logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Sulautettu mikroprosessori (embedded MPU) on tehokas tapa vastata moniin tämän päivän sulautettujen sovellusten suunnittelijoiden haasteisiin. STMicroelectronicsin SPEAr-piiriperhe yhdessä Arrow-ekosysteemin kanssa tarjoaa yhden erinomaisen vaihtoehdon kehittäjille.

Kirjoittaja Amir Sherman tuli Arrow´n palvelukseen vuonna 2001. Vuodesta 2008 asti Amir työskenteli Arrow Israelin teknisenä johtajana. Vuoden 2013 syyskuussa Sherman siirtyi Arrow´n Frankfurtin yksikköön, 

jossa hän vastaa ST:n tuotteista koko EMEA-alueella.

 

Aluksi: Suorituskyky ylös, kustannukset alas, markkinoille nopeasti

Älykkäitä verkottuneita laitteita on kaikkialla arkielämässämme sekä ammattisovelluksissa kuten turvajärjestelmissä, lääketieteen laitteissa ja teollisuuden ohjauksissa. Kun jokaisella sovelluksella on yksilöllisiä vaatimuksia kustannusten, koon, tehonkulutuksen ja suorituskyvyn suhteen, jo tämä moninaisuus perää erilaisia prosessorityyppejä ja -arkkitehtuureja.

Nämä voivat olla pieniä sulautettuja mikro-ohjaimia, joissa on pieniä määriä RAM- ja flash-muistia, tai tehokkaita isäntäprosessoreja, joista on liitäntä suureen ulkoiseen muistiin ja joilla voidaan ajaa edistyneitä toimintoja sisältävää käyttöjärjestelmää.

Sulautettujen järjestelmien kehittäjien pitää saada suunnittelunsa valmiiksi yhä nopeammin ja yhä pienemmin kustannuksin. Suunnittelua helpottavan prosessorin valitseminen nousee usein tärkeämmäksi kriteeriksi kuin halvin yksikköhinta tai paras raaka suorituskyky.

Tarjolla olevista prosessorityypeistä sulautettu mikroposessori täyttää mikroprosessorien (MPU) ja mikro-ohjainten (MCU) välisen tilan. Ne yhdistävät suorituskykyisen prosessorin integroituhin oheislaitteisiin mikro-ohjaimen tavoin, ja toisaalta tarjoavat tehokkaan alustan suurta suorityskykyä vaativille sovelluksille. Laajaan ekosysteemiin, kuten kehitystyökaluihin ja evaluointikortteihin yhdistettynä näillä voidaan kehittää edistyneitä järjestelmiä markkinoille nopeasti ja edullisesti.

Tyypillinen esimerkki tällaisesta laitteesta on STMicroelectronicsin SPEAr-perhe, jossa standardiin ARM-pohjaiseen arkkitehtuuriin on yhdistetty liitettävyys, oheislaitteet sekä turvallisuustoiminnot, sekä kehitystä tukeva ekosysteemi kolmansien osapuolten työkalujen ja ST:n omien kehityskorttien muodossa. Kehityskorteilla ohjelmiston kehitys ja virheentarkistus eli debuggaus nopeutuu, suunnittelijat tutustuvat sulautetun prosessorin ominaisuuksiin ja laitekehitykselle tulee hyvä lähtökohta.

SPEAr-piiriperhe

SPEAr-piirien perhe kattaa laajan valikoiman suorituskykyä ja integroitua toiminnallisuutta. SPEAr300/310/320-piirit perustuvat 333 megahertsin ARM926EJ-S -prosessoriin. Niiden liitettävyys sopii esimerkiksi IP-puhelimiin, turvatekniikkaan, tietoliikenne- ja verkkolaitteisiin, teollisuusautomaatioon ja kulutuselektroniikkaan. Kahden 333 megahertsin ytimen SPEAr699 tuo lisää resursseja sovelluksiin, joissa tarvitaan enemmän suorituskykyä edullisesti.

SPEAr1310 ja SPEAr1340 ovat tehokkaampia piirejä, joissa hyödynnetään uusinta ARM Cortex-A9-prosessoria. Niistä löytyvät Ethernet-, USB-, CAN- ja HDLC-väylät, sekä useita muistiväyliä kuten NAND- ja NOR-flash, DDR2- ja DDR3 sekä RAM ja kertaohjelmoitava ROM.

Cortex-A9 on ihanteellinen perusta tehokkaimmille SPEAr-prosessoreille. Se sopii parhaiten vähävirtaisiin suunnitteluihin, joissa tarvitaan suorituskykyä ja liitettävyyttä ja joissa piirin pieni lämmöntuotto on vähäisen tilan takia tärkeä ominaisuus. Prosessoria toimitetaan jo volyymeissä esimerkiksi älypuhelimiin, televisioihin ja muuhun kulutuselektroniikkaan.

Cortex-A9 on saatavissa yksiprosessorisena ratkaisuna, joka tuo 50 prosenttia enemmän suorituskykyä kuin Cortex-A8-vaihtoehdot. Moniytimisenä Cortex-A9 on saatavissa jopa neljän prosessorin piirinä. Sen konfiguroitavuus ja joustavuus skaalautuu useille eri markkinoille ja erilaisiin sovelluksiin.

Tehokkaat prosessorit ja suunnittelutuki

Videoneuvottelujärjestelmiin, älynäyttöihin, reitittimiin ja muihin suurta liitettävyyttä ja interaktiivisuutta vaativiin sovelluksiin SPEAr1340 yhdistää kaksiytimisen Cortex-A9-prosessorin ARM Mali -200 -grafiikkaprosessoriin, joka tukee resoluutioita aina 1080p-tasoon asti, sekä OpenGL ES 2.0- ja OpenVG 2.0 -grafiikkarajapintoja. Tämän ansiosta SPEAr1340-piiriä käyttävien laitteiden käyttöliittymissä voidaan hyödyntää 2D- ja 3D-kiihdytystä ja navigointia, nettiselaimia ja pelisovelluksia. Piiri tukee myös useita eri videostandardeja H.264 mukaan lukien.

Lisäksi pieni kotelokoko ja tuki edullisemmille muisteille antaa suunnittelijalle mahdollisuuden minimoida materiaalikustannukset ja yksinkertaistaa piirikortin suunnittelu. Tehonhallinta ja useiden käyttöjärjestelmien tuki – kuten Linux, Android 4.0 ja Windows Compact 7 – tekevät SPEAr1340-piiristä sopivan moniin uusiin sovelluksiin niin kulutus- kuin teollisuuselektroniikassakin. Tällaisia ovat esimerkiksi halvemmat tabletit ja älykkäät käyttöpaneelit tuotantolaitteissa ja tulostimissa.

Piirille on integroitu 32 kilotavua ROM-muistia, 32 + 4 kilotavua SRAM-muistia, jopa gigatavun verran DDR2- tai DDR3-muistia 16 tai 32 bitin datapolulla, sekä tuki ulkoiselle NAND- tai NOR-flashille. Piiri tukee myös asynkronisen SRAM-muistin käyttöä.

Liitäntävalikoimiin kuuluvat PCIe 2.0 tai toisen polven SATA, kaksi USB2.0-isäntää ja fyysistä linkkiä, USB On-the-Go, Gigabitin Ethernet ja DVI-väylä (Digital Video Input) sekä liitännät jopa neljän ulkoisen kameran liittämiselle järjestelmään. Lisäksi piirillä on 4-linjainen liitäntä resistiiviselle kosketusnäytölle, sekä TFT-LCD-ohjain, joka tukee näyttötarkkuuksia aina 1920 x 1200 pisteeseen asti 24 bitin värisyvyydellä.

Ekosysteemi kokonaiseksi

ST on vienyt SPEAr1340-piirin useimpia sulautettavia mikroprosessoreja pidemmälle SOM-järjestelmämoduulina (System on Module), jossa tehokas kaksiytiminen prosessointi on yhdistetty laajaan valkoimaan ominaisuuksia ja oheislaitteita. Konsepti vastaa niihin kaupallisiin ja teknisiin haasteisiin, joita suunnittelijoiden pitää ratkaista tuodakseen nykylaitteiden vaatiman suorituskyvyn käyttöön nopeasti ja kustannustehokkaasti. Tätä tukeakseen Arrow Electronics on kehittänyt COM-SPEAR1340-kehityskortin (kuva 1), joka antaa suunnittelijoille mahdollisuuden keskittyä kehittämään omaa kohdekorttiaan ja siten saamaan tuotteensa valmiiksi nopeammin.

 

Kuva 1. Arrow Electronicsin kehittämä COM-SPEAR1340-kehityskortti.

 

Kuva 2. COM-SPEAR1340-kortin vuokaavio.

 

Kortin liittäminen uuteen, niinikään Arrow´n kehittämään demokorttiin muodostaa täysin toimivan BSP-paketin (Board-Support Package), jolla kehitys voi alkaa välittömästi. COM-SPEAR1340-kortin prosessoriin voidaan liittää kaksi kameraa sekä kaksi lisäkameraa kameraohjaimen kautta, joten neljän kameran kautta saadaan täysi 360 asteen näkymä.

 

Kuva 3. Demokortin vuokaavio liitännästä COM-korttiin.

 

Arrow´lta tulevan kortin ohjelmistotuki tulee Linux- ja Android-yhteisöiltä sekä Arrow´n kumppanilta Wind River Systemsiltä. Tämä yhdistelmä tarjoaa kehittäjälle alustan, joka tukee Android Floidia (Flexible Android). Floidin ideana on tarjota avoin ja vakaa kehitysalusta SPEAr1340-pohjaiselle laitekehitykselle. Kaupallisen ohjelmistotuen kehittäjille tuo Wind River Systems.

Lopuksi

Moninaisia tietojenkäsittelyn, tietoliikenteen, ohjauksen, turvallisuuden ja multimedian sovelluksia kehittävien haasteena on lisätä laitteiden suorituskykyä ja pienentää niiden tehonkulutusta. Sulautettu mikroprosessori lisää jatkuvasti suosiotaan vähävirtaisten ja suorituskykyisten laitteiden suunnittelualustana.

Järjestelmämoduuliratkaisuna, jota tukee niin laitteisto Arrow´n COM-SPEAR1340-kortin kuin ohjelmisto Floid-Androidin muodossa, sulautettu mikroprosessori löytää tiensä huomispäivän suorituskykyisiin sulautettuihin sovelluksiin. Lisätietoa ratkaisusta löytyy osoitteesta www.spear1340.com.

MORE NEWS

Raipe vienyt tekoälyä 6-0

Digian tekoäly on yrittänyt datan perusteella ennustaa Liigan voittajaa lähes ifk-maisella menestyksellä. Nyt Digia myöntää, että SaiPa on Raimo Helmisen luotsaamana yllättänyt niin tekoälyn kuin koko jääkiekkoyleisön. SaiPan mestaruuteen tekoäly ei vieläkään usko, vaan povaa mestariksi KalPaa.

Sähköauton akku lähes täyteen 18 minuutissa

Autoteollisuus otti merkittävän askeleen kohti seuraavan sukupolven sähköajoneuvoja, kun Stellantis ja Factorial Energy julkistivat onnistuneen validoinnin uudelle kiinteän elektrlyytin FEST-akkuteknologialle. Uudet 77Ah-akut tarjoavat 375 Wh/kg energiatiheyden ja mahdollistavat akun lataamisen täyteen vain 18 minuutissa.

TSMC: CPU-sirut 1,4 nanometriin, RF-piirit neljään nanometriin

TSMC esitteli Pohjois-Amerikan teknologiaseminaarissaan seuraavan sukupolven A14-prosessinsa, joka vie prosessoritekniikan uudelle 1,4 nanometrin aikakaudelle. Samalla yhtiö julkisti myös uuden N4C RF -prosessin, joka tuo neljän nanometrin valmistustekniikan radioyhteyksiä hyödyntäviin siruihin.

6G-läpimurto: PET-ikkunakalvo päästää kaikki millimetriaallot läpi

Elektroniikan ja tietoliikenteen tutkimuslaitos ETRI Koreassa on kehittänyt uudenlaisen läpikuultavan PET-pohjaisen ikkunakalvon, joka voi mullistaa sisätilojen 5G- ja tulevan 6G-verkon kuuluvuuden. Kalvo päästää lävitseen millimetriaallot (mmWave) tehokkaasti ja ohjaa niitä tarkasti – täysin passiivisesti, ilman sähköä tai vahvistimia.

Pieni poweri syöttää tiukasti säädeltyä tehoa tekoälykameralle

Tekoälyn siirtyessä yhä enemmän "reunalle" – eli laitteisiin, jotka suorittavat paikallista laskentaa ilman pilviyhteyttä – myös tehonhallinnan vaatimukset kasvavat. Uusi Microchipin MCPF1412 on suunniteltu vastaamaan tähän tarpeeseen: kyseessä on täysintegroitu buck-muunnin, joka pystyy syöttämään jopa 12 ampeeria virtaa erittäin kompaktissa koossa.

Nopeampi DisplayPort tulee – Rohde takaa toiminnan

Näyttöteknologian kehitys ottaa jälleen ison harppauksen eteenpäin, kun DisplayPort 2.1 -väylä yleistyy markkinoilla. Uusin versio nostaa siirtonopeudet uudelle tasolle. Jopa 80 Gbps mahdollistaa korkeita resoluutioita ja virkistystaajuuksia, kuten 8K-ruudun 165 hertsin taajuudella ilman pakkausta tai jopa 16K-tasoisen videon 60 ruudun sekuntinopeudella.

CompactPCI-sarjaliitännän nopeus kasvoi kaksinkertaiseksi

PICMG-järjestö on julkaissut CompactPCI Serial -standardin kolmannen version, joka tuplaa liitännän nopeuden ja kaistanleveyden. Näin väylä tuo entistä parempaa suorituskykyä vaativiin teollisiin sovelluksiin.

Elisan 5G kiihtyy 2 gigabittiin, mutta se on vielä vain harvojen herkkua

Elisa laajensi eilen 5.5G-liittymien saatavuutta koko maassa, mutta supernopeiden yhteyksien todellinen hyöty jää toistaiseksi rajatulle joukolle. Syynä ovat rajoittunut alueellinen kattavuus ja harvat yhteensopivat päätelaitteet.

NIS2 on nyt täällä

Uusi NIS2-direktiivi tuo mukanaan tiukentuneet velvoitteet erityisesti kyberturvallisuuden raportointiin. - Isoimmat toimijat ovat varmasti hyvin varautuneet, mutta pienemmillä riittää tekemistä, arvioi Into Securityn toimitusjohtaja Niki Klaus, kun direktiivi astui virallisesti voimaan Suomessa.

DigiKeyn alkuvuosi: lähes satatuhatta uutta tuotetta

Elektroniikan komponenttien jakelija DigiKey on käynnistänyt vuoden 2025 vauhdikkaasti lisäämällä valikoimaansa 104 uutta toimittajaa ja peräti 98 320 uutta tuotetta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Nokialle tärkeä jatko T-Mobilen 5G-toimittajana

Nokia ja T-Mobile US ovat solmineet uuden monivuotisen strategisen kumppanuuden jatkosopimuksen, jolla vahvistetaan T-Mobilen 5G-verkon kattavuutta ja kapasiteettia koko Yhdysvalloissa. Sopimus on Nokialle merkittävä päänavaus jatkossa 5G-toimittajana maailman suurimpiin kuuluvan operaattorin rinnalla.

Nyt se tapahtui – kiinteistä verkoista tuli Nokian suurin ryhmä

Nokian uusi toimitusjohtaja Justin Hotard on ollut yhtiön ruorissa vasta muutaman viikon ajan ja nyt hän esitteli ensimmäisen osavuosikatsauksensa. Ehkä osuvasti ensimmäistä kertaa Nokian kiinteiden verkkojen liiketoiminta eli verkkoinfrastruktuuri ohitti liikevaihdossa mobiiliverkot. Tämä heijastaa Nokian muuttuvaa fokusta.

Nyt voit kehittää tarkasti paikantavia Bluetooth-laitteita

Bluetooth-teknologia on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin uuden version myötä, ja nyt myös kehittäjillä on entistä paremmat työkalut hyödyntää sen mahdollisuuksia. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut Bluetooth Core Specification -version 6.0, joka tuo mukanaan useita uusia ominaisuuksia – niistä kenties kiinnostavin on kanavan kuulostelu (Channel Sounding).

Ilmainen seminaari kalibroinnin perusteista

Rohde & Schwarz järjestää maksuttoman puolen päivän seminaarin, joka pureutuu mittaus- ja testauslaitteiden kalibroinnin perusteisiin. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät kalibroinnin parissa tai haluavat syventää osaamistaan aiheesta – riippumatta käytössä olevasta laitevalmistajasta.

Sähköautojen latauslaitteiden myynti piristyi

Sähköauton latauslaitteiden myynti kasvoi alkuvuonna 9,2 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK). Tammi–maaliskuussa myytiin yhteensä 6156 kiinteistöihin asennettavaa latauslaitetta.

DNA pärjäsi parhaiten Ooklan 5G-vertailussa

DNA on noussut selkeäksi voittajaksi Ooklan tuoreessa 5G-verkkojen vertailussa Suomessa. Speedtest Intelligence -datan perusteella DNA oli vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla nopein mobiilioperaattori Suomessa – sekä kokonaisuudessaan että erityisesti 5G-teknologiassa.

5G-yksityisverkko voi nyt ulottua usean operaattorin verkkoon

Vodafone, A1 Group ja Ericsson ovat tehneet historiaa muodostamalla maailman ensimmäisen 5G Standalone (SA) -roaming-yhteyden kahden eri operaattoriryhmän välillä. Uraauurtava tekninen saavutus mahdollistaa nyt myös yksityisten 5G-verkkojen laajentamisen usean operaattorin ja maan yli.

Renesas helpottaa siirtymistä 32-bittisiin

Renesas on julkaissut uuden RA0E2-mikro-ohjainsarjan, joka tekee siirtymästä 8- ja 16-bittisistä ohjaimista tehokkaampiin 32-bittisiin ratkaisuihin entistä sujuvampaa – ilman kustannusten tai suunnittelutyön merkittävää kasvua.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Nyt se tapahtui – Nvidia nousi suurimmaksi puolijohdetaloksi

Nvidia on noussut maailman suurimmaksi puolijohdeyritykseksi, ohittaen sekä Samsungin että pitkään kärkeä hallinneen Intelin. Gartnerin tuoreiden lukujen mukaan Nvidian liikevaihto kasvoi peräti 120 % vuodessa ja nousi 76,7 miljardiin dollariin. Markkinaosuus kohosi 11,7 prosenttiin.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article