Diplomi-insinööri Samu Koskinen tuo väitöskirjassaan esille uusia tapoja parantaa kameroiden suorituskykyä hyödyntämällä spektriantureita. Perinteisesti kameroiden värintoisto perustuu punaisen, vihreän ja sinisen (RGB) värisävyn suhteisiin, mutta spektridata mahdollistaa merkittävästi tarkemman värienhallinnan.
Spektrianturien avulla voidaan tunnistaa valonlähteiden erityispiirteitä ja parantaa valkotasapainoa, mikä on kriittinen tekijä kuvien laadun kannalta. Tämä on erityisen hyödyllistä haastavissa olosuhteissa, kuten tilanteissa, joissa yksi värisävy dominoi näkymää. Uusi teknologia tarjoaa tarkempia työkaluja tekoälymallien kehittämiseen ja värintoiston virheiden korjaamiseen.
Nykyisissä kameroissa on valtava määrä erilaisia algoritmeja. Niiden avulla kuvasta pyritään saamaan mahdollisimman samanlainen kokemus kuin ihmisellä itsellään on kyseisessä olosuhteessa.
Värientoiston kannalta oleellisin algoritmi on valkotasapainoalgoritmi. Se on käytännössä ensimmäinen ja isoin värejä korjaava kuvaprosessoinnin vaihe. Sitä seuraavat värialgoritmit pohjautuvat usein valkotasapainoalgoritmin tekemiin päätöksiin, jolloin alkuvaiheessa tehdyt virheet kertaantuvat.
Koskisen kehittämät työkalut on jo otettu käyttöön kameroiden tuotekehityksessä, ja niiden vaikutukset näkyvät miljoonien käyttäjien kokemuksissa. Työskentely spektridatan kanssa tarjoaa mahdollisuuden laajentaa perinteistä RGB-väriavaruuden rajoittamaa värintoistoa, mikä lupaa tulevaisuudessa entistä parempia kuvia kuluttajille.
Koskisen tieto- ja sähkötekniikan alan väitöskirja "Computational Color Constancy – Using Spectral Domain to Aid Color Constancy for RGB Images" tarkastetaan Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa ensi perjantaina.
Kuva: Hanna Koskinen