Tuoreen tutkimuksen mukaan kvanttitietokoneiden kyky murtaa nykyiset salaustekniikat voi aiheuttaa merkittäviä turvallisuusriskejä digitaalisiin järjestelmiin ja dataan. Tutkimuksen toteutti PQC- turvallisuuteen keskittyvä Naoris Protocol, jonka mukaan kvanttilaskennan kehittyessä yritysten ja organisaatioiden on siirryttävä hajautettuihin ratkaisuihin suojautuakseen tulevaisuuden kyberuhkilta.
Kvanttitietokoneet voivat ratkaista monimutkaisia laskentatehtäviä, jotka nykyisten järjestelmien salaus perustuu. Tämä tarkoittaa, että arkaluonteiset tiedot, kuten talousjärjestelmät ja terveystiedot, voivat olla vaarassa ilman uusia turvamekanismeja. Naoris Protocolin tutkimuksessa 95 % kehittäjistä ilmaisi huolensa kvanttitietokoneiden vaikutuksista kyberturvallisuuteen, ja 36 % heistä oli merkittävästi huolissaan.
Tutkimus nostaa esiin hajautetun fyysisen infrastruktuurin verkot eli DePIN:n (Decentralized Physical Infrastructure Network) mahdollisena ratkaisuna. DePIN toimii jakamalla infrastruktuurin, kuten datakeskukset ja verkon solmut, useisiin hajautettuihin yksiköihin. Tämä vähentää keskitettyihin järjestelmiin liittyviä riskejä ja lisää resilienssiä hyökkäyksiä vastaan.
Naoris Protocolin toimitusjohtaja David Carvalhon mukaan keskitetyt järjestelmät ovat erityisen haavoittuvia kvanttitietokoneiden aikakaudella. - Hajauttaminen vähentää yksittäisten solmujen merkitystä ja tekee järjestelmistä turvallisempia ja vastustuskykyisempiä.
Tutkimus paljasti, että 87 % kehittäjistä uskoo DePIN:n olevan keskeisessä roolissa kvanttitietokoneiden uhkien hallinnassa seuraavan vuosikymmenen aikana. DePIN:n etuja ovat:
- Yksittäisten vikapisteiden eliminointi.
- Yhteisöjen voimaannuttaminen infrastruktuurin hallinnassa.
- Taloudellisten kannustimien tarjoaminen osallistujille.
Jo nyt markkinoilla on toimivia esimerkkejä hajautetuista ratkaisuista. Arewave tarjoaa hajautetun tallennusverkon, kun taas Render Network käyttää hajautettua GPU-renderöintiä. Molemmat ovat osoittaneet, että hajautettu infrastruktuuri voi olla sekä tehokasta että skaalautuvaa.