logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Y-sukupolven pakkomielle tekniikasta tulee vaikuttamaan seuraavan sukupolven pöytämittauslaitteiden kehitykseen.

Kirjoittaja Chris Delvizis on National Instrumentsin tuotemarkkinointipäällikkö National Instrumentsilla. Hän työskentelee läheisesti NI:n tuotekehityksen ja markkinoinnin kanssa määritelläkseen uusien tuotteiden omiaisuuksia sekä datankeruun ja instrumentoinnin tuotteiden markkinointistrategioita. Ennen nykyistä työtään Chris työskenteli sovellusinsinöörinä. Hänellä on langattoman tekniikan suunnittelun tutkinto Auburnin yliopistosta.

Jokainen suunnittelijasukupolvi on nähnyt uuden sukupolven instrumentoinnin. 1940-60-luvulla syntyneet suuret ikäluokat käyttivät katodisädeputki-oskilloskooppeja ja multimittareita neulanäyttöineen, joihin nyt yleisesti viitataan analogisina instrumentteina. 1960-80-luvuilla syntynyt X-sukupolvi pääsi nauttimaan uuden sukupolven digitaalisista instrumenteista, jotka hyödynsivät AD-muuntimia ja graafisia näyttöjä. 1980-2000-luvuilla syntynyt Y-sukupolvi on nyt tulossa työelämään uusin ajatuksin, jotka vaikuttavat siihen, millainen seuraavan polven intrumentoinnista tulee.

Y-sukupolvi ona kasvanut teknologian ympäröimässä maailmassa. Tietokoneista internetiin ja nyt mobiililaitteisiin tämä teknologia on kehittynyt nopeampaa vauhtia kuin koskaan aikaisemmin. Cisco pureutui omassa tutkimuksessaan Y-sukupolveen ja heidän teknologiasuhteeseen. Näin Y-sukupolvi erottuu tutkimuksen mukaan aiemmista:

- älypuhelimia pidetään kaksi kertaa niin tärkeitä kuin pöytätietokoneita

- kolmasosa kyselyyn vastanneista tarkistaa älypuhelimensa vähintään kerran puolessa tunnissa

- 80 prosenttia käyttää säännöllisesti vähintään yhtä älypuhelinsovellusta

- kaksi kolmesta viettää yhtä paljon tai enemmän aikaa verkossa kuin ystäviensä parissa

Y-sukupolvella on teknologiasta pakkomielle. He omaksuvat muutokset ja sopeutuvat nopeasti uusiin teknologioihin, koska ymmärtävät niiden tuomat hyödyt. Kulutuselektroniikan innovaatiot, joita Y-sukupolven suunnittelijat käyttävät jokapäiväisessä elämässään, ovat ohittaneet heidän ammattielämässään käyttämien instrumentien teknisen tason. Itse asiassa pöytämallinen mittauslaite on säilynyt pääosin muuttumattomana. Kaikki komponentit siinä - näyttö, prosessori, muisti, mittausjärjestelmät ja säätimet/napit - on integroidu yhdeksi yhtenäiseksi laitteeksi.



Kun nykyinen mittauslaitteiden sukupolvi tulee tiensä päähän, Y-sukupolven insinöörit tulevat vaatimaan, että instrumentteihin tuodaan moderneja tekniikoita. Y-sukupolven instrumentointi tulee sisältämään kosketusnäyttöjä, mobiililaitteita, pilviliitettävyyttä ja ennustavaa älykkyyttä, jotka tuovat merkittäviä etuja aiempiin sukupolviin nähden.

Kosketusnäyttö

Frost & Sullivanin mukaan "suunnittelijat liittävät enenevässä määrin käyttöliittymän konseptin siihen, mitä ovat kulutuselektroniikan laitteissa tottuneet käyttämään". Tämän päivän mobiililaitteista löytyvä kosketusnäyttöön perustuva käyttöliittymä tuo dramaattisesti erilaisen kokemuksen, kuin nykytesterien nupit ja painonapit. Nupeilla ja napeilla ohjaaminen on Y-sukupolven mielestä hyvin epätyydyttävää.

Kun instrumentteihin on lisätty uusia toimintoja, niihin on myös lisätty uusia nuppeja ja painonappeja näitä toimintoja tukemaan. Tämä lähestymistapa ei kuitenkaan ole skaalautuva. Jossakin vaiheeessa nuppien ja nappien määrä kasvaa liiaksi, mikä muuttuu tehottomaksi. Joissakin instrumenteissa on päädytty monitasoisiin menuvalikoihin ja "softa-nappeihin", jotka vastaavat vaihtuviin toimintoihin, mutta näiden järjestelmien monimutkaisuus on luonut uudenlaisia käytettävyyden ongelmia. Useimmat Y-sukupolven suunnittelijat kuvaisivat tämän päivän instrumentteja kömpelöiksi.

Instrumentti, jossa fyysiset nupit ja napit on kokonaan hylätty ja jota käytetään sen sijaan kosketusnäytön kautta, voisi ratkaista nämä ongelmat. Sen sijaan, että kaikki ohjaimet esitetään välittömästi, kosketusnäytöllä käyttöliittymää voitaisiin yksinkertaistaa niin, että kulloinkin vain relevantit kontrollit tuodaan dynaamisesti käyttöön. Käyttäjät voisivat myös suoraan olla yhteydessä dataan näytöllä sen sijaan, että käyttävät siihen erillään olevaa nuppia tai nappia. He voisivat käyttää elepohjaista ohjaamista esimerkiksi aikajakson tai jännitteen muuttamiseen oskilloskoopin graafissa. Kosketusnäyttöön pohjaava käyttöliittymä olisi fyysisten nuppien ja nappien tehokkaampi ja intuitiivisempi korvaaja.

Mobiilitekniikkaa käyttöön

Hyödyntämällä mobiililaitteita varten kehitettyä tekniikkaa mittausinstrumenteissa voidaan höydyntää parempia komponentteja ja uudempaa teknologiaa. Tällä lähestymistavalla nykypäivän instrumentit näyttäisivät kovin erilaisilta. Prosessointi ja käyttöliittymä tapahtuisi mobiililaitteessa pyörivässä sovelluksessa. Koska mitään fyysisiä nuppeja, nappeja tai näyttöä ei tarvittaisi, instrumenttilaitteisto kutistuisi pelkkään mittaus- ja ajoitusjärjestelmään, mikä puolestaan johtaisi laitteiden pienempään kokoon ja halvempaan hintaan. Käyttäjiä eivät enää rajoittaisi laitteen minikokoinen näyttö, pieni tallennustila ja hidas toiminta. Sen sijaan kehittäjä hyötyisi suurista, kirkkaista näytöistä, gigatavujen tallennustilasta ja moniydinprosessoreista. Laitteisiin sisäänrakennetut kamerat, mikrofonit ja kiihtyvyysanturit voisivat tuoda uudenlaisia mahdollisuuksia, kuten kuvakaappauksen ottamisen testausjärjestelystä tai datan mukaan tallennettavien äänikommenttien nauhoittamisen. Käyttäjät voisivat jopa luoda räätälöityjä sovelluksia erityisiin mittaustarpeisiin.

Vaikka perinteisiin instrumentteihin voidaan aivan hyvin tuoda parempia komponentteja, se ei koskaan tapahdu yhtä nopeasti kuin mobiililaitteissa. Kulutuselektroniikassa innovointi tapahtuu nopeammin jo markkinoiden koon takia, ja näitä teknologioita hyödyntävissä instrumenteissa teknologia on aina parempaa ja edullisempaa.

Pilviyhteys

Suunnittelijat siirtävät yleisesti dataa instrumenttien ja työasemiensa välillä USB-muisteilla tai erillisohjelmistoilla ethernet- tai USB-kaapelia pitkin. Vaikka tämä prosessi on suhteellisen yksinkertainen, Y-sukupolvi on tottunut siihen, että data on välittömästi käytettävissä pilvipalvelujen kautta. Dropboxin ja iCloudin kaltaiset palvelut tallentavat dokumentteja pilveen ja synkronisoivat ne automaattisesti eri laitteiden kesken. Kun käyttäjät ovat vielä jatkuvasti verkossa wifi- ja kännykkäverkkojen kautta, he pääsevät käsiksi dokumentteihinsa kaikkialta milloin tahansa. Sen lisäksi, että tiedostoja vain tallennetaan pilveen, joissakin palveluissa on koko joukko pilvessa toimivia sovelluksia. Esimerkiksi Google Docsin avulla käyttäjät voivat etänä editoida dokumentteja samanaikaisesti kaikkialta.

Instumentointi, joka hyödyntäisi verkkoa ja pilviyhteyttä, voisi tuoda nämä samat edut suunnittelijoiden käyttöön. Useat suunnittelijat voisivat päästä kiinni sekä dataan että käyttöliittymään mistä tahansa maailmasta. Jos esimerkiksi tekee debuggausta yhdessä toisaalla työskentelevän olevan kollegansa kanssa, voisi staattisen kuvakaappauksen sijaan käyttää intrumenttia reaaliajassa, jolloin ongelman ymmärtäisi paremmin. Pilviteknologiat voisivat suuresti parantaa suunnittelutiimin tehokkuutta ja tuottavuutta.

Lisää älykkyyttä

Kontekstitietoinen laskenta on lähdössä nousuun ja se voi muuttaa tapaamme käyttää laitteita perustavalla tavalla. Tämä teknologia hyödyntää tilanne- ja ympäristötietoa ennakoiden käyttäjän tarpeita ja tuoden tilannetietoisia sisältöjä, toimintoja ja kokemuksia. Suosittu esimerkki tästä on Siri, tuoreiden Apple iOS-laitteiden ominaisuus. Käyttäjät antavat Sirille äänikomentoja tai kysyvät kysymyksiä, ja se vastaa toiminnoilla tai antamalla suosituksia. Google Now tuo Sirin kaltaisen toiminnallisuuden, mutta sen lisäksi se tarjoaa passiivisesti käyttäjälle informaatiota, jota hän mahdollisesti haluaa sijainnin ja hakutulosten perusteella. Tällaisia tietoja ovat säätiedot, reittisuositukset aamun työmatkalla, muistutukset neuvotteluista ja arvioista perillepääsyn ajasta, sekä lentotietoja ja automaattisesti laitteisin tulevia boarding pass -kortteja.

Samanlainen älykkyys yhdistettynä instrumentointiin voisi olla mullistavaa. Yleinen kehittäjien haaste on yritys muuttaa intrumentin konfigurointia samalla, kun kädet ovat täynnä mittapäitä. Laitteen ääniohjaus vapauttaisi kädet, mutta tekisi myös toimintojen ohjaamisesta helpompaa. Lisäksi ennakoivaa älyä voitaisiin käyttää korostamaan relevanttia tai kiinnostavaa mittausdataa. Oskilloskooppi voisi automaattisesti tarkentaa ja konfiguroitua signaalin mielenkiintoiseen osaan, tai se voisi lisätä relevantteja mittauksia signaalin muodon perusteella. Mobiililaitteita hyödyntävä mittausinstrumentti voisi hyödyntää uutta kontekstitietoista laskentaa sitä mukaa, kun teknologia kehittyy.

Y-sukupolven voima

Kulutuselektroniikan laitteiden tekniikka kehittyy nopeasti ja se vaikuttaa Y-sukupolven odotuksiin. Kun yhä useampi Y-sukupolven edustaja siirtyy työelämään, on vain ajan kysymys milloin heidän odotuksensa siirtyvät niihin laitteisiin, joita he työssään käyttävät. Nämä kehittyvät tekniikat tuovat merkittäviä parannuksia instrumentointiin, ja teknologisesti etevät Y-sukupolven insinöörit hyödyntävät niitä ratkaistakseen suunnittelun haasteita nopeammin kuin aiemmat sukupolvet edes ymmärsivät olevan mahdollista.

MORE NEWS

Raipe vienyt tekoälyä 6-0

Digian tekoäly on yrittänyt datan perusteella ennustaa Liigan voittajaa lähes ifk-maisella menestyksellä. Nyt Digia myöntää, että SaiPa on Raimo Helmisen luotsaamana yllättänyt niin tekoälyn kuin koko jääkiekkoyleisön. SaiPan mestaruuteen tekoäly ei vieläkään usko, vaan povaa mestariksi KalPaa.

Sähköauton akku lähes täyteen 18 minuutissa

Autoteollisuus otti merkittävän askeleen kohti seuraavan sukupolven sähköajoneuvoja, kun Stellantis ja Factorial Energy julkistivat onnistuneen validoinnin uudelle kiinteän elektrlyytin FEST-akkuteknologialle. Uudet 77Ah-akut tarjoavat 375 Wh/kg energiatiheyden ja mahdollistavat akun lataamisen täyteen vain 18 minuutissa.

TSMC: CPU-sirut 1,4 nanometriin, RF-piirit neljään nanometriin

TSMC esitteli Pohjois-Amerikan teknologiaseminaarissaan seuraavan sukupolven A14-prosessinsa, joka vie prosessoritekniikan uudelle 1,4 nanometrin aikakaudelle. Samalla yhtiö julkisti myös uuden N4C RF -prosessin, joka tuo neljän nanometrin valmistustekniikan radioyhteyksiä hyödyntäviin siruihin.

6G-läpimurto: PET-ikkunakalvo päästää kaikki millimetriaallot läpi

Elektroniikan ja tietoliikenteen tutkimuslaitos ETRI Koreassa on kehittänyt uudenlaisen läpikuultavan PET-pohjaisen ikkunakalvon, joka voi mullistaa sisätilojen 5G- ja tulevan 6G-verkon kuuluvuuden. Kalvo päästää lävitseen millimetriaallot (mmWave) tehokkaasti ja ohjaa niitä tarkasti – täysin passiivisesti, ilman sähköä tai vahvistimia.

Pieni poweri syöttää tiukasti säädeltyä tehoa tekoälykameralle

Tekoälyn siirtyessä yhä enemmän "reunalle" – eli laitteisiin, jotka suorittavat paikallista laskentaa ilman pilviyhteyttä – myös tehonhallinnan vaatimukset kasvavat. Uusi Microchipin MCPF1412 on suunniteltu vastaamaan tähän tarpeeseen: kyseessä on täysintegroitu buck-muunnin, joka pystyy syöttämään jopa 12 ampeeria virtaa erittäin kompaktissa koossa.

Nopeampi DisplayPort tulee – Rohde takaa toiminnan

Näyttöteknologian kehitys ottaa jälleen ison harppauksen eteenpäin, kun DisplayPort 2.1 -väylä yleistyy markkinoilla. Uusin versio nostaa siirtonopeudet uudelle tasolle. Jopa 80 Gbps mahdollistaa korkeita resoluutioita ja virkistystaajuuksia, kuten 8K-ruudun 165 hertsin taajuudella ilman pakkausta tai jopa 16K-tasoisen videon 60 ruudun sekuntinopeudella.

CompactPCI-sarjaliitännän nopeus kasvoi kaksinkertaiseksi

PICMG-järjestö on julkaissut CompactPCI Serial -standardin kolmannen version, joka tuplaa liitännän nopeuden ja kaistanleveyden. Näin väylä tuo entistä parempaa suorituskykyä vaativiin teollisiin sovelluksiin.

Elisan 5G kiihtyy 2 gigabittiin, mutta se on vielä vain harvojen herkkua

Elisa laajensi eilen 5.5G-liittymien saatavuutta koko maassa, mutta supernopeiden yhteyksien todellinen hyöty jää toistaiseksi rajatulle joukolle. Syynä ovat rajoittunut alueellinen kattavuus ja harvat yhteensopivat päätelaitteet.

NIS2 on nyt täällä

Uusi NIS2-direktiivi tuo mukanaan tiukentuneet velvoitteet erityisesti kyberturvallisuuden raportointiin. - Isoimmat toimijat ovat varmasti hyvin varautuneet, mutta pienemmillä riittää tekemistä, arvioi Into Securityn toimitusjohtaja Niki Klaus, kun direktiivi astui virallisesti voimaan Suomessa.

DigiKeyn alkuvuosi: lähes satatuhatta uutta tuotetta

Elektroniikan komponenttien jakelija DigiKey on käynnistänyt vuoden 2025 vauhdikkaasti lisäämällä valikoimaansa 104 uutta toimittajaa ja peräti 98 320 uutta tuotetta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Nokialle tärkeä jatko T-Mobilen 5G-toimittajana

Nokia ja T-Mobile US ovat solmineet uuden monivuotisen strategisen kumppanuuden jatkosopimuksen, jolla vahvistetaan T-Mobilen 5G-verkon kattavuutta ja kapasiteettia koko Yhdysvalloissa. Sopimus on Nokialle merkittävä päänavaus jatkossa 5G-toimittajana maailman suurimpiin kuuluvan operaattorin rinnalla.

Nyt se tapahtui – kiinteistä verkoista tuli Nokian suurin ryhmä

Nokian uusi toimitusjohtaja Justin Hotard on ollut yhtiön ruorissa vasta muutaman viikon ajan ja nyt hän esitteli ensimmäisen osavuosikatsauksensa. Ehkä osuvasti ensimmäistä kertaa Nokian kiinteiden verkkojen liiketoiminta eli verkkoinfrastruktuuri ohitti liikevaihdossa mobiiliverkot. Tämä heijastaa Nokian muuttuvaa fokusta.

Nyt voit kehittää tarkasti paikantavia Bluetooth-laitteita

Bluetooth-teknologia on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin uuden version myötä, ja nyt myös kehittäjillä on entistä paremmat työkalut hyödyntää sen mahdollisuuksia. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut Bluetooth Core Specification -version 6.0, joka tuo mukanaan useita uusia ominaisuuksia – niistä kenties kiinnostavin on kanavan kuulostelu (Channel Sounding).

Ilmainen seminaari kalibroinnin perusteista

Rohde & Schwarz järjestää maksuttoman puolen päivän seminaarin, joka pureutuu mittaus- ja testauslaitteiden kalibroinnin perusteisiin. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät kalibroinnin parissa tai haluavat syventää osaamistaan aiheesta – riippumatta käytössä olevasta laitevalmistajasta.

Sähköautojen latauslaitteiden myynti piristyi

Sähköauton latauslaitteiden myynti kasvoi alkuvuonna 9,2 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK). Tammi–maaliskuussa myytiin yhteensä 6156 kiinteistöihin asennettavaa latauslaitetta.

DNA pärjäsi parhaiten Ooklan 5G-vertailussa

DNA on noussut selkeäksi voittajaksi Ooklan tuoreessa 5G-verkkojen vertailussa Suomessa. Speedtest Intelligence -datan perusteella DNA oli vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla nopein mobiilioperaattori Suomessa – sekä kokonaisuudessaan että erityisesti 5G-teknologiassa.

5G-yksityisverkko voi nyt ulottua usean operaattorin verkkoon

Vodafone, A1 Group ja Ericsson ovat tehneet historiaa muodostamalla maailman ensimmäisen 5G Standalone (SA) -roaming-yhteyden kahden eri operaattoriryhmän välillä. Uraauurtava tekninen saavutus mahdollistaa nyt myös yksityisten 5G-verkkojen laajentamisen usean operaattorin ja maan yli.

Renesas helpottaa siirtymistä 32-bittisiin

Renesas on julkaissut uuden RA0E2-mikro-ohjainsarjan, joka tekee siirtymästä 8- ja 16-bittisistä ohjaimista tehokkaampiin 32-bittisiin ratkaisuihin entistä sujuvampaa – ilman kustannusten tai suunnittelutyön merkittävää kasvua.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Nyt se tapahtui – Nvidia nousi suurimmaksi puolijohdetaloksi

Nvidia on noussut maailman suurimmaksi puolijohdeyritykseksi, ohittaen sekä Samsungin että pitkään kärkeä hallinneen Intelin. Gartnerin tuoreiden lukujen mukaan Nvidian liikevaihto kasvoi peräti 120 % vuodessa ja nousi 76,7 miljardiin dollariin. Markkinaosuus kohosi 11,7 prosenttiin.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article