Virtuaali- ja lisätyn todellisuuden tekniikoita on nyt vuoden ajan testattu huollon ja kunnossapidon alueella Sovelton vetämässä VR/AR-hankkeessa. Hanketta vetäneen Risto Linturin mukaan viisi eri työpajaa vuoden aikana osoittivat, että tekniikka on käyttökunnossa ja valmista.
Tietenkin monet laitteet, kuten lisätyn todellisuuden AR-lasit ovat vielä osin raakileita. Markkinoille tulee kuitenkin koko ajan lisää uusia malleja, jotka ovat kevyempiä ja parempia. Suomalaisen Varjon myötä lasien tarkkuus kasvaa silmän tasolle.
Tänään järjestettiin Asennuksen, kunnossapidon ja kenttähuollon VR/AR-palvelunhankkeen loppuseminaari. Sen yhteydessä esitellyt demot osoittavat, kuinka paljon virtuaalitodellisuuden sovelluksissa on edistytty vuoden aikana. Kehitys on huimaa.
Demoissa oli esillä esimerkiksi Trimblen ohjelmistoja, joita voi jo ostaa Microsoftin sovelluskaupasta Hololens-laseihin. Trimblen Kim Nyberg arvioi, että viiden vuoden kuluttua lasit ovat hinnaltaan, tasoltaan ja akunkestoltaan kehittyneet niin, että niiden käytöstä tulee arkipäivää.
VIMAI-niminen startup on puolestaan kehittänyt tekniikan, jolla voidaan toteuttaa koko rakennuksen laajuinen sisätilapaikannus ilman laiteasennuksia, markkereita tai radiomajakoita. Mallinnus onnistuu vaikkapa kännykällä, 360-asteisella kameralla tai videokameralla. Kun malli on luotu, sovelluksessa voidaan esimerkiksi merkitä kokouspaikkoja vieraille. Paikat löytyvät sitten sovelluksella navigoimalla.
Accenturella oli puolestaan esillä Liquid Studio -yksikön demo, jossa HTC:n Vive-laseilla siirryttiin virtuaalimaailmaan. Laseissa siirrytään pian langattomaan aikaan, sillä HTC on tuomassa lähiaikoina tarjolla mallin, jossa data siirtyy laseihin gigabitin wifi-yhteydellä.
Accenturen ratkaisun etuna on erittäin pieni kaistanleveystarve. Mallit voidaan siirtää virtuaalimaailmaan etukäteen, jolloin liikkeen replikoiminen edellyttää vain navigointitietojen siirtoa.
Käyttöä näille eri tekniikoilla on todennäköisesti luvassa valtavasti. Risto Linturi muistutti, että automaation lisääntyessä jäljelle jäälopulta oikeastaan kunnossapito. – Robotit eivät osaa korjata itseään ja automaation lisääntyessä järjestelmät menevät usein epäkuntoon.
Sovelton VR/AR-hanke on osa hallituksen KIRA-digikärkihanketta, jossa haetaan ratkaisuja kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation hyödyntämiseen. Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka kehui jo, että KIRA-digi jatkuu myös ensi vuoden jälkeen, vaikka hallitus vaihtuukin.