logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Näyttö on älypuhelimien ja tablettien tärkein osa. Lisäämällä näytön alle RGB-värianturi voidaan tuottaa kirkkaampia, selkeämpiä ja miellyttävämpiä tuotteita. Niitä, jotka eroavat kilpailjoiden tuotteista.

Artikkelin kirjoittaja Naresh Shetty toimii vanhempana markkinointijohtajana Intersilissä. Hänen vastuullaan on optisten anturituotteiden markkinointi. Nareshilla on puolijohdealalta yli 20 vuoden kokemus ja hänellä on useita patentteja. Ennen Intersiliä hän työskenteli markkinoinnissa International Rectifierillä ja National Semiconductorilla. Nareshilla on elektroniikan suunnittelun tutkinto Teksasin yliopistosta.

Tablettien ja älypuhelimien markkinoiden kehitys osoittaa, että uudet houkuttelevat laitteet voivat vahvistaa OEM-yritysten asemaa. Kun huomio laajenee päällepuettaviin laitteisiin kuten älypuhelimiin, tarve muodikkaalle ja kilpailijoista erottuvalle suunnittelulle tulee yhä tärkeämmäksi.

Uusien suunnittelujen esteenä on ala, joka pitää varata käyttäjän huomion kohteeksi: itse laitteen käyttöliittymä. Koska värikkäiden nestekidenäyttöjen tai orgaanisten ledinäyttöjen ja kapasitiivisen kosketuspinnan yhdistelmä on niin voimakas, on vain luonnollista että se hallitsee suunnittelua. Mutta tämä ei tarkoita että kaikissa laitteissa pitäisi käyttää kirkasta lasia ja hopeisia muotoja. Sävytetty lasi tarjoaa monia mahdollisuuksia erottautua muista.

Kuva 1. RGB-anturit voivat erottaa tuotteiden suunnittelun toisistaan.

Vaikka lasin sävy muuttaa käyttöliittymän ulkonäköä, tätä on mahdollista kompensoida itse näyttöpaneelilla. Pikselien väritasapainoa voidaan muuttaa niin, että aktivoituna lasi näytön päällä näyttää olevan kirkas. Lisäksi näyttö voidaan suunnitella siten, että se ei vain kompensoi värjättyä lasia vaan myös ympäröiviä valaistusolosuhteita - aurinkoisen päivän sinisestä valosta joidenkin sisätilojen keltaiseen tai punaiseen sävyyn.

Tämän toiminnallisuuden avainvaatimus on tarkka ympäröivän valon RGB-anturi (red, green, blue) yksinkertaisen valkoisen ympäröivän valon anturin sijaan, jota tämän päivän älypuhelimissa käytetään määrittelemään näytön vaatima kirkkaus. Ottamalla huomioon sekä värit että ympäröivä kirkkaus näytöstä voidaan tehdä helpommin erottuva ja miellyttävämpi käyttää.

Ympäröivän RGB-valon havaitsemisesta kännykässä ja tabletissa seuraa toinenkin hyöty, kun sitä käytetään sisäänrakennetun kamera-anturin kanssa yhdessä. Tuomalla palautetta ympäröivästä valosta anturi tuottaa kameran algoritmeille tärkeää informaatiota, jonka perutaeella valkotasapainon automaattinen säätäminen varmistaa esimerkiksi ihonvärin ja värikylläisyyden oikeat tasot käyttäjän ottamissa valokuvissa. Oikean väripalautteen ansiosta algoritmit voivat jopa päätellä todennäköisen valonlähteen, kuten loisteputken tai pilvisen taivaan, minkä perusteella valotusominaisuudet voidaan laskea tarkemmin. Lisäksi salaman voimakkuus ja salamavirran teho voidaan optimoida, kun valonlähde ja sen voimakkuus tiedetään. Tämä johtaa parempaan akkukestoon laitteissa.

Tämä teknologia voi hyödyttää myös autoelektroniikan sovellusten instumenttipaneeleissa parantaen niiden luettavuutta ja houkuttelevuutta nopeasti muuttuvissa valaistusoloissa, kuten öisillä teillä, joilla monet muut valot sekoittuvat keltaisiin katuvaloihin.

Laadukkaille RGB-antureille on muitakin sovelluksia. Televisioon integroituna anturia voidaan käyttää ilmaisemaan näytön elektroniikalle laitteen ikääntymistä. Esimerkiksi OLED-näytöissä sinisillä pikseleillä on ikääntyessään taipumus muuttaa väriään nopeammin kuin punaisilla ja vihreillä elementeillä. Tätä väriä aistimalla RGB-anturi auttaa varmistamaan pysyvämmät värit television eliniän ajan.

Kuva 2. Esimerkki värin normalisoimisesta vihreäksi.

Ympäröivän valon aistimiseksi ja väritetyn lasin läpi suodattuvien värien aistimiseksi anturi asennetaan tyypillisesti lasipaneelin alapuolelle. Tämä tuottaa oikeat värireferenssit valaistusoloista, jotka vaikuttavat näyttöön. Näiden avulla näytönajuri voi muuttaa näytön aktiivisten pikselien RGB-tasapainoa, millä kompensoidaan sekä suodinvaikutuksia että ympäröivän valon vaikutuksia, kuten esimerkiksi liikaa punaisuutta tai muita värjääviä valoja.

Välkkymisen estämiseksi anturiin integroituja AD-muuntimia voidaan käyttää suodattamaan 50 tai 60 hertsin keinovaloa tai kameran salaman vaikutuksia. Näytteistetty data voidaan siirtää näytönajurille sarjaliitännän, kuten I2C:n kautta.

Anturi joka on asennettu niin, että se voi vastaanottaa valoa itse näytöstä tuo mahdollisuuden reagoida koko pikselistön muutoksiin. Voidaan esimerkiksi vertailla tietystä kuvasta vastaanotettua valoa tehdaskalibroinnin lukemiin ja tämän vertailun avulla lisätä tai vähentää punaisen, vihreän tai sinisen valon määrää näytöllä. Näin voidaan säilyttää sama värimaailma tuotteen koko eliniän ajan. Tämä tietysti edellyttää, että esimerkiksi OLED-paneeli ikääntyy tasaisesti koko pinnaltaan.

Väritulostimet vaativat myös tarkan anturin varmistaakseen, että kalibroinnin ja tulostamisen aikana oikea määrä mustetta kerrostetaan paperille. Tämä on tärkeä vaatimus, kun halutaan tulostaa värivalokuvia.

Koska fyysinen suunnittelu on niin tärkeää monille näille sovelluksille, ollakseen tehokas ympäröivän valon RGB-anturin täytyy olla paitsi tarkka myös kompakti. Jos piiri on alle kaksi milliä leveä, se voidaan helposti pakata lähelle kuvapiiriä tai sijoittaa huomaamattomasti lasipaneelin kehykseen ilman, että näytön koko pienenee.

Anturin pitää olla myös joustava niin, että se voidaan asentaa moniin eri paikkoihin. Tällaisia ovat esimerkiksi tummennetun erikoislasin takapinta television kaukosäätimen infrapunavastaanottimessa tai läheisyysanturit mobiililaitteissa, joissa toiminto perustuu käyttäjän ihosta heijastuviin infrapunasignaaleihin. Toisin kuin standardin lasin kohdalla, tämä materiaali mahdollistaa selvästi tehokkaamman infrapunalinkin. Tarvitaan itse asiassa infrapunasuodattamista tai -kompensaatiota, jotta voimakkaat infrapunasignaalit eivät vaikuta näkyvän valon mittaamiseen.

Yksi vaihtoehto on sijoittaa infrapunasuodin itse RGB-anturin päälle, mutta tämä lisää kustannuksia ja rakenteen monimutkaisuutta. Vaihtoehtoisesti laitteeseen voidaan integroida näkyvän valon fotodiodien lisäksi infrapuna-anturit, joiden ansiosta elektroniikka voi tehdä valon kompensoinnin digitaalisesti. Tällä lähestymistavalla on yksi keskinen etu infrapunasuodattamiseen verrattuna: valon havaitsemiseen voidaan käyttää enemmän älyä. Erilaiset näkyvän valon tyypit tuottavat laajasti vaihtelevaa infrapunavaloa. Esimerkiksi hehkulamput generoivat paljon infrapunaa, kun taas loisteputket tuottavat sitä hyvin vähän, vähemmän kuin mitä kohdataan päivänvalossa. Tätä dataa tulkitsemalla on mahdollista kuvan kompensointiohjelmistolla sopeutua erilaisiin valaistusoloihin.

Koska infrapunalasi suodattaa pois suuren osan näkyvästä valosta, RGB-fotodiodin pitää olla erittäin herkkä, jotta värit saadaan toistettua oikein anturia käytettäessä. Anturin pitää pystyä mittaamaan jopa 0,005 luxin väriarvoja suoriutuakseen hämäristä olosuhteista, kuten toiminnasta infrapunalasin alla. Silti anturin pitää pärjätä jopa 10 000 luxin valovoimasta sovelluksissa, joissa lasin läpäisykyky on paljon suurempi. Helppokäyttöisyyden kannalta anturin pitäisi toimia suoraan yhdessä laitteen isäntäprosessorin kanssa, jotta valovoima-alaa voidaan jatkuvasti säätää. Näin varmistetaan se, että näyttö toistaa värit johdonmukaisesti ja sen kirkkaus on ihanteellinen kulloisessakin valaistusympäristössä.

Kuva 3. RGB-anturin tyypillinen sovelluskaavio.

Tarkkuus ja toistettavuus ovat elintärkeitä, kun halutaan varmistaa johdonmukainen käyttäjäkokemus yksittäisissä tuotteissa ilman pitkiä kalibrointiprosesseja tuotannon aikana. Alle 10 prosentin variaatio riittää varmistamaan, että ympäröivien värien tasoihin ylletään tehokkaasti. Koska monet RGB-anturien sovelluksista ovat mobiililaitteissa, matala tehonkulutus on elintärkeä ominaisuus. Piirin analogiaosan pitää toimia suhteellisen pienellä virralla ja anturin elektroniikka pitää asettaa pienen tehonkulutuksen tilaan, kun sitä ei tarvita. Koska valaistusolosuhteet eivät todennäköisesti muutu kovin nopeasti, tehokas strategia tämän tyyppisen piirien käytössä on ottaa useita lukemia lyhyen ajanjakson aikana, jotta esimerkiksi läheisyysanturin ledifotodiodin välähdykset tulee otettua huomioon. Kun tarvittavat lukemat on saatu, anturi voidaan sammuttaa odottamaan seuraavaa jakso muutaman sekunnn kuluttua. Tämä strategia voi leikata anturijärjestelmän tehonkulutuksen useita kertaluokkia pienemmäksi.

Anturin suorituskykyä demonstroivien ohjelmistotyökalujen saatavuus on myös tärkeää. Kun kehittäjä näkee miten ympäröivän valon lukemat vastaavat standardiin kromaattiseen värijärjestelmään (CIE 1931), on paljon helpompaa arvioida miten tietynlainen lasi vaikuttaa lukemiin ja muuttaa sen perusteella värikompensaation astetta lopullisessa tuotteessa. Työkalut voivat myös näyttää, miten lähelle kannettavan dedikoidun värimittarin lukemia anturipiirin avulla päästään.

Kuva 4. Väritestin graafisen kartan esimerkki.

Esimerkki RGB-anturista, joka tyydyttää tämän nopeasti kasvavan markkinan tarpeet, on Intersilin ISL29125. Se tarjoaa matalan tehonkulutuksen toiminnan erilaisten tehonsäästömoodien avulla ja siirtää datan isännälle standardin I2C-liitännän kautta. ISL29125:n laaja dynamiikka-ala yltää 0,005 luxista 10 000 luxiin asti, mikä mahdollistaa piirin käytön suunnitteluissa eri toimintaympäristöissä ja sovelluksissa. Tehonsäästömoodissa Intersilin RGB-anturi kuluttaa virtaa alle 0,5 mikroampeeria ja aktiivisena se tarvitsee noin 85 mikroampeeria.

Kuva 5. ISL29125 RGB-anturin lohkokaavio.

Tarkkuutensa ja tehokkuutensa lisäksi ISL29125 on markkinoiden pienin kuusijohtiminen RGB-anturi. Tämä minimoi reiän koon, jonka läpi suunnittelussa pitää päästää riittävä määrä valoa tarkkaa värinmittausta varten. Kehityskortin ohjelmisto osaa dekoodata näytön lukemat CIE-värikartalla, mikä helpottaa kehitystyötä.

Integroinnin ja tehokkaan piirisuunnittelun avulla uuden polven RGB-anturit mahdollistavat edistyneempien ja houkuttelevampien käyttöliittymien suunnittelun niin kulutus-, auto- kuin teollisuuselektroniikan sovelluksissa.

MORE NEWS

Raipe vienyt tekoälyä 6-0

Digian tekoäly on yrittänyt datan perusteella ennustaa Liigan voittajaa lähes ifk-maisella menestyksellä. Nyt Digia myöntää, että SaiPa on Raimo Helmisen luotsaamana yllättänyt niin tekoälyn kuin koko jääkiekkoyleisön. SaiPan mestaruuteen tekoäly ei vieläkään usko, vaan povaa mestariksi KalPaa.

Sähköauton akku lähes täyteen 18 minuutissa

Autoteollisuus otti merkittävän askeleen kohti seuraavan sukupolven sähköajoneuvoja, kun Stellantis ja Factorial Energy julkistivat onnistuneen validoinnin uudelle kiinteän elektrlyytin FEST-akkuteknologialle. Uudet 77Ah-akut tarjoavat 375 Wh/kg energiatiheyden ja mahdollistavat akun lataamisen täyteen vain 18 minuutissa.

TSMC: CPU-sirut 1,4 nanometriin, RF-piirit neljään nanometriin

TSMC esitteli Pohjois-Amerikan teknologiaseminaarissaan seuraavan sukupolven A14-prosessinsa, joka vie prosessoritekniikan uudelle 1,4 nanometrin aikakaudelle. Samalla yhtiö julkisti myös uuden N4C RF -prosessin, joka tuo neljän nanometrin valmistustekniikan radioyhteyksiä hyödyntäviin siruihin.

6G-läpimurto: PET-ikkunakalvo päästää kaikki millimetriaallot läpi

Elektroniikan ja tietoliikenteen tutkimuslaitos ETRI Koreassa on kehittänyt uudenlaisen läpikuultavan PET-pohjaisen ikkunakalvon, joka voi mullistaa sisätilojen 5G- ja tulevan 6G-verkon kuuluvuuden. Kalvo päästää lävitseen millimetriaallot (mmWave) tehokkaasti ja ohjaa niitä tarkasti – täysin passiivisesti, ilman sähköä tai vahvistimia.

Pieni poweri syöttää tiukasti säädeltyä tehoa tekoälykameralle

Tekoälyn siirtyessä yhä enemmän "reunalle" – eli laitteisiin, jotka suorittavat paikallista laskentaa ilman pilviyhteyttä – myös tehonhallinnan vaatimukset kasvavat. Uusi Microchipin MCPF1412 on suunniteltu vastaamaan tähän tarpeeseen: kyseessä on täysintegroitu buck-muunnin, joka pystyy syöttämään jopa 12 ampeeria virtaa erittäin kompaktissa koossa.

Nopeampi DisplayPort tulee – Rohde takaa toiminnan

Näyttöteknologian kehitys ottaa jälleen ison harppauksen eteenpäin, kun DisplayPort 2.1 -väylä yleistyy markkinoilla. Uusin versio nostaa siirtonopeudet uudelle tasolle. Jopa 80 Gbps mahdollistaa korkeita resoluutioita ja virkistystaajuuksia, kuten 8K-ruudun 165 hertsin taajuudella ilman pakkausta tai jopa 16K-tasoisen videon 60 ruudun sekuntinopeudella.

CompactPCI-sarjaliitännän nopeus kasvoi kaksinkertaiseksi

PICMG-järjestö on julkaissut CompactPCI Serial -standardin kolmannen version, joka tuplaa liitännän nopeuden ja kaistanleveyden. Näin väylä tuo entistä parempaa suorituskykyä vaativiin teollisiin sovelluksiin.

Elisan 5G kiihtyy 2 gigabittiin, mutta se on vielä vain harvojen herkkua

Elisa laajensi eilen 5.5G-liittymien saatavuutta koko maassa, mutta supernopeiden yhteyksien todellinen hyöty jää toistaiseksi rajatulle joukolle. Syynä ovat rajoittunut alueellinen kattavuus ja harvat yhteensopivat päätelaitteet.

NIS2 on nyt täällä

Uusi NIS2-direktiivi tuo mukanaan tiukentuneet velvoitteet erityisesti kyberturvallisuuden raportointiin. - Isoimmat toimijat ovat varmasti hyvin varautuneet, mutta pienemmillä riittää tekemistä, arvioi Into Securityn toimitusjohtaja Niki Klaus, kun direktiivi astui virallisesti voimaan Suomessa.

DigiKeyn alkuvuosi: lähes satatuhatta uutta tuotetta

Elektroniikan komponenttien jakelija DigiKey on käynnistänyt vuoden 2025 vauhdikkaasti lisäämällä valikoimaansa 104 uutta toimittajaa ja peräti 98 320 uutta tuotetta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Nokialle tärkeä jatko T-Mobilen 5G-toimittajana

Nokia ja T-Mobile US ovat solmineet uuden monivuotisen strategisen kumppanuuden jatkosopimuksen, jolla vahvistetaan T-Mobilen 5G-verkon kattavuutta ja kapasiteettia koko Yhdysvalloissa. Sopimus on Nokialle merkittävä päänavaus jatkossa 5G-toimittajana maailman suurimpiin kuuluvan operaattorin rinnalla.

Nyt se tapahtui – kiinteistä verkoista tuli Nokian suurin ryhmä

Nokian uusi toimitusjohtaja Justin Hotard on ollut yhtiön ruorissa vasta muutaman viikon ajan ja nyt hän esitteli ensimmäisen osavuosikatsauksensa. Ehkä osuvasti ensimmäistä kertaa Nokian kiinteiden verkkojen liiketoiminta eli verkkoinfrastruktuuri ohitti liikevaihdossa mobiiliverkot. Tämä heijastaa Nokian muuttuvaa fokusta.

Nyt voit kehittää tarkasti paikantavia Bluetooth-laitteita

Bluetooth-teknologia on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin uuden version myötä, ja nyt myös kehittäjillä on entistä paremmat työkalut hyödyntää sen mahdollisuuksia. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut Bluetooth Core Specification -version 6.0, joka tuo mukanaan useita uusia ominaisuuksia – niistä kenties kiinnostavin on kanavan kuulostelu (Channel Sounding).

Ilmainen seminaari kalibroinnin perusteista

Rohde & Schwarz järjestää maksuttoman puolen päivän seminaarin, joka pureutuu mittaus- ja testauslaitteiden kalibroinnin perusteisiin. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät kalibroinnin parissa tai haluavat syventää osaamistaan aiheesta – riippumatta käytössä olevasta laitevalmistajasta.

Sähköautojen latauslaitteiden myynti piristyi

Sähköauton latauslaitteiden myynti kasvoi alkuvuonna 9,2 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK). Tammi–maaliskuussa myytiin yhteensä 6156 kiinteistöihin asennettavaa latauslaitetta.

DNA pärjäsi parhaiten Ooklan 5G-vertailussa

DNA on noussut selkeäksi voittajaksi Ooklan tuoreessa 5G-verkkojen vertailussa Suomessa. Speedtest Intelligence -datan perusteella DNA oli vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla nopein mobiilioperaattori Suomessa – sekä kokonaisuudessaan että erityisesti 5G-teknologiassa.

5G-yksityisverkko voi nyt ulottua usean operaattorin verkkoon

Vodafone, A1 Group ja Ericsson ovat tehneet historiaa muodostamalla maailman ensimmäisen 5G Standalone (SA) -roaming-yhteyden kahden eri operaattoriryhmän välillä. Uraauurtava tekninen saavutus mahdollistaa nyt myös yksityisten 5G-verkkojen laajentamisen usean operaattorin ja maan yli.

Renesas helpottaa siirtymistä 32-bittisiin

Renesas on julkaissut uuden RA0E2-mikro-ohjainsarjan, joka tekee siirtymästä 8- ja 16-bittisistä ohjaimista tehokkaampiin 32-bittisiin ratkaisuihin entistä sujuvampaa – ilman kustannusten tai suunnittelutyön merkittävää kasvua.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Nyt se tapahtui – Nvidia nousi suurimmaksi puolijohdetaloksi

Nvidia on noussut maailman suurimmaksi puolijohdeyritykseksi, ohittaen sekä Samsungin että pitkään kärkeä hallinneen Intelin. Gartnerin tuoreiden lukujen mukaan Nvidian liikevaihto kasvoi peräti 120 % vuodessa ja nousi 76,7 miljardiin dollariin. Markkinaosuus kohosi 11,7 prosenttiin.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article