logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Pian keksimisensä jälkeen Linux-käyttöjärjestelmästä tuli hyvin käytetty sulautettujen järjestelmien suunnitteluissa. Avoimeen koodiin perustuva, laajan yhteisön tukema, ilmainen ja helposti lähestyttävä käyttöjärjestelmä viehätti monia. Nyt Linux käy hyvin myös reaaliaikaisiin sovelluksiin.

 

Sanjay Challa, National InstrumentsKirjoittaja Sanjay Challa on National Instrumentsin sulautettujen ohjelmistojen tuotejohtaja. Hän on keskittynyt reaaliaikaisiin käyttöjärjestelmiin ja FPGA-pohjaisiin sulautettuihin järjestelmiin. Challa tuli NI:n sovelluskehitykseen vuonna 2010. Nykyisessä tehtävässään hän on toiminut vuodesta 2011 lähtien.

Linuxin hyödyntäminen sulautetuissa järjestelmissä on helppo ymmärtää, sillä se on hyvin räätälöitävä, tukee laajaa valikoimaa prosessoriarkkitehtuureja (ARM, X86, jne.) ja tarjoaa yhteisönsä kautta laajan valikoiman sovelluksia ja koodia. Uusimmat markkinatutkimukset osoittavat, että Linuxin osuus sulautettujen markkinoista on yli 50 prosenttia. Kuitenkaan yhdelläkään jakeluversiolla ei ole yli 20 prosentin markkinaosuutta.

Huolimatta siitä, että Linux tuo monia etuja sulautettujen järjestelmien suunnittelijoille, se ei aiemmin ole sopinut suurta suorituskykyä vaativiin reaaliaikaisiin sovelluksiin. Alusta asti kehittäjät yrittivät parantaa Linuxin reaaliaikasuorituskykyä erilaisin tekniikoin. Vaikka monia ratkaisuja esitettiin, yhtä yhtenäistä, laajasti hyväksyttyä tapaa parantaa Linuxin reaaliaikaisuutta ei löytynyt. Vuosien varrella suosituksi on noussut erityisesti hybridiratkaisu, jossa Linuxia yhdistetään hypervisor-virtualisoinnilla perinteiseen reaaliaikakäyttökäyttöjärjestelmään (RTOS) niissä sovelluksissa, joissa tarvitaan reaaliaikaominaisuuksia.

Sulautetuilla markkinoilla on nähty useita tällaisia virtualisointiratkaisuja, joissa käyttäjillä on mahdollista ajaa Linuxia dedikoidun RTOS:n rinnalla. Esimerkkeihin kuuluvat Green Hillsin INTEGRITY Multivisor ja B Labsin CODEZERO Embedded Hypervisor. Ikävä kyllä näissä ratkaisuissa ei oivalleta sitä, miksi sulautettujen suunnittelijat haluavat käyttää Linuxia. Itse asiassa virtualisointiratkaisut lisäävät järjestelmän kompleksisuutta, heikentävät käytettävyyttä ja vaativat suunnittelutiimeiltä enemmän erikoistumista.

PREEMPT_RT

Vasta viime aikoina sulautettujen suunnittelijoille on tullut tarjolle houkuttelevampi vaihtoehto. Kun Linuxin käyttö sulautetuissa kypsyy, kehittävät ovat työstäneet uusia ominaisuuksia, jotka lisäävät itse Linux-ytimen deterministisyyttä. Vastikään kehitetyn PREEMPT_RT -lisäyksen (patch) myötä Linux-yhteisö yhdistyi tavoitteessaan saavuttaa reaaliaikaisuus Linuxissa. Erityisen keskeistä tässä ratkaisussa on se, että yhden reaaliaikapohjaisen Linux-käyttöjärjestelmän avulla on mahdollista saavuttaa sekä reaaliaikaisuuden hyödyt että yleiskäyttöisen käyttöjärjestelmän lähestyttävyys, käytettävyys ja kehittäjäyhteisö.

PREEMPT_RT-patcilla rakennettu Linux-RTOS suorittaa sovellusten tehtäviä (tasks) yhtä luotettavasti ja nopeasti kuin perinteiset RTOSit kuten Wind Riverin VxWorks tai IntervalZeros’s Phar Lap ETS. Tämä sovellustason suorituskyky perustuu enimmäkseen Linux-pohjaisen RTOS:n skedulointiin (suoritinajan jako prosesseille). Toisin kuin perinteisissä RTOSeissa, Linux-pohjainen RTOS tarjoaa kriittisiin tehtäviin real-timINtervalZeroe -skedulerin ja muihin kuin reaaliaikaisiin tehtäviin toisen, näihin tehtäviin paremmin sopivan skedulerin.

Yleisesti ajatellaan, että PREEMPT_RT tuo Linux-pohjaiseen RTOSiin saman suorituskyvyn kuin perinteisissä RTOS-käyttöjärjestelmissä. Tämä on erinomainen uutinen niin lisäsuorituskykyä hakeville Linux-käyttäjille, reaaliaikaisille sovelluksille kuin dedikoituihin RTOSiin nojaaville kehittäjille, jotka haluavat hyötyä Linuxin vakaudesta, käytettävyydestä ja yhteisön tuesta. Laaja IP- ja työkalutarjonta sekä kokeneiden käyttäjien tuki tuo kehittäjille enemmän mahdollisuuksia lisätä sovellukseensa toiminnallisuuksia alhaisemmin kehityskustannuksin. Uusia käyttöjärjestelmän laajuisia parannuksia voidaan hyödyntää nopeammin. Linux tukee esimerkiksi dual-DHCP-verkkokortteja ja Ipv6- ja SNMP-protokollia.

PREEMPT_RT -lisäys tarjoaa sulautettujen suunnittelijoille useita mahdollisuuksia tuotteiden erilaistamiseen. Linuxin joustavuus mahdollistaa monipuolisen laitteistoarkkitehtuurien käytön. Yhden käyttöjärjestelmän myötä resurssien jaosta tulee paljon yksinkertaisempaa. Tämän tuloksena käyttö helpottuu, ohjelmoinnista tulee intiutiivisempaa ja järjestelmän hallinta ja konfiguroitavuus paranevat. Lisäksi suunnittelutiimit voivat helpommin lisätä ja valmentaa ohjelmistokehittäjiä, koska Linux-kehittäjiä on tarjolla paljon. Tiimit voivat nopeammin ryhtyä sulautettuun suunnitteluun vakiintuneilla ohjelmointityökaluilla.

Valmiita ratkaisuja suoraan hyllyltä

Kun PREEMPT_RT yleistyy keinona saavutta reaaliaikaisyys Linuxissa, markkinoille alkaa ilmestyä yhä enemmän valmiita ratkaisuja, jotka perustuvat Linux-pohjaiseen RTOSiin. Yksi esimerkki tällaisista on National Instrumentsin uusi cRIO-9068 -ohjain, jossa on avoin, Linux-pohjainen RTOS kestävässä koteloformaatissa. cRIO-9068 -ohjaimelle voidaan kehittää sovelluksia NI:n LabVIEW-kehitystyökaluilla ja C/C++-työkaluilla, joiden ansiosta kehittäjät voivar tehokkaasti uudelleen käyttää C/C++koodiaan ja samalla hyödyntää Linux-yhteisön kehittäjätukea.

Valmiiden Linuxiin pohjautuvien RTOS-ratkaisujen ansiosta sulautettu suunnittelu on mahdollista myös tiimeille, joilla ei ole laajaa kokemusta laitteistojen suunnittelusta. Kokeneemmille tiimeille uudet ratkaisut tarjoavat tehokkaan tien markkinoille, kun ryhmän resursseja voidaan käyttää sovelluskohtaisten tehtävien ratkaisuun sen sijaan että keskityttäisiin rutiineihin, kuten oheislaiteliitäntöjen suunnitteluun prosessorille tai middleware-ohjelmiston kirjoittamiseen oheislaitekomponenttien integroimiseksi järjestelmään. Mikäli tiimi haluaa hyödyntää avoimen koodin ohjelmistokomponentteja, valmis Linux-pohjainen RTOS, jota toimittaja vielä säännöllisesti ylläpitää ja päivittää, on varma vaihtoehto myös tältä osin. Ensimmäiset käyttäjät ovat jo huomanneet nämä edut.

- NI cRIO-9068:n Linux-pohjainen reaaliaikakäyttöjärjestelmä todella muuttaa pelin hengen. Ohjaimen avulla voimme lisätä datankeräysalustallemme tärkeitä toimintoja ja teknologioita, mihin emme aiemmin pystyneet. Vaadittujen toimintojen toteutukseen kuluva kehitysaika lyheni ainakin 80 prosenttia VXWorks-pohjaiseen ratkaisuun verrattuna, sanoi S.E.A. Datentechnik GmbH:n johtaja Wolfram Koerver.

Kun valmiit Linux-pohjaiset RTOSit yleistyvät , kehittäjien pitäisi katsoa, mikä laitearkkitehtuuri tuo suurimman joustavuuden. Esimerkiksi NI cRIO-9068 -ohjain perustuu LabVIEW´llä konfiguroitavaan I/O-arkkitehtuuriin, jonka avulla kehittäjä voi vastata erilaisiin vaatimuksiin. RIO-arkkitehtuurin monipuolisuus perustuu prosessorin rinnalla työskentelevään FPGA-piiriin, josta on pääsy I/O-väyliin.

Nopeaa kehitystä

Kehittäjät voivat nopeasti tuoda markkinoille pitkälle differentioituneita ratkaisuja, joissa Linux-pohjainen RTOS pyörii joustavalla laitteistolla. Tämä uusi tekniikka mahdollistaa olemassaolevan koodin uudelleenkäytön ja lisääntyneen suorituskyvyn, kuten LocalGrid Technologiesin esimerkki osoittaa.

- 24 tunnin kuluessa siitä, kun saimme cRIO-9068 -ohjaimen, vanha LabVIEW-sovelluskoodimme pyöri siinä ilman ongelmia. Olimme vaikuttuneita siitä, miten helppoa ohjelmistojen siirto CompactRIO-järjestelmien välillä oli ja miten paljon suorituskykyä uusi ohjelmistopohjainen ohjain toi, sanoi LocalGrid Technologiesin pääjohtaja Bob Leigh.

Kun Linux-kerneliin tuodaan uusia ominaisuuksia kuten prosessoriytimien eristäminen ja muistin hallinta, PREEMPT-RT tarjoaa yhä houkuttelevamman vaihtoehdon sulautettujen suunnittelijoille. Linux-pohjainen RTOS vetoaa niin perinteisen Linuxin kuin RTOS-kehittäjiin – erityisesti kun se tarjotaan kestävällä ja joustavalla, valmiilla alustalla. Kun kehittäjät voivat luottaa käyttöjärjestelmän toimittajan päivityksiin, he voivat keskittyä esimerkiksi järjestelmän integraatioon tai tietoturvaan. Tämä tehostaa suunnittelua. Valmiiden Linux-RTOS-ratkaisujen avulla kehittäjät pysyvät markkinoiden edellä ja voivat tuoda innovatiivisia suunnitteluja markkinoille nopeammin kuin koskaan aiemmin. Tämä merkitsee uuden aikakauden alkua sulautetussa suunnittelussa.

MORE NEWS

Jättirahoitus GenAI-softakehitykseen

Business Finland on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle merkittävän, 840 000 euron rahoituksen tutkimushankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn (GenAI) hyödyntämistä ohjelmistokehityksen eri vaiheissa. Hanke kantaa nimeä Generative AI for the Software Development Life Cycle, ja sen kokonaisbudjetti Jyväskylän yliopiston osalta on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 prosenttia katetaan yliopiston omarahoituksella.

Raidejokerin lähestymisestä varoitetaan sanallisesti

Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki on käynnistänyt vuoden mittaisen pilottikokeilun, jossa testataan uudenlaista varoitusjärjestelmää Viikin pikaraitiotien ylityspaikalla. Järjestelmä varoittaa jalankulkijoita ja pyöräilijöitä sekä äänimerkein että sanallisesti lähestyvästä raidejokerin junasta.

Ensimmäistä kertaa grafiikka- ja AI-laskenta samalla RISC-V-prosessorilla

Imagination Technologies on esitellyt uuden E-Series-arkkitehtuurin, joka yhdistää grafiikka- ja tekoälylaskennan ensimmäistä kertaa samaan RISC-V-prosessoriin pohjautuvaan IP-lohkoon. Uutuus avaa tietä tehokkaammille, joustavammille ja energiaa säästäville reunalaitteille – älypuhelimista robottiautoihin.

Aurinkokennokalvo voi tehdä rakennuksista sähköntuottajia

Rakennusten ikkunat ja julkisivut voivat tulevaisuudessa toimia sähköntuottajina, kiitos Luulajan teknillisen yliopiston tutkimukselle. Uudenlainen ohut aurinkokennokalvo yhdistää sähköntuotannon, ympäristöystävällisyyden ja läpinäkyvyyden – ilman kompromisseja rakennusten estetiikassa tai luonnonvalon hyödyntämisessä.

Kenelle Samsungin veitsenterävä uutuus on tarkoitettu?

Samsungin odotettu Galaxy S25 Edge on virallisesti julkaistu, ja 5,8 millimetrin paksuisena se ottaa haltuunsa tittelin "maailman ohuimpana täysiverisenä älypuhelimena". Kyse on hienosta insinööritaidon näytöstä: titaanirunko, keraaminen lasi ja huipputason kamera- sekä tekoälyominaisuudet on mahdutettu hämmästyttävän solakkaan koteloon.

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

FakeUpdates vaikutti 6 prosentissa organisaatioita

Tietoturvayritys Check Point Software Technologies on julkaissut huhtikuun 2025 haittaohjelmakatsauksensa. Raportin mukaan FakeUpdates jatkoi maailman yleisimpänä haittaohjelmana, vaikuttaen 6 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 4,02 prosenttia.

Yksi ainoa molekyyli parantaa kennon suorituskykyä 0,6 prosenttia – ja sillä on merkitystä

Uusi kansainvälinen tutkimus osoittaa, että synteettinen molekyyli nimeltä CPMAC voi merkittävästi parantaa perovskiittipohjaisten aurinkokennojen tehokkuutta ja käyttöikää. Vaikka hyötysuhde parani vain 0,6 prosenttia, sillä on todellista merkitystä: suuressa mittakaavassa, kuten yhden gigawatin aurinkovoimalassa, se voi tuottaa tarpeeksi lisäenergiaa jopa 5000 kotitaloudelle.

Intel katkaisee linkin grafiikan ja CPU:n väliltä

Intel on virallisesti lopettanut Deep Link -teknologiansa kehityksen ja tuen, lopettaen näin kunnianhimoisen yrityksen yhdistää prosessorin ja näytönohjaimen voimat tiiviimmäksi kokonaisuudeksi.

Autojen tutkapiiri kutistui, teho kasvoi kaksinkertaiseksi

NXP Semiconductors on julkaissut uuden sukupolven tutkapiirin, joka mullistaa autonomisten ajoneuvojen tutkajärjestelmät. Uusi S32R47-imaging-tutkaprosessori tarjoaa jopa kaksinkertaisen suorituskyvyn edeltäjäänsä verrattuna ja mahtuu silti 38 prosenttia pienempään fyysiseen tilaan.

Vuoden lopulla jo 240 watin USB-lataus suoraan pistokkeesta

Pistorasiaan integroitava USB-lataus on siirtymässä täysin uudelle aikakaudelle. Brittiläinen tehoelektroniikkayritys Pulsiv on kehittänyt ensimmäisen valmiin ratkaisun, joka mahdollistaa jopa 240 watin USB-C-latauksen suoraan tavallisesta seinäpistokkeesta. Kyseessä on merkittävä tekninen läpimurto, joka voi muuttaa tapaa, jolla kannettavat tietokoneet, älypuhelimet ja jopa pienet kodinkoneet tai sähkötyökalut ladataan kotona ja työpaikoilla.

Omdia: Puolijohteet uuteen ennätykseen

Vuosi 2024 oli puolijohdeteollisuudelle historiallinen, sillä alan liikevaihto nousi Omdian mukaan 25 prosenttia edellisvuodesta ja ylsi ennätykselliseen 683 miljardiin dollariin. Kasvun moottorina toimi erityisesti tekoälyyn liittyvä kysyntä, joka nosti muistipiirien myynnin huikeaan 74 prosentin kasvuun.

Uusi standardi parantaa Bluetoothin tietoturvaa

Bluetooth-teknologia on saanut merkittävän päivityksen, joka parantaa käyttäjien yksityisyyttä ja laitteiden virrankulutusta. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut uuden Bluetooth Core Specification 6.1 -version, jossa keskeisenä uutuutena on satunnaistettu laiteosoitteiden päivitys – askel kohti vaikeammin jäljitettävää langatonta viestintää.

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article