JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 • Jopa 8 kertaa enemmän kapasiteettia akkuun

  Äskettäin julkaistussa tutkimuksessa Caltechin, Jet Propulsion Laboratoryn, sekä Honda Research Instituten ja Berkeley Labin tutkijat ovat kehittäneet uuden tavan tehdä ladattavia akkuja. Tekniikka perustuu fluoridiin eli negatiivisesti varautuneeseen muotoon fluorista.

 • Eaton haluaa myydä tuhansia sähköautojen latauspisteitä ensi vuonna

  UPS-toimittajana tunnettu Eaton tuo yhdessä Onnisen kanssa markkinoille uuden sähköautojen latausasemaratkaisun. Yhtiöt haluavat vastata sähköautojen latauspisteiden kasvavaan tarpeeseen, joka kiihtyy vääjäämättä lähivuosina. Eatonin xChargeIn-latausasemat täyttävät kaikki lataustarpeet omakotitaloista suuriin yhteiskäyttölatauspisteisiin. Onninen vastaa latausasemien jälleenmyynnistä ja jakelusta, ja asennuksen hoitaa loppuasiakkaan valitsema sähköasennusliike.

 • Nestemäinen pii voi mullistaa energian varastoinnin

  Energiantuotannossa siirrytään koko ajan enemmän uusiutuviin lähteisiin. Yksi iso ongelma yhtälössä on edelleen: energian varastointi. Nyt Massachusetts Institute of Technologyn tutkijat ovat kehittäneet ongelmaan ratkaisun, joka perustuu nestemäisen piin käyttöön.

 • Superkondensaattori ompelemalla vaatteeseen

  Puettavien biosensorien käyttöä terveyden seurannassa hidastaa kevyen, pitkäkestoisen virtalähteen puuttuminen. Nyt Massachusetts Amherstin yliopiston materiaalikemisti Trisha L. Andrewin johtamat tutkijat raportoivat kehittäneensä energian varausjärjestelmän, joka on helposti integroitavissa mihin tahansa vaatteeseen tai kankaaseen ompelemalla.

 • Verkkokortti tekee UPS-laitteesta turvallisemman

  Eaton on julkaissut ensimmäisen UL-tietoturvaserfioidun verkkokorttinsa. Eaton Gigabit Network Card parantaa virranhallintajärjestelmän luotettavuutta, sillä se osaa varoittaa ylläpitäjiä mahdollisista ongelmista ja osaa ajaa palvelimet ja levyjärjestelmät hallitusti alas.

 • Sähköturvallisuudessa oli isoja puutteita vuonna 2017

  Maahantuotujen sähkölaitteiden turvallisuudessa on parantamisen varaa. Tämä käy ilmi Jyväskylän ammattikorkeakoulun opinnäytetyöstä. Sami Inkilän opinnäytetyöhönsä tekemän selvityksen mukaan vuonna 2017 markkinavalvontaviranomaisen valvonnassa löytyi yli 330 erillistä tuotetta, jotka eivät täyttäneet niille asetettuja tuoteturvallisuusvaatimuksia.

 • Polymeerisieni parantaa metalliakun suorituskykyä

  Litiummetalli tarjoaisi akuille tehokkaampaa toimintaa, mutta niiden ongelmana on dentriittien muodostuminen nopeilla lataus- ja purkujaksoilla toimittaessa. Penn State Universityn tutkijat ovat kehittäneet kolmiulotteisen ristisilloitetun polymeerisienen, joka kiinnittyy anodin metallipintaan. Materiaali toimii huokoisena sienenä, joka ei pelkästään edistä ioninsiirtoa, vaan estää myös akun heikkenemistä.

 • 42 voltista alas suoralla muunnoksella

  Entinen Ericsson Power Modules eli nykyään Flex-konserniin kuuluva Flex Power Modules on esitellyt ensimmäiset suoramuunnosarkkitehtuurin (Direct Conversion) mukaiset DC-DC-muuntimensa. BMR481-muuntimet ovat ensimmäiset, joilla päästään suoraan 42 voltista aina 0,5 voltin jännitteeseen asti.

 • Sähköä ja jäähdytystä samalla laitteella

  Stanfordin tutkijat kehittävät laitteita, joilla voidaan tuottaa aurinkovoimaa ja viilentää rakennuksia. Kehitteillä oleva laitteisto pystyy tuottamaan sähköä auringonvalosta ja samalla säteillä lämpöä suoraan avaruuteen rakennusten jäähdyttämiseksi.

 • Sähköformula on tärkeä kehitysalusta autoille

  Electronica – Suomessa puhutaan nyt dieselin hinnasta, mutta autoilun tulevaisuus on ilman muuta hybridi- ja lopulta täyssähköautoissa. Electronica-messuilla ON Semiconductor esittelee Mercedeksen ensi kauden e-formula-autoa, joka on erinomainen kehitysalusta tuleville henkilöautoille.

 • Puhelimen pikalataus seuraavaksi autoon

  Electronica – Yksi viime vuosien parhaimpia tekniikoita älypuhelimissa on pikalataaminen. Valmistajilla on tähän erilaisia virityksiä, mutta käytännössä niillä kaikilla latausaika lyhenee merkittävästi. Nyt Cypress Semiconductor on tuomassa pikalatausta myös autoihin uuden USBC-ohjaimen avulla.

 • Superioniset kiteet voivat mullistaa akut

  Akkutekniikan kehitys on vahvasti sidoksissa materiaalitekniikan kehitykseen. Uusien tutkimustekniikoiden avulla voidaan tutkia yhä syvällisempiä akun ilmiöitä erilaisilla materiaaliyhdistelmillä. Viimevuosien suosittu tutkimusaihe alalla on ollut superioniset kiteet. Ne ovat eräänlainen yhdistelmä nestettä ja kiinteän ainetta.

 • Vetyä ja sähköä samalla kennolla

  Fossiilisten polttoaineiden vaihtoehtojen etsinnässä on tutkittu aurinkoenergian käyttöä ajamaan suoraan keinotekoista fotosynteesiä, joka hyödyntää auringonvaloa tuottamaan vetyä vedestä. Nyt Berkeley Labin tutkijat kumppaneineen (JCAP) ovat kehittäneet uuden rakenteen keinotekoiselle fotosynteesilaitteelle, jota kutsutaan hybridiksi valosähkökemialliseksi jännitekennoksi (HPEV). Se muuttaa auringonvalon ja veden sekä vetypolttoaineeksi että sähköksi.

 • Enemmän irti nappiparistosta

  IoT-laitteet ovat joskus ongelma nappiparistoille, sillä ne saattavat tarvita melkoisen purskeen virtaa lähettäessään dataa palvelimelle. Japanilainen Murata on esitellyt kaksi uutta litiumnappiparistoa, jotka pyrkvät vastaamaan tähän ongelmaan.

 • Tehokkain laturi ei aina ole paras sähköautolle

  Moni ajattelee sähköautoa hankkiessaan, että haluaa autoon laturin, jolla auton saa ladattua mahdollisemman nopeasti ja tehokkaasti. Kuormituksen kannalta se ei kuitenkaan ole järkevää. Sähköautolle tehokkain laturi ei aina ole paras valinta.

 • Perovskiitti voi korvata piin aurinkokennoissa

  Fribourgin yliopiston Adolphe Merkle -instituutin (AMI) tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen vakaamman ja tehokkaamman uuden sukupolven perovskiittisen aurinkokennon. Perovskiittikennojen tehokkuus lähestyy jo nyt yleisiä piiaurinkokennoja, mutta suurin este niiden kaupallisen läpimurron tiellä on ollut kennon pitkän aikavälin vakaus.

 • Opiskelijoille tuli oma sähkötyöturvallisuuskortti

  Jokaiselle Suomessa sähköalan työtä tekevälle – mukaan luettuna työnjohto-, käyttö- ja asiantuntijatehtävissä toimivat henkilöt – on annettava sähkötyöturvallisuuskoulutus. Vaatimus tulee standardin SFS 6002 kautta, jonka viranomainen on vahvistanut sähköturvallisuuslain nojalla noudatettavaksi standardiksi. Jatkossa alan opiskelijoille tulee oma sähkötyöturvallisuuskortti.

 • Tarkat muuntimet helpottavat logiikkaohjainten suunnittelua

  Analog Devices on esitellyt kaksi uutta monikanavaista AD-muunninta, joiden avulla teollisuuden logiikkaohjaimien ja jaettujen ohjausjärjestelmien suunnittelu helpottuu. AD4111- ja AD4112-muuntimissa hyödynnetään ADI:n omaa iPassives-teknologiaa.

 • Uusi materiaali voi ratkaista polttokennon ongelmat

  Polttokennoja on pitkään pidetty lupaavana teholähteenä, mutta useimmat kehitetyt ratkaisut ovat liian kalliita, tehottomia tai molempia. Uudessa biologian innoittamassa lähestymistavassa Wisconsin-Madisonin yliopiston tutkijaryhmä on suunnitellut polttokennoa halvempien materiaalien ja elektronit ja protonit kuljettavan orgaanisen yhdisteen avulla.

 • Uusi innovaatio: akku hotkii hiilidioksidia

  MIT:n eli Massachusetts Institute of Technologyn tutkijoiden kehittämä uudenlainen akkuidea tukeutuu osittain voimalaitoksen prosessista kerättyyn hiilidioksidiin. Uudenlaisella akulla voitaisiin hyödyntää kasvihuonekaasuja ennen kuin ne koskaan pääsevät ilmakehään.

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Teollisella internetillä vauhtia MRO-prosesseihin

Teollista internetiä (IIoT) käyttämällä voidaan parantaa ei-tuotannollisiin hankintoihin liittyviä MRO-prosesseja (Maintenance, Repair, Operating) eurooppalaisen Teollisuus 4.0 -ohjelman määrittämissä raameissa. Artikkelissa luodaan katsaus eräisiin IIoT-teknologioihin ja sovelluksiin, jotka ovat avainasemassa tässä murroksessa. (Artikkelin 1-osa ilmestyi marraskuussa.)

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template