logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Nykyiset mobiililaitteet ovat tehonsyötön osalta hankalia. Välillä ne vaativat suuria kuormia, välillä virrankulutuksen pitää pudota mahdollisimman alas. Tämä vaatii uudenlaista lähestymistapaa koko tehosuunnitteluun.

Artikkelin kirjoittaja Peter Tang on itävaltalaisen ams:n vanhempi sovellusinsinööri. Hän työskentelee ams:n Taiwanin yksikössä. Aiemmin hän työskenteli Maxim Integrated Circuitin sovellusinsinöörinä. Ams:llä Peter on keskittynyt tehonhallinnan sovelluksiin, erityisesti kannettavissa laitteissa. Hänellä on elektroniikkasuunnittelun tutkinto Taiwanin kansallisesta yliopistosta.

Mobiililaitteiden kuten älypuhelimien ja tablettien tehoratkaisujen kehitys hyppäsi vastikään ison askeleen eteenpäin. Kuluttajat vaativat parempaa suorituskykyä - terävämpää grafiikkaa ja nopeampia yhteyksiä - ja yhä houkuttelevampia ominaisuuksia. Tällä on tapana rasittaa prosessoria yhä enemmän, vaikka kuluttaja samalla haluaa akun kestävän yhä pidempään yhdellä latauksella.

Nämä ristiriitaiset vaatimukset vaativat uudenlaisia ratkaisuja laitteiden tehopiiristöihin. Tämä artikkeli kuvaa yhtä niistä. Kyse on uudesta lähestymistavasta mobiilitehonkulutuksen suorituskyvyn, koon, tehokkuuden ja lämpenemisen väliseen kompromissiin.

Erillisratkaisujen heikkoudet

Jotta voisi selittää tämän uusimman lähestymistavan syyt tehosuunnittelussa, on syytä katsoa mobiililaitteiden kuten matkapuhelinten historiaan. Se paljastaa, että suunnittelijat ovat aina painineet tehopiirien tuomien kompromissien kanssa.

Kuva 1. Piirikaavio näyttää tyypillisen AMR-pohjaisen mobiililaitteen monimutkaiset tehovaatimukset.

Yllä oleva piirikaavio näyttää tyypillisen AMR-pohjaisen mobiililaitteen monimutkaiset tehovaatimukset. Niihin kuuluu:

  • latauspiiri litiumioniakulle

  • kolme tai neljä erillistä DC-DC-muunnista, jotka syöttävät virtaa prosessoriytimelle sekä RAM- ja flashmuistille

  • useita LDO-regulaattoreita oheislaitteile ja I/O-osille

  • DC-DC-vahvistinmuunnin (boost converter) näytön taustavaloledeille ja audiovahvistimelle

Alkuaikojen matkapuhelimissa suunnittelija olisi vastannut näihin vaatimuksiin valitsemalla erillisen regulaattorin jokaista tehonsyöttöä kohti. Tällainen täysin erillispiireihin pohjaava ratkaisu oli joustava, mutta useiden erillispiirien käyttö vei paljon tilaa piirikortilla, merkitsi lisäkustannuksia ja oli sähkönkulutuksen kannalta tehoton. Lisäksi kortille asennettavien komponenttien määrän kasvaessa myös virheiden mahdollisuus tuotannossa lisääntyi.

Niinpä suunnittelijat ryhtyivät pian säästämään tilaa piirilevyllä integroimalla useita kytkimiä ja lineaariregulaattoreita yhteen piiriin, jota kutsuttiin tehonhallintapiiriksi (PMIC, power management IC) tai tehonhallintayksiköksi (PMU, power management unit). Ensimmäiset tällaiset ratkaisut olivat aika karkeita ja käytännössä vain pakkasivat joukon regulaattoreita samaan koteloon (ks. kuva 2).

Tämä menettely oli vielä kaukana nykyisestä PMIC:n ideasta. Esimerkiksi jokaisella regulaattorilla oli oma Input-, Output- ja Enable-nastansa, joten sirulta lähtevien ja sinne tulevien liitäntöjen topologia pysyi monimutkaisena. Lisäksi piiri ei mahdollistanut teholinjojen hallintaa tai muita hallintatoimintoja, ja vain harva nasta mahdollisti digitaalisen liitännän.



Kuva 2. Ensimmäiset PMIC-piirit yksinkertaisesti pakkasivat useita regulaattoreita samalle sirulle tai yhteen koteloon. Lähde: www.aikana.com/PMIC_modules.html.

Tällainen arkkitehtuuri osoittautui riittämättömäksi vastaamaan kannettavien laitteiden kasvaviin vaatimuksiin, ja erityisesti yhä monimutkaisempiin tehovaatimuksiin. Samaan aikaan uusien toimintojen aiheuttama lisääntynyt virrankulutus nostitti esiin uusia tehonsäästön ideoita, kuten dynaamisen jännitteen säätäminen.

Siksi PMIC-valmistajat ovat kehittäneet uusia, älykkäämpiä piirejä jotka osaavat halliata tehonjakamista useissa lähdöissä. (ks. kuva 3). Tämän sukupolven PMIC-piirien tyypillisiin ominaisuuksiin kuuluu:

  • Digitaalinen liitäntä kuten IC2, jonka kautta voidaan ohjata jokaista erillistä regulaattoria. Niitä voidaan konfiguroida, kääntää päälle ja pois, ja toteuttaa hallintatoimintoja (housekeeping).

  • Valvontatoimintoja kuten akun ja piirin lämpötilan valvonta, ja suojausrutiinien toteuttaminen.

  • Matalakohinaisia LDO-regulaattoreita ja korkeataajuuksisia kytkinregulaattoreita.

  • Joustava tehopolkujen (power-path) kytkentä järjestelmän, akun ja sovittimen välillä.

Kuva 3. PMIC-piirin toiminnallinen piirikaavio (ams:n AS3711).

Lisäksi moderni prosessori edellyttää tarkkaan konfiguroitua käynnistyssarjaa. Tätä ei voida toteuttaa dedikoidulla nastalla jokaiselle regulaattorille, koska se vaatisi PMIC-piiriin erittäin suuren määrän pinnejä. Se taas kasvattaisi piirin kokoa ja vaikeuttaisi sijoittelua piirikortille.

Tämä tarkoittaa, että PMIC:n täytyy toteuttaa esiohjelmoitu käynnistyssarja, jota yleisesti ajetaan kertaohjelmoitavasta OTP-muistista. Käynnistämisen jälkeen piiriä voidaan ohjata I2C-liitännän läpi normaaliin tapaan. Jokainen prosessori tarvitsee oman räätälöidyn käynnistyssarjansa. Kokenut PMIC-valmistaja kykenee toimittamaan sen jokaiselle tuetulle prosessorille. Itse asiassa prosessorivalmistajat myyvät yleisesti prosessoria ja dedikoitua PMIC-piiriä, jonka kolmas osapuoli kuten vaikkapa ams toimittaa, yhdessä kotelossa.

Seuraava ongelma: lämpötilan hallinta

PMIC-piirien evoluutio oli siten saavuttanut pisteen, jossa pitkälle integroitu piiri voi reguloida tehoa, hoitaa käynnistyssarjat, sekä toteuttaa valvonta- ja suojaustoimintoja.

Sitten markknoille tuli Applen iPad ja kaikki muuttui taas. Yhtäkkiä prosessorien monimutkaisuus laajeni nopeasti. Yksi- ja kaksiytimisiä prosessoreja on edelleen, mutta nyt mobiililaitteista löytyy jo 4 tai 8 ytimen prosessoreja.

Tämä on johtanut siihen, että ydinteholähteen suorituskyvystä on tullut kriittinen tekijä, mutta samaan aikaan paljon vaikeampi hallita. Jokainen ydin prosessorissa voi käynnistyä ja sammua useita kertoja sekunnissa, kun prosessorin kuorma lisääntyy ja vähenee. Tämä edellyttää, että tehopiiri vastaa nopeasti muutoksiin, ja kevyisiin ja raskaisin kuormiin. Lisäksi se edellyttää dynaamista jännitteensäätöä erilaisissa toimintamoodeissa, jotta tehoa voidaan säästää. Samaan aikaan virrantarve voi vaihdella suuresti yhdestä piirityypistä toiseen (ks. kuva 4).

Kuva 4. Ytimen virtavaatimukset vaihtelevat mobiilisovellusten välillä.

Tällaisilla arvoilla pintaa nousee yksi kysymys: pitäisikö korkean virran MOSFET integroida PMIC-piirille vai ei? Integrointi säästää levytilaa, mutta integroitu MOSFET vie enemmän piialaa, ja sisäisestä MOSFETista on paljon vaikeampi johtaa pois lämpöä kuin ulkoisesta piiristä.

Siirtyminen moniydinprosessoreihin tekee kaikesta vielä haastavampaa. Tehopiirin pitää nyt olla dynaamisempi ja joustavampi kuin koskaan aikaisemmin. Tyypillisessa neliytimisessä ARM-prosessorissa kaikki ytimet saattavat toimia täydellä kapasiteetilla vaikkapa pelisovelluksen aikana tai elokuvaa toistettaessa. Toisaalta kaikki neljä ydintä voivat olla toimettomia kun laite on valmiustilassa. Tyypillinen prosessorin käyttö näkyy kuvassa 5.

Kuva 5. CPU:n käyttö. Tyypillinen neliydinprosessoria hyödyntävä laite. Lähde: www.nvidia.com/content/PDF/tegra_white_papers/tegra-whitepaper-0911a.pdf

Tyypillisessä toiminnassa jännite eri ytimillä vaihtelee suuresti, joten PMIC:n pitää vastata muutoksiin erittäin nopeasti ja tarkasti. Tämän saavuttaminen on hyvin paljon hankalampaa mikäli MOSFETit on integroitu PMIC-piirille.

Suunnitellessaan uutta AS3721-tehonhallintapiiriä ams otti tämän huomioon. Sen seurana on erillinen tehopiiri - AS3729 MOSFET - johon AS3721 voidaan helposti liittää. Itse asiassa jokainen PMIC-valmistaja joutuu nyt ams:n tavoin miettimään kompromissia kustannusten ja koon sekä joustavuuden, suorituskyvyn ja lämpöominaisuuksia välillä.

AS3721-tehonhallintapiiri integroitu useita DC-DC-regulaattoreita ja LDO-regulaattoreita sekä täyden valikoiman tehonhallinnan toimintoja. Mutta prosessoriytimen teholähteenä AS3721 konfiguroidaan joustavana useiden erillistehoasteiden ohjaimena.

AS3729 koostuu kahdesta 2,5 ampeerin vaiheesta, jotka voidaan yhdistää viiden ampeerin lähtövirraksi (ks. kuva 6). Useita AS3729-piirejä voidaan yhdistää rinnan, jolloin saadaan jopa 20 ampeerin lähtövirta. AS3729-piiriä voidaan käyttää yksi- tai kaksivaiheisena konfiguraationa, joten sillä voidaan hyvin joustavasti tukea erilaisia sovelluksia koteloinnin tila- ja korkeusrajoitusten mukaisesti.

AS3729-piiri tarjoaa lämpötilan ja virran valvontatoimintoja. Tärkeää on, että se tarvitsee vain yhden nastan ohjatakseen tehoastetta ja monitoroidakseen virtaa. Tämän ansiosta lämmönhallinta on helppoa, koska ohjain ja tehoaste voidaan sijoittaa piirikortilla kauaksi toisistaan jopa hyvin kompaktissa sijoittelussa. Näiden kuumien komponenttien - prosessorin ja tehoasteiden sekä tehonhallintapiirin - helpottaa pienentämään ja viilentämään kortille syntyiven kuumia pisteitä (hot spots).

AS3721/AS3729-yhdistelmä on vasteiltaan erinomainen. Yhdistelmän hyötysuhde on hyvä ja se tukee jatkuvaa kytkentää täyden nopeuden ja valmiustilan välillä, mikä pidentää akun toiminta-aikaa myös suurinäyttöisissä tableteissa.

Uusi arkkitehtuuri uusille kannettaville laitteille

Kuluttajat ovat tykästyneet monikäyttöisiin kannettaviin laitteisiin. He haluavat katsella videoita, pelata pelejä, käyttää internetiä ja organisoida elämäänsä tabletilla tai kännykällään. Tämä on tehnyt mobiililaitteiden tehovaatimuksista monimutkaisempia ja vaativampia kuin koskaan aikaisemmin, ja se on pakottanut tehopiirien valmistajat uudelleenarvioimaan koon, kustannusten ja suorituskyvyn kompromissia.

Arkkitehtuuri, joka hyödyntää joustavia, kauaksi PMIC-piiristä sijoitettavia erillistehopiirejä tuo hyötysuhteeltaan korkean ja lämmönhallinnaltaan tehokkaan ratkaisun, joka samalla tukee nopeaa reagointia muuttuviin kuormiin, mikä on niin luonteenomaista näille suosituille mobiililaitteille.

MORE NEWS

Jättirahoitus GenAI-softakehitykseen

Business Finland on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle merkittävän, 840 000 euron rahoituksen tutkimushankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn (GenAI) hyödyntämistä ohjelmistokehityksen eri vaiheissa. Hanke kantaa nimeä Generative AI for the Software Development Life Cycle, ja sen kokonaisbudjetti Jyväskylän yliopiston osalta on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 prosenttia katetaan yliopiston omarahoituksella.

Raidejokerin lähestymisestä varoitetaan sanallisesti

Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki on käynnistänyt vuoden mittaisen pilottikokeilun, jossa testataan uudenlaista varoitusjärjestelmää Viikin pikaraitiotien ylityspaikalla. Järjestelmä varoittaa jalankulkijoita ja pyöräilijöitä sekä äänimerkein että sanallisesti lähestyvästä raidejokerin junasta.

Ensimmäistä kertaa grafiikka- ja AI-laskenta samalla RISC-V-prosessorilla

Imagination Technologies on esitellyt uuden E-Series-arkkitehtuurin, joka yhdistää grafiikka- ja tekoälylaskennan ensimmäistä kertaa samaan RISC-V-prosessoriin pohjautuvaan IP-lohkoon. Uutuus avaa tietä tehokkaammille, joustavammille ja energiaa säästäville reunalaitteille – älypuhelimista robottiautoihin.

Aurinkokennokalvo voi tehdä rakennuksista sähköntuottajia

Rakennusten ikkunat ja julkisivut voivat tulevaisuudessa toimia sähköntuottajina, kiitos Luulajan teknillisen yliopiston tutkimukselle. Uudenlainen ohut aurinkokennokalvo yhdistää sähköntuotannon, ympäristöystävällisyyden ja läpinäkyvyyden – ilman kompromisseja rakennusten estetiikassa tai luonnonvalon hyödyntämisessä.

Kenelle Samsungin veitsenterävä uutuus on tarkoitettu?

Samsungin odotettu Galaxy S25 Edge on virallisesti julkaistu, ja 5,8 millimetrin paksuisena se ottaa haltuunsa tittelin "maailman ohuimpana täysiverisenä älypuhelimena". Kyse on hienosta insinööritaidon näytöstä: titaanirunko, keraaminen lasi ja huipputason kamera- sekä tekoälyominaisuudet on mahdutettu hämmästyttävän solakkaan koteloon.

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

FakeUpdates vaikutti 6 prosentissa organisaatioita

Tietoturvayritys Check Point Software Technologies on julkaissut huhtikuun 2025 haittaohjelmakatsauksensa. Raportin mukaan FakeUpdates jatkoi maailman yleisimpänä haittaohjelmana, vaikuttaen 6 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 4,02 prosenttia.

Yksi ainoa molekyyli parantaa kennon suorituskykyä 0,6 prosenttia – ja sillä on merkitystä

Uusi kansainvälinen tutkimus osoittaa, että synteettinen molekyyli nimeltä CPMAC voi merkittävästi parantaa perovskiittipohjaisten aurinkokennojen tehokkuutta ja käyttöikää. Vaikka hyötysuhde parani vain 0,6 prosenttia, sillä on todellista merkitystä: suuressa mittakaavassa, kuten yhden gigawatin aurinkovoimalassa, se voi tuottaa tarpeeksi lisäenergiaa jopa 5000 kotitaloudelle.

Intel katkaisee linkin grafiikan ja CPU:n väliltä

Intel on virallisesti lopettanut Deep Link -teknologiansa kehityksen ja tuen, lopettaen näin kunnianhimoisen yrityksen yhdistää prosessorin ja näytönohjaimen voimat tiiviimmäksi kokonaisuudeksi.

Autojen tutkapiiri kutistui, teho kasvoi kaksinkertaiseksi

NXP Semiconductors on julkaissut uuden sukupolven tutkapiirin, joka mullistaa autonomisten ajoneuvojen tutkajärjestelmät. Uusi S32R47-imaging-tutkaprosessori tarjoaa jopa kaksinkertaisen suorituskyvyn edeltäjäänsä verrattuna ja mahtuu silti 38 prosenttia pienempään fyysiseen tilaan.

Vuoden lopulla jo 240 watin USB-lataus suoraan pistokkeesta

Pistorasiaan integroitava USB-lataus on siirtymässä täysin uudelle aikakaudelle. Brittiläinen tehoelektroniikkayritys Pulsiv on kehittänyt ensimmäisen valmiin ratkaisun, joka mahdollistaa jopa 240 watin USB-C-latauksen suoraan tavallisesta seinäpistokkeesta. Kyseessä on merkittävä tekninen läpimurto, joka voi muuttaa tapaa, jolla kannettavat tietokoneet, älypuhelimet ja jopa pienet kodinkoneet tai sähkötyökalut ladataan kotona ja työpaikoilla.

Omdia: Puolijohteet uuteen ennätykseen

Vuosi 2024 oli puolijohdeteollisuudelle historiallinen, sillä alan liikevaihto nousi Omdian mukaan 25 prosenttia edellisvuodesta ja ylsi ennätykselliseen 683 miljardiin dollariin. Kasvun moottorina toimi erityisesti tekoälyyn liittyvä kysyntä, joka nosti muistipiirien myynnin huikeaan 74 prosentin kasvuun.

Uusi standardi parantaa Bluetoothin tietoturvaa

Bluetooth-teknologia on saanut merkittävän päivityksen, joka parantaa käyttäjien yksityisyyttä ja laitteiden virrankulutusta. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut uuden Bluetooth Core Specification 6.1 -version, jossa keskeisenä uutuutena on satunnaistettu laiteosoitteiden päivitys – askel kohti vaikeammin jäljitettävää langatonta viestintää.

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article