logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Älykkään sähköverkon eli smart gridin tietoliikenteen täytyy olla hyvin luotettavaa, hyvin vakaata ja pitkälle determinististä. Verkon pitää kestää solmun (node), fyysisen linkin ja yksittäisten pisteiden kaatuminen. Turvan takaa IEC 62439 -standardi.

Artikkelin kirjoittaja Stefano Zammattio tuli Alteran palvelukseen vuonna 2004. Hän vastaa yhtiön tuotemarkkinoinnista Euroopassa. Stefanon vastuulla on sulautettujen tuotteiden ryhmä ja hän on erikoistunut Nios II -prosessoriin, Alteran SoC-piireihin ja niihin liittyviin työkaluihin. Hänellä on sekä fysiikan että lääketieteen elektroniikan tutkinnot.

Monissa uusissa älykkään sähköverkon (smart grid) toteutuksissa kuten siirtoasemien ja jakelumuuntajien automaatiolaitteissa tietoliikenne on toteutettu IEC 61850 -standardiin pohjaavilla laitteilla, kuten teollisuuskytkimillä ja suojareleillä. IEC 61850 -yhteyksistä yli ethernetin on nopeaa vauhtia tulossa sähkökeskusten ja jakeluasemien automaatiosuunnittelun selkäranka.

IEC 61850 ei ole rajattu vain smart grid -sovelluksiin, vaan se sopii kaikkialle missä tuotanto voi pysähtyä tai linjan pysähtyminen vaikuttaa tuotantoon. Korkean käytettävyyden (high-availability) ja redundanttisen tai rinnakkaisen redundanttisen topologian käyttö yhdessä PTP-kellosynkronoinnin kanssa vaativat hyvin joustavaa tietoliikennettä. Esimerkit löytyvät teollisuus- ja tuotantoautomaation järjestelmistä.

IEC 62439 -standardiin pohjaavat tietoliikennetopologiat

Standardin lauseke 4 määrittelee PRP-protokollan (Parallel Redundancy Protocol), joka on esitetty allaolevassa kuvassa.

Kuva 1 - PRP-verkkotopologia tukiasemineen

Kuvan kaksi verkkoa toimivat toisistaan riippumatta. Päätesolmu (destination node) vastaanottaa aina ainakin yhden datapaketin, kunhan toinen verkoista on toiminnassa. Päätesolmun täytyy havaita pakettien kahdentaminen ja jättää toinen paketti huomiotta, jotta vain yksi samansisältöinen datapaketti pääsee perille. Tämä palauttaa verkon välittömästi toimintaan yksittäisen osan kaatuessa, joten yhtään datakehystä (frame) ei menetetä.

PRP:n huono puoli on se, että yksiosaiseen ei-reduntanttiseen verkkoon verrattuna sen kustannukset ovat kaksinkertaiset. PRP:n käyttöönotto maksaa siis enemmän kuin muiden protokollien.

IEC 64239- standardin lauseke 5 kuvaa korkean käytettävyyden saumatonta redundanssia (HSR, High-Availability Seamless Redundancy), joka on esitetty kuvassa 2.

Kuva 2 – HSR-verkkotopologia

Tyypillinen HSR-topogia on rengasmallinen. Lähettävä solmu kahdentaa kaikki lähetettävät datakehykset ja lähettää ne kahta eri reittiä pitkin kohteeseensa. Jos jompikumpi poluista katkeaa, joko linkin tai solmun kaatumisen takia, kehykset pääsevät silti loppupäähän. Kohdesolmuissa on kaksi ulkoista Ethernet-porttia HSR-renkaaseen liittymistä varten. Niissä voi olla myös yksi tai kaksi ylimääräistä Ethernet-liitäntää esimerkiksi ylläpitoyhteyttä varten. Datakehyksiä lähettäessään loppusolmu lähettää kaksi kopiota kustakin kehyksestä verkkoon, yhden renkaan molempiin suuntiin. Kun ensimmäinen kehys vastaanotetaan, vain se hyväksytään. Toinen sivuutetaan, joten kopioita kehyksistä ei jää. Esimerkkejä tällaisista loppusolmuista ovat vaikkapa kamerat tai jakeluaseman automaation liitäntäyksiköt.

”RedBox” (reduntanttinen laatikko) on yksikkö, jossa on kolme ulkoista Ethernet-porttia. Kaksi porteista on liitetty HSR-renkaaseen ja yksi on perinteinen Ethernet-liitäntä. Redboxeja käytetään ei-HSR-solmujen ja -verkon osien liittämiseen HSR-renkaaseen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi tavallisia Ethernet-kytkimiä ja tietokoneita. Lähettäessän datakehyksiä renkaaseen Redbox kahdentaa jokaisen kehyksen ja lähettää kaksi kopiota niistä renkaaseen, yhden molempiin suuntiin. Lähettäessään renkaasta tulevia kehyksiä edelleen RedBox lähettä vain ensimmäisen kopion ja hävittää myöhemmin saapuvan.

Tällä hetkellä HSR-rengas on todennäköisesti kaikkein tehokkain korkean käytettävyyden Ethernet-rakenne. HSR muistuttaa PRP-protokollaa lähettäessään kahdennettuja paketteja, mutta toisin kuin PRP:ssä, rengastopologiassa ei tarvita kahdennuskaapeleita tai -kytkimiä. Tämän takia HRS-rengas on paljon edullisempi ratkaisu kuin kahden paikallisverkon edellyttävä PRP.

RSTP-protokollaan (Rapid Spanning Tree Protocol) verrattuna HRS:n etuna on välitön palautuminen – yksi verkkovika renkaassa ei johda menetettyihin datakehyksiin. RSTP:n palautumisajat (recovery times) eivät yksinkertaisesti ole hyväksyttäviä kaikissa sovelluksissa.

Korkean käytettävyyden tietoliikenteen toteuttaminen

Kuinka eri standardit tulisi mukauttaa ja ottaa huomioon siten, että verkon muutokset ovat joustavia tulevaisuudessa, eikä suorituskykyyn luoda pullonkauloja? Yksi yksinkertainen ratkaisu on käyttää FPGA-piiriä yhdistettynä ARM-alijärjestelmään siten, että tietoliikennestandardin vaatima laitteisto on toteutettu erillisellä IP-lohkolla.

Esimerkiksi Alteran Cyclone V -järjestelmäpiiri sopii tällaisiin sovelluksiin erittäin hyvin. Piirillä on kaksi ARM Cortex-A9-ydintä, jotka operoivat 800 megahertsin kellotaajuudella. Oheislaitteisiin kuuluvat sulautettu flash, RAM-muistia välimuistit, GPIO-väylät ja tietoliikenneportit. FPGA-matriisi tarjoaa mahdollisuuksia integrointiin, suorituskyvyn kiihdyttämiseen ja päivitettävyyteen.

FPGA:n myötä olemassa olevia suunnitteluja tai jo asennettuja järjestelmiä on helppo kehittää muuttuvien PRP/HSR-protokollastandardien myötä. Ulkoisten I/O-liitäntöjen lisääminen on helposti hallittavissa ja laajennettavissa. Esimerkiksi kriittiseen tietoliikenteeseen keskittynyt Flexibilis on kehittänyt FPGA:lle IP-ytimen, joka voidaan integroida lopputuotteen suunnitteluun ilman ulkoista kytkintä.

 

Kuva 3 – Flexibilisin kytkin-IP:n käyttäminen

Flexibilisin FRS-kytkin (Flexibilis Redundant Switch) on IP-lohkona integroitava kolminopeuksinen (10Mbps/100Mbps/1Gbps) Ethernet Layer-2 -kytkin, joka tukee uusia protokollia ja tuo Ethernet-verkkoon saumattoman redundanssin. FRS on yhteensopiva HSR- ja PRP-protokollien kanssa. Kytkin sisältää myös IEEE1588v2-määritysten mukaisen kellotoiminnallisuuden. FRS on nimenomaan suunniteltu käytettäviksi FPGA-piireissä.

Kytkimen keskeinen ominaisuus on sen skaalautuvuus kolmesta kahdeksaan porttiin ilman, että tarvitaan erillisiä RedBoxeja. Se toimii kaksisuuntaisesti (full-duplex) 1000 megabittisekunnin GMII1-liitäntään ja 10/100 megabittisekunnin MII2-liitäntään asti kaikissa porteissa. Se tukee esimerkiksi pakettien edelleen lähettämistä linkin fyysisellä nopeudella (wire-speed) ja luotettavaa tallenna-ja-edelleenlähetä -operaatiota dataneheyden tarkistamisen kera. Lisäksi kytkin tukee IEEE1588 PTP-kellomäärityksiä (Precision Time Protocol).

IP-lohko integroi PRP/HSR-kytkimen muihin järjestelmätoimintoihin Alteran Cyclone V -FPGA-piirillä tai Cyclone V -järjestelmäpiirillä. Tämä säästää kehitys- ja integrointityöhön kuluvaa aikaa. Yksi merkittävä lisäetu Altera/Flexibilis-ratkaisussa on ulkoisen kytkimen välttäminen, koska jokainen HSR-solmu tukee useita Ethernet-yhteyksiä (2 renkaalle ja 1 tai useampi ylimääräisille porteille). FRS on kerroksen 2 kytkin, mikä tarkoittaa, että redundantteja portteja on kaksi ja Ethernet-kytkinportteja jopa kuusi. Niinpä päätesolmua voidaan käyttää sekä HSR/PRP-yhteyksiin että standardeihin kytkentöihin.

Tärkeä ominaisuus teollisuuden järjestelmiä suunniteltaessa on ylläpidettävyys ja käytettyjen komponenttien pitkäikäisyys. Ratkaisu pitää toimittaa tuotteen koko elinkaaren ajaksi. Mahdollisuus rekonfiguroida ja päivittää tuotteita (niin tuotannossa kuin tuotekehityksessäkin) on erittäin tärkeä erityisesti, kun tärkeät standardit muuttuvat ja kehittyvät ajan myötä (esim. IEC 62351). FPGA-piirit auttavat ratkaisemaan tätä ongelmaa tuodessaan skaalattavuuden ja uudelleen konfiguroinnin tuotepäivitysten toteutukseen. Kyse on paljon enemmästä kuin yksinkertaisesta ohjelmistomuutoksesta piirillä.

Teollisuudessa ja älykkäässä energiassa on käynnissä suuri komponenttien vakioituminen (commoditization). Jonkin tietoliikennestandardin tukeminen ei enää erottele tuotteita millään tavalla. Teollisuuden Ethernet-ratkaisuissa laitteiden ja alustojen täytyy tukea kaikkia keskeisiä alueella hyödynnettäviä standardeja. Jopa omia Ethernet-ratkaisujaan kehittäneet yritykset ovat vähentämässä panostuksiaan omien ratkaisujesa ylläpitämiseksi. Tietoliikenne on yleisominaisuus, jonka avulla kukaan ei erottaudu kilpailijoistaan.

HSR/PRP-standardeja voidaan käyttää myös muualla teollisuudessa kuin Smart grid -sähköverkossa. Teollisuuden reaaliaikaisten Ethernet-standardien yhdistämista HSR/PRP-prokolliin kannattaa pohtia käytettävyyden ja luotettavuuden takia.

MORE NEWS

Jättirahoitus GenAI-softakehitykseen

Business Finland on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle merkittävän, 840 000 euron rahoituksen tutkimushankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn (GenAI) hyödyntämistä ohjelmistokehityksen eri vaiheissa. Hanke kantaa nimeä Generative AI for the Software Development Life Cycle, ja sen kokonaisbudjetti Jyväskylän yliopiston osalta on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 prosenttia katetaan yliopiston omarahoituksella.

Raidejokerin lähestymisestä varoitetaan sanallisesti

Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki on käynnistänyt vuoden mittaisen pilottikokeilun, jossa testataan uudenlaista varoitusjärjestelmää Viikin pikaraitiotien ylityspaikalla. Järjestelmä varoittaa jalankulkijoita ja pyöräilijöitä sekä äänimerkein että sanallisesti lähestyvästä raidejokerin junasta.

Ensimmäistä kertaa grafiikka- ja AI-laskenta samalla RISC-V-prosessorilla

Imagination Technologies on esitellyt uuden E-Series-arkkitehtuurin, joka yhdistää grafiikka- ja tekoälylaskennan ensimmäistä kertaa samaan RISC-V-prosessoriin pohjautuvaan IP-lohkoon. Uutuus avaa tietä tehokkaammille, joustavammille ja energiaa säästäville reunalaitteille – älypuhelimista robottiautoihin.

Aurinkokennokalvo voi tehdä rakennuksista sähköntuottajia

Rakennusten ikkunat ja julkisivut voivat tulevaisuudessa toimia sähköntuottajina, kiitos Luulajan teknillisen yliopiston tutkimukselle. Uudenlainen ohut aurinkokennokalvo yhdistää sähköntuotannon, ympäristöystävällisyyden ja läpinäkyvyyden – ilman kompromisseja rakennusten estetiikassa tai luonnonvalon hyödyntämisessä.

Kenelle Samsungin veitsenterävä uutuus on tarkoitettu?

Samsungin odotettu Galaxy S25 Edge on virallisesti julkaistu, ja 5,8 millimetrin paksuisena se ottaa haltuunsa tittelin "maailman ohuimpana täysiverisenä älypuhelimena". Kyse on hienosta insinööritaidon näytöstä: titaanirunko, keraaminen lasi ja huipputason kamera- sekä tekoälyominaisuudet on mahdutettu hämmästyttävän solakkaan koteloon.

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

FakeUpdates vaikutti 6 prosentissa organisaatioita

Tietoturvayritys Check Point Software Technologies on julkaissut huhtikuun 2025 haittaohjelmakatsauksensa. Raportin mukaan FakeUpdates jatkoi maailman yleisimpänä haittaohjelmana, vaikuttaen 6 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 4,02 prosenttia.

Yksi ainoa molekyyli parantaa kennon suorituskykyä 0,6 prosenttia – ja sillä on merkitystä

Uusi kansainvälinen tutkimus osoittaa, että synteettinen molekyyli nimeltä CPMAC voi merkittävästi parantaa perovskiittipohjaisten aurinkokennojen tehokkuutta ja käyttöikää. Vaikka hyötysuhde parani vain 0,6 prosenttia, sillä on todellista merkitystä: suuressa mittakaavassa, kuten yhden gigawatin aurinkovoimalassa, se voi tuottaa tarpeeksi lisäenergiaa jopa 5000 kotitaloudelle.

Intel katkaisee linkin grafiikan ja CPU:n väliltä

Intel on virallisesti lopettanut Deep Link -teknologiansa kehityksen ja tuen, lopettaen näin kunnianhimoisen yrityksen yhdistää prosessorin ja näytönohjaimen voimat tiiviimmäksi kokonaisuudeksi.

Autojen tutkapiiri kutistui, teho kasvoi kaksinkertaiseksi

NXP Semiconductors on julkaissut uuden sukupolven tutkapiirin, joka mullistaa autonomisten ajoneuvojen tutkajärjestelmät. Uusi S32R47-imaging-tutkaprosessori tarjoaa jopa kaksinkertaisen suorituskyvyn edeltäjäänsä verrattuna ja mahtuu silti 38 prosenttia pienempään fyysiseen tilaan.

Vuoden lopulla jo 240 watin USB-lataus suoraan pistokkeesta

Pistorasiaan integroitava USB-lataus on siirtymässä täysin uudelle aikakaudelle. Brittiläinen tehoelektroniikkayritys Pulsiv on kehittänyt ensimmäisen valmiin ratkaisun, joka mahdollistaa jopa 240 watin USB-C-latauksen suoraan tavallisesta seinäpistokkeesta. Kyseessä on merkittävä tekninen läpimurto, joka voi muuttaa tapaa, jolla kannettavat tietokoneet, älypuhelimet ja jopa pienet kodinkoneet tai sähkötyökalut ladataan kotona ja työpaikoilla.

Omdia: Puolijohteet uuteen ennätykseen

Vuosi 2024 oli puolijohdeteollisuudelle historiallinen, sillä alan liikevaihto nousi Omdian mukaan 25 prosenttia edellisvuodesta ja ylsi ennätykselliseen 683 miljardiin dollariin. Kasvun moottorina toimi erityisesti tekoälyyn liittyvä kysyntä, joka nosti muistipiirien myynnin huikeaan 74 prosentin kasvuun.

Uusi standardi parantaa Bluetoothin tietoturvaa

Bluetooth-teknologia on saanut merkittävän päivityksen, joka parantaa käyttäjien yksityisyyttä ja laitteiden virrankulutusta. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut uuden Bluetooth Core Specification 6.1 -version, jossa keskeisenä uutuutena on satunnaistettu laiteosoitteiden päivitys – askel kohti vaikeammin jäljitettävää langatonta viestintää.

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article