logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Sähköauto on tulevaisuutta. Latausasemien vaatimukset muuttuvat kuitenkin nopeasti. Tietokonemoduuleilla niiden kehitys onnistuu nopeasti kuten saksalaisen RWE:n uusi eStation Combi -latausema osoittaa.

Kirjoittaja Reinhold Mühlich on MCS GmbH:n toimitusjohtaja. Hänellä on tutkinto elektroniikkasuunnittelusta ja tietotekniikasta. MCS:llä hän on työskennellyt vuodesta 1979 lähtien, ensin johtotehtävissä ja myöhemmin jakelusta vastaavana johtajana. Syyskuussa 2013 Mühlich nimitettiin toimitusjohtajaksi yhdessä Manfredo Mirabella Grecon kanssa.

Olemme tottuneet siihen, että tankkaamme automme polttoainetankin täyteen muutamassa minuutissa. Mutta miten on sähköauton kanssa? Sähköauton "tankki" on akku, joten puhumme energian tallennuslaitteesta, jonka lataaminen vie aikaa. MCS MICRONIC Computer Systeme GmbH ja RWE ovat yhdessä kehittäneet sähköauton latausaseman, jolla lataaminen on ultranopeaa. RWE eStation Combi -latausasema on varustettu congatecin conga-QA6/E680-1G -tietokonemoduulilla, ja se lataa sähköauton akun 22 kertaa nopeammin kuin mikä olisi mahdollista normaalista kodin pistorasiasta.

Polttomoottorilla varustettujen ajoneuvojen aika näyttää päättyvän, ainakin nykyisessä käyttötavassaan. Polttomoottori on hiilidioksidipäästöjensä takia päässyt ympäristönsuojelijoiden mustalle listalle. Kaupungeissa liikenne aiheuttaa hienojakoista ilmansaastetta ja monessa kaupungissa sisäistä liikennettä rajoitetaan ympäristöalueiden avulla. Pysäköinti on kallista kaupungeissa ja tilaa on vähän. Silti monessa kaupungissa sähköautoilla tarjotaan erityisesti niitä varten suunniteltuja latausasemia. Sähköautojen kuskien anneaan usein käyttää bussikaistoja, jotta he pääsisivät perille nopeammin.

Tutkimukset osoittavat, että kaksi kolmesta ihmisestä asuu megakaupungeissa vuonna 2050. Miten tällaiset jättikaupungit takaavat elämänlaadun ja turvaavat liikkuvuuden? Sähköautoliikenne voisi olla tärkeä tekijä , kun tulevaisuuden kaupunkeja luodaan.

Infraa sähköiselle liikkumiselle

Erityisesti taajamissa sähköautojen nykyinen kantama riittää tyypillisiin tarpeisiin. Autonvalmistajat tarjoavat jo laajan valikoiman sähköautoja pienistä kaupunkiautoista urheiluautoihin. Sähköauton soveltuminen jokapäiväiseen käyttöön edellyttää kuitenkin tehokasta infrastruktuuria. Kuljettajat haluavat sähköautonsa kantaman vastaavan sitä, mihin ovat polttomoottoriautoissa tottuneet.

RWE Group on työskennellyt sähköautojen parissa jo 1960-luvulta lähtien. RWE:n e-mobility -liiketoimintaryhmän tavoitteena on luoda latausjärjestelmä, joka on välttämätön sähköajoneuvojen yleistymisen kannalta. Yli 50 työntekijän voimalla ryhmä kehittää sähköautojen ratkaisuja tehokkaista latausasemista taustajärjestelmiin, joiden avulla latausasemat voidaan liittää älykkäisiin smart grid -sähköverkkoihin ja joiden avulla ajoneuvojen tunnistus tapahtuu automaattisesti. Yhdessä kumppaniensa kanssa RWE on kehittänyt 2-tyypin liittimen, josta on tullut standardi latausliitäntä useissa Euroopan maissa. Tavoitteena on lopulta Euroopan laajuinen, yhteensopiva ja autonvalmistajista riippumaton sähköautojen latausasemien verkosto. Yhdessä MCS:n kanssa RWE on kehittänyt ultranopean latausaseman, eStation Combin. Niitä tullaan asentamaaan huoltoasemille ja moottoriteiden levähdyspaikoille, kuljetusyrityksiin ja kaupunkialueille.

Enemmän kuin tavallinen tehonlähde

Ensinäkemällä latausasema vain yksinkertaisesti tuo sähköautoon uutta energiaa. Jokaisen auton akusto on kuitenkin omanlaisensa ja siksi niiden latauskonsepti on erilainen. Latausasema saa tämän tiedon autolta ja sovittautuu sen vaatimuksiin. Energia maksaa, joten lataus mitataan ja laskutetaan laskutusjärjestelmän kautta.

Asiakas haluaa nopeasti ymmärtää kuinka latausasemaa käytetään. Tämä edellyttää intuitiivista konekäyttöliittymää, jota ohjataan kosketusnäytöllä. Kaiken kaikkiaan latausasema kommunikoi auton, internetin, asiakkaan ja mahdollisesti muiden latausasemien kanssa. Latausasema sisältää paljon älyä ja on paljon enemmän kuin pelkkä "töpseli". Ulkona se on sateessa ja erilaisissa lämpötiloissa, ja asiakkaiden joskus kovankin kohtelun alaisena. Lainsäädäntö määrittelee tiukat tekniset keinot, joilla käyttäjiä suojataan vahingoilta.

eStation Combi vastaa kaikkiin näihin vaatimuksiin. Perinteisen AC-latauksen lisäksi asema tarjoaa ultranopean DC-latauksen. Suoramaksujärjestelmä mahdollistaa maksamisen pankki- tai luottokortilla tai tekstiviestillä, eikä mikään maksutavoista ole sidottu sopimukseen. Erityisen helppo maksuprosessi on RWE:n sähköautoasiakkaille, sillä heidät tunnistetaan automaattisesti AC-latauspisteessä pistä-ja-lataa -standardin (plug-and-charge) avulla. Älykäs latauskaapeli jakaa kaiken tarvittavan datan ajoneuvon ja latausaseman välillä. Käyttäjän autentikointi, lataaminen ja laskuttaminen ovat kaikki automaattisia prosesseja. Muut asiakkaat seuraavat intuitiivista, käyttäjää ohjaavaa menuvalikkoa 10-tuumaisella kosketusnäytöllä. Latausasema on roisketiivis IP-54 -standardin mukaisesti ja se on suunniteltu toimimaan -25 - +40 asteen lämpötiloissa.

Teollisuustietokone, maksujärjeselmä ja käyttöliittymä ovat koneohjaukseen keskittyvän MCS:n kehittämiä. Heidän maksujärjestelmiään, erityisesti kontaktoimatonta maksamista, on otettu käyttöön sään puolesta vaativimmissan olosuhteissa ympäri maailmaa. Esimerkiksi Dubaissa 4500 pysäköintimittaia on yhdistetty keskushallintajärjestelmään. Abu Dhabissa MCS:n järjestelmä pyörittää 800 parkkimittarin verkkoa.

eStation Combi tarvitsee tehokkaan prosessorin ja grafiikkatuen tehtävistään suoriutuakseen. MCS kehittää ja valmistaa räätälöityjä teollisuustietokonejärjestelmä, jotka perustuvat COM-moduuleihin (Computer-on-Module). Maksupäätteisiin, maksujärjestelmiin ja teollisuustietokoneisiin liittyvä osaamiskokonaisuus täydentää RWE:n teknisestä osaamista erinomaisesti.

Qseven -moduulikonsepti piirikortilla.

Valmis tulevaan moduulien avulla

Hyvät ideat kehittyvät, joten on odotettavissa, että eStation-latausaseman pitää vastata uusiin vaatimuksiin kun yhä useammat käyttäjät hyväksyvät sähköautojen ja e-liikkuvuuden idean. Kun näin tapahtuu, on taloudellisesti tärkeää pystyä toteuttamaan uuden vaatimukset ja käyttäjien ja operaattorien tarpeet nopeasti seuraavan polven järjestelmässä. Juuri tämän takia RWE ja MCS päättivät rakentaa tietokoneensa COM-tekniikan pohjalta.

COM-konsepti perustuu jo luonteeltaan tulevaisuuden skaalautuvuudelle. Useat valmistajat tukevat COM-standardia. COM-moduuli asennetaan peruslevylle (baseboard), jolta löytyvät kaikki sovelluskohtaiset toiminnot. Prosessorin lisäksi moduuli sisältää tarvittavat oheislaitteet ja teholähteen. COM-moduulin ja piirilevyn yhdistelmä tuo käyttöön sovelluskohtaisen laitteen, jonka laskentateho on uusinta tekniikkaa. Kun uusi sovellusidea vaatii enemmän laskentatehoa, laitevalmistaja yksinkertaisesti vaihtaa COM-moduulin tehokkaampaan. Tämä tekee uusien tuotteiden kehityksestä erittäin nopeaa ja helppoa.

Ajurit ja integrointi käyttöjärjestelmään pysyvät yleensä muuttumattomina, tai ne voidaan helposti modifioida moduulivalmistajan avulla. Laitevalmistajan tarvitsee vain kehittää sovelluksen toiminnot peruslevyllä. Tarvetta monimutkaiselle prosessorikehitykselle ei tule, sillä useat valmistajat tarjoavat laajan valikoiman standardiliittimeen istuvia prosessorimoduuleja. Niin kauan kuin vain standarditoimintoja käytetään, laitevalmistaja on moduulivalmistajasta riippumaton, ja vapaa käyttämään mitä tahansa moduulia. Tuotannosta poistuvien moduulien korvaaminen on helppoa. Kun katsotaan laitteen koko elinkaaren kustannuksia, valmistaja säästää rahaa koska komponenttien saatavuus on ennustettavaa ja taattu useiksi vuosiksi eteenpäin.

COM-moduulien valmistaja Congatec on erikoistunut käyttövalmiiden esikonfiguroitujen moduulien kehitykseen ja valmistukseen. Yhtiön teollisuusmoduulit ovat saatavilla pitkälle tulevaisuuteen.

 

conga-QA6 Qseven tietokonemoduuli, jossa prosessorin on Intelin Atom E600.

Miksi Congatecin moduuli conga-QA6/E680-1G kvalifioitui?

MCS kehittää ja valmistaa sovelluskohtaisia peruslevyjä erilaisille asiakkaille. RWE-projektiin MCS valitsi Congatecin moduulin conga-QA6/E680-1G. Se sopii erittäin hyvin ulkokäyttöön, sillä moduuli tukee laajaa lämpötila-aluetta -40 asteesta aina +85 asteeseen. Qseven-moduuli vakuutti MCS:n ja RWE:n matalalla tehonkulutuksellaan ja parantuneella grafiikasuorituskyvyllään. Moduulin maltillinen hinta Intelin Atom E600 -prosessorin kanssa vaikutti myös positiivisesti päätökseen. X86-alusta on tarjolla kellotaajuuksilla 600 megahertsistä 1,6 gigahertsiin. Tämä skaalautuvuus tarjoaa runsaat suorituskykyreservit tulevaisuuden kehitystä varten. Ylipäätään alusta tarjoaa riittävät suorituskyvyn vielä määrittelemättömille toiminnoille.

MORE NEWS

Jättirahoitus GenAI-softakehitykseen

Business Finland on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle merkittävän, 840 000 euron rahoituksen tutkimushankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn (GenAI) hyödyntämistä ohjelmistokehityksen eri vaiheissa. Hanke kantaa nimeä Generative AI for the Software Development Life Cycle, ja sen kokonaisbudjetti Jyväskylän yliopiston osalta on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 prosenttia katetaan yliopiston omarahoituksella.

Raidejokerin lähestymisestä varoitetaan sanallisesti

Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki on käynnistänyt vuoden mittaisen pilottikokeilun, jossa testataan uudenlaista varoitusjärjestelmää Viikin pikaraitiotien ylityspaikalla. Järjestelmä varoittaa jalankulkijoita ja pyöräilijöitä sekä äänimerkein että sanallisesti lähestyvästä raidejokerin junasta.

Ensimmäistä kertaa grafiikka- ja AI-laskenta samalla RISC-V-prosessorilla

Imagination Technologies on esitellyt uuden E-Series-arkkitehtuurin, joka yhdistää grafiikka- ja tekoälylaskennan ensimmäistä kertaa samaan RISC-V-prosessoriin pohjautuvaan IP-lohkoon. Uutuus avaa tietä tehokkaammille, joustavammille ja energiaa säästäville reunalaitteille – älypuhelimista robottiautoihin.

Aurinkokennokalvo voi tehdä rakennuksista sähköntuottajia

Rakennusten ikkunat ja julkisivut voivat tulevaisuudessa toimia sähköntuottajina, kiitos Luulajan teknillisen yliopiston tutkimukselle. Uudenlainen ohut aurinkokennokalvo yhdistää sähköntuotannon, ympäristöystävällisyyden ja läpinäkyvyyden – ilman kompromisseja rakennusten estetiikassa tai luonnonvalon hyödyntämisessä.

Kenelle Samsungin veitsenterävä uutuus on tarkoitettu?

Samsungin odotettu Galaxy S25 Edge on virallisesti julkaistu, ja 5,8 millimetrin paksuisena se ottaa haltuunsa tittelin "maailman ohuimpana täysiverisenä älypuhelimena". Kyse on hienosta insinööritaidon näytöstä: titaanirunko, keraaminen lasi ja huipputason kamera- sekä tekoälyominaisuudet on mahdutettu hämmästyttävän solakkaan koteloon.

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

FakeUpdates vaikutti 6 prosentissa organisaatioita

Tietoturvayritys Check Point Software Technologies on julkaissut huhtikuun 2025 haittaohjelmakatsauksensa. Raportin mukaan FakeUpdates jatkoi maailman yleisimpänä haittaohjelmana, vaikuttaen 6 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 4,02 prosenttia.

Yksi ainoa molekyyli parantaa kennon suorituskykyä 0,6 prosenttia – ja sillä on merkitystä

Uusi kansainvälinen tutkimus osoittaa, että synteettinen molekyyli nimeltä CPMAC voi merkittävästi parantaa perovskiittipohjaisten aurinkokennojen tehokkuutta ja käyttöikää. Vaikka hyötysuhde parani vain 0,6 prosenttia, sillä on todellista merkitystä: suuressa mittakaavassa, kuten yhden gigawatin aurinkovoimalassa, se voi tuottaa tarpeeksi lisäenergiaa jopa 5000 kotitaloudelle.

Intel katkaisee linkin grafiikan ja CPU:n väliltä

Intel on virallisesti lopettanut Deep Link -teknologiansa kehityksen ja tuen, lopettaen näin kunnianhimoisen yrityksen yhdistää prosessorin ja näytönohjaimen voimat tiiviimmäksi kokonaisuudeksi.

Autojen tutkapiiri kutistui, teho kasvoi kaksinkertaiseksi

NXP Semiconductors on julkaissut uuden sukupolven tutkapiirin, joka mullistaa autonomisten ajoneuvojen tutkajärjestelmät. Uusi S32R47-imaging-tutkaprosessori tarjoaa jopa kaksinkertaisen suorituskyvyn edeltäjäänsä verrattuna ja mahtuu silti 38 prosenttia pienempään fyysiseen tilaan.

Vuoden lopulla jo 240 watin USB-lataus suoraan pistokkeesta

Pistorasiaan integroitava USB-lataus on siirtymässä täysin uudelle aikakaudelle. Brittiläinen tehoelektroniikkayritys Pulsiv on kehittänyt ensimmäisen valmiin ratkaisun, joka mahdollistaa jopa 240 watin USB-C-latauksen suoraan tavallisesta seinäpistokkeesta. Kyseessä on merkittävä tekninen läpimurto, joka voi muuttaa tapaa, jolla kannettavat tietokoneet, älypuhelimet ja jopa pienet kodinkoneet tai sähkötyökalut ladataan kotona ja työpaikoilla.

Omdia: Puolijohteet uuteen ennätykseen

Vuosi 2024 oli puolijohdeteollisuudelle historiallinen, sillä alan liikevaihto nousi Omdian mukaan 25 prosenttia edellisvuodesta ja ylsi ennätykselliseen 683 miljardiin dollariin. Kasvun moottorina toimi erityisesti tekoälyyn liittyvä kysyntä, joka nosti muistipiirien myynnin huikeaan 74 prosentin kasvuun.

Uusi standardi parantaa Bluetoothin tietoturvaa

Bluetooth-teknologia on saanut merkittävän päivityksen, joka parantaa käyttäjien yksityisyyttä ja laitteiden virrankulutusta. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut uuden Bluetooth Core Specification 6.1 -version, jossa keskeisenä uutuutena on satunnaistettu laiteosoitteiden päivitys – askel kohti vaikeammin jäljitettävää langatonta viestintää.

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article