logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Sähköauto on tulevaisuutta. Latausasemien vaatimukset muuttuvat kuitenkin nopeasti. Tietokonemoduuleilla niiden kehitys onnistuu nopeasti kuten saksalaisen RWE:n uusi eStation Combi -latausema osoittaa.

Kirjoittaja Reinhold Mühlich on MCS GmbH:n toimitusjohtaja. Hänellä on tutkinto elektroniikkasuunnittelusta ja tietotekniikasta. MCS:llä hän on työskennellyt vuodesta 1979 lähtien, ensin johtotehtävissä ja myöhemmin jakelusta vastaavana johtajana. Syyskuussa 2013 Mühlich nimitettiin toimitusjohtajaksi yhdessä Manfredo Mirabella Grecon kanssa.

Olemme tottuneet siihen, että tankkaamme automme polttoainetankin täyteen muutamassa minuutissa. Mutta miten on sähköauton kanssa? Sähköauton "tankki" on akku, joten puhumme energian tallennuslaitteesta, jonka lataaminen vie aikaa. MCS MICRONIC Computer Systeme GmbH ja RWE ovat yhdessä kehittäneet sähköauton latausaseman, jolla lataaminen on ultranopeaa. RWE eStation Combi -latausasema on varustettu congatecin conga-QA6/E680-1G -tietokonemoduulilla, ja se lataa sähköauton akun 22 kertaa nopeammin kuin mikä olisi mahdollista normaalista kodin pistorasiasta.

Polttomoottorilla varustettujen ajoneuvojen aika näyttää päättyvän, ainakin nykyisessä käyttötavassaan. Polttomoottori on hiilidioksidipäästöjensä takia päässyt ympäristönsuojelijoiden mustalle listalle. Kaupungeissa liikenne aiheuttaa hienojakoista ilmansaastetta ja monessa kaupungissa sisäistä liikennettä rajoitetaan ympäristöalueiden avulla. Pysäköinti on kallista kaupungeissa ja tilaa on vähän. Silti monessa kaupungissa sähköautoilla tarjotaan erityisesti niitä varten suunniteltuja latausasemia. Sähköautojen kuskien anneaan usein käyttää bussikaistoja, jotta he pääsisivät perille nopeammin.

Tutkimukset osoittavat, että kaksi kolmesta ihmisestä asuu megakaupungeissa vuonna 2050. Miten tällaiset jättikaupungit takaavat elämänlaadun ja turvaavat liikkuvuuden? Sähköautoliikenne voisi olla tärkeä tekijä , kun tulevaisuuden kaupunkeja luodaan.

Infraa sähköiselle liikkumiselle

Erityisesti taajamissa sähköautojen nykyinen kantama riittää tyypillisiin tarpeisiin. Autonvalmistajat tarjoavat jo laajan valikoiman sähköautoja pienistä kaupunkiautoista urheiluautoihin. Sähköauton soveltuminen jokapäiväiseen käyttöön edellyttää kuitenkin tehokasta infrastruktuuria. Kuljettajat haluavat sähköautonsa kantaman vastaavan sitä, mihin ovat polttomoottoriautoissa tottuneet.

RWE Group on työskennellyt sähköautojen parissa jo 1960-luvulta lähtien. RWE:n e-mobility -liiketoimintaryhmän tavoitteena on luoda latausjärjestelmä, joka on välttämätön sähköajoneuvojen yleistymisen kannalta. Yli 50 työntekijän voimalla ryhmä kehittää sähköautojen ratkaisuja tehokkaista latausasemista taustajärjestelmiin, joiden avulla latausasemat voidaan liittää älykkäisiin smart grid -sähköverkkoihin ja joiden avulla ajoneuvojen tunnistus tapahtuu automaattisesti. Yhdessä kumppaniensa kanssa RWE on kehittänyt 2-tyypin liittimen, josta on tullut standardi latausliitäntä useissa Euroopan maissa. Tavoitteena on lopulta Euroopan laajuinen, yhteensopiva ja autonvalmistajista riippumaton sähköautojen latausasemien verkosto. Yhdessä MCS:n kanssa RWE on kehittänyt ultranopean latausaseman, eStation Combin. Niitä tullaan asentamaaan huoltoasemille ja moottoriteiden levähdyspaikoille, kuljetusyrityksiin ja kaupunkialueille.

Enemmän kuin tavallinen tehonlähde

Ensinäkemällä latausasema vain yksinkertaisesti tuo sähköautoon uutta energiaa. Jokaisen auton akusto on kuitenkin omanlaisensa ja siksi niiden latauskonsepti on erilainen. Latausasema saa tämän tiedon autolta ja sovittautuu sen vaatimuksiin. Energia maksaa, joten lataus mitataan ja laskutetaan laskutusjärjestelmän kautta.

Asiakas haluaa nopeasti ymmärtää kuinka latausasemaa käytetään. Tämä edellyttää intuitiivista konekäyttöliittymää, jota ohjataan kosketusnäytöllä. Kaiken kaikkiaan latausasema kommunikoi auton, internetin, asiakkaan ja mahdollisesti muiden latausasemien kanssa. Latausasema sisältää paljon älyä ja on paljon enemmän kuin pelkkä "töpseli". Ulkona se on sateessa ja erilaisissa lämpötiloissa, ja asiakkaiden joskus kovankin kohtelun alaisena. Lainsäädäntö määrittelee tiukat tekniset keinot, joilla käyttäjiä suojataan vahingoilta.

eStation Combi vastaa kaikkiin näihin vaatimuksiin. Perinteisen AC-latauksen lisäksi asema tarjoaa ultranopean DC-latauksen. Suoramaksujärjestelmä mahdollistaa maksamisen pankki- tai luottokortilla tai tekstiviestillä, eikä mikään maksutavoista ole sidottu sopimukseen. Erityisen helppo maksuprosessi on RWE:n sähköautoasiakkaille, sillä heidät tunnistetaan automaattisesti AC-latauspisteessä pistä-ja-lataa -standardin (plug-and-charge) avulla. Älykäs latauskaapeli jakaa kaiken tarvittavan datan ajoneuvon ja latausaseman välillä. Käyttäjän autentikointi, lataaminen ja laskuttaminen ovat kaikki automaattisia prosesseja. Muut asiakkaat seuraavat intuitiivista, käyttäjää ohjaavaa menuvalikkoa 10-tuumaisella kosketusnäytöllä. Latausasema on roisketiivis IP-54 -standardin mukaisesti ja se on suunniteltu toimimaan -25 - +40 asteen lämpötiloissa.

Teollisuustietokone, maksujärjeselmä ja käyttöliittymä ovat koneohjaukseen keskittyvän MCS:n kehittämiä. Heidän maksujärjestelmiään, erityisesti kontaktoimatonta maksamista, on otettu käyttöön sään puolesta vaativimmissan olosuhteissa ympäri maailmaa. Esimerkiksi Dubaissa 4500 pysäköintimittaia on yhdistetty keskushallintajärjestelmään. Abu Dhabissa MCS:n järjestelmä pyörittää 800 parkkimittarin verkkoa.

eStation Combi tarvitsee tehokkaan prosessorin ja grafiikkatuen tehtävistään suoriutuakseen. MCS kehittää ja valmistaa räätälöityjä teollisuustietokonejärjestelmä, jotka perustuvat COM-moduuleihin (Computer-on-Module). Maksupäätteisiin, maksujärjestelmiin ja teollisuustietokoneisiin liittyvä osaamiskokonaisuus täydentää RWE:n teknisestä osaamista erinomaisesti.

Qseven -moduulikonsepti piirikortilla.

Valmis tulevaan moduulien avulla

Hyvät ideat kehittyvät, joten on odotettavissa, että eStation-latausaseman pitää vastata uusiin vaatimuksiin kun yhä useammat käyttäjät hyväksyvät sähköautojen ja e-liikkuvuuden idean. Kun näin tapahtuu, on taloudellisesti tärkeää pystyä toteuttamaan uuden vaatimukset ja käyttäjien ja operaattorien tarpeet nopeasti seuraavan polven järjestelmässä. Juuri tämän takia RWE ja MCS päättivät rakentaa tietokoneensa COM-tekniikan pohjalta.

COM-konsepti perustuu jo luonteeltaan tulevaisuuden skaalautuvuudelle. Useat valmistajat tukevat COM-standardia. COM-moduuli asennetaan peruslevylle (baseboard), jolta löytyvät kaikki sovelluskohtaiset toiminnot. Prosessorin lisäksi moduuli sisältää tarvittavat oheislaitteet ja teholähteen. COM-moduulin ja piirilevyn yhdistelmä tuo käyttöön sovelluskohtaisen laitteen, jonka laskentateho on uusinta tekniikkaa. Kun uusi sovellusidea vaatii enemmän laskentatehoa, laitevalmistaja yksinkertaisesti vaihtaa COM-moduulin tehokkaampaan. Tämä tekee uusien tuotteiden kehityksestä erittäin nopeaa ja helppoa.

Ajurit ja integrointi käyttöjärjestelmään pysyvät yleensä muuttumattomina, tai ne voidaan helposti modifioida moduulivalmistajan avulla. Laitevalmistajan tarvitsee vain kehittää sovelluksen toiminnot peruslevyllä. Tarvetta monimutkaiselle prosessorikehitykselle ei tule, sillä useat valmistajat tarjoavat laajan valikoiman standardiliittimeen istuvia prosessorimoduuleja. Niin kauan kuin vain standarditoimintoja käytetään, laitevalmistaja on moduulivalmistajasta riippumaton, ja vapaa käyttämään mitä tahansa moduulia. Tuotannosta poistuvien moduulien korvaaminen on helppoa. Kun katsotaan laitteen koko elinkaaren kustannuksia, valmistaja säästää rahaa koska komponenttien saatavuus on ennustettavaa ja taattu useiksi vuosiksi eteenpäin.

COM-moduulien valmistaja Congatec on erikoistunut käyttövalmiiden esikonfiguroitujen moduulien kehitykseen ja valmistukseen. Yhtiön teollisuusmoduulit ovat saatavilla pitkälle tulevaisuuteen.

 

conga-QA6 Qseven tietokonemoduuli, jossa prosessorin on Intelin Atom E600.

Miksi Congatecin moduuli conga-QA6/E680-1G kvalifioitui?

MCS kehittää ja valmistaa sovelluskohtaisia peruslevyjä erilaisille asiakkaille. RWE-projektiin MCS valitsi Congatecin moduulin conga-QA6/E680-1G. Se sopii erittäin hyvin ulkokäyttöön, sillä moduuli tukee laajaa lämpötila-aluetta -40 asteesta aina +85 asteeseen. Qseven-moduuli vakuutti MCS:n ja RWE:n matalalla tehonkulutuksellaan ja parantuneella grafiikasuorituskyvyllään. Moduulin maltillinen hinta Intelin Atom E600 -prosessorin kanssa vaikutti myös positiivisesti päätökseen. X86-alusta on tarjolla kellotaajuuksilla 600 megahertsistä 1,6 gigahertsiin. Tämä skaalautuvuus tarjoaa runsaat suorituskykyreservit tulevaisuuden kehitystä varten. Ylipäätään alusta tarjoaa riittävät suorituskyvyn vielä määrittelemättömille toiminnoille.

MORE NEWS

Raipe vienyt tekoälyä 6-0

Digian tekoäly on yrittänyt datan perusteella ennustaa Liigan voittajaa lähes ifk-maisella menestyksellä. Nyt Digia myöntää, että SaiPa on Raimo Helmisen luotsaamana yllättänyt niin tekoälyn kuin koko jääkiekkoyleisön. SaiPan mestaruuteen tekoäly ei vieläkään usko, vaan povaa mestariksi KalPaa.

Sähköauton akku lähes täyteen 18 minuutissa

Autoteollisuus otti merkittävän askeleen kohti seuraavan sukupolven sähköajoneuvoja, kun Stellantis ja Factorial Energy julkistivat onnistuneen validoinnin uudelle kiinteän elektrlyytin FEST-akkuteknologialle. Uudet 77Ah-akut tarjoavat 375 Wh/kg energiatiheyden ja mahdollistavat akun lataamisen täyteen vain 18 minuutissa.

TSMC: CPU-sirut 1,4 nanometriin, RF-piirit neljään nanometriin

TSMC esitteli Pohjois-Amerikan teknologiaseminaarissaan seuraavan sukupolven A14-prosessinsa, joka vie prosessoritekniikan uudelle 1,4 nanometrin aikakaudelle. Samalla yhtiö julkisti myös uuden N4C RF -prosessin, joka tuo neljän nanometrin valmistustekniikan radioyhteyksiä hyödyntäviin siruihin.

6G-läpimurto: PET-ikkunakalvo päästää kaikki millimetriaallot läpi

Elektroniikan ja tietoliikenteen tutkimuslaitos ETRI Koreassa on kehittänyt uudenlaisen läpikuultavan PET-pohjaisen ikkunakalvon, joka voi mullistaa sisätilojen 5G- ja tulevan 6G-verkon kuuluvuuden. Kalvo päästää lävitseen millimetriaallot (mmWave) tehokkaasti ja ohjaa niitä tarkasti – täysin passiivisesti, ilman sähköä tai vahvistimia.

Pieni poweri syöttää tiukasti säädeltyä tehoa tekoälykameralle

Tekoälyn siirtyessä yhä enemmän "reunalle" – eli laitteisiin, jotka suorittavat paikallista laskentaa ilman pilviyhteyttä – myös tehonhallinnan vaatimukset kasvavat. Uusi Microchipin MCPF1412 on suunniteltu vastaamaan tähän tarpeeseen: kyseessä on täysintegroitu buck-muunnin, joka pystyy syöttämään jopa 12 ampeeria virtaa erittäin kompaktissa koossa.

Nopeampi DisplayPort tulee – Rohde takaa toiminnan

Näyttöteknologian kehitys ottaa jälleen ison harppauksen eteenpäin, kun DisplayPort 2.1 -väylä yleistyy markkinoilla. Uusin versio nostaa siirtonopeudet uudelle tasolle. Jopa 80 Gbps mahdollistaa korkeita resoluutioita ja virkistystaajuuksia, kuten 8K-ruudun 165 hertsin taajuudella ilman pakkausta tai jopa 16K-tasoisen videon 60 ruudun sekuntinopeudella.

CompactPCI-sarjaliitännän nopeus kasvoi kaksinkertaiseksi

PICMG-järjestö on julkaissut CompactPCI Serial -standardin kolmannen version, joka tuplaa liitännän nopeuden ja kaistanleveyden. Näin väylä tuo entistä parempaa suorituskykyä vaativiin teollisiin sovelluksiin.

Elisan 5G kiihtyy 2 gigabittiin, mutta se on vielä vain harvojen herkkua

Elisa laajensi eilen 5.5G-liittymien saatavuutta koko maassa, mutta supernopeiden yhteyksien todellinen hyöty jää toistaiseksi rajatulle joukolle. Syynä ovat rajoittunut alueellinen kattavuus ja harvat yhteensopivat päätelaitteet.

NIS2 on nyt täällä

Uusi NIS2-direktiivi tuo mukanaan tiukentuneet velvoitteet erityisesti kyberturvallisuuden raportointiin. - Isoimmat toimijat ovat varmasti hyvin varautuneet, mutta pienemmillä riittää tekemistä, arvioi Into Securityn toimitusjohtaja Niki Klaus, kun direktiivi astui virallisesti voimaan Suomessa.

DigiKeyn alkuvuosi: lähes satatuhatta uutta tuotetta

Elektroniikan komponenttien jakelija DigiKey on käynnistänyt vuoden 2025 vauhdikkaasti lisäämällä valikoimaansa 104 uutta toimittajaa ja peräti 98 320 uutta tuotetta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Nokialle tärkeä jatko T-Mobilen 5G-toimittajana

Nokia ja T-Mobile US ovat solmineet uuden monivuotisen strategisen kumppanuuden jatkosopimuksen, jolla vahvistetaan T-Mobilen 5G-verkon kattavuutta ja kapasiteettia koko Yhdysvalloissa. Sopimus on Nokialle merkittävä päänavaus jatkossa 5G-toimittajana maailman suurimpiin kuuluvan operaattorin rinnalla.

Nyt se tapahtui – kiinteistä verkoista tuli Nokian suurin ryhmä

Nokian uusi toimitusjohtaja Justin Hotard on ollut yhtiön ruorissa vasta muutaman viikon ajan ja nyt hän esitteli ensimmäisen osavuosikatsauksensa. Ehkä osuvasti ensimmäistä kertaa Nokian kiinteiden verkkojen liiketoiminta eli verkkoinfrastruktuuri ohitti liikevaihdossa mobiiliverkot. Tämä heijastaa Nokian muuttuvaa fokusta.

Nyt voit kehittää tarkasti paikantavia Bluetooth-laitteita

Bluetooth-teknologia on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin uuden version myötä, ja nyt myös kehittäjillä on entistä paremmat työkalut hyödyntää sen mahdollisuuksia. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut Bluetooth Core Specification -version 6.0, joka tuo mukanaan useita uusia ominaisuuksia – niistä kenties kiinnostavin on kanavan kuulostelu (Channel Sounding).

Ilmainen seminaari kalibroinnin perusteista

Rohde & Schwarz järjestää maksuttoman puolen päivän seminaarin, joka pureutuu mittaus- ja testauslaitteiden kalibroinnin perusteisiin. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät kalibroinnin parissa tai haluavat syventää osaamistaan aiheesta – riippumatta käytössä olevasta laitevalmistajasta.

Sähköautojen latauslaitteiden myynti piristyi

Sähköauton latauslaitteiden myynti kasvoi alkuvuonna 9,2 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK). Tammi–maaliskuussa myytiin yhteensä 6156 kiinteistöihin asennettavaa latauslaitetta.

DNA pärjäsi parhaiten Ooklan 5G-vertailussa

DNA on noussut selkeäksi voittajaksi Ooklan tuoreessa 5G-verkkojen vertailussa Suomessa. Speedtest Intelligence -datan perusteella DNA oli vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla nopein mobiilioperaattori Suomessa – sekä kokonaisuudessaan että erityisesti 5G-teknologiassa.

5G-yksityisverkko voi nyt ulottua usean operaattorin verkkoon

Vodafone, A1 Group ja Ericsson ovat tehneet historiaa muodostamalla maailman ensimmäisen 5G Standalone (SA) -roaming-yhteyden kahden eri operaattoriryhmän välillä. Uraauurtava tekninen saavutus mahdollistaa nyt myös yksityisten 5G-verkkojen laajentamisen usean operaattorin ja maan yli.

Renesas helpottaa siirtymistä 32-bittisiin

Renesas on julkaissut uuden RA0E2-mikro-ohjainsarjan, joka tekee siirtymästä 8- ja 16-bittisistä ohjaimista tehokkaampiin 32-bittisiin ratkaisuihin entistä sujuvampaa – ilman kustannusten tai suunnittelutyön merkittävää kasvua.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Nyt se tapahtui – Nvidia nousi suurimmaksi puolijohdetaloksi

Nvidia on noussut maailman suurimmaksi puolijohdeyritykseksi, ohittaen sekä Samsungin että pitkään kärkeä hallinneen Intelin. Gartnerin tuoreiden lukujen mukaan Nvidian liikevaihto kasvoi peräti 120 % vuodessa ja nousi 76,7 miljardiin dollariin. Markkinaosuus kohosi 11,7 prosenttiin.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article