logotypen
 
 

IN FOCUS

Gallimnitridi tuo laatua, kestävyyttä ja luotettavuutta

Gallium-nitridi (GaN) tarjoaa merkittäviä etuja tehokkuuden ja tehotiheyden lisäämisessä, mikä mahdollistaa suunnittelijoille huomattavasti haastavampien virtalähdemääritysten täyttämisen verrattuna piipohjaisiin MOSFET-komponentteihin. Yksi kohtuullinen huolenaihe minkä tahansa uuden, merkittäviä etuja tarjoavan teknologian suhteen on sen kestävyys ja luotettavuus. Poistaaksemme mahdolliset epäilykset, joita käyttäjillä saattaa olla, tarkastellaan GaN-teknologian kestävyyttä, luotettavuutta ja laatua.

Lue lisää...

Diplomi-insinööri Samu Koskinen tuo väitöskirjassaan esille uusia tapoja parantaa kameroiden suorituskykyä hyödyntämällä spektriantureita. Perinteisesti kameroiden värintoisto perustuu punaisen, vihreän ja sinisen (RGB) värisävyn suhteisiin, mutta spektridata mahdollistaa merkittävästi tarkemman värienhallinnan.

Spektrianturien avulla voidaan tunnistaa valonlähteiden erityispiirteitä ja parantaa valkotasapainoa, mikä on kriittinen tekijä kuvien laadun kannalta. Tämä on erityisen hyödyllistä haastavissa olosuhteissa, kuten tilanteissa, joissa yksi värisävy dominoi näkymää. Uusi teknologia tarjoaa tarkempia työkaluja tekoälymallien kehittämiseen ja värintoiston virheiden korjaamiseen.

Nykyisissä kameroissa on valtava määrä erilaisia algoritmeja. Niiden avulla kuvasta pyritään saamaan mahdollisimman samanlainen kokemus kuin ihmisellä itsellään on kyseisessä olosuhteessa.

Värientoiston kannalta oleellisin algoritmi on valkotasapainoalgoritmi. Se on käytännössä ensimmäinen ja isoin värejä korjaava kuvaprosessoinnin vaihe. Sitä seuraavat värialgoritmit pohjautuvat usein valkotasapainoalgoritmin tekemiin päätöksiin, jolloin alkuvaiheessa tehdyt virheet kertaantuvat.

Koskisen kehittämät työkalut on jo otettu käyttöön kameroiden tuotekehityksessä, ja niiden vaikutukset näkyvät miljoonien käyttäjien kokemuksissa. Työskentely spektridatan kanssa tarjoaa mahdollisuuden laajentaa perinteistä RGB-väriavaruuden rajoittamaa värintoistoa, mikä lupaa tulevaisuudessa entistä parempia kuvia kuluttajille.

Koskisen tieto- ja sähkötekniikan alan väitöskirja "Computational Color Constancy – Using Spectral Domain to Aid Color Constancy for RGB Images" tarkastetaan Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa ensi perjantaina.

Kuva: Hanna Koskinen

MORE NEWS

Web3-sovellukset eivät ole juuri Web2-sovelluksia turvallisempia

Vaikka Web3:n on luvattu tuovan hajautetun ja turvallisemman internetin, todellisuus näyttää toisenlaiselta. Uudet tutkimukset osoittavat, että Web3-sovellukset perivät Web2:n haavoittuvuudet, mikä tekee niistä alttiita yhä kasvaville kyberuhille, kuten haittaohjelmille, tietojenkalastelulle ja palvelunesto- eli DDoS-hyökkäyksille.

Bluetoothia hyvin pienellä virralla

Panasonic Industry on julkistanut uuden, pienen ja kustannustehokkaan PAN B511-1C -Bluetooth-moduulin, joka yhdistää erinomaisen suorituskyvyn ja suuren muistikapasiteetin erittäin alhaiseen virrankulutukseen. Moduuli perustuu Nordic nRF54L15 -piirisarjaan ja on suunniteltu erityisesti energiatehokkaita sovelluksia varten.

6G tulee olemaan verkko, jota tekoäly optimoi kaiken aikaa

Oulun yliopiston 6G-tutkimusohjelma on julkaissut uuden white paper -dokumentin tulevasta 6G-tekniikasta. Dokumentin on päätoimittanut Oulun yliopiston Future Computing Group -tutkimusryhmän johtaja Lauri Lovén. Hänen mukaansa voidaan sanoa, että 5G:n myötä pilvipalvelut ja reunalaskenta integroituivat mobiiliverkkoihin. - 6G:n kohdalla langattomiin verkkoihin yhdistyy tekoäly.

Ruotsalaiset tarjoavat kattavampaa sulautetun koodin analyysiä

Sulautetun ohjelmistokehityksen laadunvarmistus saa uutta vahvistusta, kun Nohau Solutions ja Percepio AB ilmoittavat uudesta jakelukumppanuudesta. Yhteistyön myötä sulautetun ohjelmistokehittäjät saavat entistä paremmat työkalut koodin analysointiin, testaukseen ja diagnostiikkaan.

Telia estää kymmeniä huijauspuheluita joka minuutti

Telia on alkuvuoden aikana torjunut jo yli puoli miljoonaa huijauspuhelua. Keskimäärin yhtiö estää noin 13 500 huijauspuhelua päivässä, mikä tarkoittaa kymmeniä estettyjä puheluita joka minuutti. Vaikka huijauspuheluiden kokonaismäärä on laskussa, niiden osuus ulkomailta Suomeen tulevista puheluista on edelleen huolestuttavan suuri.

Suomen elektroniikkateollisuus kääntyy tänä vuonna kasvuun

Teknologiateollisuuden mukaan elektroniikka- ja sähköteollisuuden (tietoliikennelaitteet, sähkökoneet, terveysteknologia) yritysten liikevaihto Suomessa pysyi vuonna 2024 ennakkoarvioiden mukaan lähes samalla tasolla kuin edellisvuonna. Kokonaisuudessaan liikevaihtoa kertyi noin 20 miljardia euroa.

SiC-tehopiirit yhä pienempiä ja tehokkaampia

Tehokomponenttien valmistaja SemiQ on julkistanut uuden sukupolven 1200V SiC MOSFET -komponentin, joka pienentää sirukokoa samalla parantaen kytkentänopeutta ja tehokkuutta. Uusi QSiC 1200V -MOSFET on 20 % pienempi kuin edeltäjänsä, mutta tarjoaa merkittävästi parempaa suorituskykyä suurjännitesovelluksissa. Tämä kuvaa hyvin sitä nopeaa kehitystä, joka piikarbidikomponenteissa on tällä hetkellä käynnissä.

Uusi HDMI tuo jopa 10K-tarkkuuden pelaamiseen

CES 2025 -messuilla Las Vegasissa HDMI Forum ilmoitti uudesta HDMI 2.2 -standardista, joka nostaa kaistanleveyden 96 gigabittiin sekunnissa. Se mahdollistaa jopa 16K-tarkkuuden ja aiempaa korkeammat virkistystaajuudet. Vaikka täysi 16K-resoluutio ei vielä ole realistinen kuluttajamarkkinoilla, pelaajat voivat odottaa parempaa suorituskykyä 4K-, 8K- ja jopa 10K-resoluutiolla.

Uusi maailmanennätys hybridiaurinkokennoissa

Tutkijat Saksassa ovat saavuttaneet uuden maailmanennätyksen hybridiaurinkokennojen tehokkuudessa. Helmholtz-Zentrum Berlin (HZB) ja Humboldt University Berlin ovat kehittäneet uuden sukupolven CIGS-perovskiitti-hybridiaurinkokennon, joka on saavuttanut 24,6 prosentin sertifioidun hyötysuhteen.

OpenAI haluaa omat sirut jo tänä vuonna

OpenAI aikoo vähentää riippuvuuttaan Nvidia-siruista kehittämällä oman tekoälyprosessorinsa, jonka ensimmäinen versio on tarkoitus valmistaa jo tänä vuonna, kertoo Reuters.

Pythonin uusi tulkki tekee ohjelmista jopa 30 prosenttia nopeampia

Python 3.14:n uusi tulkki voi nopeuttaa ohjelmien suoritusta jopa 30 % ilman, että koodia tarvitsee muuttaa. Pythonin seuraavan suuren version beta-julkaisu on odotettavissa toukokuussa 2025.

Tablettien myynti kääntyi yllättäen nousuun

Tablettimarkkinat ovat kokeneet merkittäviä vaihteluita viime vuosina. Koronapandemian aiheuttaman kysyntäpiikin jälkeen myynti laski jyrkästi vuosina 2022 ja 2023, ja monet asiantuntijat ennustivat hitaasti etenevää toipumista. Nyt tilanne on muuttunut, ja tabletit tekevät vahvaa paluuta markkinoille.

Suomessa myytiin viime vuonna vähemmän sähköautojen latauslaitteita

Suomessa myytiin vuonna 2024 yhteensä 30 382 sähköauton latauslaitetta kiinteistöihin, mikä on 13,3 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK) tuoreessa tilastossaan. Erityisesti peruslatauslaitteiden myynti laski merkittävästi, kun taas hidaslatauslaitteiden kysyntä pysyi vakaana ja jopa kasvoi hieman.

SEGGER analysoi nyt montaa ydintä kerralla

Ohjelmistotyökalujen kehittäjä SEGGER on laajentanut SystemView-analyysityökaluaan moniydinympäristöihin. Uusi tuki mahdollistaa usean suorittimen reaaliaikaisen seurannan ja analysoinnin yhdellä debuggaus-mittapäällä, mikä helpottaa sulautettujen järjestelmien kehittäjien työtä.

Tutkijat selvittivät, miksi korvanappien akku ei kestä

Jokainen on huomannut, että elektronisten laitteiden akut eivät kestä yhtä pitkään kuin silloin, kun ne olivat uusia? Texasin yliopiston vetämä kansainvälinen tutkijaryhmä on tarttunut tähän tunnettuun ongelmaan uudesta näkökulmasta. He keskittyivät langattomiin korvanappeihin ja käyttivät röntgen-, infrapuna- ja muita kuvantamistekniikoita ymmärtääkseen, miksi näiden pienten laitteiden akunkesto heikkenee ajan myötä.

NXP haluaa tuoda neuroverkot teollisuuteen ja autoihin

NXP Semiconductors ilmoittaa ostavansa tekoälyprosessorien kehittäjän Kinaran 307 miljoonan dollarin käteiskaupalla. Kauppa vahvistaa NXP:n asemaa teollisuuden ja autoteollisuuden edge AI -markkinoilla yhdistämällä Kinaran kehittyneet neuroverkkojen prosessointiratkaisut NXP:n nykyiseen teknologiavalikoimaan. Kaupan odotetaan toteutuvan vuoden 2025 ensimmäisellä puoliskolla, edellyttäen tarvittavat viranomaisluvat.

OnePlus lupaa pidemmän akunkeston älykelloonsa

OnePlus on virallisesti ilmoittanut uusimman älykellonsa, OnePlus Watch 3:n, tulevasta julkaisusta. Uutuusmalli saapuu Euroopan ja Pohjois-Amerikan markkinoille 18. helmikuuta ja tuo mukanaan entistä paremman akunkeston ja suorituskyvyn.

Lundmark ei voinut mitään markkinoille

Pekka Lundmark toimii Nokian toimitusjohtajana maaliskuun loppuun asti, jolloin vetovastuun ottaa Justin Hotard. Nokian tiedotteessakin sanotaan, että Lundmark aloitti tehtävässään hyvin vaikeaan aikaan, mutta millaisen arvosanan hän ansaitsee ajastaan toimitusjohtajana.

Venäjä jäi Moldovassa kiinni typeryyttään

Moldovan presidentinvaalien ja EU-jäsenyyskansanäänestyksen alla paljastunut laajamittainen disinformaatiokampanja on paljastanut Venäjän valtiollisten toimijoiden kömpelön yrityksen vaikuttaa maan politiikkaan. Kyberuhkiin erikoistunut Check Point Research löysi kampanjan kieliasusta, teknisistä yksityiskohdista ja metadatasta kiistattomia todisteita, jotka viittaavat venäjänkielisiin tekijöihin.

Nokialle uusi toimitusjohtaja Inteliltä

Nokia on ilmoittanut tänään muutoksesta yhtiön johdossa toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin päätettyä jättää tehtävänsä toimitusjohtajana. Nokian hallitus on nimittänyt Justin Hotardin Nokian toimitusjohtajaksi 1.4.2025 alkaen. 

TSN ja Ethernet ovat avain ajoneuvojen reaaliaikaisiin vaatimuksiin

Ajoneuvojen kehittyessä kohti älykkäämpiä ja verkottuneempia järjestelmiä, reaaliaikaisen ja luotettavan tiedonsiirron merkitys kasvaa. Ethernetin Time-Sensitive Networking (TSN) -laajennukset tarjoavat deterministisiä ratkaisuja, jotka takaavat kriittisen datan oikea-aikaisen toimituksen. Tämä artikkeli esittelee, miten TSN-teknologia ja laitteet, kuten Toshiban TC9562 ja TC9563, mahdollistavat tulevaisuuden ajoneuvojen tehokkaan ja turvallisen tiedonsiirron.

Lue lisää...

Ota nämä seikat huomioon, kun teet räätälöityjä laitteistoja

Markkinoilla on tarjolla suuri määrä valmiita laitteistoratkaisuja ja ohjelmistoalustoja. Kun valmiit ratkaisut eivät suoraan sovellu aiottuun käyttötarkoitukseen, tarvitaan usein asiakaskohtaisten laitteistojen ja ohjelmistojen suunnittelua. Tämä artikkeli käsittelee keskeisiä asioita, jotka on huomioitava tietotekniikkaa sisältävän tuotteen teknisen ratkaisun valinnassa ja suunnittelussa.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: Demystifying SA and VNA
Oulussa 12.2.2024 ja Vantaalla 13.2.2024
Ilmoittautuminen: asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com

 
R&S -koulutus: RF Mittaustekniikan 2-päiväinen koulutus (huom. maksullinen)
Vantaalla 12.-13.3.2025
Ilmoittautuminen: RF Mittaustekniikka - Rohde & Schwarz Finland Oy
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article