logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Piirilevyn suunnittelu on vaativa prosessi, mutta hyvillä ohjeilla ja kokemuksen myötä suunnittelija saa aikaan laadukkaita PCB-levyjä, jotka vastaavat niille asetettuihin vaatimuksiin.

Kirjoittaja Nicholaus W. Smith on Integrated Device Technologyn sovellusinsinööri. Hän on työskennellyt yli 11 vuotta analogia-, digitaali- ja tehonhallinnan piirien ja korttien parissa. Nicholauksella on myös paljon kokemusta piirilevyjen suunnittelusta ja evaluoinnista. Erityisosaamiseen kuuluu piirilevyjen virheentarkistus eli debuggaus.

Tämä artikkeli pyrkii olemaan kattava esitys PCB- eli piirilevyjen suunnitteluun. Artikkeli kattaa keskeiset dokumentaatiot, suunnittelun vaiheet ja strategiat sekä lopputarkistukset.

Suunnittelun aloittaminen

Kuva 1 esittää geneeristä suunnitteluprojektin kulkua tarpeen keksimisestä lopulliseen tuotantoon. Sen jälkeen kun tarve piirilevylle on määritelty kehitetään lopullinen konsepti, mietitään ominaisuuksia, välttämättömiä toimintoja, liitäntöjä muihin piireihin, sijoittelua ja arvioidaan lopullisia mittoja. Komponentit ja PCB-materiaalit valitaan toimintaympäristön lämpötilan ja muiden tekijöiden perusteella.

Kuva 1. Piirilevyjen suunnittelun kulku.

Konseptista piirretään yksityiskohtainen piiirikaavio. Sen pohjalta voidaan voidaan laatia piirros, joka esittää realistisesti lopulliset mitat. Komponenttien sijoittelu määritellään lämpösuunnittelun, toimintojen ja sähköisen kohinan perusteella. Materiaalikulut (BOM, bill of materials) määritellään myös tässä vaiheessa. Laskelma sisältää komponentit, jotka on valittu maksimitoimintajännitteiden ja virtatasojen analyysin perusteella jokaisessa piirin osassa, sekä toleranssivaatimusten perusteella.

Kun sähköisesti hyväksyttävät komponentit on valittu, jokaista komponenttia pitäisi harkita uudelleen saatavuuden, hinnan ja koon perusteella. Materiaalikulut täytyy pitää ajan tasalla piirikaavion kanssa koko ajan. Jokaiselta komponentilta vaadittavat tiedot materiaalikulujen kannalta ovat määrä, komponenttinumero, numeeriset arvot (ohmit, farador, henryt), valmistajan tuotenumero ja koko piirikortilla. Nämä viisi tekijää ovat kriittisiä määriteltäessä, kuinka paljon kutakin komponenttia tarvitaan. Ne myös selventävät komponenttien sijoitusta, antavat täsmällisen kuvauksen jokaisesta piirielementistä ostamista ja mahdollista korvaamista varten, ja selvittävät jokaisen osan koon tilan arviointia varten. Ihannetilanteessa tämä lista sisältää lyhyet kuvaukset, jotta kirjastoista ei tulisi liian monimutkaisija ja siten hankalasti hallittavia.

Piirilevyn määrittely

Piirilevyn vaatima täysi dokumentaatio sisältää raudan ulottuvuuspiirustukset, piirikaaviot, materiaalikustannukset (BOM), sijoittelutiedoston, komponenttien sijoittelutiedoston, kokoonpanopiirustukset ja ohjeet, sekä Gerber-tiedoston, joka sisältää kaikki piirilevyvalmistajan tarvitsemat tiedostot. Näitä ovat:
- levyn painopinta (ylä- ja alapinnat)
- juotosmaski (ylä- ja alapuoli)
- kaikki metallikerrokset
- juotosmaskit
- komponenttikartta - X-Y-koordinaatit
- kokoonpanopiirustukset (ylä- ja alapuoli)
- poraustiedosto
- valmistusohjeet - mitat, erikoisominaisuudet
- verkkolistatiedosto

Koska piirikaaviot ovat projektia ohjaavia dokumentteja, niiden täytyy olla tarkkoja ja täydellisiä. Kuva 2 näyttää piirikaavion osan kuvaten, kuinka nastojen numeroinnit, nimet, komponenttien arvo ja arvioinnit näytetään.

Kuva 2. Langattoman IDTP9021R-tehovastaanottimen BUCK-regulaattorin lohkon piirikaavion kuvakaappaus.

Valmistajan tuotenumero, jolla määritellään hinta ja ominaisuudet, sulautetaan jokaiseen piirikaavion symboliin. Koteloinnin määritys sanelee jokaisen komponentin tarvitseman alan levyllä. Levyn juotoskohtia suunniteltaessa on tärkeää noudattaa valmistajan suosittelemiä mittoja, millä varmistetaan se, että jokaista nastaa varten paljastettu kupari on oikein asemoitu ja on hieman komponentin nastojen (3-20 mil, 1 mil = 1/1000 tuumaa eli 0,0245 mm) suurempi käytettävissä olevasta alasta ja juotosmenetelmästä riippuen. Jotkut komponentit toimitetaan mikroskooppisissa koteloissa, eivätkä siksi mahdollista lisätilaa kuparille. Näissä tapauksissa 2,5-3 mil levyinen juotosmaski pitäisi istuttaa kaikkien nastojen väliin levyllä.

On hyvä harjoitella noudattamaan ns. 10-sääntöä. Pienten läpivientien viimeistelty reikä on 0,245 mm (10 mil) kokoinen. Kuparirenkaan leveys on samoin 0,245 mm (10 mil). Kuparijohdinlinjojen (trace) pitäisi olla vähintään 0,245 millin (10 mil) päässä levyn ulkoreunoista ja linjojen välillä pitäisi olla 0,245 millimetrin (10 mil, 5 mil ilmarako + 5 mil levyinen linja) eristeväli. Halkaisijaltaan 40 mil eli noin yhden millimetrin tai sitä suurempien läpivientien ympärillä pitäisi olla ylimääräinen kuparirengas luotettavuuden takia. Levyn ulkokerroksissa kuparitasoille pitäisi lisätä 15-25 mil eli noin 0,4-0,6 millimetrin verran enemmän tilaa kuin mitä suunnittelusäännöissä on määritelty. Tämä pienentää juotosten "siltaamisen" riskiä juotoskohdissa.

Seuraavassa vaiheessa tarkistetaan komponenttien sijoittelu niin pian kuin komponenttien ja liitäntöjen paikat on määritelty. Tämä testin jälkeen pitäisi välittömästi järjestää sijoittelun arviointi, jonka perusteella voidaan helpottaa reititystä ja optimoida suorituskykyä. Sijoittelua ja komponenttien kotelokokoja mietitään usien uusiksi tässä vaiheessa koon ja kustannusten perusteella.

Yli 10 milliwattia kuluttavat tai yli 10 milliampeeria johtavat komponentit kaipaavat yleensä erityisiä lämpö- ja sähkösuunnitteluja. Herkkien signaalien osalta pitäisi valvoa impedanssia ja ne pitäisi myös suojata kohinan lähteiltä kuparipinnalla (plane). Tehonhallinnan komponenttien kanssa pitäisi käyttää maapintoja (ground plane) lämmönjohtamiseen, ja suurivirtaiset liitännät pitäisi toteuttaa liitännän hyväksyttyjen jännitepudotusten (voltage drop) mukaisesti.

Suurivirtaisten linjojen siirtymät levyn kerrosten välillä pitäisi toteuttaa useilla läpivienneillä - tyypillisesti kahdella-neljällä - jokaisessa siirtymässä, jotta luotettavuus maksimoitaisiin, resistiiviset häviöt ja induktiivinen impedanssi olisivat pienempiä, ja jotta lämmönjohtavuus olisi suurempi. Kuva 3 helpottaa hahmottamaan lämmön siirtymistä piirilevyyn.

Kuva 3. IC-piirien lämmönjohto lämpöläpivientien (kuten E-PAD) ja kuparipintojen avulla.

Kuparin paksuus, kerrosten määrä, lämpöpolkujen jatkuvuus ja levyn ala vaikuttavat suoraan komponenttien toimintalämpötilaan. Toimintalämpötiloja voi laskea lisäämällä maa- tai sähkökerroksia, jotka on liitetty suoraan lämmönlähteisiin useiden läpivientien kautta. Lämpöä johtavien tasojen käyttö ja lämmön johtaminen siten tasaisesti pois alentaa lämpötilapiikkejä dramaattisesti, sillä se maksimoi lämmönjohtamiseen käytetyn korttialan.

Kuva 4. Lämpökuva tehonhallinnan piiristä piirilevyllä.

Tämä kuva osoittaa, kuinka tehokas lämmön hajauttaminen voi johtaa lämmön yhtenäisesti kaikkiin piirilevyn paljaisiin osiin. Tasaisella lämmönjohtamisella pinnan lämpötioja voidaan arvioida seuraavan kaavan avulla.

Missä:
P = levyllä kulutettu teho
Area = Levyn koko (x-akseli x y-akseli)
ΔT = Pinnan lämpötila - ympäröivä lämpötila
HeatCONVECTION = Lämmönvirtausvakio

Suunnittelun tarkastelu ja viimeistely

Komponenttien sijoittelun pitäisi tapahtua seuraavassa järjestyksessä: liittimet, tehopiirit, herkät ja tarkkuuspiirit, kriittiset komponentit, ja sitten loput. Tässä vaiheessa piirikaavio rakennetaan jokaisen levyllä olevan osan ympärille liitäntöineen. Reititysprioriteetti valitaan piirien tehotasojen mukaan, kohina-alttiuden tai kohinan generoinnin ja reititettävyyden mukaan.

Yleisesti 10-20 milliampeerin linjojen välillä käytetään 10-20 mil välejä (0,245 - 0,5 mm), ja alle 10 milliampeerin virroilla välit ovat yleensä 5-8 mil. Korkeataajuuksisten (>3 MHz) ja nopeasti muuttuvien signaalien reititystä suuren impedanssisolmujen lähelle pitää harkita hyvin tarkkaan.

Tässä vaiheessa pääsuunnittelijan pitäisi tarkastella sijoittelua (layout), ja fyysisiä sijainteja ja reitityspolkuja pitäisi hienosäätää iteratiivisesti kunnes piiri on optimoitu kaikkien suunnittelusääntöjen mukaisesti. Kerrosten määrä riippuu tehotasoista ja monimutkaisuudesta, ja kerroksia lisätään pareittain, koska kuparipäällysteet tuotetaan siten. Levyn toimintaan vaikuttavia tärkeitä tekijöitä ovat teholinjojen ja -tasojen reititys, maadoittamiskaavio ja levyn käyttö ennalta ajatellulla tavalla. Lopullisten tarkistusten pitäisi varmentaa herkkien kohtien/solmujen ja piirien suojaus kohinan lähteitä vastaan. Lisäksi pitää varmistua siitä, että nastojen ja läpivientien välillä on joutosmaski ja että painopinta on selkeä ja merkinnöiltään tiivis.

Kerrosten pinoamista määriteltäessä ensimmäistä sisäkerrosta komponenttien alla pitäisi käyttää maadoitukseen ja teholinjat pitäisi suunnitella muihin kerroksiin. Ihannetapauksessa levy pitäisi tasapainottaa suhteessa z-akselin keskipisteeseen. Tässä vaiheessa pitää ottaa kaikki loput tärkeät tekijät huomioon ja PCB-levy pitää korjata saadun palautteen perusteella. Muutoksista pitää laatia lista ja ne pitää verifioida jokaisen arvioinnin yhteydessä kunnes levy on viimeistelty.

Kaikissa sijoittelun vaiheissa pitää käyttää suunnittelusääntöjen tarkistustyökalua (DRC, Design Rule Checker), jotta suunnittelu säilyy virheettömänä. DRC voi löytää vain virheitä, joita se on ohjelmoitu monitoroimaan ja usein DRC-sääntöpaketti muuttuu yksittäisten suunnittelujen takia. Tarkistettavia sääntöjä ovat vähintään: koteloiden välinen tila, liittämättömät verkot, (jokainen piirin solmu pitää yksilöidä omalla nimellä), lyhennetyt listat, ilmarakorikkomukset, liian lähellä joutosnastoja olevat läpiviennit, liian lähellä toisiaan olevat läpiviennit ja rikkomukset pystysuorissa etäisyyksissä. Vakaan (robust) suunnittelun aikaansaamiseksi voidaan asettaa monia lisäsääntöjä. Muut yleiset säännöt pitävät etäisyyksinä vähintään 5 mil, välttävät läpivientien sijoittamista pintaliitoksiin ja varmistavat, että kaikkien joutoskohtien välillä on juotosmaski.

Lopuksi suunnittelijoiden on hyödyksi olla tietoisia niistä tekijöistä, jotka lisäävät piirilevyn kustannuksia. Tyypillinen levy on 2-4-kerroksinen, ei sisällä alle 10 mil eli 0,245 millin porausreikiä, on ilmaraoiltaan ja linjaväleiltään vähintään 5 mil, on 0,062 tuumaa paksu (standardi FR-4-levy) ja kuparikalvon painoltaan 1-unssista. Lisäkerrokset, erityisen paksut tai ohuet levyt ja kuparikerrokset, taustatäytetyt läpiviennit, piilotetut läpiviennit ja vastaavat lisäävät kaikki levyn kustannuksia.

Lopuksi

Yllä kuvatut ohjeet täydennettyinä jatkuvalla tutkimuksella ja kokemuksella voivat auttaa suunnittelemaan korkeatasoisia PCB-levyjä, jotka vastaavat kaikkiin suunnitteluvaatimuksiin ja ylittävät odotukset.

MORE NEWS

Raipe vienyt tekoälyä 6-0

Digian tekoäly on yrittänyt datan perusteella ennustaa Liigan voittajaa lähes ifk-maisella menestyksellä. Nyt Digia myöntää, että SaiPa on Raimo Helmisen luotsaamana yllättänyt niin tekoälyn kuin koko jääkiekkoyleisön. SaiPan mestaruuteen tekoäly ei vieläkään usko, vaan povaa mestariksi KalPaa.

Sähköauton akku lähes täyteen 18 minuutissa

Autoteollisuus otti merkittävän askeleen kohti seuraavan sukupolven sähköajoneuvoja, kun Stellantis ja Factorial Energy julkistivat onnistuneen validoinnin uudelle kiinteän elektrlyytin FEST-akkuteknologialle. Uudet 77Ah-akut tarjoavat 375 Wh/kg energiatiheyden ja mahdollistavat akun lataamisen täyteen vain 18 minuutissa.

TSMC: CPU-sirut 1,4 nanometriin, RF-piirit neljään nanometriin

TSMC esitteli Pohjois-Amerikan teknologiaseminaarissaan seuraavan sukupolven A14-prosessinsa, joka vie prosessoritekniikan uudelle 1,4 nanometrin aikakaudelle. Samalla yhtiö julkisti myös uuden N4C RF -prosessin, joka tuo neljän nanometrin valmistustekniikan radioyhteyksiä hyödyntäviin siruihin.

6G-läpimurto: PET-ikkunakalvo päästää kaikki millimetriaallot läpi

Elektroniikan ja tietoliikenteen tutkimuslaitos ETRI Koreassa on kehittänyt uudenlaisen läpikuultavan PET-pohjaisen ikkunakalvon, joka voi mullistaa sisätilojen 5G- ja tulevan 6G-verkon kuuluvuuden. Kalvo päästää lävitseen millimetriaallot (mmWave) tehokkaasti ja ohjaa niitä tarkasti – täysin passiivisesti, ilman sähköä tai vahvistimia.

Pieni poweri syöttää tiukasti säädeltyä tehoa tekoälykameralle

Tekoälyn siirtyessä yhä enemmän "reunalle" – eli laitteisiin, jotka suorittavat paikallista laskentaa ilman pilviyhteyttä – myös tehonhallinnan vaatimukset kasvavat. Uusi Microchipin MCPF1412 on suunniteltu vastaamaan tähän tarpeeseen: kyseessä on täysintegroitu buck-muunnin, joka pystyy syöttämään jopa 12 ampeeria virtaa erittäin kompaktissa koossa.

Nopeampi DisplayPort tulee – Rohde takaa toiminnan

Näyttöteknologian kehitys ottaa jälleen ison harppauksen eteenpäin, kun DisplayPort 2.1 -väylä yleistyy markkinoilla. Uusin versio nostaa siirtonopeudet uudelle tasolle. Jopa 80 Gbps mahdollistaa korkeita resoluutioita ja virkistystaajuuksia, kuten 8K-ruudun 165 hertsin taajuudella ilman pakkausta tai jopa 16K-tasoisen videon 60 ruudun sekuntinopeudella.

CompactPCI-sarjaliitännän nopeus kasvoi kaksinkertaiseksi

PICMG-järjestö on julkaissut CompactPCI Serial -standardin kolmannen version, joka tuplaa liitännän nopeuden ja kaistanleveyden. Näin väylä tuo entistä parempaa suorituskykyä vaativiin teollisiin sovelluksiin.

Elisan 5G kiihtyy 2 gigabittiin, mutta se on vielä vain harvojen herkkua

Elisa laajensi eilen 5.5G-liittymien saatavuutta koko maassa, mutta supernopeiden yhteyksien todellinen hyöty jää toistaiseksi rajatulle joukolle. Syynä ovat rajoittunut alueellinen kattavuus ja harvat yhteensopivat päätelaitteet.

NIS2 on nyt täällä

Uusi NIS2-direktiivi tuo mukanaan tiukentuneet velvoitteet erityisesti kyberturvallisuuden raportointiin. - Isoimmat toimijat ovat varmasti hyvin varautuneet, mutta pienemmillä riittää tekemistä, arvioi Into Securityn toimitusjohtaja Niki Klaus, kun direktiivi astui virallisesti voimaan Suomessa.

DigiKeyn alkuvuosi: lähes satatuhatta uutta tuotetta

Elektroniikan komponenttien jakelija DigiKey on käynnistänyt vuoden 2025 vauhdikkaasti lisäämällä valikoimaansa 104 uutta toimittajaa ja peräti 98 320 uutta tuotetta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Nokialle tärkeä jatko T-Mobilen 5G-toimittajana

Nokia ja T-Mobile US ovat solmineet uuden monivuotisen strategisen kumppanuuden jatkosopimuksen, jolla vahvistetaan T-Mobilen 5G-verkon kattavuutta ja kapasiteettia koko Yhdysvalloissa. Sopimus on Nokialle merkittävä päänavaus jatkossa 5G-toimittajana maailman suurimpiin kuuluvan operaattorin rinnalla.

Nyt se tapahtui – kiinteistä verkoista tuli Nokian suurin ryhmä

Nokian uusi toimitusjohtaja Justin Hotard on ollut yhtiön ruorissa vasta muutaman viikon ajan ja nyt hän esitteli ensimmäisen osavuosikatsauksensa. Ehkä osuvasti ensimmäistä kertaa Nokian kiinteiden verkkojen liiketoiminta eli verkkoinfrastruktuuri ohitti liikevaihdossa mobiiliverkot. Tämä heijastaa Nokian muuttuvaa fokusta.

Nyt voit kehittää tarkasti paikantavia Bluetooth-laitteita

Bluetooth-teknologia on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin uuden version myötä, ja nyt myös kehittäjillä on entistä paremmat työkalut hyödyntää sen mahdollisuuksia. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut Bluetooth Core Specification -version 6.0, joka tuo mukanaan useita uusia ominaisuuksia – niistä kenties kiinnostavin on kanavan kuulostelu (Channel Sounding).

Ilmainen seminaari kalibroinnin perusteista

Rohde & Schwarz järjestää maksuttoman puolen päivän seminaarin, joka pureutuu mittaus- ja testauslaitteiden kalibroinnin perusteisiin. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät kalibroinnin parissa tai haluavat syventää osaamistaan aiheesta – riippumatta käytössä olevasta laitevalmistajasta.

Sähköautojen latauslaitteiden myynti piristyi

Sähköauton latauslaitteiden myynti kasvoi alkuvuonna 9,2 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK). Tammi–maaliskuussa myytiin yhteensä 6156 kiinteistöihin asennettavaa latauslaitetta.

DNA pärjäsi parhaiten Ooklan 5G-vertailussa

DNA on noussut selkeäksi voittajaksi Ooklan tuoreessa 5G-verkkojen vertailussa Suomessa. Speedtest Intelligence -datan perusteella DNA oli vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla nopein mobiilioperaattori Suomessa – sekä kokonaisuudessaan että erityisesti 5G-teknologiassa.

5G-yksityisverkko voi nyt ulottua usean operaattorin verkkoon

Vodafone, A1 Group ja Ericsson ovat tehneet historiaa muodostamalla maailman ensimmäisen 5G Standalone (SA) -roaming-yhteyden kahden eri operaattoriryhmän välillä. Uraauurtava tekninen saavutus mahdollistaa nyt myös yksityisten 5G-verkkojen laajentamisen usean operaattorin ja maan yli.

Renesas helpottaa siirtymistä 32-bittisiin

Renesas on julkaissut uuden RA0E2-mikro-ohjainsarjan, joka tekee siirtymästä 8- ja 16-bittisistä ohjaimista tehokkaampiin 32-bittisiin ratkaisuihin entistä sujuvampaa – ilman kustannusten tai suunnittelutyön merkittävää kasvua.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Nyt se tapahtui – Nvidia nousi suurimmaksi puolijohdetaloksi

Nvidia on noussut maailman suurimmaksi puolijohdeyritykseksi, ohittaen sekä Samsungin että pitkään kärkeä hallinneen Intelin. Gartnerin tuoreiden lukujen mukaan Nvidian liikevaihto kasvoi peräti 120 % vuodessa ja nousi 76,7 miljardiin dollariin. Markkinaosuus kohosi 11,7 prosenttiin.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article