JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

logotypen

 • 20 vuotta vanha USB-liit√§nt√§ katoaa

  Intel teki viime viikolla vähin äänin julkistuksen, jolla on kauaskantoisia vaikutuksia. Yhtiö lupaa luovuttaa Thunderbolt-liitännän rojaltivapaasti yritysten käyttöön ensi vuonna. Tämä tarkoittaa käytännössä, että vuonna 1996 markkinoille tuotu A-tyypin USB tulee katoamaan.

 • Apple kehitt√§√§ teko√§lypiiri√§ iPhoneen

  Apple kehittää dedikoitua tekoälyprosessori tuleviin iPhone-älypuhelimiin ja iPad-tabletteihin. Bloombergin mukaan piiri tunnetaan yhtiön sisällä nimellä Apple Neural Engine ja sen on tarkoitus huolehtia kaikista AI-toiminnoista, kuten kasvojen ja puheen tunnistuksesta.

 • Entinen VTI pit√§√§ pintansa

  Vantaalla toimiva entinen VTI Technologies eli nykyään Murata Manufacturing on pitänyt hyvin paikkansa MEMS-komponenttien markkinoilla. Viime vuonna tutkimuslaitos Yole Developpement rankkasi yrityksen sijalle 17. Liikevaihto säilyi ennallaan noin 215 miljoonassa dollarissa.

 • Huonoja uutisia PC-ostajille

  Oletko harkinnut uuden tietokoneen hankkimista? Nyt on ikävä kyllä huono ajankohta kaupantekoon. Laitteiden hinta ei ole lähiaikoina tulossa alas, koska DRAM-muistien hinta on noussut. Itse asiassa DRAM-piirien keskihinta on kasvanut 30 prosenttia viimeisen vuoden aikana.

 • Seuraava rakenne elektroniikkaan: hiilinanovy√∂

  Kemistit ovat pyrkineet syntetisoimaan hiilen nanovöitä yli 60 vuotta, mutta vasta äskettäin ryhmä Nagoyan yliopistosta raportoi ensimmäisestä toteutuksesta. Hiilen nanovöiden odotetaan toimivan hyödyllisenä mallina, jolla rakentaa hiilinanoputkia.

 • 5G-taajuuksien sekoitin yhdell√§ pienell√§ sirulla

  5G-verkoissa täytyy mennä korkeammille taajuuksille. Näissä linkeissä ja tukiasemissa tarvitaan sekoittimia, jotka yleensä ovat perustuneet galliumarsenidipiirejä ja diodeja yhdistäviin hybridimoduuleihin. Linear Technology on nyt esitellyt sekoittimen, joka sopii yhdelle 3x2 millin kokoiselle piirille.

 • 10 gigabitin ethernet ty√∂asemaan

  Ethernet-yhteys on nykyään yleensä integroitu läppärin emolevylle yhdellä ohjaimella ja sen nopeus on lähes poikkeuksetta maksimissaan 1 gigabitti sekunnissa. Piilaaksolainen Aquantia haluaa kasvattaa työasemien LAN-nopeutta erillisellä verkkokortilla, jolla ylletään 2,5 ja 5 ja jopa 10 gigabitin verkkonopeuteen.

 • Laaksotroniikalla eritt√§in tehokkaita piirej√§

  Puolijohdefysiikan maailmassa tavoitteena on suunnitella tehokkaampia ja minimaalisempia tapoja hallita nollia ja ykkösiä. Uusi fysiikan ala, jota kutsutaan laaksotroniikaksi (valleytronic) hyödyntää elektronin ”laaksovapautta” datan tallentamisen ja logiikan sovelluksiin. Yksinkertaisesti kuvailtuna laaksot ovat elektronin suurin ja pienin energia kiteisessä kiinteässä aineessa. Menetelmällä ohjata elektroneja eri laaksoihin voitaisiin tuottaa erittäin tehokkaita piirejä.

 • Googlen teko√§lypiirin vauhti kasvoi

  Google on esitellyt toisen polven TPU-prosessorinsa. Suoritin on saanut lisää tehoa, sitä pakataan suuremmille korteille ja sen laskentateho tuodaan myös muiden tekoälylaskentaa kaipaavien käyttöön pilven kautta.

 • Virtuaalilaseista selv√§sti nykyist√§ nopeampia

  Lisätty todellisuus tai keinotodellisuus ovat nopeasti lyömässä läpi kaupallisesti. Belgialaistutkijat ovat kehittäneet tekniikan, joka mahdollistaa silmän seuraamisen reaaliajassa. Tämä mahdollistaa vähemmän tehoa kuluttavien ja nopeampien virtuaalilasien toteuttamisen.

 • Maailman tarkin yhden sirun tutka

  Texas Instruments on esitellyt erittäin tarkat ja pienet yhdelle sirulle toteutetut tutkapiirit. CMOS-prosessissa valmistetut tutkat skannaavat 76-81 gigahertsin aluetta. Ensiksi tarjolle tuotiin kolme piiriä autojen ADAS-järjestelmiin sekä kaksi erilaisiin teollisuuden sovelluksiin.

 • Uusi kotelo nostaa IGBT-suorituskyky√§

  Infineon Technologies on esitellyt uuden kotelon IGBT-tehotransistoreilleen. Trenchtop Advanced Insulation -kotelointi parantaa tehotiheyttä ja järjestelmän luotettavuutta samalla, kun erillisestä lämpöeristyksestä päästään kokonaan eroon.

 • Meganopea tiedostojen siirto k√§nnykk√§√§n

  TransferJet on Toshiban kehittämä erittäin nopea laitteiden välinen langaton linkki, joka tähän asti on ollut tarjolla lähinnä USB-mokkuloina. Nyt tekniikan saa myös integroitua esimerkiksi älypuhelimeen. Mouser Electronics on alkanut myymään TransfetJet-moduulipiiriä laitevalmistajille.

 • √Ąlypuhelimessa 32 gigaa muistia? Olet j√§√§m√§ss√§ j√§lkeen kehityksest√§

  Onko älypuhelimessasi muistia 32 gigatavua? Siinä tapauksessa olet jäänyt vähän jälkeen kehityksestä. Nyt älypuhelimessa on tallennustilaa keskimäärin 42 gigatavua. Määrä on nopeasti kasvamassa.

 • Kytkin siirt√§√§ sek√§ valoa ett√§ s√§hk√∂√§

  Illinoisin yliopiston tutkijat ovat esitelleet päivityksen transistorilaserista, jota voitaisiin käyttää vauhdittamaan tietokoneen prosessorin nopeutta. Insinöörit haluaisivat kehittää tietokoneen, joka käyttää informaation välittämiseen sähkön lisäksi myös valoa, koska se kulkee nopeammin kuin sähkö.

 • 21 miljardin transistorin grafiikkaprosessori

  Jos sovellus kaipaa liukulukulaskentaa, kuten vaikkapa keinotodellisuus tai koneoppinen, se tarvitsee tuekseen erittäin tehokkaan grafiikkaprosessorin. Sellainen on Nvidian uusi Volta. Kyse on 21 miljardin transistorin jättipiiristä, jolle on ahdettu 5000 grafiikan laskentaydintä.

 • T√§m√§ grafiikkaprosessori ei Applelle kelvannut

  Imagination Technologies on esitellyt ensimmäisen uuteen Furian-arkkitehtuuriin perustuvan grafiikkaprosessorin. Series8XT GT8525 -prosessori on esimerkiksi älypuhelimien, tablettien ja virtuaalitodellisuuslaitteiden järjestelmäpiireille tarkoitettu IP-lohko. Applen seuraavaan iPhoneen se ei kelvannut.

 • Hyperkide tuo ultranopeat ledit

  Valon ja aineen vuorovaikutuksen hallinta on keskeinen perusilmiö fotosynteesissä, lasereissa, ledeissä ja aurinkokennoissa. New Yorkin City Collegen tutkijat ovat nyt esitelleet uudenlaisen keinotekoisen median, fotonisen hyperkiteen, jolla voi ohjata valon ja aineen vuorovaikutusta ennennäkemättömillä tavoilla.

 • Kosketuspinta mihin tahansa ruiskumaalaamalla

  Kosketusohjaukseen ollaan totuttu tableteissa ja älypuhelimissa, mutta Carnegie Mellon -yliopiston tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jolla kosketuspinta voidaan ruiskumaalta mihin tahansa pintaan.

 • Tallennetaan tietoa chittein√§

  Puolalaisten tiedemiesten kokeilut Varsovassa todistavat, että myös kemia soveltuu informaation tallennukseen. IPC PAS -tutkimuslaitoksen (Institute of Physical Chemistry of the Polish Academy of Sciencesin) tutkijat ovat osoittaneet todella erilaisen toimivan muistin, joka perustuu kemiallisiin ilmiöihin. Siinä muistiyksikkö on nimeltään chitti.

Kuinka pysäyttää tappajarobotit?

Kun autonomisista autoista tulee todellisuutta ja eri puolilla maailmaa testataan robottiautoja, yhä useampi alkaa kysyä etiikkaan ja vastuuseen liittyviä kysymyksiä. Suunnittelijat ovat kuitenkin painineet eettisten ongelmien kanssa jo vuosia osana tekniikan kehitystä.

Lue lisää...

Suojaus kannattaa aina tehdä raudalla

Kaikki alkaa luottamuksesta, kuului aikoinaan saksalaisen pankin mainosslogan. Mitä arvokkaampaa data on tai mitä monimutkaisempi järjestelmä on, sitä vaikeampi luottamus on varmistaa. Sama pätee sulautettuihin järjestelmiin.

Lue lisää...
 
ETN_fi Nokia vie 5G:tä Japaniin. https://t.co/E3b6PdwomH
ETN_fi Abloy Focus Forum: Hybrid operations is the new normal. Aapo Cederberg. #cip #focusforum https://t.co/Tt7nJMCbOK
ETN_fi Facebookilla on jo 2 miljardia aktiivista kk-käyttäjää. Q1:llä yhtiö teki 8 miljardin myynnillä 3 Mrd voittoa. https://t.co/nTw7HGx6gA
ETN_fi DIMECC on julkaissut kaksi opaskirjaa ohjelmistoyrityksille parhaista käytännöistä. Ks. https://t.co/m6VgKCJ19e
ETN_fi Embedded World avasi ovensa tänään. ETN uutisoi messuilla laajasti. https://t.co/LoXBmMsTe7
 

ny template