logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Älykkään sähköverkon eli smart gridin tietoliikenteen täytyy olla hyvin luotettavaa, hyvin vakaata ja pitkälle determinististä. Verkon pitää kestää solmun (node), fyysisen linkin ja yksittäisten pisteiden kaatuminen. Turvan takaa IEC 62439 -standardi.

Artikkelin kirjoittaja Stefano Zammattio tuli Alteran palvelukseen vuonna 2004. Hän vastaa yhtiön tuotemarkkinoinnista Euroopassa. Stefanon vastuulla on sulautettujen tuotteiden ryhmä ja hän on erikoistunut Nios II -prosessoriin, Alteran SoC-piireihin ja niihin liittyviin työkaluihin. Hänellä on sekä fysiikan että lääketieteen elektroniikan tutkinnot.

Monissa uusissa älykkään sähköverkon (smart grid) toteutuksissa kuten siirtoasemien ja jakelumuuntajien automaatiolaitteissa tietoliikenne on toteutettu IEC 61850 -standardiin pohjaavilla laitteilla, kuten teollisuuskytkimillä ja suojareleillä. IEC 61850 -yhteyksistä yli ethernetin on nopeaa vauhtia tulossa sähkökeskusten ja jakeluasemien automaatiosuunnittelun selkäranka.

IEC 61850 ei ole rajattu vain smart grid -sovelluksiin, vaan se sopii kaikkialle missä tuotanto voi pysähtyä tai linjan pysähtyminen vaikuttaa tuotantoon. Korkean käytettävyyden (high-availability) ja redundanttisen tai rinnakkaisen redundanttisen topologian käyttö yhdessä PTP-kellosynkronoinnin kanssa vaativat hyvin joustavaa tietoliikennettä. Esimerkit löytyvät teollisuus- ja tuotantoautomaation järjestelmistä.

IEC 62439 -standardiin pohjaavat tietoliikennetopologiat

Standardin lauseke 4 määrittelee PRP-protokollan (Parallel Redundancy Protocol), joka on esitetty allaolevassa kuvassa.

Kuva 1 - PRP-verkkotopologia tukiasemineen

Kuvan kaksi verkkoa toimivat toisistaan riippumatta. Päätesolmu (destination node) vastaanottaa aina ainakin yhden datapaketin, kunhan toinen verkoista on toiminnassa. Päätesolmun täytyy havaita pakettien kahdentaminen ja jättää toinen paketti huomiotta, jotta vain yksi samansisältöinen datapaketti pääsee perille. Tämä palauttaa verkon välittömästi toimintaan yksittäisen osan kaatuessa, joten yhtään datakehystä (frame) ei menetetä.

PRP:n huono puoli on se, että yksiosaiseen ei-reduntanttiseen verkkoon verrattuna sen kustannukset ovat kaksinkertaiset. PRP:n käyttöönotto maksaa siis enemmän kuin muiden protokollien.

IEC 64239- standardin lauseke 5 kuvaa korkean käytettävyyden saumatonta redundanssia (HSR, High-Availability Seamless Redundancy), joka on esitetty kuvassa 2.

Kuva 2 – HSR-verkkotopologia

Tyypillinen HSR-topogia on rengasmallinen. Lähettävä solmu kahdentaa kaikki lähetettävät datakehykset ja lähettää ne kahta eri reittiä pitkin kohteeseensa. Jos jompikumpi poluista katkeaa, joko linkin tai solmun kaatumisen takia, kehykset pääsevät silti loppupäähän. Kohdesolmuissa on kaksi ulkoista Ethernet-porttia HSR-renkaaseen liittymistä varten. Niissä voi olla myös yksi tai kaksi ylimääräistä Ethernet-liitäntää esimerkiksi ylläpitoyhteyttä varten. Datakehyksiä lähettäessään loppusolmu lähettää kaksi kopiota kustakin kehyksestä verkkoon, yhden renkaan molempiin suuntiin. Kun ensimmäinen kehys vastaanotetaan, vain se hyväksytään. Toinen sivuutetaan, joten kopioita kehyksistä ei jää. Esimerkkejä tällaisista loppusolmuista ovat vaikkapa kamerat tai jakeluaseman automaation liitäntäyksiköt.

”RedBox” (reduntanttinen laatikko) on yksikkö, jossa on kolme ulkoista Ethernet-porttia. Kaksi porteista on liitetty HSR-renkaaseen ja yksi on perinteinen Ethernet-liitäntä. Redboxeja käytetään ei-HSR-solmujen ja -verkon osien liittämiseen HSR-renkaaseen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi tavallisia Ethernet-kytkimiä ja tietokoneita. Lähettäessän datakehyksiä renkaaseen Redbox kahdentaa jokaisen kehyksen ja lähettää kaksi kopiota niistä renkaaseen, yhden molempiin suuntiin. Lähettäessään renkaasta tulevia kehyksiä edelleen RedBox lähettä vain ensimmäisen kopion ja hävittää myöhemmin saapuvan.

Tällä hetkellä HSR-rengas on todennäköisesti kaikkein tehokkain korkean käytettävyyden Ethernet-rakenne. HSR muistuttaa PRP-protokollaa lähettäessään kahdennettuja paketteja, mutta toisin kuin PRP:ssä, rengastopologiassa ei tarvita kahdennuskaapeleita tai -kytkimiä. Tämän takia HRS-rengas on paljon edullisempi ratkaisu kuin kahden paikallisverkon edellyttävä PRP.

RSTP-protokollaan (Rapid Spanning Tree Protocol) verrattuna HRS:n etuna on välitön palautuminen – yksi verkkovika renkaassa ei johda menetettyihin datakehyksiin. RSTP:n palautumisajat (recovery times) eivät yksinkertaisesti ole hyväksyttäviä kaikissa sovelluksissa.

Korkean käytettävyyden tietoliikenteen toteuttaminen

Kuinka eri standardit tulisi mukauttaa ja ottaa huomioon siten, että verkon muutokset ovat joustavia tulevaisuudessa, eikä suorituskykyyn luoda pullonkauloja? Yksi yksinkertainen ratkaisu on käyttää FPGA-piiriä yhdistettynä ARM-alijärjestelmään siten, että tietoliikennestandardin vaatima laitteisto on toteutettu erillisellä IP-lohkolla.

Esimerkiksi Alteran Cyclone V -järjestelmäpiiri sopii tällaisiin sovelluksiin erittäin hyvin. Piirillä on kaksi ARM Cortex-A9-ydintä, jotka operoivat 800 megahertsin kellotaajuudella. Oheislaitteisiin kuuluvat sulautettu flash, RAM-muistia välimuistit, GPIO-väylät ja tietoliikenneportit. FPGA-matriisi tarjoaa mahdollisuuksia integrointiin, suorituskyvyn kiihdyttämiseen ja päivitettävyyteen.

FPGA:n myötä olemassa olevia suunnitteluja tai jo asennettuja järjestelmiä on helppo kehittää muuttuvien PRP/HSR-protokollastandardien myötä. Ulkoisten I/O-liitäntöjen lisääminen on helposti hallittavissa ja laajennettavissa. Esimerkiksi kriittiseen tietoliikenteeseen keskittynyt Flexibilis on kehittänyt FPGA:lle IP-ytimen, joka voidaan integroida lopputuotteen suunnitteluun ilman ulkoista kytkintä.

 

Kuva 3 – Flexibilisin kytkin-IP:n käyttäminen

Flexibilisin FRS-kytkin (Flexibilis Redundant Switch) on IP-lohkona integroitava kolminopeuksinen (10Mbps/100Mbps/1Gbps) Ethernet Layer-2 -kytkin, joka tukee uusia protokollia ja tuo Ethernet-verkkoon saumattoman redundanssin. FRS on yhteensopiva HSR- ja PRP-protokollien kanssa. Kytkin sisältää myös IEEE1588v2-määritysten mukaisen kellotoiminnallisuuden. FRS on nimenomaan suunniteltu käytettäviksi FPGA-piireissä.

Kytkimen keskeinen ominaisuus on sen skaalautuvuus kolmesta kahdeksaan porttiin ilman, että tarvitaan erillisiä RedBoxeja. Se toimii kaksisuuntaisesti (full-duplex) 1000 megabittisekunnin GMII1-liitäntään ja 10/100 megabittisekunnin MII2-liitäntään asti kaikissa porteissa. Se tukee esimerkiksi pakettien edelleen lähettämistä linkin fyysisellä nopeudella (wire-speed) ja luotettavaa tallenna-ja-edelleenlähetä -operaatiota dataneheyden tarkistamisen kera. Lisäksi kytkin tukee IEEE1588 PTP-kellomäärityksiä (Precision Time Protocol).

IP-lohko integroi PRP/HSR-kytkimen muihin järjestelmätoimintoihin Alteran Cyclone V -FPGA-piirillä tai Cyclone V -järjestelmäpiirillä. Tämä säästää kehitys- ja integrointityöhön kuluvaa aikaa. Yksi merkittävä lisäetu Altera/Flexibilis-ratkaisussa on ulkoisen kytkimen välttäminen, koska jokainen HSR-solmu tukee useita Ethernet-yhteyksiä (2 renkaalle ja 1 tai useampi ylimääräisille porteille). FRS on kerroksen 2 kytkin, mikä tarkoittaa, että redundantteja portteja on kaksi ja Ethernet-kytkinportteja jopa kuusi. Niinpä päätesolmua voidaan käyttää sekä HSR/PRP-yhteyksiin että standardeihin kytkentöihin.

Tärkeä ominaisuus teollisuuden järjestelmiä suunniteltaessa on ylläpidettävyys ja käytettyjen komponenttien pitkäikäisyys. Ratkaisu pitää toimittaa tuotteen koko elinkaaren ajaksi. Mahdollisuus rekonfiguroida ja päivittää tuotteita (niin tuotannossa kuin tuotekehityksessäkin) on erittäin tärkeä erityisesti, kun tärkeät standardit muuttuvat ja kehittyvät ajan myötä (esim. IEC 62351). FPGA-piirit auttavat ratkaisemaan tätä ongelmaa tuodessaan skaalattavuuden ja uudelleen konfiguroinnin tuotepäivitysten toteutukseen. Kyse on paljon enemmästä kuin yksinkertaisesta ohjelmistomuutoksesta piirillä.

Teollisuudessa ja älykkäässä energiassa on käynnissä suuri komponenttien vakioituminen (commoditization). Jonkin tietoliikennestandardin tukeminen ei enää erottele tuotteita millään tavalla. Teollisuuden Ethernet-ratkaisuissa laitteiden ja alustojen täytyy tukea kaikkia keskeisiä alueella hyödynnettäviä standardeja. Jopa omia Ethernet-ratkaisujaan kehittäneet yritykset ovat vähentämässä panostuksiaan omien ratkaisujesa ylläpitämiseksi. Tietoliikenne on yleisominaisuus, jonka avulla kukaan ei erottaudu kilpailijoistaan.

HSR/PRP-standardeja voidaan käyttää myös muualla teollisuudessa kuin Smart grid -sähköverkossa. Teollisuuden reaaliaikaisten Ethernet-standardien yhdistämista HSR/PRP-prokolliin kannattaa pohtia käytettävyyden ja luotettavuuden takia.

MORE NEWS

Raipe vienyt tekoälyä 6-0

Digian tekoäly on yrittänyt datan perusteella ennustaa Liigan voittajaa lähes ifk-maisella menestyksellä. Nyt Digia myöntää, että SaiPa on Raimo Helmisen luotsaamana yllättänyt niin tekoälyn kuin koko jääkiekkoyleisön. SaiPan mestaruuteen tekoäly ei vieläkään usko, vaan povaa mestariksi KalPaa.

Sähköauton akku lähes täyteen 18 minuutissa

Autoteollisuus otti merkittävän askeleen kohti seuraavan sukupolven sähköajoneuvoja, kun Stellantis ja Factorial Energy julkistivat onnistuneen validoinnin uudelle kiinteän elektrlyytin FEST-akkuteknologialle. Uudet 77Ah-akut tarjoavat 375 Wh/kg energiatiheyden ja mahdollistavat akun lataamisen täyteen vain 18 minuutissa.

TSMC: CPU-sirut 1,4 nanometriin, RF-piirit neljään nanometriin

TSMC esitteli Pohjois-Amerikan teknologiaseminaarissaan seuraavan sukupolven A14-prosessinsa, joka vie prosessoritekniikan uudelle 1,4 nanometrin aikakaudelle. Samalla yhtiö julkisti myös uuden N4C RF -prosessin, joka tuo neljän nanometrin valmistustekniikan radioyhteyksiä hyödyntäviin siruihin.

6G-läpimurto: PET-ikkunakalvo päästää kaikki millimetriaallot läpi

Elektroniikan ja tietoliikenteen tutkimuslaitos ETRI Koreassa on kehittänyt uudenlaisen läpikuultavan PET-pohjaisen ikkunakalvon, joka voi mullistaa sisätilojen 5G- ja tulevan 6G-verkon kuuluvuuden. Kalvo päästää lävitseen millimetriaallot (mmWave) tehokkaasti ja ohjaa niitä tarkasti – täysin passiivisesti, ilman sähköä tai vahvistimia.

Pieni poweri syöttää tiukasti säädeltyä tehoa tekoälykameralle

Tekoälyn siirtyessä yhä enemmän "reunalle" – eli laitteisiin, jotka suorittavat paikallista laskentaa ilman pilviyhteyttä – myös tehonhallinnan vaatimukset kasvavat. Uusi Microchipin MCPF1412 on suunniteltu vastaamaan tähän tarpeeseen: kyseessä on täysintegroitu buck-muunnin, joka pystyy syöttämään jopa 12 ampeeria virtaa erittäin kompaktissa koossa.

Nopeampi DisplayPort tulee – Rohde takaa toiminnan

Näyttöteknologian kehitys ottaa jälleen ison harppauksen eteenpäin, kun DisplayPort 2.1 -väylä yleistyy markkinoilla. Uusin versio nostaa siirtonopeudet uudelle tasolle. Jopa 80 Gbps mahdollistaa korkeita resoluutioita ja virkistystaajuuksia, kuten 8K-ruudun 165 hertsin taajuudella ilman pakkausta tai jopa 16K-tasoisen videon 60 ruudun sekuntinopeudella.

CompactPCI-sarjaliitännän nopeus kasvoi kaksinkertaiseksi

PICMG-järjestö on julkaissut CompactPCI Serial -standardin kolmannen version, joka tuplaa liitännän nopeuden ja kaistanleveyden. Näin väylä tuo entistä parempaa suorituskykyä vaativiin teollisiin sovelluksiin.

Elisan 5G kiihtyy 2 gigabittiin, mutta se on vielä vain harvojen herkkua

Elisa laajensi eilen 5.5G-liittymien saatavuutta koko maassa, mutta supernopeiden yhteyksien todellinen hyöty jää toistaiseksi rajatulle joukolle. Syynä ovat rajoittunut alueellinen kattavuus ja harvat yhteensopivat päätelaitteet.

NIS2 on nyt täällä

Uusi NIS2-direktiivi tuo mukanaan tiukentuneet velvoitteet erityisesti kyberturvallisuuden raportointiin. - Isoimmat toimijat ovat varmasti hyvin varautuneet, mutta pienemmillä riittää tekemistä, arvioi Into Securityn toimitusjohtaja Niki Klaus, kun direktiivi astui virallisesti voimaan Suomessa.

DigiKeyn alkuvuosi: lähes satatuhatta uutta tuotetta

Elektroniikan komponenttien jakelija DigiKey on käynnistänyt vuoden 2025 vauhdikkaasti lisäämällä valikoimaansa 104 uutta toimittajaa ja peräti 98 320 uutta tuotetta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Nokialle tärkeä jatko T-Mobilen 5G-toimittajana

Nokia ja T-Mobile US ovat solmineet uuden monivuotisen strategisen kumppanuuden jatkosopimuksen, jolla vahvistetaan T-Mobilen 5G-verkon kattavuutta ja kapasiteettia koko Yhdysvalloissa. Sopimus on Nokialle merkittävä päänavaus jatkossa 5G-toimittajana maailman suurimpiin kuuluvan operaattorin rinnalla.

Nyt se tapahtui – kiinteistä verkoista tuli Nokian suurin ryhmä

Nokian uusi toimitusjohtaja Justin Hotard on ollut yhtiön ruorissa vasta muutaman viikon ajan ja nyt hän esitteli ensimmäisen osavuosikatsauksensa. Ehkä osuvasti ensimmäistä kertaa Nokian kiinteiden verkkojen liiketoiminta eli verkkoinfrastruktuuri ohitti liikevaihdossa mobiiliverkot. Tämä heijastaa Nokian muuttuvaa fokusta.

Nyt voit kehittää tarkasti paikantavia Bluetooth-laitteita

Bluetooth-teknologia on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin uuden version myötä, ja nyt myös kehittäjillä on entistä paremmat työkalut hyödyntää sen mahdollisuuksia. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut Bluetooth Core Specification -version 6.0, joka tuo mukanaan useita uusia ominaisuuksia – niistä kenties kiinnostavin on kanavan kuulostelu (Channel Sounding).

Ilmainen seminaari kalibroinnin perusteista

Rohde & Schwarz järjestää maksuttoman puolen päivän seminaarin, joka pureutuu mittaus- ja testauslaitteiden kalibroinnin perusteisiin. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät kalibroinnin parissa tai haluavat syventää osaamistaan aiheesta – riippumatta käytössä olevasta laitevalmistajasta.

Sähköautojen latauslaitteiden myynti piristyi

Sähköauton latauslaitteiden myynti kasvoi alkuvuonna 9,2 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK). Tammi–maaliskuussa myytiin yhteensä 6156 kiinteistöihin asennettavaa latauslaitetta.

DNA pärjäsi parhaiten Ooklan 5G-vertailussa

DNA on noussut selkeäksi voittajaksi Ooklan tuoreessa 5G-verkkojen vertailussa Suomessa. Speedtest Intelligence -datan perusteella DNA oli vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla nopein mobiilioperaattori Suomessa – sekä kokonaisuudessaan että erityisesti 5G-teknologiassa.

5G-yksityisverkko voi nyt ulottua usean operaattorin verkkoon

Vodafone, A1 Group ja Ericsson ovat tehneet historiaa muodostamalla maailman ensimmäisen 5G Standalone (SA) -roaming-yhteyden kahden eri operaattoriryhmän välillä. Uraauurtava tekninen saavutus mahdollistaa nyt myös yksityisten 5G-verkkojen laajentamisen usean operaattorin ja maan yli.

Renesas helpottaa siirtymistä 32-bittisiin

Renesas on julkaissut uuden RA0E2-mikro-ohjainsarjan, joka tekee siirtymästä 8- ja 16-bittisistä ohjaimista tehokkaampiin 32-bittisiin ratkaisuihin entistä sujuvampaa – ilman kustannusten tai suunnittelutyön merkittävää kasvua.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Nyt se tapahtui – Nvidia nousi suurimmaksi puolijohdetaloksi

Nvidia on noussut maailman suurimmaksi puolijohdeyritykseksi, ohittaen sekä Samsungin että pitkään kärkeä hallinneen Intelin. Gartnerin tuoreiden lukujen mukaan Nvidian liikevaihto kasvoi peräti 120 % vuodessa ja nousi 76,7 miljardiin dollariin. Markkinaosuus kohosi 11,7 prosenttiin.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article