logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Artikkelissa kuvataan, miten SoC-piirille suunnitellaan datankeruuseen, analyysiin ja ohjaukseen tarkoitettu IoT-solmu käyttäen Adesto Technologiesin SmartEdge-alustaa. Suunnittelussa paneudutaan erityisesti ohjaussilmukoiden nopeuttamiseen yhdistettynä tehokkaaseen tiedonsiirtoon ja parempaan turvallisuuteen.

Artikkelin kirjoittaja Gordon Walsh toimii Adestoon kuuluvalla S3 Semiconductorilla vanhempana järjestelmäarkkitehtina. Hänellä on elektroniikkainsinöörin tutkinto Irlannin kansallisesta yliopistosta Galwayssa. Hän on aiemmin työskennellyt useissa irlantilaisissa startupeissa kuten Parthus Technologiesilla, Lightstorm Networkissa ja Intune Networksissa. Vuosina 2011-2017 hän työskenteli Intelillä IoT-tuotteiden SoC-arkkitehtina. Walshille on myönnetty kaksi patenttia. 

Teollisen internetin vaatimukset ovat niin moninaiset, ettei ole olemassa yhtä valmista kaupallista ratkaisua, joka sopisi kaikkiin sovelluksiin. Kun tuotteen pohjaratkaisuna käytetään kustomoitua ASIC-piiriä, saadaan monia etuja. Laitteiston kustannukset, koko ja tehonkulutus pysyvät kohtuullisina. Tällöin on mahdollista saavuttaa suunnitteluvaatimukset, jotka eivät olisi toteutettavissa erilliskomponenteilla. Siten on mahdollista aikaansaada uuden luokan tuotteita ja parantaa kilpailukykyä. Tuotteiden turvallisuutta lisää se, että kilpailijoiden on hyvin hankalaa takaisinmallintaa ASIC-pohjainen ratkaisu selvittääkseen sen toiminnallisuuden kopiointia varten.

ASIC-tilauspiiri muodostaa suunniteltavan tuotteen laitteistoytimen, mutta ohjelmisto määrittelee tuotteen toiminnallisuuden ja tekee siitä varsinaisen toimivan tuotteen.

Samaa ASIC-piiriä voidaan käyttää perustana erilaisia sovellusalueita ja -kohteita tukevalle tuoteperheelle. Tuoteperheen eri jäsenten toiminta-alueet saadaan toteutettua ohjelmallisesti ja tilanteen mukaan lisäämällä tarvittavia oheislaitteita. Tämä lähestymistapa vähentää materiaalikustannuksia ja yksinkertaistaa laitteistohallintaa.

Ohjelmistopohjainen toiminnallisuus myös tukee uusien toimintojen kehittämistä tuoteperheeseen. Uusia ominaisuuksia voidaan lisätä sitä mukaa, kun asiakkaiden vaatimukset ja markkinoiden tarpeet muuttuvat. Esimerkiksi uusia tiedonsiirtostandardeja tai mediakoodekkeja pystytään tukemaan laitteistoa muuttamatta.

Ohjelmiston päivitys mahdollistaa ohjelmistovirheiden korjaamisen tuotteen elinkaaren aikana. Liitetyille laitteille päivitykset voidaan suorittaa ”lennossa” tai ladata pyydettäessä. Tämä on erityisen tärkeää turvallisuuden kannalta, kun laitteet on yhdistetty toisiinsa verkkoympäristössä.

Joissakin tuoteryhmissä on käytännöllistä järjestää mahdollisuus, että loppukäyttäjä tai kolmannet osapuolet pystyvät ohjelmistollisesti räätälöimään tuotetta, esimerkiksi sovellus- tai liitännäisohjelmistojen muodossa.

Ohjelmistojen ekosysteemi

Riittävä ohjelmistoekosysteemi on olennaista ASIC-pohjaisten tuotteiden kehittämisessä. Lisäksi tarvitaan yhteensopivien laitteistokomponenttien tuki.

Tarvittavia ohjelmistokomponentteja ovat esimerkiksi:

  • kehitystyökalut mukaan lukien kääntäjät, debuggerit, testiadaptorit ja profilointityökalut, joita kaikkia tukee tehokas integroitu kehitysympäristö (IDE)
  • käyttöjärjestelmä, esimerkiksi sulautettava Linux tai reaaliaikainen käyttöjärjestelmä (RTOS)
  • väliohjelmistokomponentit ja kirjastot, jotka tukevat oheislaitteita ja nopeaa sovelluskehitystä

Kaikille tunnetuille mikro-ohjaimille on tarjolla valikoima kehitystyökaluja. Yksi vaihtoehto on käyttää vapaasti saatavilla olevia avoimen lähdekoodin ohjelmistotyökaluja (OSS) kuten GCC-kääntäjiä, GDB-debuggeria jne. On myös olemassa joitakin OSS-väliohjelmistokomponentteja ja IDE-työkaluja kuten Eclipse.

Tämä lähestymistavan etuna on valinnanvapaus ja joustavuus. On kuitenkin tärkeää olla unohtamatta vapaista ohjelmistoista syntyviä piileviä kustannuksia. Joudutaan esimerkiksi tekemään paljon ylimääräistä työtä, kun etsitään kaikki tarvittavat työkalut ja integroidaan ne keskenään, ja pidetään niiden päivitykset ajan tasalla. Tukipalvelut ovat usein rajoitettuja ja saatavissa ainoastaan käyttäjäyhteisön toimesta.

Sopivia työkaluja tarjoavat useimmiten prosessoriytimien toimittajat. Jotkut toimittajista tarjoavat vain kaupallisia ratkaisuja, kun taas toiset avoimeen lähdekoodiin perustuvaa työkalusarjaa ja toista spesifisempää kaupallista työkalusarjaa.

Jos valitset prosessoriytimen toimittajan tarjoamat työkalut, saat yleensä käyttöösi täyden työkalusarjan, käyttöjärjestelmät ja muut kyseisen toimittajan piipohjaista IP-suunnittelua tukevat komponentit. Jos esimerkiksi valitset käyttöjärjestelmäksi ARM Keil RTX:n, olet sitoutunut valitsemaan myös ARM µVision Keil IDE:n, kääntäjäksi ARM C/C++:n, testiadapteriksi ARM Keil ULINK:n ja debuggeriksi ARM Keil µVisionin.

Kaupallisiin tuotteisiin kuuluu usein koodingeneroinnin työkalut, jolloin graafisella käyttöliittymällä (GUI) luodaan luonnosteltu koodi, joka rekonfiguroi valitun laitteiston ja asettaa RTOS-käyttöjärjestelmän toimimaan sovelluksessa. Tämän tyyppiset nopeat kehitystyökalut helpottavat monimutkaisten sulautettujen järjestelmien ohjelmoinnin aloittamista.

Väliohjelmistokomponenteilla voidaan nopeuttaa ohjelmistokehitystä tuottamalla optimoituja ja tarkistettuja ohjelmistoja korkean tason toimintoihin, kuten:

  • liitettävyys
  • tiedonsiirtoprotokollat
  • verkon pino-operaatiot
  • salaus ja turvallisuus

Kaupalliseen ohjelmistoon sisältyy valinnaisena asiantuntijan tarjoamat tukitoiminnot ja säännölliset päivitykset.

Myös piipohjaisten IP-suunnittelujen ulkopuolisilta toimittajilta on saatavissa ohjelmistotukea, joka usein koostuu valmisohjelmistosta ajureineen ja koodiesimerkkeineen. Näiden pitää olla sellaisessa muodossa, että niitä voidaan käyttää suoraan valituilla kehitystyökaluilla ja IDE-ympäristöissä.

Kun siirretään tuotteen toteutusta korttipohjaisesta ratkaisusta ASIC-tilauspiirille, suunnittelussa kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon jo hankittujen ohjelmistojen uudelleenkäyttöä. Milloin vain mahdollista kannattaa aloittaa valitsemalla sama prosessoriydin kuin mikä on jo nykyisin käytössä olevassa mikro-ohjaimessa. Tällöin voit jatkaa samojen kehitystyökalujen käyttöä ja muuttaa olemassa olevat ohjelmistot uudelle laitteistolle.

Joitakin eroja on alemman tason ohjelmistoissa liittyen ASIC-piirien liitäntöjen ja oheislaitteiden käyttöoikeus- ja konfigurointiominaisuuksiin, mutta ne ovat pääosin piilossa sovellustasolta.

Laitteistojen ekosysteemi

Alla oleva diagrammi kuvaa sulautettujen ohjelmistojen kehittäjän näkökulmasta SmartEdge-alustan ohjelmisto- ja laitteistokomponentteja. Alustan tulee tarjota riittävä laitteistotuki sovellus- ja kehitystyökaluille. Tämän takaamiseksi tarvitaan kattava laitteistoekosysteemi.

SmartEdge-alusta sisältää IP-tuotteet seuraavia toimintoja varten:

  • anturien analoginen front-end ja langaton tietoliikenne
  • kellot ja vaihelukitut silmukat (PLL)
  • A/D- ja D/A-muuntimet
  • tehonmuuttimet ja jännitereferenssit
  • RF-komponentit
  • lämpötila-anturit

Jokaisella valitulla prosessoriytimen toimittajalla on tarjolla tarvittavat tukikomponentit mukaan lukien sirunsisäinen väylä, keskeytysohjain, testausliitännät (yleisimpiä standardeja ovat JTAG, SWD, SWO) ja grafiikkakiihdyttimet.

Suuri valikoima muita IP-tuotteita on tarjolla CAD-toimittajilta ja kolmansilta osapuolilta. Tällaisia ovat muiden muassa:

  • prosessoriytimet
  • muistit (SRAM, flash)
  • tiedonsiirtoliitännät (Bluetooth, Ethernet, Wi-Fi, USB jne.)
  • teollisuusväylät (Foundation Fieldbus, HART)
  • laitteistokiihdyttimet turvajärjestelmiin (esim. AES ja SHA) ja mediakoodekit
  • anturit kiihtyvyyden, paineen ja muiden ympäristöparametrien mittaamiseksi
  • digitaaliliitännät (GPIO, SPI, I2C, UART)
  • oheislaitteet tehonhallintaan ja järjestelmänohjaukseen
SmartEdge-alusta

Adesto Technologiesin ASIC- ja IP-divisioonan toimittama SmartEdge-alusta sisältää kaikki analogisen etupään (AFE, front end), älykkään kalibroinnin, tiedonsiirron ja turvallisuuden toimintoihin tarvitsemat elementit. Adeston yhteistyökumppaneina on joukko piipohjaisten IP-lohkojen ja ohjelmistojen toimittajia. Adesto tukee sulautettujen ohjelmistojen kehitystiimejä niin asiakasyrityksen sisällä kuin partneriverkoston kautta.

Nykyaikaiset teollisuuden ohjausjärjestelmät keräävät dataa ja käyttävät sitä laitteiden ohjauksessa reaaliaikaisesti. Ne toimivat usein myös verkottuneina, joten turvallisuus on olennainen komponentti. Tämä voidaan toteuttaa sirulla olevalla turvalaitteistolla, joka on vähemmän altis hyökkäyksille kuin pelkkä ohjelmistopohjainen ratkaisu. Adeston ASIC- ja IP-divisioonan turvaosaamiseen erikoistuneet partnerit ovat apuna turvajärjestelmien rakentamisessa.

Adestolla on kokemusta ja osaamista tuotekehityksestä, jolla saavutetaan tuotteelle asetetut tekniset ja kaupalliset vaatimukset. Sen pohjalta asiakkaalle toimitetaan laitteistoratkaisu, joka tukee ohjelmistoja asiakkaan sulautetussa järjestelmässä.

MORE NEWS

PDF:stä tuli suosittu tapa hyökätä sähköpostiin

Kyberrikolliset ovat löytäneet uuden, tehokkaan keinon kiertää tietoturvasuojaukset: PDF-tiedostot. Check Point Researchin tuoreen tutkimuksen mukaan jo 22 % haitallisista sähköpostiliitteistä on PDF-muodossa. Samalla 68 % kyberhyökkäyksistä alkaa edelleen sähköpostista, mikä tekee PDF:stä entistä houkuttelevamman hyökkäysvälineen.

Uuden sirun avulla kännykkä voi tietää sijaintinsa sentin tarkkuudella

Nykyisten GPS-järjestelmien tarkkuus on vain muutamia metrejä, mutta uusi teknologia voi viedä paikannuksen tarkkuuden senttimetriluokkaan. Purdue Universityn ja Chalmersin teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sirupohjaisen aaltokampatekniikan, joka voi mullistaa navigoinnin, autonomiset ajoneuvot ja tarkat mittausjärjestelmät.

Uusi salaus suojaa jo tämän päivän kuituyhteyksiä kvanttikoneilta

Kvanttitietokoneiden uhka nykyiselle tietoturvalle on herättänyt huolta laajasti: tulevaisuudessa ne voivat murtaa laajasti käytössä olevat salausmenetelmät. Nyt Karlsruhen teknillisen instituutin (KIT) tutkijat ovat kehittäneet ratkaisun, joka tuo kvanttiturvallisen salauksen jo olemassa oleviin kuituyhteyksiin – ilman kalliita erikoislaitteita.

Tekoäly alkaa valvoa Pohjoismaihin tulevaa dataa

Tiedon valtaväylistä Pohjoismaissa vastaava GlobalConnect ottaa käyttöön kehittyneen tekoälypohjaisen valvontajärjestelmän. Yhtiö investoi ScienceLogicin alustan käyttöönottoon, jonka avulla voidaan reaaliaikaisesti seurata verkon toimintaa ja ratkaista ongelmia ennen kuin ne ehtivät vaikuttaa käyttäjiin.

Uusi fotonipiiri kiihdyttää tekoälyn prosessoinnin huippunopeuteen

Amerikkalainen teknologia-alan yritys Lightmatter on julkaissut uudenlaisen fotoniikkaan perustuvan superpiirin, joka lupaa mullistaa tekoälyn infrastruktuurin. Passage M1000 -niminen piiri mahdollistaa ennennäkemättömän nopean tiedonsiirron tekoälylaskennassa, avaten tien entistä suuremmille ja tehokkaammille AI-malleille.

Trumpin politiikka voi nostaa seuraavan iPhonen hintaa jopa 40 prosenttia

USA Todayn mukaan Applen iPhonet saattavat kallistua jopa 43 prosenttia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusien tullien seurauksena. Trump ilmoitti keskiviikkona laajasta uudesta tullisuunnitelmasta, jonka tavoitteena on vauhdittaa yhdysvaltalaista tuotantoa. Tämä sisältää 34 prosentin lisätullit Kiinasta tuotaville tuotteille, mikä nostaa kokonaistullin 54 prosenttiin – korkeimmaksi Yhdysvaltain historiassa Kiinaa kohtaan.

Tänä vuonna jo joka viides uusi auto kulkee sähköllä

Sähköautojen suosio jatkaa kasvuaan haasteista ja epäilyksistä huolimatta. Uusimpien tilastojen mukaan vuonna 2025 jo 18 % maailmanlaajuisista autokaupoista kohdistuu sähköautoihin – kolme kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Microsoft lähti liikkeelle 50 vuotta sitten BASIC-tulkista

Microsoft juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan, ja juhlan kunniaksi yhtiön perustaja Bill Gates julkaisi alkuperäisen ohjelmakoodin, joka käynnisti koko teknologiayrityksen – Altair BASIC -tulkin. Gatesin mukaan kyseessä on "siistein koodi, jonka olen koskaan kirjoittanut".

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article