logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Mobiilidatan räjähdysmäinen kasvu nostaa verkkojen teonkulutusta. Verkon energiatehokkutta pitää parantaa kaikissa osissa – erityisesti tukiasemien RF- ja kantataajuusosissa.

Artikkelin ovat kirjoittaneet LSI:n Axxia-verkkoprosessorien tuotemarkkinoinnista vastaava Ed Saba (oikealla) ja verkkotuotteiden strategisesta suunnittelusta vastaava Steve Vandris. Ed Saba on aiemmin työskennellyt StoredIQ:ssa, RMI:ssä (NetLogic) ja Sigmatelilla. Hänellä on sähkötekniikan tutkinto Michiganin yliopistosta. Steve Vandris on puolestaan vastannut esimerkiksi LSI:n verkkoprosessorien markkinoinnista. Ennen LSI:tä Steve on työskennellyt Agere Systemsillä ja Texas
Instrumentsilla, Multilink Technologyllä ja Lucent Technologiesilla. Hän on tekniikan tohtori Minnesotan yliopistosta.

Mobiilidatan kääntöpuoli

Älypuhelimien ja tablettien valtava suosio sekä pilvipalvelujen lisääntyvä käyttö ajaa ihmisiä yhä enemmän langattomien nettiyhteyksien pariin. Mobiiliverkkoja kohtaan paine kasvaa koko ajan. Ciscon VNI-indeksin (Visual Networking Index) mukaan globaalisti joka kuukausi tuotetaan 1,6 eksatavua dataa, mikä kasvattaa dramaattisesti mobiiliverkkojen tehonkulutusta.

Operaattorit käyttävät noin kaksi miljardia dollaria vuodessa verkkojensa sähkölaskuihin ja yhä suuremman osan virrasta kuluttavat tukiasemat. Vodafonen mukaan tukiasemien osuus mobiiliverkon tehonkulutuksesta on 60 prosenttia, kun kytkinlaitteet kuluttavat 20 prosenttia ja runkoverkko voin 15 prosenttia kokonaissähköstä.

Tukiaseman suhteellisen suuri sähkönkulutus johtuu ennen kaikkea RF- ja kantataajuuslaskennan huonosta tehokkuudesta. IET:n mukaan tyypillinen 3G-tukiasema kuluttaa tehoa noin 500 wattia tuottaessan 40 watin lähetystehon. Lisäksi prosessoinnin aiheuttama lämpö pitää poistaa, yleensä ilmajäähdytyksellä, mikä kasvattaa tukiaseman tehonkulutusta entisestään. 3G-tukiasema kuluttaa vuodessa sähköä keskimäärin 4,5 megawattituntia. Niinpä esimerkiksi Iso-Britannian kattava 12 000 tukiaseman 3G-verkko kuluttaa sähköä yli 50 gigawattituntia vuodessa. Tämä aiheuttaa suuret CO2-päästöt ja kasvattaa operaattorin käyttökustannuksia.

Kehittyvissä maissa tukiasemia ei usein voi liittää suoraan sähköverkkoon. Scientific American -lehden mukaan maailmassa on noin viisi miljoonaa tukiasemaa, josta 640 000 ei ole kytketty sähköverkkoon. Niiden voimanlähteenä on yleisimmin diesel-generaattori. Polttoaineen ja sen kuljettamisen kustannusten logistiikkaongelmineen pitävät tukiaseman käyttökustannukset korkeina.

Kun mobiilikäyttö lisääntyy ja 4G/LTE-verkkojen käyttöönotto saa vauhtia kehittyvissä maissa, tulee mobiilidatan tarve kasvamaan räjähdysmäisesti. Myös tukiasemien sähkön- ja jäähdytyksentarve kasvaa. Vaill tukiasemin tehokuus on parantunut vuoden 2003 kolmesa prosentista 12 prosenttiin vuonna 2009, tarvitaan lisää parannuksia jotta matkapuhelinverkon sähkönkulutusta voidaan rajoittaa ja siten kontrolloida operaattorien toimintakustannuksia.

Verkko- ja tukiasema-arkkitehtuurien parantaminen

Tukiasemien tehonkulutusta yritetään vähentää monin tavoim. Verkkoarkkitehtuuri on kehittymässä kohti heterogeenistä arkkitehtuuria (HetNet), joka koostuu erikokoisista tukiasemista, kuten kuva 1 osoittaa.

 

Kuva 1. Heterogeeninen arkkitehtuuri, jossa verkko koostuu makrosoluista ja pienemmistä soluista, parantaa verkon energiatehokkuutta.

HetNet-verkossa pienet mikro- tai pikotukiasemista koostuvia soluja, joilla on pienempi kantama ja kapasiteetti ja siten myös pienempi tehonkulutus, käytetään täydentämään makrosoluja koko verkossa. Tämän ansiosta verkko osaa sovittautua jatkuvasti tilaajamäärään, mikä pienentää tehonkulutusta. Pienet solut tuovat paremman yhteyden lyhyillä kantamilla, mutta ne myös vähentävät dataliikennettä makrosoluissa, jolloin näiden tehonkulutus pienenee.

Tukiaseman sisällä parannukset keskusprosessoriin kantataajuuskortilla voivat parantaa datankäsittelyn tehokkuutta. Jotta näistä parannuksista saataisiin täysi hyöty, pitää skaalattavan pienien ja makrosoluissa käytettävän prosessoriarkkitehtuurin tehonsäästötekniikoita voida hyödyntää nopeasti ja kustannustehokkaasti koko verkossa.

Tehovahvistimen tehokkuus

Kuva 2 näyttää tyypillisen makrotukiaseman toiminnalliset osat.

Kuva 2. Tukiaseman toiminnalliset lohkot.

Tukiaseman RF-osa kuluttaa yli puolet kokonaistehosta, mikä selittyy pääosin tehovahvistimen tehottomuudella. Tämä johtuu siitä, että datanopeuksien ja kaistanleveyksien kasvaessa tehovahvistimen pitää toimia ei-lineaarisella alueellaan, jossa PAPR-arvo (Peak to Average Power Ratio)voi olla noin 6-10 dB. Tekniikat, joiden ansiosta tehovahvistin voi toimia lähellä 1 desibelin aluetta, jossa PAPR on alhaisempi, voivat vähentää RF-tehonkulutusta merkittävästi.

Yleisimmin käytettyjä tekniikoita ovat DPD (Digital Pre-Distortion), jolla tehovahvistimen epälineaarisuutta kompensoidaan ennalta, sekä CFR (Crest Factor Reduction), joka leikkaa signaalihuippuja pitääkseen signaalin lähetyskuvioiden eron (EVM, error vector magnitude) 3GPP-määritysten rajojen sisällä. DPD- ja CFR-algoritmit voidaan toteittaa tukiaseman radiomoduulin digitaalisessa osassa.

Perinteisen kovakoodatun DFE:n kyky tukea eri taajuuskanavia, ilmarajapintoja ja tehovahvistintyyppejä on rajallinen. Nämä ongelmat voi ratkaista LSI:n SoftDFE-teknologialla, jolla suunnittelijat voivat kehittää räätälöityjä ja energiatehokkaita DFE-moduuleja tehovahvistimelle. SoftDFE:n algoritmien avulla tehovahvistimen tehokkuus paranee jopa yli 50 prosenttia. Ohjelmoitavana SoftDFE:n algoritmit voidaan optimoida ja tarvittaessa päivittää kentällä – jopa helpommin kuin FPGA-pohjaisissa toteutuksissa. SoftDFE-lohko voidaan toteuttaa erillispiirinä, jollaista voidaan käyttää etäradiopäässä tai makrotukiaseman radiokortilla. Se voidaan myös integroida osaksi suurempaa järjestelmäpiiriä yhdessä pikotukiaseman kantataajuusosan kanssa, joka on suunniteltu LSI:n Axxia-kantataajuusprosessorin ympärille.

Parempi kantataajuuslaskenta

Tukiaseman kantataajuusyksikkö vastaa (OSI-mallin mukaisesti) Layer-1-, Layer-2- ja Layer-3 -laskennasta ja tukee LTE-, LTE-Advanced- ja WCDMA-protokollia (myös WiFiä pienempien solujen tukiasemissa). Kantataajuuslaskennan on voinut tyypillisesti toteuttaa joko ohjelmoitavana FPGA-ratkaisuna tai räätälöitynä ASIC-piirin ja ohjelmoitavan DSP-piirin yhdistelmänä. Viime aikoina kantataajuuslaskentaan on tuotu suuria moniytimisä prosessori- ja DSP-piirejä, jotka toimivat suurella kellotaajuudella. Vakiintuneet FPGA- ja ASIC-ratkaisut näyttävät laittavan suunnittelijat valitsemaan FPGA:n joustavuuden ja ASIC-piirin suorituskykyn ja tehokkuuden välillä. Kumpikaan näistä ratkaisuista ei kuitenkaan täytä kaikkia suorituskyvyn, joustavuuden ja energiatehokkuuden vaatimuksia.

LSI:n Axxia on uusi arkkitehtuuri, joka vastaa mobiilidatapalveluiden vaatimin suorituskykyvaatimuksiin ja tuo lisäksi kantataajuuslaskentaan joustavuuden ja skaalautuvuuden, mikä mahdollistaa esimerkiksi tehonkulutuksen hallinnan laskentaa optimoimalla. Lisäksi arkkitehtuuri skaalautuu sekä makrosolujen että pienempien solujen prosessointitarpeisiin. Tällä voidaan parantaa verkon yleistä tehokkuutta.

Kuva 3 – LSI Axxia 5500 -tukiasemaprosessorin arkkitehtuuri.

Ylläoleva kuva kuvaa LSI Axxia 5500 -tukiasemaprosessorin arkkitehtuuria. Alusta hyödyntää jopa kuuttatoista ARM Cortex-A15-prosessoriydintä, millä saadaan äärimmäisen energiatehokas ratkaisu datan prosessointiin. Ytimet yhdistetään LSI:n Virtual Pipeline -linkeillä, jolloin saadaan erittäin tehokkaat rautapohjaiset verkkokiihdyttimet suuren datankäsittelyyn. Näissä kiihdyttimissä on useaa protokollaa tukeva pakettidatasuoritin, joka kykenee prosessoimaan dataa jopa 50 gigabitin sekuntivauhdilla, 20 gigabittiä sekunnissa työstävä tietoturvamoottori, dataliikenteen hallinta, sisällön tarkistua ja älykkäätt pakettien kytkintoiminnot. Axxia-alustalla on ensimmäistä kertaa toteutettu ARM:n tehokas CoreLink-muistiliitäntä, joka yhdistää isäntäprosessorin ja kaikki muistielementit järjestelmäpiirillä.

LSI:n Virtual Pipeline -tekniikka ja dedikoidut kiihdytinyksiköt ovat erittäin energiatehokas ratkaisu verrattuna laitteisin, joissa käytetään vain suurta määrää mikroprosessoreja. Näitä suorittimia ajetaan yleensä korkeilla kellotaajuuksilla, joten ne kuluttavat paljon tehoa prosessoidessaan datatehtäviä, joihin niitä ei ole alun perin suunniteltu. Lisäksi Virtual Pipeline -kiihdyttimet ovat modulaarisia, joten prosessorin suorituskykyä voidaan skaalata ylöspäin ilman, että tehonkulutusta merkittävästi kasvatetaan.

Skaalaamalla Cortex-A15-ydinten määrää ja Virtual Pipeline -resursseja suunnittelijat voivat Axxialla toteuttaa mihin tahansa tukiasemakokoon sopivan järjestelmäpiirin, oli kyse sitten 3G- tai LTE-makrosolusta tai heterogeenisissä verkoissa käytetyistä pienemmistä soluista. Fyysisen kerroksen liitäntöjen ja digitaalisten toimintojen määrä sirulla voidaan myös optimoida. Lisäksi OEM-valmistajat voivat lisätä prosessorille räätälöityjä toimintoja, kuten ohjelmoitavia DSP-ytimiä ja ohjelmistoja joko räätälöidäkseen piirin tai lisätäkseen integraation astetta. Alusta tukee valmiiksi yleisimpiä siirto- ja tietoturvaprotokollia, kuten IPSec, IPV4, IPV6 ja LTE MAC, mikä osaltaan tuo lisää joustavuutta tehon ja suorituskyvyn säätämiseen poistaessaan dataprosessoinnin tehtäviä isäntäsuorittimelta.

Integroitu kantataajuusjärjestelmäpiiri

LSI:n Sift DFE -tekniikka yhdessä Axxia-prosessorialustan kanssa voi vähentää 3G- tai LTE-makrosolun tukiaseman RF- ja kantataajuuslaskennan tehonkulutusta jopa 50 prosenttia. Kun tämä yhdistetään HetNet-verkkoarkkitehtuurin mukanaan tuomiin säästöihin, voidaan pienemmän luokan Axxia-tukiasemapiirejä hyödyntämällä päästä merkittäviin säästihin tehonkulutuksessa. Tämä tuo verkko-operaattoreille lisää kontrollia hallita käyttökustannuksiaan.

Lopuksi

Kun langattomien nettiyhteyksien suosio kasvaa räjähdysmäisesti kaikkilla, tukiasemien kuluttama sähkö muodostaa yhä suuremman osan koko verkon tehonkulutuksesta. Verkko-operaattoreille on erittäin tärkeää parantaa verkkojensa ja tukiasemien energiatehokkuutta.

Siirtymistä aiempaan tehokkaampaan HetNet-arkkitehtuuriin täydentää innovatiivinen verkkoprosessorien arkkitehtuuri, jossa yhdistyy rautatason suorituskyky uudelleenohjelmoitavuuden joustavuuteen. Sen avulla voidaan saada hallinutaan tämänpäivän tukiasemien RF- ja kantataajuusosien jatkuvasti kasvava tehonkulutus.

MORE NEWS

Jättirahoitus GenAI-softakehitykseen

Business Finland on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle merkittävän, 840 000 euron rahoituksen tutkimushankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn (GenAI) hyödyntämistä ohjelmistokehityksen eri vaiheissa. Hanke kantaa nimeä Generative AI for the Software Development Life Cycle, ja sen kokonaisbudjetti Jyväskylän yliopiston osalta on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 prosenttia katetaan yliopiston omarahoituksella.

Raidejokerin lähestymisestä varoitetaan sanallisesti

Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki on käynnistänyt vuoden mittaisen pilottikokeilun, jossa testataan uudenlaista varoitusjärjestelmää Viikin pikaraitiotien ylityspaikalla. Järjestelmä varoittaa jalankulkijoita ja pyöräilijöitä sekä äänimerkein että sanallisesti lähestyvästä raidejokerin junasta.

Ensimmäistä kertaa grafiikka- ja AI-laskenta samalla RISC-V-prosessorilla

Imagination Technologies on esitellyt uuden E-Series-arkkitehtuurin, joka yhdistää grafiikka- ja tekoälylaskennan ensimmäistä kertaa samaan RISC-V-prosessoriin pohjautuvaan IP-lohkoon. Uutuus avaa tietä tehokkaammille, joustavammille ja energiaa säästäville reunalaitteille – älypuhelimista robottiautoihin.

Aurinkokennokalvo voi tehdä rakennuksista sähköntuottajia

Rakennusten ikkunat ja julkisivut voivat tulevaisuudessa toimia sähköntuottajina, kiitos Luulajan teknillisen yliopiston tutkimukselle. Uudenlainen ohut aurinkokennokalvo yhdistää sähköntuotannon, ympäristöystävällisyyden ja läpinäkyvyyden – ilman kompromisseja rakennusten estetiikassa tai luonnonvalon hyödyntämisessä.

Kenelle Samsungin veitsenterävä uutuus on tarkoitettu?

Samsungin odotettu Galaxy S25 Edge on virallisesti julkaistu, ja 5,8 millimetrin paksuisena se ottaa haltuunsa tittelin "maailman ohuimpana täysiverisenä älypuhelimena". Kyse on hienosta insinööritaidon näytöstä: titaanirunko, keraaminen lasi ja huipputason kamera- sekä tekoälyominaisuudet on mahdutettu hämmästyttävän solakkaan koteloon.

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

FakeUpdates vaikutti 6 prosentissa organisaatioita

Tietoturvayritys Check Point Software Technologies on julkaissut huhtikuun 2025 haittaohjelmakatsauksensa. Raportin mukaan FakeUpdates jatkoi maailman yleisimpänä haittaohjelmana, vaikuttaen 6 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 4,02 prosenttia.

Yksi ainoa molekyyli parantaa kennon suorituskykyä 0,6 prosenttia – ja sillä on merkitystä

Uusi kansainvälinen tutkimus osoittaa, että synteettinen molekyyli nimeltä CPMAC voi merkittävästi parantaa perovskiittipohjaisten aurinkokennojen tehokkuutta ja käyttöikää. Vaikka hyötysuhde parani vain 0,6 prosenttia, sillä on todellista merkitystä: suuressa mittakaavassa, kuten yhden gigawatin aurinkovoimalassa, se voi tuottaa tarpeeksi lisäenergiaa jopa 5000 kotitaloudelle.

Intel katkaisee linkin grafiikan ja CPU:n väliltä

Intel on virallisesti lopettanut Deep Link -teknologiansa kehityksen ja tuen, lopettaen näin kunnianhimoisen yrityksen yhdistää prosessorin ja näytönohjaimen voimat tiiviimmäksi kokonaisuudeksi.

Autojen tutkapiiri kutistui, teho kasvoi kaksinkertaiseksi

NXP Semiconductors on julkaissut uuden sukupolven tutkapiirin, joka mullistaa autonomisten ajoneuvojen tutkajärjestelmät. Uusi S32R47-imaging-tutkaprosessori tarjoaa jopa kaksinkertaisen suorituskyvyn edeltäjäänsä verrattuna ja mahtuu silti 38 prosenttia pienempään fyysiseen tilaan.

Vuoden lopulla jo 240 watin USB-lataus suoraan pistokkeesta

Pistorasiaan integroitava USB-lataus on siirtymässä täysin uudelle aikakaudelle. Brittiläinen tehoelektroniikkayritys Pulsiv on kehittänyt ensimmäisen valmiin ratkaisun, joka mahdollistaa jopa 240 watin USB-C-latauksen suoraan tavallisesta seinäpistokkeesta. Kyseessä on merkittävä tekninen läpimurto, joka voi muuttaa tapaa, jolla kannettavat tietokoneet, älypuhelimet ja jopa pienet kodinkoneet tai sähkötyökalut ladataan kotona ja työpaikoilla.

Omdia: Puolijohteet uuteen ennätykseen

Vuosi 2024 oli puolijohdeteollisuudelle historiallinen, sillä alan liikevaihto nousi Omdian mukaan 25 prosenttia edellisvuodesta ja ylsi ennätykselliseen 683 miljardiin dollariin. Kasvun moottorina toimi erityisesti tekoälyyn liittyvä kysyntä, joka nosti muistipiirien myynnin huikeaan 74 prosentin kasvuun.

Uusi standardi parantaa Bluetoothin tietoturvaa

Bluetooth-teknologia on saanut merkittävän päivityksen, joka parantaa käyttäjien yksityisyyttä ja laitteiden virrankulutusta. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut uuden Bluetooth Core Specification 6.1 -version, jossa keskeisenä uutuutena on satunnaistettu laiteosoitteiden päivitys – askel kohti vaikeammin jäljitettävää langatonta viestintää.

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article