logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Sulautetun linuxin valinnassa kehittäjällä on useita vaihtoehtoja. Yocto on yksi uusimpia projekteja. Sen suosio on kasvamassa monilla sulautetun kehityksen alueilla.

Kirjoittaja Hans Jürgen Rauscher on Wind Riverillä verkko- ja pilviteknologioista vastaava järjestelmäarkkitehti. Hän vastaa ennen kaikkea Wind Riverin globaaleista tietoliikenne- ja verkkolaitteita valmistavista asiakkaista. Wind Riverin palvelukseen Rauscher tuli vuonna 2000.

Vuosituhannen vaihteesta alkaen avoimen lähdekoodin ohjelmistot alkoivat vallata nykyisiä asemiaan teollisuudessa. Tänään avoimen koodin ohjelmistoja käytetään useissa nettipalvelimissa, tietokantoja pyörittävät avoimen kodin linux-käyttöjärjestelmät ja pilveä kehitetään ja rakennetaan linuxilla. Sulautetuissa sovelluksissa linuxin käyttö on kasvanut massiivisesti, mutta markkina on hyvin fragmentoitunut.

Tarjolla olevat vaihtoehdot

Tänä päivänä sulautettua linuxia projektiinsa valitsevalla on edessään hanakala valintaprosessi. Tarjolla on pääsääntöisesti kolme erilaista vaihtoehtoa. Ensimmäinen on PC-pohjainen linux-jakeluversio kuten Fedora, Ubuntu tai Debian, jotka ovat ilmaisia tai kaupallisia versioita kuten Red Hat tai SUSE. Nämä eivät kuitenkaan ole ihanteellisia sulautettuihin, koska ne on suunniteltu PC-raudalla, tulevat monina paketteina ja vaativat paljon muistia ja tallennustilaa. Ne eivät myöskään tue tiettyjä matalan tehonkulutuksen piirejä.

Toinen tapa on tehdä itse, eli do-it-yourself. Kehittäjä voi ladata linux-kernelin kernel.orgista, GNU-työkalut fsf-orgista ja muuta tarvittavata ohjlemistot Linux Foundationin eri työryhmistä. Tämä sopii hyvin omien taitojen ja osaamisen kheittämiseen ja vie yleensä enemmän aikaa, kuin ammattiprojektille on normaalisti annettu.

Kolmas vaihtoehto on hankkia linux puolijohde- tai korttivalmistajalta. Näissä ongelmana on usein, että ratkaisu on kehitetty hyvin kapealla fokuksella ja tiettyjä laitteisto-ominaisuuksia korostaen. Ylläpito on myös joskus vajaata esimerkiksi päivitysten tai turvallisuuskorjausten suhteen.

Viimeinen vaihtoehto on kaupallinen sulautettu linux, joka on testattu, ja sisältää ylläpidon ja päivitykset, joita projektipäällikkö saattaa pitää välttämättöminä. Vaikka monissa sulautetuissa projekteissa - esimerkiksi kulutuselektroniikassa - kehityssykli on hyvin tiukka, vaikkapa teollisuusautomaatiossa on sulautettuja laitteita, joiden täytyy toimia monia vuosia.

Riippuen ylläpidon, tuen, päivitysten ja tietoturvakorvausten vaatimuksista sekä liiketoimintariskeistä ja kustannuksista projektipäällikkö voi päättää, mikä vaihtoehdoista sopii parhaiten. Mutta kyse on enemmästä: jos valitaan kaupallinen linux, korttiohjelmisto (BSP, board support package) ei ehkä tue uusimpia ominaisuuksia, tai ehkä vain vanhempia linux-versioita.

Linux on luontainen osa monia sulautettuja projekteja, mutta se haastaa kehittäjiä monin tavoin: kernel- eli ydinversioineen, kirjastoineen, kääntimineen, middlaware-ohjelmistoineen, BSP-korttiohjelmistoineen sekä kehityspaketteineen. Skaalautuvan linux-käyttöjärjestelmän rakentaminen pohjaa useiden yhteensopivien ohjelmistokomponenttien saatavuuteen ja niihin liittyviin työkaluihin. Kernelistä, käyttäjäpaketeista, patch-korjauksista, tiedostojärjestelmän koosta, ytimen konfiguraatiosta ja työkaluista voi tuottaa hyvin erilaisia tuloksia erilaisia laitearkkitehtuureille. Haasteita on monia. Esimerkiksi kernelille ei ole yhteisiä versioarkistoja (repository), ei yhteisiä työkaluja, makefile-tiedostoja,, kääntimiä tai debuggereita, eikä yhteisiä menetelmiä tuoda kaikki eri osat yhteen.

Pelureita on paljon. Projektienomistajat, siruja myyvät piirienvalmistajat, räätälöityjä tai standardoituja - esimerkiksi Compact PCI tai ATCA - tuotteita tarjoavat korttien valmistajat, ja jopa hyvin dedikoituja työkaluja tietylle raudalle tarjoavia puolijohdetoimittajat. Vaaditaan paras mahdollinen skenaario, jossa kaikki pelurit tuovat projektiin mukaan oman vahvuutensa. Tämä on Yocto-projektin keskinen ydin. Kyse on jatkuvasti päivittyvistä linux-jakeluun sisältyvistä perusmäärityksistä, kernelistä, työkaluista ja ohjelmistopaketeista.

Alusta - ei jakeluversio

Yocto-projekti ei ole sulautetun linuxin jakeluversio. Se on ennen kaikkea alusta, jolle erilaisia pelaajia pyydetään antamaan oman panoksensa, jotta räätälöityjä versioita voitaisiin luoda helposti. Alustaa hallinnoin Linux Foundation. Yocto perustettiin vuonna 2010 avoimen koodin yhteistyöprojektina, jossa oli mukana laitevalmistajia, avoimen koodin käyttöjärjestelmätoimittajia ja elektroniikkayrityksiä. Ne tuovat hankkeeseen malljea, työkaluja ja metodeja, joilla kehittäjiä helpotetaan luomaan sulautettuja linux-pohjaisia järjestelmiä alla olevasta laitearkkitehtuurista riippumatta. Yhdessä kehitettyjen tekniikoiden avulla Yocto on arvokas lähtökohta kehittäjille ja se auttaa välttämään kaksinkertaista työtä ja tarpeetonta ylläpitoa. Piirienvalmistajat voivat tarjota projektin puitteita ajureita uusimmille siruilleen, korttienvalistajat voivat lisätä middleware-ohjelmistoja BSP-pakettiinsa, kaupallisten linux-versioiden toimittajat voivat tarjota vakaita, testattuja, tuettuja ja ylläpidettyjä jakeluversioita, jotka toimiva eri laitearkkitehtuureissa, ja työkalujen kehittäjät voivat intergroida omat työkalunsa haluamaansa Yocto-versioon.

Yocto kooostuu kahdesta projektista mukaan likien OpenEmbedded Core, joka sisältää perustason reseptitiedostot (recipes), luokat ja näihin liittyvät tiedostot. Tämä projekti keskittyy ennen kaikkea linux-käyttäjiin. Toinen osa on yleinen pakettienluontijärjestelmä, joka rakentuu Bitbaken ja Pokyn ympärille. Nämä avoimeen koodin pakettityökalut ocat Yocton kulmikiviä.

 

Kuva 1 - Yocto-kehitysprosessi

Kuva 1 näyttää työprosessin, jossa linux-versio generoidaa eri lähteiden, projektien ja työkalujen pohjalta. Mukana ovat Yocto-kernel ja kirjastot. Syötteisiin kuuluu Metadata, joka sisältää informaatiota lähdetiedostoista osoitetietoineen (esimerkiksi http:n tai ftp:n kautta), laitteiston konfigurointitiedot, joiden perusteella BSP ajureineen määritellään, I/O-portit, muistivaatimukset, sekä Policy-määritykset, joilla määritellään korjausten ja päivitysten käytäntö. Tarjolla on myös "upstreameja", joiden avulla pakettitiedosto tai korjaus (patch) voidaan tuoda järjestelmään myöhemmin. Kääntimen run-toiminnolla voidaan valita projektin binääripaketin formaatti - Debian, RPM tai IPK. Tätä seuraa joukko testejä ennen kuin root-tiedostojärjestelmä luodaan kuva (image) asennettavaksi sulautettuun laitteeseen (NFS:n tai ftp:n välityksellä tai tallennettavaksi flash-, ROM- tai kiintolevylle). Lisäksi kuvassa 2 näkyvät Yocto-kerrokset (layers) luovat mekanismin, jolla lisätoiminnallisuuksia voidaan organisaoit erillisiin paketteihin. Esimerkiksi BSP-ohjelmistot toimitetaan yleensä kerroksina.

Kuva 2 - Yocto-kerrokset

Hyödyt

Yocton pakettienluontijärjestelmä yhdessä yhteisesti kehitettyjen tekniikoiden kanssa tarjoaa parhaat työkalut ja metodit räätälöidyn, mutta silti yhteensopivan sulautetun linux-järjestelmän kehittämiseen. Yocton kanssa yhteensopivat jakeluversiot ovat joustavia: paloja ja komponentteja voidaan yhdistää tai korvata toisilla, ja ne toimivat välittömästi yhdessä. Yocto säästää aikaa ja resursseja, joita muutoin hukattaisiin kääntämiseen, kahdentamiseen, uudelleen luomiseen ja ylläpitoon. Näin jää enemmän aikaa kehittää järjestelmää muista erottavia ominaisuuksia.

Ylipäätään tämä tarkoittaa parempaa alustariippumatonta yhteensopivuutta ja komponenttien yhteentoimivuutta, ohjelmiston parempaa käännettävyyttä, ylläpidon kustannusten alenemista, sekä kasvavaa kaupallisen ja avoimen yhteisön resurssien uudelleen käyttöä ja yhteistyötä. Projektien omistajien kannalta hyödyllistä on se, ettei Yocto-projekteissa olla kiinni missään tietyssä valmistajassa.

Yocto on saavuttanut yhä enemmän suosiota sulautetussa maailmassa ja sitä käytetään monilla eri markkinoilla. Käyttö alkoi verkkopuolen laitteista, kuluttajalaitteet tulevat kehit perässä, mutta Yoctoa on käytetty myös teollisuusautomaatiossa, lääketieteen laitekehityksessä, avaruus- ja puolustushankkeissa, ja sitä käytetään yhä enemmän ajoneuvojen viihdejärjestelmien kehityksessä.

Wind River ja Yocto

On monia syitä ostaa käyttöjärjestelmä kaupallisen linuxin toimittajalta kuten Wind Riveriltä. Tärkein etu on aika: vie merkittävästi aikaa hankkia perustietämys koodista, sekä jäljittää, korjata ja ylläpitää koodia. Nyt Wind River tekee jo kaiken tämän. Wind River tuottaa projektiin aktiivisesti korjauksia ja parannuksia. Se on Yocton perustajajäsen ja sen hallussa on neljä kahdeksasta keskeisestä ylläpito- ja teknisestä asemasta projektin sisällä. Näihin kuuluvat esimerkiksi kernel-ydin sekä RPM Package Manager -työkalu. KUvassa 3 näkyvä Wind River Linux 5 -versio oli yksi enimmäisiä, joille myönnettiin muodollinen hyväksyntä yhteensopivuudesta Yocto-projektin kanssa.

Kuva 3 - Wind River Linux 5

Tarjolla on myös Linux Carrier Grade (CG) -profiili, joka on rekisteröity Linux Foundationissa CGK 5.0 -määritysten mukaiseksi. Profiili muodostaa olennaiset ominaisuudet, joiden pohjalta yritykset voivat kehittää seuraavan sukupolven älykkäitä verkkolaitteita. Open Virtualization -profiili on toinen valinnainen lisäominaisuus. Se optimoi kernel-pohjaiset virtuaalikoneet niin, että nämä suoritutuvat reaaliaikatehtävistä. Profiilin avulla ohjelmistoa voidaan ajaa virtualisoidussa ympäristössä vieraana (guest), mikä ennen edellytti erillislaitteistoa tai perinteistä reaaliaikakäyttöjärjestelmää (RTOS) vastatakseen tiettyisin ajonaikaisiin vaatimuksiin ja rajoituksiin.

Yocto tarjoaa merkittävästi tehokkaamman sulautetun linucin kehitysprosessin. Sen avulla kehittäjän ei tarvitse aloittaa alusta jokaisen uuden projektin kohdalla. Yocto voi uudelleen määritellä ja yhdistää hyvin fragmentoituneen sulautetun linuxin markkinat. Ympäristöä tukevat ohjelmistotalot ja laitevalmistajat voivat auttaa linux-asiakkaitaan kehittämään alustariippumattomia, komponenteiltaan yhteentoimivia ratkaisuja, mikä mahdollistaa koodin paremman uudelleen käytettävyyden ja auttaa pienentämään riskiä ja muutosten aiheuttamia kustannuksia.

MORE NEWS

Raipe vienyt tekoälyä 6-0

Digian tekoäly on yrittänyt datan perusteella ennustaa Liigan voittajaa lähes ifk-maisella menestyksellä. Nyt Digia myöntää, että SaiPa on Raimo Helmisen luotsaamana yllättänyt niin tekoälyn kuin koko jääkiekkoyleisön. SaiPan mestaruuteen tekoäly ei vieläkään usko, vaan povaa mestariksi KalPaa.

Sähköauton akku lähes täyteen 18 minuutissa

Autoteollisuus otti merkittävän askeleen kohti seuraavan sukupolven sähköajoneuvoja, kun Stellantis ja Factorial Energy julkistivat onnistuneen validoinnin uudelle kiinteän elektrlyytin FEST-akkuteknologialle. Uudet 77Ah-akut tarjoavat 375 Wh/kg energiatiheyden ja mahdollistavat akun lataamisen täyteen vain 18 minuutissa.

TSMC: CPU-sirut 1,4 nanometriin, RF-piirit neljään nanometriin

TSMC esitteli Pohjois-Amerikan teknologiaseminaarissaan seuraavan sukupolven A14-prosessinsa, joka vie prosessoritekniikan uudelle 1,4 nanometrin aikakaudelle. Samalla yhtiö julkisti myös uuden N4C RF -prosessin, joka tuo neljän nanometrin valmistustekniikan radioyhteyksiä hyödyntäviin siruihin.

6G-läpimurto: PET-ikkunakalvo päästää kaikki millimetriaallot läpi

Elektroniikan ja tietoliikenteen tutkimuslaitos ETRI Koreassa on kehittänyt uudenlaisen läpikuultavan PET-pohjaisen ikkunakalvon, joka voi mullistaa sisätilojen 5G- ja tulevan 6G-verkon kuuluvuuden. Kalvo päästää lävitseen millimetriaallot (mmWave) tehokkaasti ja ohjaa niitä tarkasti – täysin passiivisesti, ilman sähköä tai vahvistimia.

Pieni poweri syöttää tiukasti säädeltyä tehoa tekoälykameralle

Tekoälyn siirtyessä yhä enemmän "reunalle" – eli laitteisiin, jotka suorittavat paikallista laskentaa ilman pilviyhteyttä – myös tehonhallinnan vaatimukset kasvavat. Uusi Microchipin MCPF1412 on suunniteltu vastaamaan tähän tarpeeseen: kyseessä on täysintegroitu buck-muunnin, joka pystyy syöttämään jopa 12 ampeeria virtaa erittäin kompaktissa koossa.

Nopeampi DisplayPort tulee – Rohde takaa toiminnan

Näyttöteknologian kehitys ottaa jälleen ison harppauksen eteenpäin, kun DisplayPort 2.1 -väylä yleistyy markkinoilla. Uusin versio nostaa siirtonopeudet uudelle tasolle. Jopa 80 Gbps mahdollistaa korkeita resoluutioita ja virkistystaajuuksia, kuten 8K-ruudun 165 hertsin taajuudella ilman pakkausta tai jopa 16K-tasoisen videon 60 ruudun sekuntinopeudella.

CompactPCI-sarjaliitännän nopeus kasvoi kaksinkertaiseksi

PICMG-järjestö on julkaissut CompactPCI Serial -standardin kolmannen version, joka tuplaa liitännän nopeuden ja kaistanleveyden. Näin väylä tuo entistä parempaa suorituskykyä vaativiin teollisiin sovelluksiin.

Elisan 5G kiihtyy 2 gigabittiin, mutta se on vielä vain harvojen herkkua

Elisa laajensi eilen 5.5G-liittymien saatavuutta koko maassa, mutta supernopeiden yhteyksien todellinen hyöty jää toistaiseksi rajatulle joukolle. Syynä ovat rajoittunut alueellinen kattavuus ja harvat yhteensopivat päätelaitteet.

NIS2 on nyt täällä

Uusi NIS2-direktiivi tuo mukanaan tiukentuneet velvoitteet erityisesti kyberturvallisuuden raportointiin. - Isoimmat toimijat ovat varmasti hyvin varautuneet, mutta pienemmillä riittää tekemistä, arvioi Into Securityn toimitusjohtaja Niki Klaus, kun direktiivi astui virallisesti voimaan Suomessa.

DigiKeyn alkuvuosi: lähes satatuhatta uutta tuotetta

Elektroniikan komponenttien jakelija DigiKey on käynnistänyt vuoden 2025 vauhdikkaasti lisäämällä valikoimaansa 104 uutta toimittajaa ja peräti 98 320 uutta tuotetta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Nokialle tärkeä jatko T-Mobilen 5G-toimittajana

Nokia ja T-Mobile US ovat solmineet uuden monivuotisen strategisen kumppanuuden jatkosopimuksen, jolla vahvistetaan T-Mobilen 5G-verkon kattavuutta ja kapasiteettia koko Yhdysvalloissa. Sopimus on Nokialle merkittävä päänavaus jatkossa 5G-toimittajana maailman suurimpiin kuuluvan operaattorin rinnalla.

Nyt se tapahtui – kiinteistä verkoista tuli Nokian suurin ryhmä

Nokian uusi toimitusjohtaja Justin Hotard on ollut yhtiön ruorissa vasta muutaman viikon ajan ja nyt hän esitteli ensimmäisen osavuosikatsauksensa. Ehkä osuvasti ensimmäistä kertaa Nokian kiinteiden verkkojen liiketoiminta eli verkkoinfrastruktuuri ohitti liikevaihdossa mobiiliverkot. Tämä heijastaa Nokian muuttuvaa fokusta.

Nyt voit kehittää tarkasti paikantavia Bluetooth-laitteita

Bluetooth-teknologia on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin uuden version myötä, ja nyt myös kehittäjillä on entistä paremmat työkalut hyödyntää sen mahdollisuuksia. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut Bluetooth Core Specification -version 6.0, joka tuo mukanaan useita uusia ominaisuuksia – niistä kenties kiinnostavin on kanavan kuulostelu (Channel Sounding).

Ilmainen seminaari kalibroinnin perusteista

Rohde & Schwarz järjestää maksuttoman puolen päivän seminaarin, joka pureutuu mittaus- ja testauslaitteiden kalibroinnin perusteisiin. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät kalibroinnin parissa tai haluavat syventää osaamistaan aiheesta – riippumatta käytössä olevasta laitevalmistajasta.

Sähköautojen latauslaitteiden myynti piristyi

Sähköauton latauslaitteiden myynti kasvoi alkuvuonna 9,2 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK). Tammi–maaliskuussa myytiin yhteensä 6156 kiinteistöihin asennettavaa latauslaitetta.

DNA pärjäsi parhaiten Ooklan 5G-vertailussa

DNA on noussut selkeäksi voittajaksi Ooklan tuoreessa 5G-verkkojen vertailussa Suomessa. Speedtest Intelligence -datan perusteella DNA oli vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla nopein mobiilioperaattori Suomessa – sekä kokonaisuudessaan että erityisesti 5G-teknologiassa.

5G-yksityisverkko voi nyt ulottua usean operaattorin verkkoon

Vodafone, A1 Group ja Ericsson ovat tehneet historiaa muodostamalla maailman ensimmäisen 5G Standalone (SA) -roaming-yhteyden kahden eri operaattoriryhmän välillä. Uraauurtava tekninen saavutus mahdollistaa nyt myös yksityisten 5G-verkkojen laajentamisen usean operaattorin ja maan yli.

Renesas helpottaa siirtymistä 32-bittisiin

Renesas on julkaissut uuden RA0E2-mikro-ohjainsarjan, joka tekee siirtymästä 8- ja 16-bittisistä ohjaimista tehokkaampiin 32-bittisiin ratkaisuihin entistä sujuvampaa – ilman kustannusten tai suunnittelutyön merkittävää kasvua.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Nyt se tapahtui – Nvidia nousi suurimmaksi puolijohdetaloksi

Nvidia on noussut maailman suurimmaksi puolijohdeyritykseksi, ohittaen sekä Samsungin että pitkään kärkeä hallinneen Intelin. Gartnerin tuoreiden lukujen mukaan Nvidian liikevaihto kasvoi peräti 120 % vuodessa ja nousi 76,7 miljardiin dollariin. Markkinaosuus kohosi 11,7 prosenttiin.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article