logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Pian keksimisensä jälkeen Linux-käyttöjärjestelmästä tuli hyvin käytetty sulautettujen järjestelmien suunnitteluissa. Avoimeen koodiin perustuva, laajan yhteisön tukema, ilmainen ja helposti lähestyttävä käyttöjärjestelmä viehätti monia. Nyt Linux käy hyvin myös reaaliaikaisiin sovelluksiin.

 

Sanjay Challa, National InstrumentsKirjoittaja Sanjay Challa on National Instrumentsin sulautettujen ohjelmistojen tuotejohtaja. Hän on keskittynyt reaaliaikaisiin käyttöjärjestelmiin ja FPGA-pohjaisiin sulautettuihin järjestelmiin. Challa tuli NI:n sovelluskehitykseen vuonna 2010. Nykyisessä tehtävässään hän on toiminut vuodesta 2011 lähtien.

Linuxin hyödyntäminen sulautetuissa järjestelmissä on helppo ymmärtää, sillä se on hyvin räätälöitävä, tukee laajaa valikoimaa prosessoriarkkitehtuureja (ARM, X86, jne.) ja tarjoaa yhteisönsä kautta laajan valikoiman sovelluksia ja koodia. Uusimmat markkinatutkimukset osoittavat, että Linuxin osuus sulautettujen markkinoista on yli 50 prosenttia. Kuitenkaan yhdelläkään jakeluversiolla ei ole yli 20 prosentin markkinaosuutta.

Huolimatta siitä, että Linux tuo monia etuja sulautettujen järjestelmien suunnittelijoille, se ei aiemmin ole sopinut suurta suorituskykyä vaativiin reaaliaikaisiin sovelluksiin. Alusta asti kehittäjät yrittivät parantaa Linuxin reaaliaikasuorituskykyä erilaisin tekniikoin. Vaikka monia ratkaisuja esitettiin, yhtä yhtenäistä, laajasti hyväksyttyä tapaa parantaa Linuxin reaaliaikaisuutta ei löytynyt. Vuosien varrella suosituksi on noussut erityisesti hybridiratkaisu, jossa Linuxia yhdistetään hypervisor-virtualisoinnilla perinteiseen reaaliaikakäyttökäyttöjärjestelmään (RTOS) niissä sovelluksissa, joissa tarvitaan reaaliaikaominaisuuksia.

Sulautetuilla markkinoilla on nähty useita tällaisia virtualisointiratkaisuja, joissa käyttäjillä on mahdollista ajaa Linuxia dedikoidun RTOS:n rinnalla. Esimerkkeihin kuuluvat Green Hillsin INTEGRITY Multivisor ja B Labsin CODEZERO Embedded Hypervisor. Ikävä kyllä näissä ratkaisuissa ei oivalleta sitä, miksi sulautettujen suunnittelijat haluavat käyttää Linuxia. Itse asiassa virtualisointiratkaisut lisäävät järjestelmän kompleksisuutta, heikentävät käytettävyyttä ja vaativat suunnittelutiimeiltä enemmän erikoistumista.

PREEMPT_RT

Vasta viime aikoina sulautettujen suunnittelijoille on tullut tarjolle houkuttelevampi vaihtoehto. Kun Linuxin käyttö sulautetuissa kypsyy, kehittävät ovat työstäneet uusia ominaisuuksia, jotka lisäävät itse Linux-ytimen deterministisyyttä. Vastikään kehitetyn PREEMPT_RT -lisäyksen (patch) myötä Linux-yhteisö yhdistyi tavoitteessaan saavuttaa reaaliaikaisuus Linuxissa. Erityisen keskeistä tässä ratkaisussa on se, että yhden reaaliaikapohjaisen Linux-käyttöjärjestelmän avulla on mahdollista saavuttaa sekä reaaliaikaisuuden hyödyt että yleiskäyttöisen käyttöjärjestelmän lähestyttävyys, käytettävyys ja kehittäjäyhteisö.

PREEMPT_RT-patcilla rakennettu Linux-RTOS suorittaa sovellusten tehtäviä (tasks) yhtä luotettavasti ja nopeasti kuin perinteiset RTOSit kuten Wind Riverin VxWorks tai IntervalZeros’s Phar Lap ETS. Tämä sovellustason suorituskyky perustuu enimmäkseen Linux-pohjaisen RTOS:n skedulointiin (suoritinajan jako prosesseille). Toisin kuin perinteisissä RTOSeissa, Linux-pohjainen RTOS tarjoaa kriittisiin tehtäviin real-timINtervalZeroe -skedulerin ja muihin kuin reaaliaikaisiin tehtäviin toisen, näihin tehtäviin paremmin sopivan skedulerin.

Yleisesti ajatellaan, että PREEMPT_RT tuo Linux-pohjaiseen RTOSiin saman suorituskyvyn kuin perinteisissä RTOS-käyttöjärjestelmissä. Tämä on erinomainen uutinen niin lisäsuorituskykyä hakeville Linux-käyttäjille, reaaliaikaisille sovelluksille kuin dedikoituihin RTOSiin nojaaville kehittäjille, jotka haluavat hyötyä Linuxin vakaudesta, käytettävyydestä ja yhteisön tuesta. Laaja IP- ja työkalutarjonta sekä kokeneiden käyttäjien tuki tuo kehittäjille enemmän mahdollisuuksia lisätä sovellukseensa toiminnallisuuksia alhaisemmin kehityskustannuksin. Uusia käyttöjärjestelmän laajuisia parannuksia voidaan hyödyntää nopeammin. Linux tukee esimerkiksi dual-DHCP-verkkokortteja ja Ipv6- ja SNMP-protokollia.

PREEMPT_RT -lisäys tarjoaa sulautettujen suunnittelijoille useita mahdollisuuksia tuotteiden erilaistamiseen. Linuxin joustavuus mahdollistaa monipuolisen laitteistoarkkitehtuurien käytön. Yhden käyttöjärjestelmän myötä resurssien jaosta tulee paljon yksinkertaisempaa. Tämän tuloksena käyttö helpottuu, ohjelmoinnista tulee intiutiivisempaa ja järjestelmän hallinta ja konfiguroitavuus paranevat. Lisäksi suunnittelutiimit voivat helpommin lisätä ja valmentaa ohjelmistokehittäjiä, koska Linux-kehittäjiä on tarjolla paljon. Tiimit voivat nopeammin ryhtyä sulautettuun suunnitteluun vakiintuneilla ohjelmointityökaluilla.

Valmiita ratkaisuja suoraan hyllyltä

Kun PREEMPT_RT yleistyy keinona saavutta reaaliaikaisyys Linuxissa, markkinoille alkaa ilmestyä yhä enemmän valmiita ratkaisuja, jotka perustuvat Linux-pohjaiseen RTOSiin. Yksi esimerkki tällaisista on National Instrumentsin uusi cRIO-9068 -ohjain, jossa on avoin, Linux-pohjainen RTOS kestävässä koteloformaatissa. cRIO-9068 -ohjaimelle voidaan kehittää sovelluksia NI:n LabVIEW-kehitystyökaluilla ja C/C++-työkaluilla, joiden ansiosta kehittäjät voivar tehokkaasti uudelleen käyttää C/C++koodiaan ja samalla hyödyntää Linux-yhteisön kehittäjätukea.

Valmiiden Linuxiin pohjautuvien RTOS-ratkaisujen ansiosta sulautettu suunnittelu on mahdollista myös tiimeille, joilla ei ole laajaa kokemusta laitteistojen suunnittelusta. Kokeneemmille tiimeille uudet ratkaisut tarjoavat tehokkaan tien markkinoille, kun ryhmän resursseja voidaan käyttää sovelluskohtaisten tehtävien ratkaisuun sen sijaan että keskityttäisiin rutiineihin, kuten oheislaiteliitäntöjen suunnitteluun prosessorille tai middleware-ohjelmiston kirjoittamiseen oheislaitekomponenttien integroimiseksi järjestelmään. Mikäli tiimi haluaa hyödyntää avoimen koodin ohjelmistokomponentteja, valmis Linux-pohjainen RTOS, jota toimittaja vielä säännöllisesti ylläpitää ja päivittää, on varma vaihtoehto myös tältä osin. Ensimmäiset käyttäjät ovat jo huomanneet nämä edut.

- NI cRIO-9068:n Linux-pohjainen reaaliaikakäyttöjärjestelmä todella muuttaa pelin hengen. Ohjaimen avulla voimme lisätä datankeräysalustallemme tärkeitä toimintoja ja teknologioita, mihin emme aiemmin pystyneet. Vaadittujen toimintojen toteutukseen kuluva kehitysaika lyheni ainakin 80 prosenttia VXWorks-pohjaiseen ratkaisuun verrattuna, sanoi S.E.A. Datentechnik GmbH:n johtaja Wolfram Koerver.

Kun valmiit Linux-pohjaiset RTOSit yleistyvät , kehittäjien pitäisi katsoa, mikä laitearkkitehtuuri tuo suurimman joustavuuden. Esimerkiksi NI cRIO-9068 -ohjain perustuu LabVIEW´llä konfiguroitavaan I/O-arkkitehtuuriin, jonka avulla kehittäjä voi vastata erilaisiin vaatimuksiin. RIO-arkkitehtuurin monipuolisuus perustuu prosessorin rinnalla työskentelevään FPGA-piiriin, josta on pääsy I/O-väyliin.

Nopeaa kehitystä

Kehittäjät voivat nopeasti tuoda markkinoille pitkälle differentioituneita ratkaisuja, joissa Linux-pohjainen RTOS pyörii joustavalla laitteistolla. Tämä uusi tekniikka mahdollistaa olemassaolevan koodin uudelleenkäytön ja lisääntyneen suorituskyvyn, kuten LocalGrid Technologiesin esimerkki osoittaa.

- 24 tunnin kuluessa siitä, kun saimme cRIO-9068 -ohjaimen, vanha LabVIEW-sovelluskoodimme pyöri siinä ilman ongelmia. Olimme vaikuttuneita siitä, miten helppoa ohjelmistojen siirto CompactRIO-järjestelmien välillä oli ja miten paljon suorituskykyä uusi ohjelmistopohjainen ohjain toi, sanoi LocalGrid Technologiesin pääjohtaja Bob Leigh.

Kun Linux-kerneliin tuodaan uusia ominaisuuksia kuten prosessoriytimien eristäminen ja muistin hallinta, PREEMPT-RT tarjoaa yhä houkuttelevamman vaihtoehdon sulautettujen suunnittelijoille. Linux-pohjainen RTOS vetoaa niin perinteisen Linuxin kuin RTOS-kehittäjiin – erityisesti kun se tarjotaan kestävällä ja joustavalla, valmiilla alustalla. Kun kehittäjät voivat luottaa käyttöjärjestelmän toimittajan päivityksiin, he voivat keskittyä esimerkiksi järjestelmän integraatioon tai tietoturvaan. Tämä tehostaa suunnittelua. Valmiiden Linux-RTOS-ratkaisujen avulla kehittäjät pysyvät markkinoiden edellä ja voivat tuoda innovatiivisia suunnitteluja markkinoille nopeammin kuin koskaan aiemmin. Tämä merkitsee uuden aikakauden alkua sulautetussa suunnittelussa.

MORE NEWS

Raipe vienyt tekoälyä 6-0

Digian tekoäly on yrittänyt datan perusteella ennustaa Liigan voittajaa lähes ifk-maisella menestyksellä. Nyt Digia myöntää, että SaiPa on Raimo Helmisen luotsaamana yllättänyt niin tekoälyn kuin koko jääkiekkoyleisön. SaiPan mestaruuteen tekoäly ei vieläkään usko, vaan povaa mestariksi KalPaa.

Sähköauton akku lähes täyteen 18 minuutissa

Autoteollisuus otti merkittävän askeleen kohti seuraavan sukupolven sähköajoneuvoja, kun Stellantis ja Factorial Energy julkistivat onnistuneen validoinnin uudelle kiinteän elektrlyytin FEST-akkuteknologialle. Uudet 77Ah-akut tarjoavat 375 Wh/kg energiatiheyden ja mahdollistavat akun lataamisen täyteen vain 18 minuutissa.

TSMC: CPU-sirut 1,4 nanometriin, RF-piirit neljään nanometriin

TSMC esitteli Pohjois-Amerikan teknologiaseminaarissaan seuraavan sukupolven A14-prosessinsa, joka vie prosessoritekniikan uudelle 1,4 nanometrin aikakaudelle. Samalla yhtiö julkisti myös uuden N4C RF -prosessin, joka tuo neljän nanometrin valmistustekniikan radioyhteyksiä hyödyntäviin siruihin.

6G-läpimurto: PET-ikkunakalvo päästää kaikki millimetriaallot läpi

Elektroniikan ja tietoliikenteen tutkimuslaitos ETRI Koreassa on kehittänyt uudenlaisen läpikuultavan PET-pohjaisen ikkunakalvon, joka voi mullistaa sisätilojen 5G- ja tulevan 6G-verkon kuuluvuuden. Kalvo päästää lävitseen millimetriaallot (mmWave) tehokkaasti ja ohjaa niitä tarkasti – täysin passiivisesti, ilman sähköä tai vahvistimia.

Pieni poweri syöttää tiukasti säädeltyä tehoa tekoälykameralle

Tekoälyn siirtyessä yhä enemmän "reunalle" – eli laitteisiin, jotka suorittavat paikallista laskentaa ilman pilviyhteyttä – myös tehonhallinnan vaatimukset kasvavat. Uusi Microchipin MCPF1412 on suunniteltu vastaamaan tähän tarpeeseen: kyseessä on täysintegroitu buck-muunnin, joka pystyy syöttämään jopa 12 ampeeria virtaa erittäin kompaktissa koossa.

Nopeampi DisplayPort tulee – Rohde takaa toiminnan

Näyttöteknologian kehitys ottaa jälleen ison harppauksen eteenpäin, kun DisplayPort 2.1 -väylä yleistyy markkinoilla. Uusin versio nostaa siirtonopeudet uudelle tasolle. Jopa 80 Gbps mahdollistaa korkeita resoluutioita ja virkistystaajuuksia, kuten 8K-ruudun 165 hertsin taajuudella ilman pakkausta tai jopa 16K-tasoisen videon 60 ruudun sekuntinopeudella.

CompactPCI-sarjaliitännän nopeus kasvoi kaksinkertaiseksi

PICMG-järjestö on julkaissut CompactPCI Serial -standardin kolmannen version, joka tuplaa liitännän nopeuden ja kaistanleveyden. Näin väylä tuo entistä parempaa suorituskykyä vaativiin teollisiin sovelluksiin.

Elisan 5G kiihtyy 2 gigabittiin, mutta se on vielä vain harvojen herkkua

Elisa laajensi eilen 5.5G-liittymien saatavuutta koko maassa, mutta supernopeiden yhteyksien todellinen hyöty jää toistaiseksi rajatulle joukolle. Syynä ovat rajoittunut alueellinen kattavuus ja harvat yhteensopivat päätelaitteet.

NIS2 on nyt täällä

Uusi NIS2-direktiivi tuo mukanaan tiukentuneet velvoitteet erityisesti kyberturvallisuuden raportointiin. - Isoimmat toimijat ovat varmasti hyvin varautuneet, mutta pienemmillä riittää tekemistä, arvioi Into Securityn toimitusjohtaja Niki Klaus, kun direktiivi astui virallisesti voimaan Suomessa.

DigiKeyn alkuvuosi: lähes satatuhatta uutta tuotetta

Elektroniikan komponenttien jakelija DigiKey on käynnistänyt vuoden 2025 vauhdikkaasti lisäämällä valikoimaansa 104 uutta toimittajaa ja peräti 98 320 uutta tuotetta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Nokialle tärkeä jatko T-Mobilen 5G-toimittajana

Nokia ja T-Mobile US ovat solmineet uuden monivuotisen strategisen kumppanuuden jatkosopimuksen, jolla vahvistetaan T-Mobilen 5G-verkon kattavuutta ja kapasiteettia koko Yhdysvalloissa. Sopimus on Nokialle merkittävä päänavaus jatkossa 5G-toimittajana maailman suurimpiin kuuluvan operaattorin rinnalla.

Nyt se tapahtui – kiinteistä verkoista tuli Nokian suurin ryhmä

Nokian uusi toimitusjohtaja Justin Hotard on ollut yhtiön ruorissa vasta muutaman viikon ajan ja nyt hän esitteli ensimmäisen osavuosikatsauksensa. Ehkä osuvasti ensimmäistä kertaa Nokian kiinteiden verkkojen liiketoiminta eli verkkoinfrastruktuuri ohitti liikevaihdossa mobiiliverkot. Tämä heijastaa Nokian muuttuvaa fokusta.

Nyt voit kehittää tarkasti paikantavia Bluetooth-laitteita

Bluetooth-teknologia on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin uuden version myötä, ja nyt myös kehittäjillä on entistä paremmat työkalut hyödyntää sen mahdollisuuksia. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut Bluetooth Core Specification -version 6.0, joka tuo mukanaan useita uusia ominaisuuksia – niistä kenties kiinnostavin on kanavan kuulostelu (Channel Sounding).

Ilmainen seminaari kalibroinnin perusteista

Rohde & Schwarz järjestää maksuttoman puolen päivän seminaarin, joka pureutuu mittaus- ja testauslaitteiden kalibroinnin perusteisiin. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät kalibroinnin parissa tai haluavat syventää osaamistaan aiheesta – riippumatta käytössä olevasta laitevalmistajasta.

Sähköautojen latauslaitteiden myynti piristyi

Sähköauton latauslaitteiden myynti kasvoi alkuvuonna 9,2 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK). Tammi–maaliskuussa myytiin yhteensä 6156 kiinteistöihin asennettavaa latauslaitetta.

DNA pärjäsi parhaiten Ooklan 5G-vertailussa

DNA on noussut selkeäksi voittajaksi Ooklan tuoreessa 5G-verkkojen vertailussa Suomessa. Speedtest Intelligence -datan perusteella DNA oli vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla nopein mobiilioperaattori Suomessa – sekä kokonaisuudessaan että erityisesti 5G-teknologiassa.

5G-yksityisverkko voi nyt ulottua usean operaattorin verkkoon

Vodafone, A1 Group ja Ericsson ovat tehneet historiaa muodostamalla maailman ensimmäisen 5G Standalone (SA) -roaming-yhteyden kahden eri operaattoriryhmän välillä. Uraauurtava tekninen saavutus mahdollistaa nyt myös yksityisten 5G-verkkojen laajentamisen usean operaattorin ja maan yli.

Renesas helpottaa siirtymistä 32-bittisiin

Renesas on julkaissut uuden RA0E2-mikro-ohjainsarjan, joka tekee siirtymästä 8- ja 16-bittisistä ohjaimista tehokkaampiin 32-bittisiin ratkaisuihin entistä sujuvampaa – ilman kustannusten tai suunnittelutyön merkittävää kasvua.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Nyt se tapahtui – Nvidia nousi suurimmaksi puolijohdetaloksi

Nvidia on noussut maailman suurimmaksi puolijohdeyritykseksi, ohittaen sekä Samsungin että pitkään kärkeä hallinneen Intelin. Gartnerin tuoreiden lukujen mukaan Nvidian liikevaihto kasvoi peräti 120 % vuodessa ja nousi 76,7 miljardiin dollariin. Markkinaosuus kohosi 11,7 prosenttiin.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article