logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Energian keruu tai louhinta (energy harvesting) on valtavan nopeasti kasvava markkina. Se myös mahdollistaa sovelluksia, joita aiemmin ei osattu edes kuvitella. Langattomille anturiverkoille energiankeruu tuo aivan uusia mahdollisuuksia.

Kirjoittaja John Donovan on www.low-powerdesign.com -sivuston julkaisija ja Portable Design -lehden entinen päätoimittaja, EDN Asian toimituspäällikkö sekä Circuits Assembly and Printed Circuit Fabrication -lehden Aasian toimittaja. Hänellä on 30 vuoden kokemus teknisten artikkelien kirjoittamisesta. Aiemmin hän toimi C-ohjelmoijana ja mikroaaltoteknikkona. Hän on IEEE:n jäsen ja on julkaisut kaksi kirjaa, kymmeniä manuaaleja ja satoja teknisiä artikkeleita.

Kun matkapuhelin kehittyi analogisesta kännykästä kämmentietokoneeksi, käyttäjät ryhtyivät vaatimaan lisää ja lisää sähköä kuluttavia toimintoja kuten nettiselaamista, videoita, peleä ja sähköpostia, ja samalla myös pidempiä toiminta-aikoja. Koska akkujen valmistajista ei ollut apua, puolijohdevalmistajat keksivät lukuisia energiaa säästäviä tekniikoita mahdollistaakseen kaiken tämän. He ovat olleet erittäin menestyksekkäitä.

Pieni tehonkulutus on ollut elektroniikkasuunnittelun tärkein kriteeri ainakin viimeisen 10 vuoden ajan. Mooren alain ja lukuisten älykkäiden suunnittelijoiden ansiosta mikropiirien tehonkulutus on pienentynyt dramaattisesti. Usein tehoa kuluu milliwatteja toiminnassa ja nanowatteja valmiustilassa. Kehityksen tuloksena äärimmäisen pienen tehonkulutuksen langattomat anturiverkot tulivat mahdollisiksi ja niiden käyttöönotto on olut erittäin nopeaa. Nyt anturit varoittavat rakennusten ja siltojen rasittumisesta, ilmansaasteista, mtsäpaloista maanvyörymistä, kuluneista laakereista ja siipien tärinästä. Pienen tehonkulutuksen anturiverkot ovat lukuisien teollisuuden, lääketieteen ja kulutussovellusten perusta.

Sähköverkon ulkopuolella anturiverkot nojaavat paristoihin ja ovat saman haasteen edessä kuin matkapuhelimet. Tällöin on suotavaa pidentää akkujen toiminta-aikaa keräämällä energiaa saatavilla olevista lähteistä - valosta, lämmöstä, tärinästä, liikkeestä tai ympäröivästä RF-säteilystä. Mikäli laite tulee toimeen hyvin pienellä virralla ja pariston vaihtaminen on vaikeata tai kallista, on mahdollista luopua paristosta kokonaan ja turvata sähkönsaannissa kokonaan energiankeruun menetelmiin. Hyvin pienen tehonkulutuksen mikro-ohjain ja energiankeruu ovat yhdessä mahdollistaneet koko joukon sovelluksia, jotka eivät aiemmin olleet mahdollisia.

Energiankeruun markkinat ovat suuret ja kasvavat kovaa vauhtia. IDTechEx:n mukaan energiankeruu muodosti vuonna 2012 vain 0,7 miljardin dollarin markkina. Vuonna 2022 markkinoiden kooksi ennustetaan viittä miljardia dollaria ja tuolloin energiankeruulla sähköistetään 250 miljoonaa anturia. Thermosähköinen energiankeruu yksin yltää 865 miljoonaan dollariin vuonna 2023.

Tämänhetkiset teknologiat ja sovellukset

Energiankeruuseen käytetään yleisesti useita tekniikoita, ja näkyvissä on joitakin erittäin innovatiivisia uusia teknikoita. Yleisimmät energianlähteet ovat valo, lämpö, tärinä ja RF. Kattojen aurinkopaneeleita lukuunottamatta mikään näistä ei tuota kovin paljon energiaa (ks. kuva 1), mutta usea niistä voi olla täysin riittävä tuottamaan sähköä vähävirtaisille laitteille tietyssä ympäristössä.

Kuva 1: Energiankeruun lähteistä saatavilla oleva teho.

Aurinko

Lähes jokaisessa kodissa ja toimistossa on yksi aurinkokennolla varustettu taskulaskin. Tai oikeastaan laskin jossa on nappiparisto ja pieni aurinkokennokalvo sen päällä. Nämä polykiteiset pii- tai ohutkalvosolut muuntavat fotoneita elektroneiksi tyypillisesti 15-20 prosentin hyötysuhteella piillä ja 6-12 prosentin hyötysuhteella ohutkalvossa. Koska sisävalaistuksen tuottama teho on tyypillisesti vain noin 10 mikrowattia neliösentiltä, laskinten kennojen hyödyllisyys riippuu moduulin koosta ja valon spektristä eli aallonpituudesta.

Pieniä aurinkokennoja käytetään yleisesti kulutus- ja teollisuuslaitteissa, kuten leluissa, kelloissa, laskimissa, katuvalojen ohjauksessa, kannettavissa teholähteissä ja satelliiteissa. Koska valoa on saatavilla vain ajoittain, aurinkokennoja käytetään akkujen lataamiseen ja käyttöenergia tulee vakaammista superkondensattoreista.

Termosähköinen energiankeruu

Termosähköiset keruulaitteet hyödyntävät Seebeckin ilmiötä, jossa jännite syntyy kun kahden erilaisen metallin liitksessa on lämpötilaero. Termosähköiset generaattorit (TEG, Thermoelectric generators) muodostuvat yhteenliitetyistä termopareista, jotka on liitetty sarjaan koneeseen, vedenlämmittimeen tai jopa aurinkopaneelin takapinnalle. Lätöteho riipuu generaattorin koosta ja siitä lämpötilaerosta, jota voidaan ylläpitää. TEG tuottaa yleensä virran langattomille antureille korkean lämpötilan ympäristöissä kuten teollisissa lämmitysjärjestelmissä. Tehotransistorin ja jäähdytyslevyn väliin kytketty TEG voi kierrättää osan energiasta, joka muuten menisi hukkaan lämpönä.

Micropeltin termosähköiset TE-CORE7 -keruumoduulit muuntavat paikallisesti saatavilla olevan hukkalämmön matalan tehonkulutuksen omaavien laitteiden virranlähteeksi. TE-CORE -generaattori muuntaan lämmön säkövaraukseksi, joka sitten vahvistetaan, säilytään 100 mikrofaradin kondensaattoriin ja reguloidaan tuottamaan jopa 5,5 voltin jännitettä. 50 asteen toimintalämpötilassa TE-Core7 voi generoida vuodessa 6,424 milliampaarituntia, mikä vastaa kolmesta neljään AA-paristoa. Paristot pitäisi kuitenkin vaihtaa muutaman kuukauden välein.

Pakottamalla virta kulkemaan kahden erilaisen metallin liitännän läpi saa lämmön siirtymään kuumasta liitännästä kylmään. Tämä on Peltierin ilmiö eli pääasiassa Seebeckin ilmiön vastakohta. Peltierin efekti on termosähköisten lämpöpumppujen perusta.

Pietsosähköinen

Pietsosähköiset anturit tuottavat sähköä, kun niitä painetaan. Niinpä ne ovat hyviä vaihtoehtoja tärinäantureiksi keruumoduuleissa, jotka aistivat moottorien laakerien melua ja lentokoneen siipien tärinää. Miden tärinästä energiaa keräävä Volture V-20W -moduulissa on pietsosähköiseen kiteeseen yhdistetty pietsoelementti. Kun tärinä saa elementin liikkeeseen, se generoi AC-lähtöjännitteen, joka korjataan, reguloidaan ja varastoidaan superkondensattoriin tai ohutkalvoparistoon.

Kuva 2: Miden Volture - pitsosähköinen energiankeräin.

RF - Radiotaajuinen säteily

RFID toimii korjaamalla voimakkaan paikallisen, suoraan anturiin sunnatun signaalin (ei ympäröivää RF-säteilyä). Samalla tavoin Powercastin P2110 RF Powerharvester -vastaanotin muuntaa matalataajuuksisen RF-signaalin 5,25 voltin jännitteeksi, jopa 50 milliampeerin lähtövirraksi. Yhden vähävirtasen mikro-ohajimen, anturien ja radiomoduulin kanssa P2110 mahdollistaa ilman paristoja toimivan lanagattoman anturisolmun, joka voi operoida jopa -11,5 dBm -tasoisella RF-signaalilla.

Vastaanottimen sovelluksiin kuuluvat paristottomat langattomat teollisuuden monitorointianturit, rakennusautomaation anturit, älykkään sähköverkon (smart grid ) anturit, maatalouden anturit sekä puolustustekniikan sovellukset. Mouserin valikoimissa on Powercast-kehityspaketteja niin akkulataukseen kuin langattomiin antureihin.

Kuva 3: Powercast P2110 paristottomassa langattomassa anturissa.

Innovatiivisia teknologioita

Laboratotioissa kehitetään joitakin hyvin mielenkiintoisia energiankeruun tekniikoita, jotka saattavat koko toimialan tulevien vuosien aikana.

Lääketieteen ja liikuntalaitteet

Nyt on alkanut ilmaantua uusia käyttötapoja pietsosähköiselle energiankeruulle. Tutkijat Michiganin yliopistossa ovat kehittäneet laitteen, joka kerää energiaa sydämenlyöntien heijastumisista rinnassa ja muuntaa sen sydämentahdistimen tai implanttidefribrillaattorin virraksi. Tavoitteena on päästä eroon säännöllisistä paristojen vaihtamisesta. Myös tapoja hyödyntää ruumiinlämpöä, liikettä ja tärinää muiden implanttien sähköistämiseksi tutkitaan tiiviisti.

RF-säteilyä käytetään jo kokeellisesti lataamaan sydämentahdistimien ja hermojen stimulointiin tarkoitettujen implanettien (TENS, transcutaneous electrical nerve stimulation) paristoja. Potilas istuu tuolissa, johon istutetun matalataajuuksisen RF-lähettimen signaalia laite vastaanottaa, muokkaa ja varastoi.

MIT:n ja Harvardin tutkijat ovat kehittäneet piirin, joka voidaan istuttaa sisäkorvaan. Se saa virtansa energiasta, jota kerätää ääniaalloista. Piirin tarkoitus on monitoroida korvan biologista toimintaa potilailla, joilla on kuulo- tai tasapaino-ongelmia.

Kuntoilijat ovat mielissään kuullessaan, että voivat siepata osan salilla kuluttamastaan energiasta takaisin. Kolme brittiläistä yliopistoa on kehittänyt yhdessä pietsosähköisen energiankeruulaitteen, joka kiinnitetään polveen. Se generoi energiaa kävellessä tai juoksumatolla liikkuessa. Riikan tekninen yliopisto tarjoaa puolestaan mekaanista energiankeräintä, joka toimii hihoihin kiinnitettyjen magneettien ja takin taskuihin kiinnitettyjen käämien avulla. Käsien heilauttaminen taskujen ohi kävellessä generoi virran, joka voidaan varastoida paristoon. Mitä tahansa, jotta iPhone pysyisi ladattuna!

MEMS-pohjainen pyrosähköinen generaattori

Oak Ridge National Laboratoriesissa on kehitetty ainutlaatuinen pyrosähköinen generaattori, joka voi jäähdyttää elektroniikkalaitteita, fotokennoja, tietokoneita ja jopa suuria hukkalämpöä tuottavia laitteita samalla kun generoi energiaa. Laite perustuu MEMS-pohjaiseen pyrosähköiseen kondensaattoriin, joka on kiinnitetty kaksoismetalliseen liuskaan. Tämä elementti värähtelee kuuman ja kylmän pinnan välillä, jolloin kuuman liuskan pää koskettaa kylmää pintaa eli jäähdytyselementtiä, luovuttaa lämpöään ja saa siten liuskan liikkumaan edestakaisin. Värähtely jatkuu niin kauan, kun lämpötilaero pysyy riittävänä. Se voi kahden pinnan välillä olla mitä tahansa muutamasta asteesta useisiin satoihin asteisiin.

Elementin rakenteet ovat vain neliömillin luokkaa ja yhdellä laitteella voi generoida 1-10 milliwattia tehoa. Yhdelle neliötuumalle voidaan kiinnittää tuhat tällaista elementtiä, millä saadaan aika suhteellisen tehokas tehonlähde. Elementin avulla on päästy 10-30 prosentin tehokkuuteen, mikä on paljon nykyisiä termosähköisiä ja pietsosähköisiä keräimiä parempi lukema.

Kuva 4: MEMS-pohjainen pyrosähköinen generaattori.

Nantennit

Aurinkokennot ovat kaikkein käytetyin energiankeruun lähde, mutta ne eivät ole kovin tehokkaita. Parhaat yksikiteiset aurinkokennosolut joiden teoreettinen hyötysuhde on 30 prosenttia - ovat hyviä, jos niissä päästään yli 20 prosentin hyötysuhteeseen. Nyt tutkijat Missourin yliopistossa ja Idahon kansallislaboratoriossa (Idaho National Laboratory) ovat kehittäneet joustavan aurinkokennokalvon, joka yltää teoreettisesti 90 prosentin hyötysuhteeseen.

Toisin kuin perinteiset aurinkokennot, uusi kalvo on käytännössä nanoantennien (tai nantennien) matriisi. Jokainen antenni on säädetty tietylle valon aallonpituudelle. Pintaan tuleva auringon sähkömagneettinen säteily saa aikaan virran antennissa, joka sitten kerätään, oikaistaan ja varastoidaan. Nanosähköiset sähkömagneettiset keräimet (NEC, nanoelectronic electromagnetic collectors) voidaan konfiguroida taajuusspesifeiksi pinnoiksi, jotka tehokkaasti imevät itseensä auringonvalon koko spektrin. NEC:t voidaan myös konfiguroida heikastavaksi suotimeksi 6,5 mikronin aallonpituuden ympärille. Tällöin keräimet imisivät itseensä infrapunasäteitä ja siten kierrättäisivät hukkalämpöä moottoreista, sulatusuuneista ja muista kuumista energianlähteistä.

NEC-keräimiä on menestyksekkäästi demottu sekä pii- että polyeteenialustoilla, mutta kannattavaan massatuotantoon pääseminen edellyttää vielä lisää rahoitusta ja aikaa. Tutkijat näkevät NEC:ssä nykyisiä aurinkokennoja täydentävän tuotteen, joka kerää käyttämätöntä infrapunaenergiaa. Kalvona niitä voidaan integroida polymeereihin, joten keräimiä voitaisiin isututtaa myös kulutuselektroniikan laitteiden pintaan latamaan niiden akkuja jatkuvasti.

Kohti tulevaa

Erittäin pienen tehonkulutuksen mikro-ohjainten kehitys on luonut suuren ja nopeasti kasvavan energiankeruun markkinan. Keräimien ensimmäinen aalto on mahdollistanut pienitehoisten langattomien anturien syntymisen ja niitä alkaa ilmestyä pian kaikkialle. Vaikutus tulee kuitenkin jatkumaan kulutus- ja teollisuuselektroniikassa sekä lääketieteen laitteiden markkinoilla luoden uusia sovelluksia, joita pystymme vasta nyt kuvittelemaan.

Suunnitteli sitten kannettavaa akkukäyttöistä laitetta tai halusi parantaa suurempien laitteiden energiatehokkuutta, pitäisi kaikkien suunnittelijoiden harkita energiankeruun tekniikoiden liittämistä tuotteisiinsa.

Artikkelissa mainitut tuotteet:

Micropelt: TE-CORE7 Thermal Energy Harvesting Modules

Midé:Volture™ V-20W Vibration Energy Harvester

Powercast: P2110 RF Powerharvester

Lue lisää Mouserin sivuilta:

Energy harvesting

MEMS-tekniikka

MORE NEWS

Raipe vienyt tekoälyä 6-0

Digian tekoäly on yrittänyt datan perusteella ennustaa Liigan voittajaa lähes ifk-maisella menestyksellä. Nyt Digia myöntää, että SaiPa on Raimo Helmisen luotsaamana yllättänyt niin tekoälyn kuin koko jääkiekkoyleisön. SaiPan mestaruuteen tekoäly ei vieläkään usko, vaan povaa mestariksi KalPaa.

Sähköauton akku lähes täyteen 18 minuutissa

Autoteollisuus otti merkittävän askeleen kohti seuraavan sukupolven sähköajoneuvoja, kun Stellantis ja Factorial Energy julkistivat onnistuneen validoinnin uudelle kiinteän elektrlyytin FEST-akkuteknologialle. Uudet 77Ah-akut tarjoavat 375 Wh/kg energiatiheyden ja mahdollistavat akun lataamisen täyteen vain 18 minuutissa.

TSMC: CPU-sirut 1,4 nanometriin, RF-piirit neljään nanometriin

TSMC esitteli Pohjois-Amerikan teknologiaseminaarissaan seuraavan sukupolven A14-prosessinsa, joka vie prosessoritekniikan uudelle 1,4 nanometrin aikakaudelle. Samalla yhtiö julkisti myös uuden N4C RF -prosessin, joka tuo neljän nanometrin valmistustekniikan radioyhteyksiä hyödyntäviin siruihin.

6G-läpimurto: PET-ikkunakalvo päästää kaikki millimetriaallot läpi

Elektroniikan ja tietoliikenteen tutkimuslaitos ETRI Koreassa on kehittänyt uudenlaisen läpikuultavan PET-pohjaisen ikkunakalvon, joka voi mullistaa sisätilojen 5G- ja tulevan 6G-verkon kuuluvuuden. Kalvo päästää lävitseen millimetriaallot (mmWave) tehokkaasti ja ohjaa niitä tarkasti – täysin passiivisesti, ilman sähköä tai vahvistimia.

Pieni poweri syöttää tiukasti säädeltyä tehoa tekoälykameralle

Tekoälyn siirtyessä yhä enemmän "reunalle" – eli laitteisiin, jotka suorittavat paikallista laskentaa ilman pilviyhteyttä – myös tehonhallinnan vaatimukset kasvavat. Uusi Microchipin MCPF1412 on suunniteltu vastaamaan tähän tarpeeseen: kyseessä on täysintegroitu buck-muunnin, joka pystyy syöttämään jopa 12 ampeeria virtaa erittäin kompaktissa koossa.

Nopeampi DisplayPort tulee – Rohde takaa toiminnan

Näyttöteknologian kehitys ottaa jälleen ison harppauksen eteenpäin, kun DisplayPort 2.1 -väylä yleistyy markkinoilla. Uusin versio nostaa siirtonopeudet uudelle tasolle. Jopa 80 Gbps mahdollistaa korkeita resoluutioita ja virkistystaajuuksia, kuten 8K-ruudun 165 hertsin taajuudella ilman pakkausta tai jopa 16K-tasoisen videon 60 ruudun sekuntinopeudella.

CompactPCI-sarjaliitännän nopeus kasvoi kaksinkertaiseksi

PICMG-järjestö on julkaissut CompactPCI Serial -standardin kolmannen version, joka tuplaa liitännän nopeuden ja kaistanleveyden. Näin väylä tuo entistä parempaa suorituskykyä vaativiin teollisiin sovelluksiin.

Elisan 5G kiihtyy 2 gigabittiin, mutta se on vielä vain harvojen herkkua

Elisa laajensi eilen 5.5G-liittymien saatavuutta koko maassa, mutta supernopeiden yhteyksien todellinen hyöty jää toistaiseksi rajatulle joukolle. Syynä ovat rajoittunut alueellinen kattavuus ja harvat yhteensopivat päätelaitteet.

NIS2 on nyt täällä

Uusi NIS2-direktiivi tuo mukanaan tiukentuneet velvoitteet erityisesti kyberturvallisuuden raportointiin. - Isoimmat toimijat ovat varmasti hyvin varautuneet, mutta pienemmillä riittää tekemistä, arvioi Into Securityn toimitusjohtaja Niki Klaus, kun direktiivi astui virallisesti voimaan Suomessa.

DigiKeyn alkuvuosi: lähes satatuhatta uutta tuotetta

Elektroniikan komponenttien jakelija DigiKey on käynnistänyt vuoden 2025 vauhdikkaasti lisäämällä valikoimaansa 104 uutta toimittajaa ja peräti 98 320 uutta tuotetta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Nokialle tärkeä jatko T-Mobilen 5G-toimittajana

Nokia ja T-Mobile US ovat solmineet uuden monivuotisen strategisen kumppanuuden jatkosopimuksen, jolla vahvistetaan T-Mobilen 5G-verkon kattavuutta ja kapasiteettia koko Yhdysvalloissa. Sopimus on Nokialle merkittävä päänavaus jatkossa 5G-toimittajana maailman suurimpiin kuuluvan operaattorin rinnalla.

Nyt se tapahtui – kiinteistä verkoista tuli Nokian suurin ryhmä

Nokian uusi toimitusjohtaja Justin Hotard on ollut yhtiön ruorissa vasta muutaman viikon ajan ja nyt hän esitteli ensimmäisen osavuosikatsauksensa. Ehkä osuvasti ensimmäistä kertaa Nokian kiinteiden verkkojen liiketoiminta eli verkkoinfrastruktuuri ohitti liikevaihdossa mobiiliverkot. Tämä heijastaa Nokian muuttuvaa fokusta.

Nyt voit kehittää tarkasti paikantavia Bluetooth-laitteita

Bluetooth-teknologia on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin uuden version myötä, ja nyt myös kehittäjillä on entistä paremmat työkalut hyödyntää sen mahdollisuuksia. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut Bluetooth Core Specification -version 6.0, joka tuo mukanaan useita uusia ominaisuuksia – niistä kenties kiinnostavin on kanavan kuulostelu (Channel Sounding).

Ilmainen seminaari kalibroinnin perusteista

Rohde & Schwarz järjestää maksuttoman puolen päivän seminaarin, joka pureutuu mittaus- ja testauslaitteiden kalibroinnin perusteisiin. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät kalibroinnin parissa tai haluavat syventää osaamistaan aiheesta – riippumatta käytössä olevasta laitevalmistajasta.

Sähköautojen latauslaitteiden myynti piristyi

Sähköauton latauslaitteiden myynti kasvoi alkuvuonna 9,2 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK). Tammi–maaliskuussa myytiin yhteensä 6156 kiinteistöihin asennettavaa latauslaitetta.

DNA pärjäsi parhaiten Ooklan 5G-vertailussa

DNA on noussut selkeäksi voittajaksi Ooklan tuoreessa 5G-verkkojen vertailussa Suomessa. Speedtest Intelligence -datan perusteella DNA oli vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla nopein mobiilioperaattori Suomessa – sekä kokonaisuudessaan että erityisesti 5G-teknologiassa.

5G-yksityisverkko voi nyt ulottua usean operaattorin verkkoon

Vodafone, A1 Group ja Ericsson ovat tehneet historiaa muodostamalla maailman ensimmäisen 5G Standalone (SA) -roaming-yhteyden kahden eri operaattoriryhmän välillä. Uraauurtava tekninen saavutus mahdollistaa nyt myös yksityisten 5G-verkkojen laajentamisen usean operaattorin ja maan yli.

Renesas helpottaa siirtymistä 32-bittisiin

Renesas on julkaissut uuden RA0E2-mikro-ohjainsarjan, joka tekee siirtymästä 8- ja 16-bittisistä ohjaimista tehokkaampiin 32-bittisiin ratkaisuihin entistä sujuvampaa – ilman kustannusten tai suunnittelutyön merkittävää kasvua.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Nyt se tapahtui – Nvidia nousi suurimmaksi puolijohdetaloksi

Nvidia on noussut maailman suurimmaksi puolijohdeyritykseksi, ohittaen sekä Samsungin että pitkään kärkeä hallinneen Intelin. Gartnerin tuoreiden lukujen mukaan Nvidian liikevaihto kasvoi peräti 120 % vuodessa ja nousi 76,7 miljardiin dollariin. Markkinaosuus kohosi 11,7 prosenttiin.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article