logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Y-sukupolven pakkomielle tekniikasta tulee vaikuttamaan seuraavan sukupolven pöytämittauslaitteiden kehitykseen.

Kirjoittaja Chris Delvizis on National Instrumentsin tuotemarkkinointipäällikkö National Instrumentsilla. Hän työskentelee läheisesti NI:n tuotekehityksen ja markkinoinnin kanssa määritelläkseen uusien tuotteiden omiaisuuksia sekä datankeruun ja instrumentoinnin tuotteiden markkinointistrategioita. Ennen nykyistä työtään Chris työskenteli sovellusinsinöörinä. Hänellä on langattoman tekniikan suunnittelun tutkinto Auburnin yliopistosta.

Jokainen suunnittelijasukupolvi on nähnyt uuden sukupolven instrumentoinnin. 1940-60-luvulla syntyneet suuret ikäluokat käyttivät katodisädeputki-oskilloskooppeja ja multimittareita neulanäyttöineen, joihin nyt yleisesti viitataan analogisina instrumentteina. 1960-80-luvuilla syntynyt X-sukupolvi pääsi nauttimaan uuden sukupolven digitaalisista instrumenteista, jotka hyödynsivät AD-muuntimia ja graafisia näyttöjä. 1980-2000-luvuilla syntynyt Y-sukupolvi on nyt tulossa työelämään uusin ajatuksin, jotka vaikuttavat siihen, millainen seuraavan polven intrumentoinnista tulee.

Y-sukupolvi ona kasvanut teknologian ympäröimässä maailmassa. Tietokoneista internetiin ja nyt mobiililaitteisiin tämä teknologia on kehittynyt nopeampaa vauhtia kuin koskaan aikaisemmin. Cisco pureutui omassa tutkimuksessaan Y-sukupolveen ja heidän teknologiasuhteeseen. Näin Y-sukupolvi erottuu tutkimuksen mukaan aiemmista:

- älypuhelimia pidetään kaksi kertaa niin tärkeitä kuin pöytätietokoneita

- kolmasosa kyselyyn vastanneista tarkistaa älypuhelimensa vähintään kerran puolessa tunnissa

- 80 prosenttia käyttää säännöllisesti vähintään yhtä älypuhelinsovellusta

- kaksi kolmesta viettää yhtä paljon tai enemmän aikaa verkossa kuin ystäviensä parissa

Y-sukupolvella on teknologiasta pakkomielle. He omaksuvat muutokset ja sopeutuvat nopeasti uusiin teknologioihin, koska ymmärtävät niiden tuomat hyödyt. Kulutuselektroniikan innovaatiot, joita Y-sukupolven suunnittelijat käyttävät jokapäiväisessä elämässään, ovat ohittaneet heidän ammattielämässään käyttämien instrumentien teknisen tason. Itse asiassa pöytämallinen mittauslaite on säilynyt pääosin muuttumattomana. Kaikki komponentit siinä - näyttö, prosessori, muisti, mittausjärjestelmät ja säätimet/napit - on integroidu yhdeksi yhtenäiseksi laitteeksi.



Kun nykyinen mittauslaitteiden sukupolvi tulee tiensä päähän, Y-sukupolven insinöörit tulevat vaatimaan, että instrumentteihin tuodaan moderneja tekniikoita. Y-sukupolven instrumentointi tulee sisältämään kosketusnäyttöjä, mobiililaitteita, pilviliitettävyyttä ja ennustavaa älykkyyttä, jotka tuovat merkittäviä etuja aiempiin sukupolviin nähden.

Kosketusnäyttö

Frost & Sullivanin mukaan "suunnittelijat liittävät enenevässä määrin käyttöliittymän konseptin siihen, mitä ovat kulutuselektroniikan laitteissa tottuneet käyttämään". Tämän päivän mobiililaitteista löytyvä kosketusnäyttöön perustuva käyttöliittymä tuo dramaattisesti erilaisen kokemuksen, kuin nykytesterien nupit ja painonapit. Nupeilla ja napeilla ohjaaminen on Y-sukupolven mielestä hyvin epätyydyttävää.

Kun instrumentteihin on lisätty uusia toimintoja, niihin on myös lisätty uusia nuppeja ja painonappeja näitä toimintoja tukemaan. Tämä lähestymistapa ei kuitenkaan ole skaalautuva. Jossakin vaiheeessa nuppien ja nappien määrä kasvaa liiaksi, mikä muuttuu tehottomaksi. Joissakin instrumenteissa on päädytty monitasoisiin menuvalikoihin ja "softa-nappeihin", jotka vastaavat vaihtuviin toimintoihin, mutta näiden järjestelmien monimutkaisuus on luonut uudenlaisia käytettävyyden ongelmia. Useimmat Y-sukupolven suunnittelijat kuvaisivat tämän päivän instrumentteja kömpelöiksi.

Instrumentti, jossa fyysiset nupit ja napit on kokonaan hylätty ja jota käytetään sen sijaan kosketusnäytön kautta, voisi ratkaista nämä ongelmat. Sen sijaan, että kaikki ohjaimet esitetään välittömästi, kosketusnäytöllä käyttöliittymää voitaisiin yksinkertaistaa niin, että kulloinkin vain relevantit kontrollit tuodaan dynaamisesti käyttöön. Käyttäjät voisivat myös suoraan olla yhteydessä dataan näytöllä sen sijaan, että käyttävät siihen erillään olevaa nuppia tai nappia. He voisivat käyttää elepohjaista ohjaamista esimerkiksi aikajakson tai jännitteen muuttamiseen oskilloskoopin graafissa. Kosketusnäyttöön pohjaava käyttöliittymä olisi fyysisten nuppien ja nappien tehokkaampi ja intuitiivisempi korvaaja.

Mobiilitekniikkaa käyttöön

Hyödyntämällä mobiililaitteita varten kehitettyä tekniikkaa mittausinstrumenteissa voidaan höydyntää parempia komponentteja ja uudempaa teknologiaa. Tällä lähestymistavalla nykypäivän instrumentit näyttäisivät kovin erilaisilta. Prosessointi ja käyttöliittymä tapahtuisi mobiililaitteessa pyörivässä sovelluksessa. Koska mitään fyysisiä nuppeja, nappeja tai näyttöä ei tarvittaisi, instrumenttilaitteisto kutistuisi pelkkään mittaus- ja ajoitusjärjestelmään, mikä puolestaan johtaisi laitteiden pienempään kokoon ja halvempaan hintaan. Käyttäjiä eivät enää rajoittaisi laitteen minikokoinen näyttö, pieni tallennustila ja hidas toiminta. Sen sijaan kehittäjä hyötyisi suurista, kirkkaista näytöistä, gigatavujen tallennustilasta ja moniydinprosessoreista. Laitteisiin sisäänrakennetut kamerat, mikrofonit ja kiihtyvyysanturit voisivat tuoda uudenlaisia mahdollisuuksia, kuten kuvakaappauksen ottamisen testausjärjestelystä tai datan mukaan tallennettavien äänikommenttien nauhoittamisen. Käyttäjät voisivat jopa luoda räätälöityjä sovelluksia erityisiin mittaustarpeisiin.

Vaikka perinteisiin instrumentteihin voidaan aivan hyvin tuoda parempia komponentteja, se ei koskaan tapahdu yhtä nopeasti kuin mobiililaitteissa. Kulutuselektroniikassa innovointi tapahtuu nopeammin jo markkinoiden koon takia, ja näitä teknologioita hyödyntävissä instrumenteissa teknologia on aina parempaa ja edullisempaa.

Pilviyhteys

Suunnittelijat siirtävät yleisesti dataa instrumenttien ja työasemiensa välillä USB-muisteilla tai erillisohjelmistoilla ethernet- tai USB-kaapelia pitkin. Vaikka tämä prosessi on suhteellisen yksinkertainen, Y-sukupolvi on tottunut siihen, että data on välittömästi käytettävissä pilvipalvelujen kautta. Dropboxin ja iCloudin kaltaiset palvelut tallentavat dokumentteja pilveen ja synkronisoivat ne automaattisesti eri laitteiden kesken. Kun käyttäjät ovat vielä jatkuvasti verkossa wifi- ja kännykkäverkkojen kautta, he pääsevät käsiksi dokumentteihinsa kaikkialta milloin tahansa. Sen lisäksi, että tiedostoja vain tallennetaan pilveen, joissakin palveluissa on koko joukko pilvessa toimivia sovelluksia. Esimerkiksi Google Docsin avulla käyttäjät voivat etänä editoida dokumentteja samanaikaisesti kaikkialta.

Instumentointi, joka hyödyntäisi verkkoa ja pilviyhteyttä, voisi tuoda nämä samat edut suunnittelijoiden käyttöön. Useat suunnittelijat voisivat päästä kiinni sekä dataan että käyttöliittymään mistä tahansa maailmasta. Jos esimerkiksi tekee debuggausta yhdessä toisaalla työskentelevän olevan kollegansa kanssa, voisi staattisen kuvakaappauksen sijaan käyttää intrumenttia reaaliajassa, jolloin ongelman ymmärtäisi paremmin. Pilviteknologiat voisivat suuresti parantaa suunnittelutiimin tehokkuutta ja tuottavuutta.

Lisää älykkyyttä

Kontekstitietoinen laskenta on lähdössä nousuun ja se voi muuttaa tapaamme käyttää laitteita perustavalla tavalla. Tämä teknologia hyödyntää tilanne- ja ympäristötietoa ennakoiden käyttäjän tarpeita ja tuoden tilannetietoisia sisältöjä, toimintoja ja kokemuksia. Suosittu esimerkki tästä on Siri, tuoreiden Apple iOS-laitteiden ominaisuus. Käyttäjät antavat Sirille äänikomentoja tai kysyvät kysymyksiä, ja se vastaa toiminnoilla tai antamalla suosituksia. Google Now tuo Sirin kaltaisen toiminnallisuuden, mutta sen lisäksi se tarjoaa passiivisesti käyttäjälle informaatiota, jota hän mahdollisesti haluaa sijainnin ja hakutulosten perusteella. Tällaisia tietoja ovat säätiedot, reittisuositukset aamun työmatkalla, muistutukset neuvotteluista ja arvioista perillepääsyn ajasta, sekä lentotietoja ja automaattisesti laitteisin tulevia boarding pass -kortteja.

Samanlainen älykkyys yhdistettynä instrumentointiin voisi olla mullistavaa. Yleinen kehittäjien haaste on yritys muuttaa intrumentin konfigurointia samalla, kun kädet ovat täynnä mittapäitä. Laitteen ääniohjaus vapauttaisi kädet, mutta tekisi myös toimintojen ohjaamisesta helpompaa. Lisäksi ennakoivaa älyä voitaisiin käyttää korostamaan relevanttia tai kiinnostavaa mittausdataa. Oskilloskooppi voisi automaattisesti tarkentaa ja konfiguroitua signaalin mielenkiintoiseen osaan, tai se voisi lisätä relevantteja mittauksia signaalin muodon perusteella. Mobiililaitteita hyödyntävä mittausinstrumentti voisi hyödyntää uutta kontekstitietoista laskentaa sitä mukaa, kun teknologia kehittyy.

Y-sukupolven voima

Kulutuselektroniikan laitteiden tekniikka kehittyy nopeasti ja se vaikuttaa Y-sukupolven odotuksiin. Kun yhä useampi Y-sukupolven edustaja siirtyy työelämään, on vain ajan kysymys milloin heidän odotuksensa siirtyvät niihin laitteisiin, joita he työssään käyttävät. Nämä kehittyvät tekniikat tuovat merkittäviä parannuksia instrumentointiin, ja teknologisesti etevät Y-sukupolven insinöörit hyödyntävät niitä ratkaistakseen suunnittelun haasteita nopeammin kuin aiemmat sukupolvet edes ymmärsivät olevan mahdollista.

MORE NEWS

Jättirahoitus GenAI-softakehitykseen

Business Finland on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle merkittävän, 840 000 euron rahoituksen tutkimushankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn (GenAI) hyödyntämistä ohjelmistokehityksen eri vaiheissa. Hanke kantaa nimeä Generative AI for the Software Development Life Cycle, ja sen kokonaisbudjetti Jyväskylän yliopiston osalta on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 prosenttia katetaan yliopiston omarahoituksella.

Raidejokerin lähestymisestä varoitetaan sanallisesti

Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki on käynnistänyt vuoden mittaisen pilottikokeilun, jossa testataan uudenlaista varoitusjärjestelmää Viikin pikaraitiotien ylityspaikalla. Järjestelmä varoittaa jalankulkijoita ja pyöräilijöitä sekä äänimerkein että sanallisesti lähestyvästä raidejokerin junasta.

Ensimmäistä kertaa grafiikka- ja AI-laskenta samalla RISC-V-prosessorilla

Imagination Technologies on esitellyt uuden E-Series-arkkitehtuurin, joka yhdistää grafiikka- ja tekoälylaskennan ensimmäistä kertaa samaan RISC-V-prosessoriin pohjautuvaan IP-lohkoon. Uutuus avaa tietä tehokkaammille, joustavammille ja energiaa säästäville reunalaitteille – älypuhelimista robottiautoihin.

Aurinkokennokalvo voi tehdä rakennuksista sähköntuottajia

Rakennusten ikkunat ja julkisivut voivat tulevaisuudessa toimia sähköntuottajina, kiitos Luulajan teknillisen yliopiston tutkimukselle. Uudenlainen ohut aurinkokennokalvo yhdistää sähköntuotannon, ympäristöystävällisyyden ja läpinäkyvyyden – ilman kompromisseja rakennusten estetiikassa tai luonnonvalon hyödyntämisessä.

Kenelle Samsungin veitsenterävä uutuus on tarkoitettu?

Samsungin odotettu Galaxy S25 Edge on virallisesti julkaistu, ja 5,8 millimetrin paksuisena se ottaa haltuunsa tittelin "maailman ohuimpana täysiverisenä älypuhelimena". Kyse on hienosta insinööritaidon näytöstä: titaanirunko, keraaminen lasi ja huipputason kamera- sekä tekoälyominaisuudet on mahdutettu hämmästyttävän solakkaan koteloon.

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

FakeUpdates vaikutti 6 prosentissa organisaatioita

Tietoturvayritys Check Point Software Technologies on julkaissut huhtikuun 2025 haittaohjelmakatsauksensa. Raportin mukaan FakeUpdates jatkoi maailman yleisimpänä haittaohjelmana, vaikuttaen 6 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 4,02 prosenttia.

Yksi ainoa molekyyli parantaa kennon suorituskykyä 0,6 prosenttia – ja sillä on merkitystä

Uusi kansainvälinen tutkimus osoittaa, että synteettinen molekyyli nimeltä CPMAC voi merkittävästi parantaa perovskiittipohjaisten aurinkokennojen tehokkuutta ja käyttöikää. Vaikka hyötysuhde parani vain 0,6 prosenttia, sillä on todellista merkitystä: suuressa mittakaavassa, kuten yhden gigawatin aurinkovoimalassa, se voi tuottaa tarpeeksi lisäenergiaa jopa 5000 kotitaloudelle.

Intel katkaisee linkin grafiikan ja CPU:n väliltä

Intel on virallisesti lopettanut Deep Link -teknologiansa kehityksen ja tuen, lopettaen näin kunnianhimoisen yrityksen yhdistää prosessorin ja näytönohjaimen voimat tiiviimmäksi kokonaisuudeksi.

Autojen tutkapiiri kutistui, teho kasvoi kaksinkertaiseksi

NXP Semiconductors on julkaissut uuden sukupolven tutkapiirin, joka mullistaa autonomisten ajoneuvojen tutkajärjestelmät. Uusi S32R47-imaging-tutkaprosessori tarjoaa jopa kaksinkertaisen suorituskyvyn edeltäjäänsä verrattuna ja mahtuu silti 38 prosenttia pienempään fyysiseen tilaan.

Vuoden lopulla jo 240 watin USB-lataus suoraan pistokkeesta

Pistorasiaan integroitava USB-lataus on siirtymässä täysin uudelle aikakaudelle. Brittiläinen tehoelektroniikkayritys Pulsiv on kehittänyt ensimmäisen valmiin ratkaisun, joka mahdollistaa jopa 240 watin USB-C-latauksen suoraan tavallisesta seinäpistokkeesta. Kyseessä on merkittävä tekninen läpimurto, joka voi muuttaa tapaa, jolla kannettavat tietokoneet, älypuhelimet ja jopa pienet kodinkoneet tai sähkötyökalut ladataan kotona ja työpaikoilla.

Omdia: Puolijohteet uuteen ennätykseen

Vuosi 2024 oli puolijohdeteollisuudelle historiallinen, sillä alan liikevaihto nousi Omdian mukaan 25 prosenttia edellisvuodesta ja ylsi ennätykselliseen 683 miljardiin dollariin. Kasvun moottorina toimi erityisesti tekoälyyn liittyvä kysyntä, joka nosti muistipiirien myynnin huikeaan 74 prosentin kasvuun.

Uusi standardi parantaa Bluetoothin tietoturvaa

Bluetooth-teknologia on saanut merkittävän päivityksen, joka parantaa käyttäjien yksityisyyttä ja laitteiden virrankulutusta. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut uuden Bluetooth Core Specification 6.1 -version, jossa keskeisenä uutuutena on satunnaistettu laiteosoitteiden päivitys – askel kohti vaikeammin jäljitettävää langatonta viestintää.

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article