logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Ledien valmistus alkaa olla kypsä siirtymään piialustalle. Pii tuo valmistukseen kustannustehokkuutta ja niiden valovoima kehittyy koko ajan.

Kirjoittaja Matthias Diephaus on Toshiba Electronics Europen optopuolijohteista vastaava johtaja. Hän valmistui elektroniikkainsinööriksi Karlsruhen yliopistosta vuonna 1996. Toshiballa hän on työskennellyt vuodesta 1997 lähtien, ensin ledituotteiden tuotepäällikkönä. Nykyiseen tehtäväänsä Diephaus siirtyi vuonna 1998.

Energiansäästö, pienentyneet ylläpitokustannukset ja parempi suorituskyky - kansainvälisestä ympäristölainsäädännöstä puhumattakaan - ovat tärkeimpiä ledivalaistuksen kasvun moottoreita. Lux Researchin mukaan ledivalojen markkinat kasvavat 80 miljardiin dollariin vuonna 2020.

Yleiset valaistussovellukset kuten perinteisten lamppujen korvaaminen ledilampuilla sekä sisä- ja ulkovalaisimet vaativat yleensä valkoisia ledejä, joiden väri vaihtelee asuintilojen lämpimästä valkoisesta katuvalojen viileään valkoiseen. Valkoisten ledien kysyntä kasvaa myös ajoneuvojen ajovaloissa, sekä näyttöjen taustavaloissa mobiililaitteista suurikokoisiin televisioihin.

Kustannukset ovat tärkeä ledivalojen yleistymistä määrittävä tekijä, erityisesti kodeissa ja kulutuslaitteissa. Kilpailukykyisesti hinnoitellut hehkulamppujen korvaajat voivat houkutella ostajia ja tuoda valmistajilleen nopeita tuottoja sijoituksille. Kustannusten alentamista voidaan hakea monesta suunnasta toimitusketjusta ja pakkaustekniikoista teknisiin tekijöihin kuten ohjauselektroniikkaan ja lediin itseensä. Viime tapauksessa kustannusetuja voidaan saavuttaa edullisempien materiaalien ja prosessien yhdistelmällä samalla kun wattia kohti tuotetujen lumenien määrä kasvaa. Tämä parantaa valaistuksen hyötysuhdetta.

Ledin rakenne

Valkoiset ledit valmistetaan tyypillisesti kasvattamalla galliumnitridikerros safiirialustalle. Alustan ominaisuudet kuten kovuus, korkea sulamispiste ja vahva vastustuskyky murtumiselle ja eroosiolle ovat tärkeitä led-valmistusprosessin kestämisen kannalta. Raaka ledipiiri säteilee lähtökohtaisesti valoa sinisilla aallonpituuksilla, jotka muunnetaan fosforipäällysteellä säteilemään valkoista valoa halutussa värilämpötilassa. Tämä voi olla 4000 - 6500 kelviniä teollisuudessa ja katuvaloissa käytettävissä viileissä valkoisissa ledeissä, tai 2700 - 3500 kelviniä kotien valaistuksessa käytetyissä lämpimissä valkoisissa ledeissä.

Pakkausteknologiasta riippuen fosforipäällystetty siru voidaan liittää lämpöä tehokkaasti johtavaan alustaan ja johdinkehykseen, jotka tuovat koteloon anodi- ja katodiliitännät, sekä reflektoriin ja läpinäkyvään polykarbinaattilinssiin, kuten näkyy kuvassa 1. Vaihtoehtoisesti siru voidaan liittää reflektoriin PLCC-tyyppisessä kotelossa, ja kapseloida se epoksilla tai silikonimateriaalilla.

Kuva 1. Fosforipäällyste määrittelee säteilevän valkoisen valon ominaisuudet. Pakkausvaiheessa päälle tulee linssi tai epoksikapselointi.

Tähän asti safiirikiekko on ollut ledipiirien valmistuksen suosituin alusta. Galliumnitridi safiirilla -ledien valmistus on tyypillisesti tapahtunut 2- tai 4-tuumaisilla kiekoilla. Viime aikoina on ylitetty joitakin teknologisia esteitä niin, että myös 6-tuumaisilla safiirikiekoilla on kyetty valmistamaan laadukkaita ledejä riittävällä saannolla. Suuremmilla kiekoilla saadaan valmistettua enemmän siruja kiekkoa kohti ja niillä hävikki kiekon reunoilla on pienempi sekä käyttämätön tila sirujen välillä jää vähäisemmäksi. Toisaalta muut tekijät, kuten uusien tuotantolaitteiden - esimerkiksi 6-tuumaisten kiekkojen etsaus- ja testauslaitteet - voivat estää valmistajia saamasta nopeita kustannushyötyjä 6-tuumaisista kiekoista.

Kustannussäästöjä muilla alustoilla

On myös kehitetty joukko vaihtoehtoisia alustamateriaaleja, joilla on erilaisia kehittyneempiä ominaisuuksia. Galliumnitridi galliumnitridillä (GaN-on-GaN) ja galliumnitridi piillä (GaN-on-Si) käytännössä poistavat epäyhteensopivuudet alustan ja aktiivin ledimateriaalin väliltä, mikä parantaa tehokkuutta. Puhtaiden piikiekkojen käyttö voi toisaalta tuoda merkittäviä säästöjä jo senkin takia, että sen hinta on vain kahdeksasosa safiirikiekon hinnasta (Lux Researchin mukaan). Lisäksi valmistajat voivat käyttää standardeja puolijohteiden valmistuslaitteita ja kiekkokokoja aina 8 tuumaan (200 mm) asti. 8-tuumaisia piikiekkoja on helposti tarjolla, samoin kustannustehokkaita kotelointitekniikoita. Kuva 2 kokoaa yhteen tämänhetkisen GaN-ledien valmistuksen erikokoisilla safiiri- ja piikiekoilla.

Kuva 2. Suuremmat kiekkokoot alentavat yksittäisen sirun hintaa, mutta niitä on vaikeampi valmistaa safiirista.

Tutkimuslaitokset ovat julkistaneet erilaisia ennusteita siitä, mitkä tulevat olemaan galliumnitridi piillä -leditekniikan (GaN-on-Si) todennäköisimmät vaikutukset. IMS Research ennusti jo joulukuussa 2013, että Gan-on-Si -kiekkojen valmistusmäärät kasvaisivat 69 prosentin vuosivauhtia niin, että niiden osuus ledituotannosta olisi yli 40 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. IMS Research vertasi suurteen safiirikiekkojen valmistuksen haasteita edullisten 200-millisten ja sitä suurempien piikiekkojen saatavuuteen, ja otti huomioon myös piikiekkojen tuotantolaitteiden ja -prosessien helpon saatavuuden tekijöinä mitkä tulevat kasvattamaan GaN-on-Si -ledien markkinaosuutta.

GaN-on-Si -kehityspolut

Toshiba on tehnyt yhteistyötä valaistusasiantuntija Bridgeluxin kanssa toteuttaakseen 200-millisille kiekoille galliumnitridiledien tuotantoprosessin, jossa yhdistyvät Toshiban edistyneet piiprosessit ja Bridgeluxin kiteenkasvatukseen ja lediteknologiaan liittyvä tuotanto-osaaminen. Onnistuneiden ja suorituskykyisten GaN-on-Si -ledikiekkojen demoamisen jälkeen Toshiba ryhtyi valmistamaan Leteras-perheen valkoisia ledejä volyymeissä vuonna 2012.

Ensimmäisen polven TL1F1-perhe, joka esiteltiin joulukuussa 2012 koteloituna 6,4 x 5,0 -milliseen 6450-pakkaukseen, ylsi tyypillisessä tehokkuudessa 110 lumeniin wattia kohti. Sen valovuo vaihteli 112-85 lumeniin värilämpötila-alueella 3000-5000 kelviniä. Tämän suorituskyvyn ansiosta TL1F1-ledejä on suunniteltu menestyksellä lamppuihin, kattovalaisimiin, katuvaloihin ja erilaisiin valonheittimiin.

Seuraava sukupolvi

Toisen polven TL1F2-perhe (kuva 4) pääsi volyymituotantoon marraskuussa 2013. Sen tehokkuus parani jopa 135 lumeniin wattia kohti. Parannukset tulivat koteloinnin optimoinnin ja ledipiirin kasvaneen lähtötehon myötä. 1-wattisen TL1F2-ledin valovuo yltää tyypillisesti 104 lumenista 135 lumeniin värilämpötilasta ja CRI-värintoistoindeksistä riippuen. Ledien värilämpötila kattaa alueen 2700-6500 kelviniä, ääripäissä CRI-arvot ovat 80 ja 70.

Kuva 3. Seuraavan sukupolven valkoiset GaN-on-Si -ledit.

TL1F2-ledejä voidaan ajaa 350 milliampeerin virralla. Niiden eteenpäin jännite (VF) on vain 2,85 volttia, mikä auttaa suunnittelijoita vähentämään järjestelmän tehonkulutusta. Ne toimitetaan standardeissa 6450-koteloissa, joiden mitat ovat 6,4 x 5,0 x 1.35 milliä. Toimintalämpötila kattaa alueen -40 asteesta sataan asteeseen, joten ledejä voidaan käyttää niin sisä- kuin ulkotiloissa. Kuvan 4 taulukko listaa ne piirit, jotka ovat tai ovat tulossa tarjolle toisen polven ledeissä.

Kuva 4. Toshiban toisen polven valkoiset GaN-on-Si -ledit. Kaikki testiarvot ovat 25 asteen lämpötilassa.

Piiledien tulevaisuus

Galliumnitridiledien kaupallistuminen piialustalla avaa ovia tulevaisuuden kehitystyölle. Prosessit ja laitteet tuotantoon yli 200-millisillä kiekoilla ovat jo valmiina, mikä antaa mahdollisuuden alentaa kustannuksia entisestään. Lisäksi prosessi mahdollistaa lisälaitteiden kuiten lediohjainten ja ohjainpiirien integroimiseen samaan koteloon ledin kanssa, mikä parantaa järjestelmän suorituskykyä ja luotettavuutta.

MORE NEWS

Jättirahoitus GenAI-softakehitykseen

Business Finland on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle merkittävän, 840 000 euron rahoituksen tutkimushankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn (GenAI) hyödyntämistä ohjelmistokehityksen eri vaiheissa. Hanke kantaa nimeä Generative AI for the Software Development Life Cycle, ja sen kokonaisbudjetti Jyväskylän yliopiston osalta on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 prosenttia katetaan yliopiston omarahoituksella.

Raidejokerin lähestymisestä varoitetaan sanallisesti

Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki on käynnistänyt vuoden mittaisen pilottikokeilun, jossa testataan uudenlaista varoitusjärjestelmää Viikin pikaraitiotien ylityspaikalla. Järjestelmä varoittaa jalankulkijoita ja pyöräilijöitä sekä äänimerkein että sanallisesti lähestyvästä raidejokerin junasta.

Ensimmäistä kertaa grafiikka- ja AI-laskenta samalla RISC-V-prosessorilla

Imagination Technologies on esitellyt uuden E-Series-arkkitehtuurin, joka yhdistää grafiikka- ja tekoälylaskennan ensimmäistä kertaa samaan RISC-V-prosessoriin pohjautuvaan IP-lohkoon. Uutuus avaa tietä tehokkaammille, joustavammille ja energiaa säästäville reunalaitteille – älypuhelimista robottiautoihin.

Aurinkokennokalvo voi tehdä rakennuksista sähköntuottajia

Rakennusten ikkunat ja julkisivut voivat tulevaisuudessa toimia sähköntuottajina, kiitos Luulajan teknillisen yliopiston tutkimukselle. Uudenlainen ohut aurinkokennokalvo yhdistää sähköntuotannon, ympäristöystävällisyyden ja läpinäkyvyyden – ilman kompromisseja rakennusten estetiikassa tai luonnonvalon hyödyntämisessä.

Kenelle Samsungin veitsenterävä uutuus on tarkoitettu?

Samsungin odotettu Galaxy S25 Edge on virallisesti julkaistu, ja 5,8 millimetrin paksuisena se ottaa haltuunsa tittelin "maailman ohuimpana täysiverisenä älypuhelimena". Kyse on hienosta insinööritaidon näytöstä: titaanirunko, keraaminen lasi ja huipputason kamera- sekä tekoälyominaisuudet on mahdutettu hämmästyttävän solakkaan koteloon.

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

FakeUpdates vaikutti 6 prosentissa organisaatioita

Tietoturvayritys Check Point Software Technologies on julkaissut huhtikuun 2025 haittaohjelmakatsauksensa. Raportin mukaan FakeUpdates jatkoi maailman yleisimpänä haittaohjelmana, vaikuttaen 6 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 4,02 prosenttia.

Yksi ainoa molekyyli parantaa kennon suorituskykyä 0,6 prosenttia – ja sillä on merkitystä

Uusi kansainvälinen tutkimus osoittaa, että synteettinen molekyyli nimeltä CPMAC voi merkittävästi parantaa perovskiittipohjaisten aurinkokennojen tehokkuutta ja käyttöikää. Vaikka hyötysuhde parani vain 0,6 prosenttia, sillä on todellista merkitystä: suuressa mittakaavassa, kuten yhden gigawatin aurinkovoimalassa, se voi tuottaa tarpeeksi lisäenergiaa jopa 5000 kotitaloudelle.

Intel katkaisee linkin grafiikan ja CPU:n väliltä

Intel on virallisesti lopettanut Deep Link -teknologiansa kehityksen ja tuen, lopettaen näin kunnianhimoisen yrityksen yhdistää prosessorin ja näytönohjaimen voimat tiiviimmäksi kokonaisuudeksi.

Autojen tutkapiiri kutistui, teho kasvoi kaksinkertaiseksi

NXP Semiconductors on julkaissut uuden sukupolven tutkapiirin, joka mullistaa autonomisten ajoneuvojen tutkajärjestelmät. Uusi S32R47-imaging-tutkaprosessori tarjoaa jopa kaksinkertaisen suorituskyvyn edeltäjäänsä verrattuna ja mahtuu silti 38 prosenttia pienempään fyysiseen tilaan.

Vuoden lopulla jo 240 watin USB-lataus suoraan pistokkeesta

Pistorasiaan integroitava USB-lataus on siirtymässä täysin uudelle aikakaudelle. Brittiläinen tehoelektroniikkayritys Pulsiv on kehittänyt ensimmäisen valmiin ratkaisun, joka mahdollistaa jopa 240 watin USB-C-latauksen suoraan tavallisesta seinäpistokkeesta. Kyseessä on merkittävä tekninen läpimurto, joka voi muuttaa tapaa, jolla kannettavat tietokoneet, älypuhelimet ja jopa pienet kodinkoneet tai sähkötyökalut ladataan kotona ja työpaikoilla.

Omdia: Puolijohteet uuteen ennätykseen

Vuosi 2024 oli puolijohdeteollisuudelle historiallinen, sillä alan liikevaihto nousi Omdian mukaan 25 prosenttia edellisvuodesta ja ylsi ennätykselliseen 683 miljardiin dollariin. Kasvun moottorina toimi erityisesti tekoälyyn liittyvä kysyntä, joka nosti muistipiirien myynnin huikeaan 74 prosentin kasvuun.

Uusi standardi parantaa Bluetoothin tietoturvaa

Bluetooth-teknologia on saanut merkittävän päivityksen, joka parantaa käyttäjien yksityisyyttä ja laitteiden virrankulutusta. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut uuden Bluetooth Core Specification 6.1 -version, jossa keskeisenä uutuutena on satunnaistettu laiteosoitteiden päivitys – askel kohti vaikeammin jäljitettävää langatonta viestintää.

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article