ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
Oct 29/9 30/9 # Rohde supersquare
Jun # TME (2) square

ETNtv

Watch ECF videos

 
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Hans Andersson, Acal BFi
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

 2022  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
May # Farnell sajt skyskrapa
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

TECHNICAL ARTICLES

Kuinka havaita hiukkasia, joita silmä ei näe?

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 11.04.2023
  • Devices

Tarkkojen laadunohjauksen menettelyjen noudattaminen on tärkeää missä tahansa tuotantotiloissa raaka-aineiden käsittelystä alkaen. Monilla teollisuuden aloilla mutta etenkin lääkkeiden, kosmetiikan, ruoan ja juomien valmistuksessa on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että epäpuhtaudet eivät pääse tunkeutumaan tuotantoprosessiin – eivät edes ne kaikkein pienimmät ja ihmissilmälle näkymättömät epäpuhtaudet. Esimerkiksi mitättömän pieni epäpuhtaus älypuhelimen litiumioniakussa voi haitata suoritustehoa, aiheuttaa kuumentumista tai jopa tulipalon.

Menestyksellinen strategia ei-haluttujen objektien kontaminaatioriskin hallinnassa koostuu kolmesta toiminnallisesta komponentista: estämisestä, havaitsemisesta ja havainnon tarkemmasta tutkimisesta. Näistä kolmesta tärkein on estäminen. On elintärkeää, että raaka-ainetoimittajilla on käytössään menetelmät, joilla estetään riski vierasobjektien joutumisesta osaksi prosessia. On myös tarkkaan suunniteltava, miten raaka-aineet kuljetetaan läpi toimitusketjun, miten niitä varastoidaan ja miten niitä siirretään tuotantotiloissa.

Eimagneettiset metallit kuten kupari ja alumiini eivät sinällään aiheuta ongelmia, koska niillä ei ole taipumusta hajota pieniksi hiukkasiksi. Hiukkasista johtuvaa kontaminaatiota voidaan estää pitämällä tuotantotilat puhtaina. Sen sijaan raudasta ja ruostumattomasta teräksestä aiheutuvan kontaminaation estäminen on ongelmallisempaa, koska niitä käytetään monissa tuotantolaitteissa, joiden käytöstä syntyy vaihtelevissa määrin pieniä partikkeleita kulumisen ja irtoamisen vuoksi.

On olemassa useita menetelmiä vierasobjektien kontaminaation havaitsemista varten. Ne voidaan jakaa kuvassa 1 esitettyjen periaatteiden mukaisesti eri luokkiin.

Kuva 1: Vierasobjektien ilmaisemisessa käytettävät yleiset menetelmät.

Kuvankäsittelyn parantumisen ja tekoälyn käytön myötä kameroita ja kuva-antureita hyödyntävä tarkastaminen on merkittävästi kehittynyt. Optisella tarkastuksella pystytään kuitenkin havaitsemaan vain pinnoilla esiintyvät partikkelit. Tuotteen sisällä olevat kohteet voidaan havaita ultraääneen perustuvalla tarkastuksella, joskin erottelukyky on tällöin tyypillisesti millimetrejä, jolloin kaikkein pienimmät partikkelit jäävät havainnoimatta.

Magneto-optinen Kerr-ilmiö (MOKE) syntyy polaroituneen valon törmätessä magneettiseen materiaaliin. MOKE-tutkimusantureilla voidaan havainnoida ainoastaan tuotteen pintaa. Myös niiden havainnointikenttä on kapea, jolloin vierasta materiaalia ei saateta havaita, jos tutkittava pinta käsittää epäsäännöllisiä muotoja.

Sellaisilla tutkimuslaitteilla kuten atomivoima (AFM) ja magneettivoima (MFM) -mikroskoopeilla päästään suuriin erotustarkkuuksiin, joiden suuruusluokka on kymmenistä satoihin nanometreihin. Pyyhkäisyalue on kuitenkin rajallinen ja anturin herkkyys on alhainen, josta seuraa niiden huono soveltuvuus tuotantolinjalla tapahtuvaan tarkastukseen; ne soveltuvat paremmin tutkimuskäyttöön.

Röntgentekniikkaa käytetään nykyisin usein pienten vierasobjektien etsimisessä, kuten kuvassa 2 on esitetty. Tuotantolinjalla olevaa tuotetta säteilytetään röntgenillä ja linja-anturi ilmaisee sekä tuotteen pinnalla että sisällä havaitsemansa mahdolliset epänormaaliudet vastaanottamaansa röntgensäteilyn määrään perustuen. Röntgeniin perustuvien tarkastuskoneiden suurin etu on, että niillä havaitaan helposti metallisia ja epämetallisia materiaaleja, kuten lasia, kumia ja muovia. Kuitenkin niiden herkkyys rajoittuu vain muutaman kymmenen millimetrin kokoisten metalliobjektien havaitsemiseen, mikä ei riitä pienen pienten partikkelien ja hiukkasten havainnointiin.

Kuva 2: Röntgeniin perustuvat tarkastuslaitteet pystyvät havaitsemaan sekä magneettisia että epämagneettisia materiaaleja.

Tavallinen menetelmä metallisten epäpuhtauksien etsimiseen tuotantolinjalla on käyttää voimakasta magneettia, jolla epäpuhtaudet magnetisoidaan kuvan 3 mukaisesti. Sitten metallianturit havaitsevat epäpuhtaiden partikkelien magneettisuuden. Markkinoilla on olemassa tyypillisillä magneettiantureilla varustettuja metallipartikkelien ilmaisimia, mutta niiden ilmaisuherkkyys ei riitä metallisten hiukkasten löytämiseen. Suprajohtavilla kvantti-interferenssi (SQUID) -antureilla on erittäin suuri herkkyys. Tällaisten anturien pitäminen suprajohtavassa tilassa vaatii kuitenkin nestemäisellä heliumilla tapahtuvaa jäähdytystä, mistä syystä tällainen kookas laitteisto ei sovellu käytettäväksi tuotantolinjoilla.

Kuva 3: Metallihiukkasten ilmaiseminen tuotantolinjalla.

TDK on kehittänyt tähän tarpeeseen soveltuvan pienen magneettianturin, jolla voidaan havaita alle 0,1 mm olevia partikkeleita. Migne xMR -anturi perustuu TDK:n edellisen sukupolven Nivio-magneettianturiin ja yhtiö hyödyntää kiintolevyasemien lukupäiden tuotannosta saamaansa osaamista. Kuvassa 4 olevan anturin koko on vain 8x8x5 mm ollen tarpeeksi pieni ja ohut sormenpäässä pidettäväksi, ja sen signaali-kohinasuhde (SNR) mikromagneettikentillä on parempi Nivioon verrattuna.

Kuva 4: TDK:n Migne xMR -anturi on sormenpään kokoinen.

Magnetoituneet metallipartikkelit muodostuvat N- ja S-navoilla varustetuiksi pikkumagneeteiksi. Kun niitä skannataan Migne xMR -anturia käyttäen, muodostuu kuvan 5 mukaisesti punaisia alueita, jotka indikoivat partikkelin magneettikentän viivojen hylkimissuuntaa, ja sinisiä alueita, jotka indikoivat puoleensa vetävää suuntaa, osoituksena siitä, että partikkeli on havaittu.

Kuva 5: Magnetoidun rautapartikkelin skannaus Migne xMR -anturia käyttäen.

Kun havainnoidaan hyvin heikkoja magneettikenttiä, anturin SNR:llä on tärkeä osa, etenkin jos etsitään ruostumattomasta teräksestä olevia partikkeleja, joiden havaitseminen on rautapartikkeleita vaikeampaa – mitä suurempi on anturin SNR, sitä vähemmän signaali peittyy magneettiseen kohinaan. Kuvassa 6 esitetään hiukkasnäyte magnetoituneesta ruostumattomasta teräksestä (kooltaan 40 x 16,6 µm) ja sen magneettikentän voimakkuutta kuvaava kuva Migne xMR -anturia käyttäen.

 

Kuva 6: Migne xMR -anturi ilmaisee ruostumattomasta teräksestä olevan hiukkasen magneettikentän voimakkuuden.

Kun Migne xMR -antureista muodostetaan matriisi, voidaan niiden avulla havainnoida vierasobjekteja laajemmalla alueella. Silloin kun tarvitaan hyvin erikoistunutta vierasobjektien tarkastamista, kuten lääke- ja kemian teollisuudessa on asianlaita, tähän tekniikkaan voidaan yhdistää röntgenpohjainen tarkastusjärjestelmä, jolloin rajoitteet havaita myös kooltaan pienen pienet raudasta ja ruostumattomasta teräksestä olevat hiukkaset poistuu. Tämä menetelmä soveltuu käytettäväksi myös, kun halutaan vähentää epäpuhtaisuuden riskiä, jota pienet metallipartikkelit voivat aiheuttaa elektrodimateriaaleissa, Li-ion-akkujen ja polttokennojen kennolevyjen erottimissa ja monissa muissa laitteissa, jolloin tuoteturvallisuus ja luotettavuus paranevat ja laitteen elinikä lisääntyy.

Käyttö muualla kuin tuotantotiloissa

Migne xMR sopii hyvin vierasobjektien etsimisen lisäksi myös muihin sovelluksiin, joissa tarvitaan mikromagneettikenttien ilmaisemista. Tällaisia käyttökohteita ovat tuotteen eheyden ja luotettavuuden varmistaminen ainetta rikkomattomassa testauksessa ja magneettipartikkelien kuvantaminen terveydenhuollossa. Suurella tarkkuudella varustetut xMR-anturit tarjoavat monia mahdollisuuksia tulevaisuuden suunnitteluissa.

Lisää tietoa on saatavissa TDK:n nettisivuilla.

back to top
MORE NEWS

Et ole ainoa - suomalainen pudottaa puhelimensa 60 kertaa vuodessa

Suomalaiset tiputtavat puhelimensa 60 kertaa vuodessa, selviää HMD Globalin teettämästä kyselystä, jossa haastateltiin yli tuhatta suomalaista. Keskimäärin puhelin putosi käyttäjältään viisi kertaa kuussa, eli puhelin ottaa vastaan jopa 60 iskua vuoden aikana. Vaikka uuden kännykän saadessaan sitä varjellaan erityisen huolellisesti, huolellisuus unohtuu nopeasti. Uusi puhelin putosi ensimmäistä kertaa keskimäärin 83 päivän päästä ostosta.

Traficom varoittaa: myös tekstarit ja puhelut voivat tulla huijareilta

Rikolliset esiintyvät usein pankkien nimissä ja huijaustavat kehittyvät jatkuvasti. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus varoittaa, että vanhojen sähköpostien lisäksi myös tekstiviestejä ja puheluita käytetään huijaamiseen.

Simulaattori viilaa auton valotutkan

Valotutka eli lidar on yksi tärkeä komponentti autojen ADAS-järjestelmissä ja tulevissa autonomisissa ajoneuvoissa. Mittaustalo Keysight Technologies esittelee ensi viikolla Stuttgartin autotestaamisen näyttelyssä uutta lidar-simulaattoriaan.

Missä se taivuteltava viipyy, Apple?

Motorola esitteli eilen kaksi taivuteltavaa älypuhelinta razr 40 -malliston muodossa. Samalla se liittyi useimpien muiden valmistajien joukkoon, jotka houkuttelevat ostajia kasaan taittuvilla puhelimilla. Kun Googlekin on jo julkistanut omansa, vain yksi on joukosta poissa: Apple.

Oikean 5G-IoT:n testaus etenee

RedCap eli Reduced Capacity on se on 5G-standardointia, joka käytännössä mahdollistaa IoT-datan siirtämisen 5G-verkon yli. Nyt alueen testaus on ottanut askeleita eteenpäin. Mittaustaloa Rohde & Schwarz kertoo olevansa RedCap-testitapausten ykkönen.

Ponssen kuormatraktoriin fossiilivapaata terästä

Teräsyhtiö SSAB haluaa mullistaa teräksen valmistusprosessin. SSAB aikoo toimittaa fossiilivapaata terästä markkinoille kaupallisessa mittakaavassa vuoden 2026 aikana. Yksi ensimmäisiä asiakkaita on metsäkonevalmistaja Ponsse.

Sähköautotavoite karkaa Suomelta

Suomessa olisi tarkoitus olla 700 000 sähköautoa vuoteen 2030 mennessä. Nyt näyttää siltä, että tavoite on karkaamassa kauaksi. Uusia autoja tulee markkinoille taas hieman parempaan tahtiin, mutta liian suuri osa niistä kulkee edelleen fossiilisilla polttoaineilla.

Suomalainen maailman pienin turvallinen tietokone vietiin avaruuteen

WithSecuren USB armory on maailman pienin turvallinen tietokone. Organisaatiot ympäri maailman käyttävät sitä moniin eri tarkoituksiin – ja nyt sitä on testattu myös avaruudessa. Tämä tapahtui Saksan ilmailu- ja avaruuskeskuksen johtamassa tutkimusrakettiohjelmassa. 

KUKA toi nopeat ja tarkat robotit puhdastiloihin

Saksalainen KUKA on esitellyt kaksi nopeaa, tarkkaa ja pienikokoista robottia, jotka soveltuvat erityisesti puhdastilakäyttöön. Uutuudet tulivat DELTA- ja SCARA-sarjoihin.

Suomen kolmas Internet-yhdyspiste perustuu Nokian laitteisiin

Saksalainen DE-CIX on avannut uuden Internetin yhdysliikennepisteen Suomeen. Uusi yhdysliikennepiste on aluksi käytettävissä Equinixin datakeskuksissa Helsingissä, mutta saatavuus laajenee myöhemmin uusiin kohteisiin. DE-CIX:n yhteydet ovat jo kolmas netin iso solmupiste Suomessa.

Kolmen nanometrin jälkeen tulee kaksi nanometriä

Taiwanilainen TSMC tunnetaan monien edistyneimpien puolijohdesirujen sopimusvalmistajana. Tällä hetkellä volyymituotantoon ovat siirtymässä 3 nanometrin prosessissa valmistetut piirit. Vuonna 2025 edessä ovat ensimmäiset isot sarjat N2-prosessissa, jossa viivanleveys on enää kaksi nanometriä.

Tekoälyn mahdollisuudet päihittävät sen uhat

Capgemini Research Instituten julkaiseman tutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia opettajista uskoo, että vuorovaikutusosaaminen tekoälyn kanssa nousee keskeiseksi työelämätaidoksi tulevaisuudessa. Vaikka monet tunnustavat generatiivisen tekoälyn mahdollisuudet, 78 prosenttia opettajista maailmanlaajuisesti jakaa huolen sen mahdollisista negatiivisista vaikutuksista oppimistuloksiin.

Nokia esittelee jo 6G-piirejä

Yleisesti arvioidaan, että 6G-verkot voisivat tulla käyttöön joskus ensi vuosikymmenen vaihteessa. Alueen tutkimus etenee jo kovaa vauhtia, kuten Nokian Bell Labs -tutkimuskeskuksen ja mittaustalo Keysightin demot kansainvälisessä mikroaaltotekniikan symposiumissa kesäkuussa osoittavat.

ECF23: RedCap saattaa kaupallistua ensi vuonna

3G on käytännössä kadonnut. 90 prosenttia verkoista tukee 4G-tekniikkaa. 4G tulee olemaan käytössä vielä pitkän aikaa ja 5G on suunniteltu toimimaan 4G:n rinnalla. 5G-NR on yhtenäinen, suorituskykyisempi radiorajapinta. Pian sen päällä alkaa kulkemaan IoT-data, sanoi AcalBFi:n myyntipäällikkö Hans Andersson ECF23-konferenssin esityksessään.

Maailman ensimmäinen vesitiivis MEMS-paineanturi

STMicroelectronics on esitellyt markkinoiden ensimmäisen vesi- ja nestetiiviin MEMS-pohjaisen paineanturin. Samalla ST lupaa komponentille pitkän käyttöiän eli teollisuuskomponenteille vaaditun 10 vuoden eliniän.

Tekoälystä kaikki hyöty irti: ilmainen kurssi opettaa promptaamaan

Tekoälystä on lyhyessä ajassa tullut jokaiselle tärkeä apuri. Siitä on jo nyt hyötyä kaikille arjessa ja työelämässä. Tulevaisuuden mahdollisuudet ovat rajattomat. Tekoäly voidaan valjastaa keventämään hallinnollista työtä, tukemaan oppimista ja luovuutta sekä vapauttamaan aikaa inhimillisiin kohtaamisiin.

”Suomeen tarvitaan nopeasti kattava valokuituverkko”

- Suomi on ollut mobiilimaana hurja edelläkävijä, mutta samalla kiinteiden yhteyksien puoli on jäänyt täysin paitsioon. Suuri osa ei edes tiedä, miltä tuntuu olla valokuituyhteyden päässä, kun esimerkiksi videopuhelu tai -peli on aidosti reaaliaikainen, sanoo valokuituyhtiö Valoon liiketoiminnan kehityksestä vastaavaksi johtajaksi nimitetty Vesa Kemppainen.

Turvallista Linuxin verkon reunalle

NXP Semiconductors on julkistanut uuden i.MX 91 -sovellusprosessorien perheen. Sarja tarjoaa optimoidun yhdistelmän suojausta, ominaisuuksia ja energiatehokasta suorituskykyä, joita tarvitaan seuraavan sukupolven Linux-pohjaisessa IoT:ssä ja teollisuuden sovelluksissa.

Suomalaiset kehittivät sentintarkan kaivuurobotin kiskotöihin

Ensi viikolla Espanjan Tarragonassa järjestetään raidetekniikan tutkimukseen keskittyvä näyttely. Siellä esitellään suomalaista demoa, joka vie kiskojen automatisoidun rakentamisen ja korjaamisen uudelle tasolle. Tampereen yliopiston ja Novatronin yhteisdemossa robotti skannaa ympäristöään ja liikkuu ja toimii sentintarkasti.

Arm esitteli tulevien puhelimien prosessorit - 32-bittiset sovellukset jäävät historiaan

Arm valitsi Taiwanin Computex-näyttelyn paikaksi, jossa sen seuraavan polven älypuhelinprosessorit esiteltiin. Luvassa on lisää tehoa kaikkiin laiteluokkiin, kun suorittimissa siirrytään TCS23-alustalle. Samalla tuki 32-bittisille sovelluksille loppuu.

2023 # 50 år box
 2022  # mobilbox
TMSNet  advertisement
Mar Apr May Jun # Rohde mobilbox
May  # Farnell  mobilbox f skyskrapa
2023 # 50 år mobilbox

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Elintoimintojen kliiniset mittaukset yhdellä piirillä

Moni fyysisen kunnon ja terveyden seurantaan tarkoitettu laite sisältää erilaisia elintoimintojen mittauksia, mutta niiden tarkkuus ja luotettavuus eivät täytä terveydenhoidon ammattilaisten vaatimuksia. Pitkälle integroidun AFE-piirin avulla voidaan kuitenkin rakentaa jopa iholle kiinnitettävän tarralapun muotoon mittausjärjestelmä, joka hoitaa kaikki tärkeät elintoimintojen mittaukset kliinisellä tasolla.

Lue lisää...

OPINION

Ennakkoluulot estävät tekoälyn täyden hyödyntämisen

Tekoäly on valloittanut kahvipöytäkeskustelut. Keskusteluista voimme kiittää ChatGPT:n kaltaisia tekoälyjä, jotka loistavat kyvyllään laatia tekstejä – niin pätevästi kirjoitettuja artikkeleita kuin toimivaa koodiakin, kirjoittaa Lenovolla globaalin monimuotoisuustoimiston johtajana työskentelevä Ada Lopez.

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Et ole ainoa - suomalainen pudottaa puhelimensa 60 kertaa vuodessa
  • Traficom varoittaa: myös tekstarit ja puhelut voivat tulla huijareilta
  • Simulaattori viilaa auton valotutkan
  • Missä se taivuteltava viipyy, Apple?
  • ECF23: Kyberhyökkäys ilman yhtään kirjoitettua koodiriviä

NEW PRODUCTS

  • KUKA toi nopeat ja tarkat robotit puhdastiloihin
  • Navitasin ihmetehopiirit Mouserin valikoimaan
  • 5 wattia neliötuuman powerista
  • 3,5 kilowattia erittäin korkealla hyötysuhteella
  • Automaattisesti varavirran varaan
 

NEWSFLASH

twitter
ETN_fi @ETN_fi
ETN_fi UK Semiconductor Strategy https://t.co/MABHzsSaK4
toukokuu 10 • reply • retweet • favorite
ETN_fi RT @joeprkns: Last night I used GPT-4 to write code for 5 micro services for a new product. A (very good) dev quoted £5k and 2 weeks. G…
maalis 17 • reply • retweet • favorite
ETN_fi This is why Nokia lost the game in mobile phones - an insiders view https://t.co/NB5Wndkx5p
joulu 12 • reply • retweet • favorite
ETN_fi @OnePlus_FI lahjoittaa Pelastusarmeijalle 50 puhelinta jouluapuun. Iso- Britanniassa samanlainen lahjoitus tehdään… https://t.co/LKdl2Pywie
joulu 07 • reply • retweet • favorite
ETN_fi Finnish PM Sanna Marin: We need to cut our dependence on China. https://t.co/598gQXKvlj #Slush2022 #China #electronics #semiconductors
marras 17 • reply • retweet • favorite
web design services
 

Section Tapet