Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.
UNCTAD varoittaa, että tekoälyn taloudellinen hyöty – jonka arvioidaan nousevan jopa 4,8 biljoonaan dollariin vuoteen 2033 mennessä – uhkaa keskittyä vain harvoihin maihin ja yrityksiin. Ilman ohjaavia toimia kehitys voi entisestään lisätä globaalia eriarvoisuutta, erityisesti kehittyvien maiden jäädessä jälkeen infrastruktuurissa, osaamisessa ja datan saatavuudessa.
- Tekoäly voi joko vahvistaa tasa-arvoista kehitystä tai syventää olemassa olevia kuiluja – se riippuu siitä, miten siihen suhtaudumme politiikan ja yhteistyön tasolla, toteaa UNCTAD:n pääsihteeri Rebeca Grynspan.
Raportin mukaan lähes puolet työpaikoista maailmassa on tekoälyn vaikutuspiirissä, mikä edellyttää aktiivista työvoimapolitiikkaa, uudelleenkoulutusta ja sosiaalista suojelua. Vain alle kolmannes kehittyvistä maista on laatinut kansallisen tekoälystrategian, mikä rajoittaa niiden kykyä hyötyä uudesta teknologiasta.
Peräti 118 maata ei ole mukana keskeisissä tekoälyn hallinnan aloitteissa, mikä heikentää globaalia inklusiivisuutta ja mahdollisuutta yhteisiin pelisääntöihin. Kehittyvien maiden on panostettava tekoälyinfrastruktuuriin, laadukkaaseen dataan ja osaamisen kehittämiseen, jotta ne voivat osallistua täysipainoisesti uuteen digitaalitalouteen.
Raportti peräänkuuluttaa myös kansainvälistä yhteistyötä, jotta tekoälyä koskevat eettiset, taloudelliset ja sosiaaliset kysymykset ratkaistaan yhdessä – ei yksin suurvaltojen ehdoilla.