logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Yhä nopeammat ja monimutkaisimmat piirit vaativat paljon ajastuksen suunnittelulta. IDT:n tapaustutkimus osoittaa, miten hankalakin tapaus voidaan ratkaista tiimin yhteistyöllä.

Kirjoittaja Baljit Chandhoke työskentelee Integrated Device Technologyssä ajastinpiirien tuotepäällikkönä. Baljit aloitti puolijohdealalla piirisuunnittelijalla Infineonilla vuonna 2002. Cypress Semiconductorin sovelluspäällikkönä hän toimi vuosina 2003-2006, jonka jälkeen seurasi viiden vuoden pesti ON Semiconductorilla. IDT:lle hän siirtyi vuonna 2011. Baljit on suorittanut elektroniikkasuunnittelijan tutkinnon Mumbain yliopistossa Intiassa. Lisäksi hänellä on tietoliikennetutkinto Boulderin yliopistosta Coloradosta sekä liiketalouden opintoja Arizonan Staten ja Stanfordin yliopistoissa.

Kun kellotaajuudet kasvavat ja järjestelmistä tulee yhä monimutkaisempia, myös suorituskykyisen vähän tehoa kuluttavan järjestelmän kellopuun rakentamisesta tulee yhä haastavampaa tiukassa tehobudjetissa. Nykyään suunnittelijat kohtaavat usein keskenään ristiriitaisia rajoituksia. Kellojaksojen kutistaminen nopeissa sovelluksissa kuten 10 gigabitin ethernetissä tai optisissa siirtoverkoissa vaativat yhä enemmän signaalin värinältä (jitter) jotta koko järjestelmän suorituskyky säilyisi. Samaan aikaan järjestelmän monimutkaisuuden ja tiheyden lisääntyminen voi tehdä lämmönhallinnasta erittäin hankalaa, kun suunnittelijoiden pitää kutistaa käyttämäänsä levyalaa ja vähentää materiaalikustannuksia. Samoin suunnittelijoiden täytyy toteuttaa suunnittelunsa joustavammin tukeakseen useita ohjelmointitaajuuksia ja lähtöjä, sekä kykyä uudelleen ohjelmoida näitä taajuuksia viime hetken muutosten takia.

Jokin aika sitten IDT:n suunnittelijat kohtasivat monet näitä ongelmista, kun asiakas vaati kellopuusuunnittelua suorituskykyiselle palvelinkoneen verkkosovellukselle. Suunnittelu edellytti, että kellopuu tukee useita taajuuksia useilla lähdöillä. IDT:n tiimille tehtävä oli selvä: piti keksiä ratkaisu, joka integroisi useita erilaisia, eri kellolla operoivia piirisarjoja samalla säilyttäen parhaan mahdollisen pienivärinäisen signaalin, ja pienentäen tehonkulutusta ja piirialaa tiukassa suunnitteluaikataulussa. Tämä artikkeli tarkastelee tuota kehitettyä kelloratkaisua ja esittää, kuinka hyödyntämällä ohjelmoitavien kellosignaaligeneraattorien uusimpia ominaisuuksia tiimi onnistui vastaamaan asiakkaan vaatimuksiin.

Useita haasteita

Yksinkertainen on termi, joka harvemmin liitetään tämän pivän kellopuusuunnitteluun. Tämä tapaus ei ollut poikkeus. Ensiksikin asiakas tarvitsi erittäin suorituskykyisen, pienivärinäisen ratkaisu, joka toimisi pienimmällä mahdollisella teholla. He tarvitsivat ajoitusratkaisu, joka tukisi kahta suorituskykyistä kytkintä. Näissä olisi molemmissa neljä itsenäistä, ohjelmoitavaa taajuutta, jotka piti voida konfiguroida yhdeksi monista differentiaalisista tai yksipäiseksi lähdöksi. Lisäksi he halusivat kompaktin, pitkälle integroidun ratkaisun, joka pienentäisi materiaalikustannuksia ja vaadittua piirikorttialaa, olisi suhteellisen helppo toteuttaa ja veisi tuotteen nopeasti markkinoille.

Lopullinen ratkaisu on esitetty alla olevassa lohkokaaviossa. Keskeinen rakennusosa tässä kellopuussa oli IDT:n ohjelmoitava VersaClock 5 - kellogeneraattori (5P49V5901). Usean lähdön ja pienen tehokulutuksen ajoitusratkaisu on suunniteltu tuomaan joustavuutta sovelluksiin, joissa vaaditaan hyvin alhaista värinää, kuten dataliikenteen sovellukset.

Pitkälle integroidussa ohjelmoitavassa kellogeneraattorissa on neljä yleistä parilähtöä, jotka voivat tuottaa neljä erillistä kellosignaalia aina 350 megahertsiin asti erityyppisinä, kuten LCPECL-, LVDS-, HCSL- ja LVCMOS-signaaleina. Taajuudet generoidaan yhdestä referenssikellosta tai kidetulosta. Lähtöjen jakajat voidaan ohjelmoida I2C-liitännän kautta samaan aikaan, kun piiri toimii järjestelmässä. Kentällä tehtäviä päivityksiä varten piirillä on haihtumatonta muistia.

Kuten lohkokaavio alla esittää, yksi IDT5P49V5901-piiri (Device #1) tukee tehokasta 10G-linkin fyysistä osaa (PHY) useilla 10 gigabitin kello- ja datanpalautuspiireillä. Piiri tuottaa neljä referenssikello tiheitä 10G- ja 40G-sovelluksia varten. Sen matala tehonkulutus ja pieni viive maksimoivat datakeskuksen, palvelimen ja kytkimen tehokkuuden. Järjestelmäkytkintä varten 1-piiri tuottaa neljä valittavissa olevaa I2C:n kautta ohjelmoitavaa taajuutta (joko 156,25 tai 161,1328125 megahertsiä), sekä valittavat lähtöliitännät, joita ovat LVPECL tai LVDS.



Toinen IDT5P49V5901-piiri (Device # 4) tukee toista järjestelmäkytkintä, jossa on kaksi ohjelmoitavaa taajuutta: 125 megahertsin lähtö LVPECL- tai LVDS-signaalian ja toinen 125 megahertsin 1,8-volttinen LVCMOS-lähtö. Tämän 10GBASE-T:n fyysinen osa on tehonkulutukseltaan alhainen mutta suorituskykyinen 10G/1G/100M-lähetinvastaanotin, joka on suunniteltu prosessoimaan kaikki 10G-linkin fyysisen tason toiminnot yli sadan metrin kaapelissa. PHY-osaan on lisäksi integroitu RFI-poisto- ja MDI-suodatustekniika, jotta suorituskyky datakeskuksissa säilyisi korkeana ja samalla voidaan kutistaa linkin vaatimaa alaa ja sen kustannuksia. Kytkin tukee useita eri järjestelmäliitäntöjä (full KR, XFI, RXAUI, XAUI ja SGMII) ja yksiporttinen laite sopii erityisen hyvin verkkopalvelimiin sekä LAN-yhteyden toteuttamiseen emolevyillä.

Lisäksi ratkaisussa on kaksi muuta ohjelmoitavaa IDT5P49V5901-kellogeneraattoria, jotka tukevat suorituskykyistä tietoliikenneprosessoria. Tässä moniytimisessa suorittimessa on useita dataliikenne- ja verkkoliitäntöjä. Tässä tapauksessa yksi IDT5P49V5901 (Device #2) tuo neljä ohjelmoitavaa taajuutta (kaksi 100/125 tai 156,25 megahertsin ja kaksi 100- tai 125-megahertsistä HSCL-lähdöillä). Viimeinen kellogeneraattori tuottaa kolme tai neljä taajuutta toteutuksesta riippuen. Tässä sovelluksissa piiri tuottaa kolme tai neljä taajuutta, toteutuksesta riippuen. Tässä tapauksessa kellopiiri tuottaa myös sadan megahertsin HCSL-kanavan 2-lähtöiselle PCIe-puskurille.

Parempi suorituskyky, matalampi tehonkulutus

Ehdotettu ratkaisu vastasi asiakkaan koviin värinävaatimuksiin. Vaihevärinäarvoksi kirjattiin 0,7 pikosekuntia (RMS) koko 12 kilohertsin - 20 megahertsin alueella. Tämä täyttää niin PCI Expressin 1-, 2- ja 3-generaation kuin 1G/10G-ethernetin vaatimukset. Samalla IDT:n ratkaisu pienensi tehonkulutusta (ydintehonkulutus alle 100 mW) ja helpotti piirikortin lämpösuunnittelua. Tämä VersaClock 5:n erittäin pieni tehoarvo auttoi vähentämään kellopuun tehonkulutusta yli 75 prosenttia aiempaan suunnitteluun verrattuna. Uusi suunnittelu pienensi myös piirikortilla tarvittavaa alaa sekä BOM-kustannuksia. Yhdellä piirillä korvattiin useita kiteitä ja oskilaattoripiirejä, mikä pienensi selvästi komponenttien määrää ja kutisti ratkaisun kokoa. Näytepiirien välitön saatavuus ja evaluointikortit lyhensivät puolestaan kehitysaikaa ja mahdollistivat tuotteen nopeamman valmistumisen.

Asiakas piti myös kellopuun joustavuudesta. Yli tusina itsenäistä taajuutta ja valikoima erilaisia yksipäisiä ja differentiaalilähtöjä ohjelmoitavuuden arvo kasvoi. Sen lisäksi, että VersaClock 5 on ohjelmoitavissa I2C-liitännän kautta, piirillä on myös neljä kertaohjelmoitavaa muistipankkia. Tämä avasi ohjemoinnille uusia mahdollisuuksia. Esimerkiksi piirin #1 tukeman kytkimen taajuuden piti olla vaihdettavissa (156,25 MHz ja 161,1328125 MHz). Ohjelmoimalla kertaohjelmoitavat muistit eri taajuuksille asiakas pystyy kytkemään taajuudelta ja lähtösignaalilta toisille käyttämällä valittuja nastoja I2C-liitännän sijaan.

Lisäksi asiakas pystyy käyttämään IDT:n Timing Commander -ohjelmistoa näiden monimutkaisten konfiguraatioiden asettamiseen. Työkalun avulla VersaClock 5:n asetukset voidaan asettaa graafisessa käyttöliittymässä. Työkalun avulla voitiin ohjelmoida neljä lähtöjakajaa tuottamaan neljä itsenäistä lähtötaajuutta tai konfiguroimaan lähtöparit differentiaalisian lähtinä tai kahtena yksipäisenä LVCMOS-signaalilähtönä. Käyttäjä pystyi myös ohjaamaan järjestelmää ohjelmoimaan piirin I2C-liitännän kautta käynnistyksen yhteydessä, mikä ohitti tarvittaessa kertaohjelmoitavaan muistiin tallennetun konfiguroinnin.

Lopuksi

Kuten suunnitteluesimerkki osoittaa, tämän päivän suurta suorituskykyä edellyttävät dataliikenne- ja verkkojärjestelmät vaativat monimutkaisia ajastinratkaisuja. Yksinkertaiset erillispiireihin pohjaavat ratkaisut eivät enää riitä. Yhä useammin suunnittelijat tarvitsevat edistyneitä, pitkälle integroituja kellogeneraattoreita, jotka ovat pitkälle ohjelmoitavissa ja vastaavat silti kiihtyviin suorituskyvyn ja yhä alhaisemman tehonkulutuksen vaatimuksiin.

MORE NEWS

CompactPCI-sarjaliitännän nopeus kasvoi kaksinkertaiseksi

PICMG-järjestö on julkaissut CompactPCI Serial -standardin kolmannen version, joka tuplaa liitännän nopeuden ja kaistanleveyden. Näin väylä tuo entistä parempaa suorituskykyä vaativiin teollisiin sovelluksiin.

Elisan 5G kiihtyy 2 gigabittiin, mutta se on vielä vain harvojen herkkua

Elisa laajensi eilen 5.5G-liittymien saatavuutta koko maassa, mutta supernopeiden yhteyksien todellinen hyöty jää toistaiseksi rajatulle joukolle. Syynä ovat rajoittunut alueellinen kattavuus ja harvat yhteensopivat päätelaitteet.

NIS2 on nyt täällä

Uusi NIS2-direktiivi tuo mukanaan tiukentuneet velvoitteet erityisesti kyberturvallisuuden raportointiin. - Isoimmat toimijat ovat varmasti hyvin varautuneet, mutta pienemmillä riittää tekemistä, arvioi Into Securityn toimitusjohtaja Niki Klaus, kun direktiivi astui virallisesti voimaan Suomessa.

DigiKeyn alkuvuosi: lähes satatuhatta uutta tuotetta

Elektroniikan komponenttien jakelija DigiKey on käynnistänyt vuoden 2025 vauhdikkaasti lisäämällä valikoimaansa 104 uutta toimittajaa ja peräti 98 320 uutta tuotetta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Nokialle tärkeä jatko T-Mobilen 5G-toimittajana

Nokia ja T-Mobile US ovat solmineet uuden monivuotisen strategisen kumppanuuden jatkosopimuksen, jolla vahvistetaan T-Mobilen 5G-verkon kattavuutta ja kapasiteettia koko Yhdysvalloissa. Sopimus on Nokialle merkittävä päänavaus jatkossa 5G-toimittajana maailman suurimpiin kuuluvan operaattorin rinnalla.

Nyt se tapahtui – kiinteistä verkoista tuli Nokian suurin ryhmä

Nokian uusi toimitusjohtaja Justin Hotard on ollut yhtiön ruorissa vasta muutaman viikon ajan ja nyt hän esitteli ensimmäisen osavuosikatsauksensa. Ehkä osuvasti ensimmäistä kertaa Nokian kiinteiden verkkojen liiketoiminta eli verkkoinfrastruktuuri ohitti liikevaihdossa mobiiliverkot. Tämä heijastaa Nokian muuttuvaa fokusta.

Nyt voit kehittää tarkasti paikantavia Bluetooth-laitteita

Bluetooth-teknologia on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin uuden version myötä, ja nyt myös kehittäjillä on entistä paremmat työkalut hyödyntää sen mahdollisuuksia. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut Bluetooth Core Specification -version 6.0, joka tuo mukanaan useita uusia ominaisuuksia – niistä kenties kiinnostavin on kanavan kuulostelu (Channel Sounding).

Ilmainen seminaari kalibroinnin perusteista

Rohde & Schwarz järjestää maksuttoman puolen päivän seminaarin, joka pureutuu mittaus- ja testauslaitteiden kalibroinnin perusteisiin. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät kalibroinnin parissa tai haluavat syventää osaamistaan aiheesta – riippumatta käytössä olevasta laitevalmistajasta.

Sähköautojen latauslaitteiden myynti piristyi

Sähköauton latauslaitteiden myynti kasvoi alkuvuonna 9,2 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK). Tammi–maaliskuussa myytiin yhteensä 6156 kiinteistöihin asennettavaa latauslaitetta.

DNA pärjäsi parhaiten Ooklan 5G-vertailussa

DNA on noussut selkeäksi voittajaksi Ooklan tuoreessa 5G-verkkojen vertailussa Suomessa. Speedtest Intelligence -datan perusteella DNA oli vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla nopein mobiilioperaattori Suomessa – sekä kokonaisuudessaan että erityisesti 5G-teknologiassa.

5G-yksityisverkko voi nyt ulottua usean operaattorin verkkoon

Vodafone, A1 Group ja Ericsson ovat tehneet historiaa muodostamalla maailman ensimmäisen 5G Standalone (SA) -roaming-yhteyden kahden eri operaattoriryhmän välillä. Uraauurtava tekninen saavutus mahdollistaa nyt myös yksityisten 5G-verkkojen laajentamisen usean operaattorin ja maan yli.

Renesas helpottaa siirtymistä 32-bittisiin

Renesas on julkaissut uuden RA0E2-mikro-ohjainsarjan, joka tekee siirtymästä 8- ja 16-bittisistä ohjaimista tehokkaampiin 32-bittisiin ratkaisuihin entistä sujuvampaa – ilman kustannusten tai suunnittelutyön merkittävää kasvua.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Nyt se tapahtui – Nvidia nousi suurimmaksi puolijohdetaloksi

Nvidia on noussut maailman suurimmaksi puolijohdeyritykseksi, ohittaen sekä Samsungin että pitkään kärkeä hallinneen Intelin. Gartnerin tuoreiden lukujen mukaan Nvidian liikevaihto kasvoi peräti 120 % vuodessa ja nousi 76,7 miljardiin dollariin. Markkinaosuus kohosi 11,7 prosenttiin.

Uusi muisti nopeuttaa sekä grafiikkakortteja että tekoälylaskentaa

Muistiteknologian kehitys ottaa jälleen harppauksen eteenpäin, sillä JEDEC on julkaissut uuden sukupolven High Bandwidth Memory -standardin. HBM4-muisti lupaa mullistaa suorituskyvyn erityisesti tekoälylaskennan ja huipputason grafiikkasuorittimien osalta.

Näin HDMI:n tappaja GPMI toimii

Kiinalaisten teknologiayritysten kehittämä GPMI-standardi on paitsi nopeampi kuin HDMI, se myös yksinkertaistaa laitearkkitehtuuria radikaalisti. Tässä artikkelissa pureudumme tarkemmin siihen, miten GPMI toimii ja mitä sen käyttöönotto tarkoittaa kuluttajalle.

Sulautettu tiedostojärjestelmä tukee nyt laajoja tietokantoja

Sulautettujen järjestelmien ohjelmistoratkaisuista tunnettu SEGGER on päivittänyt suositun emFile-tiedostojärjestelmänsä tukemaan suuria tietokantoja integroimalla siihen suositun SQLite-tietokantamoottorin. Uudistus hyödyntää SEGGERin BigFAT-laajennusta, jonka avulla yli 4 gigatavun tiedostojen käsittely onnistuu FAT-tiedostojärjestelmillä.

Uusi standardi poistaa avaimet ovista

NXP esittelee ratkaisun, joka vie älylukot ja digitaaliset avaimet uudelle tasolle – fyysisiä avaimia ei enää tarvita. Ratkaisun keskiössä on tuore Aliro-standardi, jota kehitetään Connectivity Standards Alliancen alaisuudessa. Sen tavoitteena on mahdollistaa yhteensopiva, turvallinen ja helppokäyttöinen digitaalinen pääsy niin koteihin kuin ajoneuvoihin – riippumatta siitä, minkä valmistajan laitteita käytetään.

Kännykkämarkkina kasvoi hieman alkuvuonna

Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä maailmanlaajuiset älypuhelintoimitukset kasvoivat 1,5 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Kansainvälisen markkinatutkimusyhtiö IDC:n mukaan toimituksia kertyi yhteensä 304,9 miljoonaa kappaletta. Markkina kehittyi pitkälti ennakoiden mukaisesti, vaikka taustalla oli merkittäviä geopoliittisia jännitteitä, erityisesti Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota sekä siihen liittyvät tullikiistat.

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article