logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Yhä nopeammat ja monimutkaisimmat piirit vaativat paljon ajastuksen suunnittelulta. IDT:n tapaustutkimus osoittaa, miten hankalakin tapaus voidaan ratkaista tiimin yhteistyöllä.

Kirjoittaja Baljit Chandhoke työskentelee Integrated Device Technologyssä ajastinpiirien tuotepäällikkönä. Baljit aloitti puolijohdealalla piirisuunnittelijalla Infineonilla vuonna 2002. Cypress Semiconductorin sovelluspäällikkönä hän toimi vuosina 2003-2006, jonka jälkeen seurasi viiden vuoden pesti ON Semiconductorilla. IDT:lle hän siirtyi vuonna 2011. Baljit on suorittanut elektroniikkasuunnittelijan tutkinnon Mumbain yliopistossa Intiassa. Lisäksi hänellä on tietoliikennetutkinto Boulderin yliopistosta Coloradosta sekä liiketalouden opintoja Arizonan Staten ja Stanfordin yliopistoissa.

Kun kellotaajuudet kasvavat ja järjestelmistä tulee yhä monimutkaisempia, myös suorituskykyisen vähän tehoa kuluttavan järjestelmän kellopuun rakentamisesta tulee yhä haastavampaa tiukassa tehobudjetissa. Nykyään suunnittelijat kohtaavat usein keskenään ristiriitaisia rajoituksia. Kellojaksojen kutistaminen nopeissa sovelluksissa kuten 10 gigabitin ethernetissä tai optisissa siirtoverkoissa vaativat yhä enemmän signaalin värinältä (jitter) jotta koko järjestelmän suorituskyky säilyisi. Samaan aikaan järjestelmän monimutkaisuuden ja tiheyden lisääntyminen voi tehdä lämmönhallinnasta erittäin hankalaa, kun suunnittelijoiden pitää kutistaa käyttämäänsä levyalaa ja vähentää materiaalikustannuksia. Samoin suunnittelijoiden täytyy toteuttaa suunnittelunsa joustavammin tukeakseen useita ohjelmointitaajuuksia ja lähtöjä, sekä kykyä uudelleen ohjelmoida näitä taajuuksia viime hetken muutosten takia.

Jokin aika sitten IDT:n suunnittelijat kohtasivat monet näitä ongelmista, kun asiakas vaati kellopuusuunnittelua suorituskykyiselle palvelinkoneen verkkosovellukselle. Suunnittelu edellytti, että kellopuu tukee useita taajuuksia useilla lähdöillä. IDT:n tiimille tehtävä oli selvä: piti keksiä ratkaisu, joka integroisi useita erilaisia, eri kellolla operoivia piirisarjoja samalla säilyttäen parhaan mahdollisen pienivärinäisen signaalin, ja pienentäen tehonkulutusta ja piirialaa tiukassa suunnitteluaikataulussa. Tämä artikkeli tarkastelee tuota kehitettyä kelloratkaisua ja esittää, kuinka hyödyntämällä ohjelmoitavien kellosignaaligeneraattorien uusimpia ominaisuuksia tiimi onnistui vastaamaan asiakkaan vaatimuksiin.

Useita haasteita

Yksinkertainen on termi, joka harvemmin liitetään tämän pivän kellopuusuunnitteluun. Tämä tapaus ei ollut poikkeus. Ensiksikin asiakas tarvitsi erittäin suorituskykyisen, pienivärinäisen ratkaisu, joka toimisi pienimmällä mahdollisella teholla. He tarvitsivat ajoitusratkaisu, joka tukisi kahta suorituskykyistä kytkintä. Näissä olisi molemmissa neljä itsenäistä, ohjelmoitavaa taajuutta, jotka piti voida konfiguroida yhdeksi monista differentiaalisista tai yksipäiseksi lähdöksi. Lisäksi he halusivat kompaktin, pitkälle integroidun ratkaisun, joka pienentäisi materiaalikustannuksia ja vaadittua piirikorttialaa, olisi suhteellisen helppo toteuttaa ja veisi tuotteen nopeasti markkinoille.

Lopullinen ratkaisu on esitetty alla olevassa lohkokaaviossa. Keskeinen rakennusosa tässä kellopuussa oli IDT:n ohjelmoitava VersaClock 5 - kellogeneraattori (5P49V5901). Usean lähdön ja pienen tehokulutuksen ajoitusratkaisu on suunniteltu tuomaan joustavuutta sovelluksiin, joissa vaaditaan hyvin alhaista värinää, kuten dataliikenteen sovellukset.

Pitkälle integroidussa ohjelmoitavassa kellogeneraattorissa on neljä yleistä parilähtöä, jotka voivat tuottaa neljä erillistä kellosignaalia aina 350 megahertsiin asti erityyppisinä, kuten LCPECL-, LVDS-, HCSL- ja LVCMOS-signaaleina. Taajuudet generoidaan yhdestä referenssikellosta tai kidetulosta. Lähtöjen jakajat voidaan ohjelmoida I2C-liitännän kautta samaan aikaan, kun piiri toimii järjestelmässä. Kentällä tehtäviä päivityksiä varten piirillä on haihtumatonta muistia.

Kuten lohkokaavio alla esittää, yksi IDT5P49V5901-piiri (Device #1) tukee tehokasta 10G-linkin fyysistä osaa (PHY) useilla 10 gigabitin kello- ja datanpalautuspiireillä. Piiri tuottaa neljä referenssikello tiheitä 10G- ja 40G-sovelluksia varten. Sen matala tehonkulutus ja pieni viive maksimoivat datakeskuksen, palvelimen ja kytkimen tehokkuuden. Järjestelmäkytkintä varten 1-piiri tuottaa neljä valittavissa olevaa I2C:n kautta ohjelmoitavaa taajuutta (joko 156,25 tai 161,1328125 megahertsiä), sekä valittavat lähtöliitännät, joita ovat LVPECL tai LVDS.



Toinen IDT5P49V5901-piiri (Device # 4) tukee toista järjestelmäkytkintä, jossa on kaksi ohjelmoitavaa taajuutta: 125 megahertsin lähtö LVPECL- tai LVDS-signaalian ja toinen 125 megahertsin 1,8-volttinen LVCMOS-lähtö. Tämän 10GBASE-T:n fyysinen osa on tehonkulutukseltaan alhainen mutta suorituskykyinen 10G/1G/100M-lähetinvastaanotin, joka on suunniteltu prosessoimaan kaikki 10G-linkin fyysisen tason toiminnot yli sadan metrin kaapelissa. PHY-osaan on lisäksi integroitu RFI-poisto- ja MDI-suodatustekniika, jotta suorituskyky datakeskuksissa säilyisi korkeana ja samalla voidaan kutistaa linkin vaatimaa alaa ja sen kustannuksia. Kytkin tukee useita eri järjestelmäliitäntöjä (full KR, XFI, RXAUI, XAUI ja SGMII) ja yksiporttinen laite sopii erityisen hyvin verkkopalvelimiin sekä LAN-yhteyden toteuttamiseen emolevyillä.

Lisäksi ratkaisussa on kaksi muuta ohjelmoitavaa IDT5P49V5901-kellogeneraattoria, jotka tukevat suorituskykyistä tietoliikenneprosessoria. Tässä moniytimisessa suorittimessa on useita dataliikenne- ja verkkoliitäntöjä. Tässä tapauksessa yksi IDT5P49V5901 (Device #2) tuo neljä ohjelmoitavaa taajuutta (kaksi 100/125 tai 156,25 megahertsin ja kaksi 100- tai 125-megahertsistä HSCL-lähdöillä). Viimeinen kellogeneraattori tuottaa kolme tai neljä taajuutta toteutuksesta riippuen. Tässä sovelluksissa piiri tuottaa kolme tai neljä taajuutta, toteutuksesta riippuen. Tässä tapauksessa kellopiiri tuottaa myös sadan megahertsin HCSL-kanavan 2-lähtöiselle PCIe-puskurille.

Parempi suorituskyky, matalampi tehonkulutus

Ehdotettu ratkaisu vastasi asiakkaan koviin värinävaatimuksiin. Vaihevärinäarvoksi kirjattiin 0,7 pikosekuntia (RMS) koko 12 kilohertsin - 20 megahertsin alueella. Tämä täyttää niin PCI Expressin 1-, 2- ja 3-generaation kuin 1G/10G-ethernetin vaatimukset. Samalla IDT:n ratkaisu pienensi tehonkulutusta (ydintehonkulutus alle 100 mW) ja helpotti piirikortin lämpösuunnittelua. Tämä VersaClock 5:n erittäin pieni tehoarvo auttoi vähentämään kellopuun tehonkulutusta yli 75 prosenttia aiempaan suunnitteluun verrattuna. Uusi suunnittelu pienensi myös piirikortilla tarvittavaa alaa sekä BOM-kustannuksia. Yhdellä piirillä korvattiin useita kiteitä ja oskilaattoripiirejä, mikä pienensi selvästi komponenttien määrää ja kutisti ratkaisun kokoa. Näytepiirien välitön saatavuus ja evaluointikortit lyhensivät puolestaan kehitysaikaa ja mahdollistivat tuotteen nopeamman valmistumisen.

Asiakas piti myös kellopuun joustavuudesta. Yli tusina itsenäistä taajuutta ja valikoima erilaisia yksipäisiä ja differentiaalilähtöjä ohjelmoitavuuden arvo kasvoi. Sen lisäksi, että VersaClock 5 on ohjelmoitavissa I2C-liitännän kautta, piirillä on myös neljä kertaohjelmoitavaa muistipankkia. Tämä avasi ohjemoinnille uusia mahdollisuuksia. Esimerkiksi piirin #1 tukeman kytkimen taajuuden piti olla vaihdettavissa (156,25 MHz ja 161,1328125 MHz). Ohjelmoimalla kertaohjelmoitavat muistit eri taajuuksille asiakas pystyy kytkemään taajuudelta ja lähtösignaalilta toisille käyttämällä valittuja nastoja I2C-liitännän sijaan.

Lisäksi asiakas pystyy käyttämään IDT:n Timing Commander -ohjelmistoa näiden monimutkaisten konfiguraatioiden asettamiseen. Työkalun avulla VersaClock 5:n asetukset voidaan asettaa graafisessa käyttöliittymässä. Työkalun avulla voitiin ohjelmoida neljä lähtöjakajaa tuottamaan neljä itsenäistä lähtötaajuutta tai konfiguroimaan lähtöparit differentiaalisian lähtinä tai kahtena yksipäisenä LVCMOS-signaalilähtönä. Käyttäjä pystyi myös ohjaamaan järjestelmää ohjelmoimaan piirin I2C-liitännän kautta käynnistyksen yhteydessä, mikä ohitti tarvittaessa kertaohjelmoitavaan muistiin tallennetun konfiguroinnin.

Lopuksi

Kuten suunnitteluesimerkki osoittaa, tämän päivän suurta suorituskykyä edellyttävät dataliikenne- ja verkkojärjestelmät vaativat monimutkaisia ajastinratkaisuja. Yksinkertaiset erillispiireihin pohjaavat ratkaisut eivät enää riitä. Yhä useammin suunnittelijat tarvitsevat edistyneitä, pitkälle integroituja kellogeneraattoreita, jotka ovat pitkälle ohjelmoitavissa ja vastaavat silti kiihtyviin suorituskyvyn ja yhä alhaisemman tehonkulutuksen vaatimuksiin.

MORE NEWS

Jättirahoitus GenAI-softakehitykseen

Business Finland on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle merkittävän, 840 000 euron rahoituksen tutkimushankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn (GenAI) hyödyntämistä ohjelmistokehityksen eri vaiheissa. Hanke kantaa nimeä Generative AI for the Software Development Life Cycle, ja sen kokonaisbudjetti Jyväskylän yliopiston osalta on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 prosenttia katetaan yliopiston omarahoituksella.

Raidejokerin lähestymisestä varoitetaan sanallisesti

Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki on käynnistänyt vuoden mittaisen pilottikokeilun, jossa testataan uudenlaista varoitusjärjestelmää Viikin pikaraitiotien ylityspaikalla. Järjestelmä varoittaa jalankulkijoita ja pyöräilijöitä sekä äänimerkein että sanallisesti lähestyvästä raidejokerin junasta.

Ensimmäistä kertaa grafiikka- ja AI-laskenta samalla RISC-V-prosessorilla

Imagination Technologies on esitellyt uuden E-Series-arkkitehtuurin, joka yhdistää grafiikka- ja tekoälylaskennan ensimmäistä kertaa samaan RISC-V-prosessoriin pohjautuvaan IP-lohkoon. Uutuus avaa tietä tehokkaammille, joustavammille ja energiaa säästäville reunalaitteille – älypuhelimista robottiautoihin.

Aurinkokennokalvo voi tehdä rakennuksista sähköntuottajia

Rakennusten ikkunat ja julkisivut voivat tulevaisuudessa toimia sähköntuottajina, kiitos Luulajan teknillisen yliopiston tutkimukselle. Uudenlainen ohut aurinkokennokalvo yhdistää sähköntuotannon, ympäristöystävällisyyden ja läpinäkyvyyden – ilman kompromisseja rakennusten estetiikassa tai luonnonvalon hyödyntämisessä.

Kenelle Samsungin veitsenterävä uutuus on tarkoitettu?

Samsungin odotettu Galaxy S25 Edge on virallisesti julkaistu, ja 5,8 millimetrin paksuisena se ottaa haltuunsa tittelin "maailman ohuimpana täysiverisenä älypuhelimena". Kyse on hienosta insinööritaidon näytöstä: titaanirunko, keraaminen lasi ja huipputason kamera- sekä tekoälyominaisuudet on mahdutettu hämmästyttävän solakkaan koteloon.

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

FakeUpdates vaikutti 6 prosentissa organisaatioita

Tietoturvayritys Check Point Software Technologies on julkaissut huhtikuun 2025 haittaohjelmakatsauksensa. Raportin mukaan FakeUpdates jatkoi maailman yleisimpänä haittaohjelmana, vaikuttaen 6 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 4,02 prosenttia.

Yksi ainoa molekyyli parantaa kennon suorituskykyä 0,6 prosenttia – ja sillä on merkitystä

Uusi kansainvälinen tutkimus osoittaa, että synteettinen molekyyli nimeltä CPMAC voi merkittävästi parantaa perovskiittipohjaisten aurinkokennojen tehokkuutta ja käyttöikää. Vaikka hyötysuhde parani vain 0,6 prosenttia, sillä on todellista merkitystä: suuressa mittakaavassa, kuten yhden gigawatin aurinkovoimalassa, se voi tuottaa tarpeeksi lisäenergiaa jopa 5000 kotitaloudelle.

Intel katkaisee linkin grafiikan ja CPU:n väliltä

Intel on virallisesti lopettanut Deep Link -teknologiansa kehityksen ja tuen, lopettaen näin kunnianhimoisen yrityksen yhdistää prosessorin ja näytönohjaimen voimat tiiviimmäksi kokonaisuudeksi.

Autojen tutkapiiri kutistui, teho kasvoi kaksinkertaiseksi

NXP Semiconductors on julkaissut uuden sukupolven tutkapiirin, joka mullistaa autonomisten ajoneuvojen tutkajärjestelmät. Uusi S32R47-imaging-tutkaprosessori tarjoaa jopa kaksinkertaisen suorituskyvyn edeltäjäänsä verrattuna ja mahtuu silti 38 prosenttia pienempään fyysiseen tilaan.

Vuoden lopulla jo 240 watin USB-lataus suoraan pistokkeesta

Pistorasiaan integroitava USB-lataus on siirtymässä täysin uudelle aikakaudelle. Brittiläinen tehoelektroniikkayritys Pulsiv on kehittänyt ensimmäisen valmiin ratkaisun, joka mahdollistaa jopa 240 watin USB-C-latauksen suoraan tavallisesta seinäpistokkeesta. Kyseessä on merkittävä tekninen läpimurto, joka voi muuttaa tapaa, jolla kannettavat tietokoneet, älypuhelimet ja jopa pienet kodinkoneet tai sähkötyökalut ladataan kotona ja työpaikoilla.

Omdia: Puolijohteet uuteen ennätykseen

Vuosi 2024 oli puolijohdeteollisuudelle historiallinen, sillä alan liikevaihto nousi Omdian mukaan 25 prosenttia edellisvuodesta ja ylsi ennätykselliseen 683 miljardiin dollariin. Kasvun moottorina toimi erityisesti tekoälyyn liittyvä kysyntä, joka nosti muistipiirien myynnin huikeaan 74 prosentin kasvuun.

Uusi standardi parantaa Bluetoothin tietoturvaa

Bluetooth-teknologia on saanut merkittävän päivityksen, joka parantaa käyttäjien yksityisyyttä ja laitteiden virrankulutusta. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut uuden Bluetooth Core Specification 6.1 -version, jossa keskeisenä uutuutena on satunnaistettu laiteosoitteiden päivitys – askel kohti vaikeammin jäljitettävää langatonta viestintää.

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article