarjoten ennennäkemättömän turvallisuustason sulautetuille sovelluksille.

  • Teollinen Ethernet muuttuu koodiksi

    Ruotsalainen RT-Labs on julkaissut uuden version U-Phy-ohjelmistokirjastostaan, joka mahdollistaa teollisen Ethernet-kommunikaation ilman erillistä laitteistoa. Tämä tarkoittaa, että perinteisesti rautapohjaiset ratkaisut voidaan nyt toteuttaa täysin ohjelmistona C/C++- ja Python-ympäristöissä.

  • Tutkimus: Suurin osa Apple Storen sovelluksista vuotaa dataa

    Tuore tutkimus on paljastanut vakavan tietoturvaongelman Apple Storen sovelluksissa. Cybernewsin tekemä analyysi yli 156 000 iOS-sovelluksesta osoittaa, että peräti 71 prosenttia niistä sisältää vähintään yhden kovakoodatun salaisuuden, kuten pilvitallennusavaimen, API-avaimen tai maksujärjestelmien tunnisteen.

  • MIT:n uusi kieli antaa koodaajalle enemmän valtaa

    MIT:n tietojenkäsittelytieteen ja tekoälyn laboratorion (CSAIL) tutkijat ovat kehittäneet uuden ohjelmointikielen, joka voi mullistaa suurteho- eli HPC-laskennan optimoinnin. Exo 2 -niminen kieli kuuluu uuteen "user-schedulable language" (USL) -kategorian ohjelmointikieliin, jotka antavat kehittäjille enemmän hallintaa koodin suorituskyvyn optimoinnissa.

  • Googlen Chromecast-sekoilu on malliesimerkki siitä, miten ei pidä toimia

    Jos kuulut niiden miljoonien käyttäjien joukkoon, joilla on televisionsa kyljessä vanha toisen polven Chromecast-laite, et ole saanut toistettua ruudullasi mitään striimattavaa lähes viikkoon. Google ei ole vielä kertonut tarkkaan, mistä ongelmat johtuvat, mutta moka on osoittautumassa todella noloksi hakujätin kannalta.

  • Elon Musk puhui omiaan X-alustaan kohdistuneesta kyberhyökkäyksestä

    Elon Musk väitti, että X-alustaan (entinen Twitter) kohdistuneiden kyberhyökkäysten taustalla olisi Ukraina, mutta asiantuntijat kiistävät väitteen ja pitävät sitä harhaanjohtavana. Check Point Researchin mukaan hyökkäyksistä vastaa pro-Palestiinalainen hakkeriryhmä Dark Storm Team, joka on erikoistunut palvelunestohyökkäyksiin (DDoS) ja muihin kyberhyökkäyksiin.

  • Moniytimisiä sulautettuja helpommin ja tehokkaammin

    Sulautettujen järjestelmien kehittäminen moniytimisille ja heterogeenisille prosessoreille on entistä helpompaa ja tehokkaampaa Analog Devicesin uuden CodeFusion Studio -työkalun avulla. Yhtiö julkisti ratkaisun osana laajennettua kehitysympäristöään, jonka tavoitteena on nopeuttaa tuotekehitystä ja varmistaa datan eheys sulautetuissa järjestelmissä.

  • Rust tulee autoissa C:n ja C++-koodin rinnalle

    Ohjelmointikieli Rust ottaa merkittävän askeleen kohti laajempaa käyttöä autojen järjestelmissä. Saksalainen HighTec EDV-Systeme GmbH ja hollantilainen Solid Sands B.V. ovat ilmoittaneet strategisesta yhteistyöstään, jonka tavoitteena on tuoda Rust-kirjastojen turvallisuussertifiointi autoteollisuuteen. Yhteistyön myötä Rustin käyttö autojen sulautetuissa järjestelmissä saa vahvemman jalansijan, mikä voi syrjäyttää perinteiset C- ja C++-kielet tietyissä sovelluksissa.

  • DeepSeek-tekoälymallikin voidaan murtaa

    Ohjelmistomurroissa yleistä jailbreak-menetelmää on sovellettu myös DeepSeek-tekoälymallin kanssa. Tämän myötä tekoälyä voidaan hyödyntää sopimattoman ja kielletyn materiaalin kanssa, minkä seuraukset voivat olla hyvinkin vaarallisia. Tietoturvayhtiö Palo Alton tutkimusyksikkö Unit 42 lisää, että tekoälyn murtaminen osoittautui yllättävän helposti ilman erityistä osaamista.

  • Renesas haluaa tehostaa elektroniikkasuunnittelua

    Renesas Electronics ja Altium ovat esitelleet uuden Renesas 365 -alustan, joka yhdistää puolijohdevalmistuksen ja piirikorttisuunnittelun saumattomaksi kehitysympäristöksi. Alustan tavoitteena on nopeuttaa elektroniikkajärjestelmien suunnittelua ja elinkaaren hallintaa, vähentää manuaalisia prosesseja sekä yhdistää hajanaiset kehitystiimit yhdeksi digitaaliseksi kokonaisuudeksi.

  • Uusin ETNdigi ilmestyi – lue ilmaiseksi!

    Vuoden 2025 ensimmäinen ETNdigi on täynnä syväluotaavia artikkeleita elektroniikan ja sulautettujen järjestelmien ajankohtaisimmista aiheista. Entiseen tapaan lehden voi lukea ilmaiseksi. Tässä lyhyt katsaus lehden artikkeleihin.

Mihin sulautetut ovat matkalla?

 

Mikä ohjaa innovoimista sulautettujen järjestelmien markkinoilla vuonna 2025. Tria Technologiesin toimitusjohtaja Thomas Staudinger antaa oman näkemyksensä siitä, mihin sulautetut ovat menossa.

Lue lisää...

Kännykkään radioaktiivinen akku 10 vuoden kuluessa?

Miltä kuulostaisi älypuhelin, jota ei tarvitse koskaan ladata? Sydämentahdistin, joka kestää ikuisesti? Tai anturi, joka mittaa lämpötilaa arktisella alueella vuodesta toiseen ilman pariston vaihtoa. Kuulostaa uskomattomalta, mutta saattaa olla lähempänä todellisuutta kuin arvaamme.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
tag