logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Elisa on valinnut yhdeksän kumppania kehittämään yhdessä 5G innovaatioita Co-creation Challenge -ohjelmaan. Hakemuksia tuli yhteensä 12 eri maasta. Joukkoon kuuluu kotimainen Varjo, joka tunnetaan maailman tarkimmista virtuaalilaseistaan.

Tänä vuonna partnerit haastettiin kehittämään uusia palveluita, jotka hyödyntävät vähintään yhtä 5G:n keskeisistä ominaisuuksista: ultra-nopeaa laajakaistaa, pientä latenssia tai massiivista IoT:ia. Kumppanien 5G-kokeilut ovat keskenään hyvin erilaisia, ja mukaan mahtuu sekä kuluttajia että yrityksiä kiinnostavia aiheita.

Esimerkiksi Reality Crisis -tiimi kehittää moninpeliin soveltuvaa skeittauspeliä, jossa pelaaja voi kerätä, luoda ja tallentaa erilaisia skeittipuistoja ja -temppuja, ja käyttää näitä pelissä myöhemmin uudelleen lisätyn todellisuuden avulla. Grundium taas keskittyy terveydenhuoltoon ja etälääketieteen edistämiseen. He ovat aiemminkin toteuttaneet etäkirurgiaa sairaaloissa, mutta 5G:n avulla etätoimenpiteiden mahdollisuudet lisääntyvät huomattavasti. European Space Agencyn hackathonin voittaja Zero Gravity puolestaan kehittää älykkäämpiä kaupunkeja satelliittien keräämän datan avulla.

Varjon perustaja ja tuotejohtaja Urho Konttori on innoissaan osallistumisesta haasteeseen. - Tehostettu todellisuus, 5G ja edge computing ovat teknologioita, jotka muovaavat tulevaisuuttamme. Esittelemme ylpeydellä yhdessä Elisan, kanssa ensimmäisen todellisen etäläsnäolon 5G verkon yli Varjon ihmissilmätarkkuuden omaaviin laitteisiin, Konttori sanoo.

Yhteistyö pilottien kehittämiseksi alkaa elokuun puolivälissä ja jatkuu syyskuun loppuun asti. Finaaliin valitut joukkueet esittelevät ratkaisujaan Slushin aikana ja pyrkivät vakuuttamaan tuomariston siitä, miten juuri heidän 5G-palvelunsa mullistaa toimialaa, jonka käyttöön se on kehitetty.

Elisa Co-Creation Challengen pääpalkintona on tänä vuonna 25 000 euron arvoinen pilotti. Tämän lisäksi voittajajoukkue pääsee esittelemään 5G-ratkaisuaan Mobile World Congress -messuille Barcelonaan alkuvuodesta 2020. Muille finalistijoukkueille on luvassa 4 000 euron palkinto. Voittaja valitaan marraskuussa Slushin yhteydessä.

Co-Creation Challengeen osallistuvat joukkueet

Domos – Gaming Fast Track -ratkaisun avulla teleoperaattorit pystyvät tarjoamaan lisäarvoa loppukäyttäjän kokemukseen muun muassa pelaamisessa, videon striimauksessa ja videoneuvotteluissa. Eri käyttötilanteisiin sopivat palvelut perustuvat videokokemuksen laadun optimointiin verkon resursseja hyödyntäen.

Duranc – Durancin tavoitteena on nostaa videokameravalvonta uudelle tasolle. Reaaliaikaisia analyyseja laaditaan tekoälyn (Artificial Intelligence Vision System) avulla.

Exove Design – Konsepti reaaliaikaisesta laadunhallinnan mobiilipalvelusta. Palvelua voidaan käyttää rakennustyömailla laadun seurannassa ja ylläpitotoimenpiteissä koko työmaiden ja rakennuksien elinkaaren ajan.

Grundium – Grundiumin tuote on kannettava digitaalinen mikroskooppiskanneri, joka osaltaan ratkaisee maailmanlaajuista ongelmaa: patologeja ei riitä diagnosoimaan kaikkia apua tarvitsevia potilaita. Grundium OCUS ja 5G ovat erinomainen parivaljakko, sillä etäkäyttökokemuksen laatu riippuu kaistan laajuudesta ja viiveestä. Etädiagnoosi tehdään tyypillisesti kirurgisen toimenpiteen aikana ja on siksi erittäin kriittinen.

Reality Crisis – Joukkueen kehittämässä pelissä puhelimesi kamera taltioi ympäröivää maailmaa ja luo siitä virtuaalisen skeittipuiston. Pelaaja voi kerätä, luoda ja taltioida skeittipuistoja ja -temppuja ja käyttää niitä pelissä uudelleen. Voit myös kilpailla muiden pelaajien luomissa julkisissa puistoissa.

Tata Consultancy Services – Tiimi tekee reaaliaikaista videoanalytiikkaa julkisen liikenteen toiminnasta 5G:tä, tekoälyä ja koneoppimista hyödyntäen.

Tata Consultancy Services – Virtuaalisen todellisuuden sovellus, jossa loppukäyttäjä voi olla vuorovaikutuksessa asiakaspalvelun kanssa tai ostaa tuotteita ikään kuin vierailisi fyysisesti kaupassa.

Varjo – Immersiivinen etäläsnäolo ennennäkemättömällä laadulla nopean 5G-verkon yli Varjon ihmissilmäresoluution VR-1 ja XR-1 laitteille.

Zero Gravity – Joukkueella on kaksi tuotetta: UrbanAI ja ekologista tietoisuutta lisäävä sovellus. Kummatkin perustavat vahvasti satelliittien Maasta keräämään dataan. 5G-teknologian oletetaan mullistavan satelliittien havainnointidataan perustuvien ohjelmistotuotteiden hyödyntämisen älykaupunkien, moottoriajoneuvojen sekä kestävän kehityksen osalta.

 

MORE NEWS

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

Aurinkosähköä rakennettiin ennätysmäärä viime vuonna

Viime vuonna maailmassa rakennettiin ennätykselliset 597 gigawattia (GW) uutta aurinkosähkökapasiteettia, selviää SolarPower Europen tuoreesta Global Market Outlook for Solar Power 2025–2029 -raportista. Kasvua edellisvuodesta kertyi peräti 33 prosenttia, mikä tekee vuodesta 2024 historian parhaan aurinkosähkön asennusvuoden.

EU saa oman alustan piirien suunnitteluun

Euroopan unioni panostaa vahvasti puolijohteiden kehitykseen ja ottaa uuden askeleen kohti teknologista omavaraisuutta. Belgialaisen tutkimuskeskus Imecin johdolla käynnistyy European Chips Design Platform -niminen hanke, jonka tavoitteena on luoda yhteiseurooppalainen alusta integroitujen piirien suunnitteluun.

Uusi atomikello jätättää sekunnin 100 miljoonassa vuodessa

Yhdysvaltain kansallinen standardi- ja teknologiainstituutti (NIST) on ottanut käyttöön uuden sukupolven atomikellon, joka määrittää ajan ennenäkemättömällä tarkkuudella. NIST-F4-nimeä kantava kellojärjestelmä pystyy käymään virheettömästi jopa 100 miljoonan vuoden ajan heittäen enintään sekunnin.

Euroopan komponenttikauppa odottaa vieläkin käännettä kasvuun

Euroopan komponenttien jakelumarkkinoilla ei vieläkään näy merkkejä käänteestä parempaan. DMASS Europen tuoreiden tilastojen mukaan vuoden 2025 ensimmäinen neljännes toi mukanaan tuntuvan 14,3 prosentin laskun koko markkinalle, ja kokonaismyynti jäi 3,92 miljardiin euroon. Erityisesti puolijohteet jatkoivat jyrkkää laskuaan, romahtaen lähes 20 prosenttia 2,37 miljardiin euroon.

Kontronilla erinomainen alkuvuosi

Kontron aloitti vuoden 2025 vahvasti, raportoidessaan merkittävää kasvua kannattavuudessa ja tilauskannassa. Samalla yhtiö laajentaa IoT-tuotevalikoimaansa uudella LTE-yhteyksiä hyödyntävällä teollisuuslaitteella.

Nopeutuvat signaalit vaativat parikaapelilta yhä enemmän

Signaalinsiirron kehitys kiihtyy – kirjaimellisesti. Uusimmat datakeskus- ja verkkosovellukset siirtyvät käyttämään jopa 224 Gbps PAM4 -modulaatiota, jossa jokainen bittikanava kuljettaa neljää jännitetasoa äärimmäisen tiiviissä aikakehyksessä. Tällainen signalointi vaatii kaapeleilta ennen näkemätöntä tarkkuutta.

MEMS-pohjainen tahdistus tulee nyt älypuhelimeen

Piilaaksolainen SiTime tuo markkinoille ensimmäisen mobiilikäyttöön suunnitellun MEMS-kellopiirin, joka haastaa perinteiset kvartsikiteet älypuhelimissa.

Tilaäänikoodekki on hyvä esimerkki uudesta Nokiasta

Maailman ensimmäinen tilaäänipuhelu kuulostaa tieteiselokuvalta – mutta se on todellisuutta. Kesällä 2024 Nokia esitteli uuden Immersive Voice -teknologian avulla toteutetun puhelun, jossa ääni ei vain kuulu, vaan ympäröi kuulijan kuin keskustelukumppani olisi fyysisesti läsnä. Tämän mahdollisti uusi 3GPP-standardiin hyväksytty IVAS-koodekki (Immersive Voice and Audio Services), joka vie mobiiliviestinnän täysin uudelle tasolle.

Tinahiukkaset anodissa vauhdittavat latausta ja kasvattavat energiatiheyttä

Eteläkorealaiset tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen akun anodimateriaalin, joka yhdistää nopean latauksen, suuren energiatiheyden ja pitkän käyttöiän – läpimurto voi mullistaa sähköautojen ja energiavarastojen markkinat.

Kännykkämarkkina kasvoi vain 3 prosenttia alkuvuonna

Älypuhelinmarkkinoiden globaali kasvu jäi vaatimattomaksi vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo tutkimusyhtiö Counterpoint Research tuoreessa raportissaan. Markkinatulot nousivat vain 3 prosenttia vuoden takaisesta, mikä vastaa kasvua myös toimitusmäärissä.

Uuden polven SiC-tekniikka kutistaa sähköauton invertterin

Infineon esittelee tehoelektroniikan PCIM-messuilla Nürnbergissä uraauurtavan piikarbidikomponentin, joka tehostaa sähköautojen vetojärjestelmiä – pienemmät, kevyemmät ja energiatehokkaammat invertterit ovat askeleen lähempänä.

Nokian privaattiverkko seuraa jatkossa Maerskin rahtilaivoja

Nokia on solminut merkittävän sopimuksen tanskalaisen logistiikkajätti Maerskin kanssa toimittaakseen privaattiverkkoratkaisunsa yhtiön 450 rahtialukseen. Kyseessä on osa Maerskin uutta IoT-alustaa, OneWirelessia, jonka tavoitteena on parantaa reaaliaikaista rahtiseurantaa, toimitusketjun näkyvyyttä ja operatiivista tehokkuutta.

Piinanolanka-akku siirtyy vihdoin tuotantoon

Kalifornialainen vuonna 2008 perustettu Amprius Technologies on valmis siirtymään sarjatuotantoon uudenlaisen akkukenno­tekniikkansa kanssa. Yhtiön "Sicore"-niminen kenno käyttää pii-nanopilareihin perustuvaa anoditeknologiaa ja saavuttaa huipputason energiatiheyden: 450 Wh/kg painon mukaan ja 950 Wh/l tilavuuden mukaan.

6G vaatii uutta radiotaajuussuunnittelua

Suomalaiset huippuyritykset ja tutkimuslaitokset ovat yhdistäneet voimansa uuden sukupolven mobiiliverkkojen kehittämiseksi. Oulun yliopiston vetämä RF ECO3 -hanke tähtää tulevaisuuden 6G-teknologian kriittiseen osa-alueeseen: tehokkaampaan ja kestävämpään radiotaajuussuunnitteluun.

Yksinkertainen ratkaisu kasvattaa sähköauton akun eliniän jopa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article